Bőrgyógyászat

Bőrünk testünk elsődleges védelmi vonala, ezért egészsége kiemelt fontosságú. „A bőr nem felejt” – tartja a mondás, így minden hatás, legyen az külső vagy belső, étrendbeli vagy más szokásbeli, nagy befolyással bír. Bőrgyógyász szakorvos felkeresése tehát nemcsak az akut problémákon túl vagy esztétikai szempontból fontos, hanem a rendszeres szűrővizsgálatok és további ellenőrzések végett is, preventív jelleggel.

A bőrgyógyászat – vagy idegen szóval dermatológia – a bőr betegségeivel és annak gyógyításával foglalkozó szakága az orvoslásnak. Számos további tudományággal vannak közös pontjai, például a szövettannal, a bakteriológiával, a virológiával, a mikológiával, a szerológiával, immunológiával, genetikával, valamint az allergológiával is. Leggyakrabban kezelt területei a bőr, a haj, a köröm, a száj és további nyálkahártya felületek. A bőrgyógyászat tradicionálisan értelmezett keretei közé tartozik a nemi betegségek kezelése is, mivel ennek a betegségcsoportnak az első tüneteit bőrön és nyálkahártyákon tapasztalhatjuk.


Milyen problémák esetén érdemes felkeresni szakorvosainkat?

A bőrt érintő problémák megjelenési formái igen változatosak, mégis vannak bizonyos tipikus bőrtünetek, amelyek nem csak bőrgyógyászati, hanem belgyógyászati, immunológiai, stb. problémára is utalhatnak, ezért érdemes mindenképpen kikérni bőrgyógyász szakorvos véleményét:

· anyajegyek változásai – méret-, szín-, mennyiségváltozás tekintetében

· krónikus sebek vizsgálata

· bőrkiütések a test különféle területein, ideértve a nemi területeket is

· heveny, allergiás reakciók – hólyagok, csalánkiütés, rovarcsípés

· fejbőr problémái – erős hajhullás, viszkető fejbőr

· körömmel kapcsolatos gondok – benövés, gomba

· aknés bőr célzott terápiája

· szájnyálkahártyához köthető panaszok esetén – például herpesz

· bőr további elváltozásai – például szemölcsök

Hogyan történik egy vizsgálat?

A vizsgálat mindig a részletes kórelőzmény felvételével történik. Ennek során a szakorvos kikérdezi a beteget a tüneteiről, betegségeiről. Mivel a bőr változásai gyakran összefüggésbe hozhatók egyéb betegségekkel, ezért fontos, hogy korábbi leleteit és szakvéleményeit is hozza magával a páciens a rendelésre. Lényeges továbbá az addig szedett gyógyszerek és gyógyhatású készítmények listázása is, azok hatásainak és kölcsönhatásainak figyelembevétele miatt. Az eredményes kezelés érdekében családi anamnézisre is sor kerülhet. Ezt követően egy fizikai vizsgálat következik, mely során különféle eszközökkel vizsgáljuk meg az érintett területeket. Ez lehet egy hagyományos lámpás nagyító is, de más speciális eszköz

is, pl. anyajegyek esetén dermatoszkóp. Amennyiben indokolt, szövettani vizsgálathoz szükséges mintavétel is kiegészítheti a fenti lépést. Ezt követően beállítjuk a megfelelő kezelést és megbeszéljük annak részleteit, illetve esetlegesen a kontroll időpontját is.

Vírusos szemölcsök és jóindulatú bőrnövedékek, fibrómák esetén a megoldás azonnali is lehet: folyékony nitrogénnel, radiofrekvenciával vagy lézerrel gyorsan és hatékonyan eltávolítjuk azokat.

Fontos, hogy megoldásunk mindig holisztikus fókusszal történik: szükség esetén páciensünknek további kiegészítő szakorvosi kezelést – például endokrinológiai vizsgálatot, laborvizsgálatot, belgyógyászati konzultációt – javaslunk, melyek javarésze a Körúti Orvosi Centrumban is elérhető.

Válogatás általános bőrgyógyászati kórképekből

· Allergiás bőrbetegségek: leggyakoribb ilyen bőrtünet a csalánkiütés. Ebben az esetben fontos a provokáló tényezők mihamarabbi felderítése és kiiktatása a hatékony kezelés érdekében. Az okok feltárása szakember segítésével történik, aki kiegészítő vizsgálatokat – vérvétel, allergiateszt – is kérhet a pontos diagnózis felállításához.

· Ekcéma – dermatitis: az ekcéma tipikus jellemzői a vörös plakkok, a nedvedző hólyagok és a viszketés. Ennek a túlérzékenységi reakciónak több altípusa is ismert – atópiás dermatitis, kontakt dermatitis, seborrheás dermatitis -, melyekről általánosságban elmondható, hogy megfelelő életmóddal és szakszerű orvosi kezeléssel jól korádban tarthatók.

· Rosacea: a rosacea egy krónikus bőrbetegség, mely kezdetben az orcák kipirosodásával, értágulatokkal jár. Ezt később a gennyes, pattanásszerű kiütések válthatják fel, vagy nagyobb gyulladásos csomók. A világosabb bőrűek a leginkább érintettek, de megfelelő kezeléssel a probléma karbantartható.

· Övsömör: a betegség kialakulásáért ugyanaz a vírus felel, mint ami a bárányhimlőt is okozza, ez a varicella zoster vírus. A korábban bárányhimlőn átesett páciensek testében reaktiválódó vírus – melynek oka lehet a legyengült immunrendszer, szteroidkezelés, kemoterápia, stb. – az idegrendszert támadja meg és erős fájdalommal járhat már a bőrtünetek megjelenése előtt néhány nappal. Ezt követően aprócska hólyagok jelentkeznek a duzzadt, viszkető és vörös bőrfelületen, melyek később pörkösödnek. A tüntetek leggyakrabban az öv vonalában jelenik meg, de előfordulhatnak az arcon vagy a mellkason is.

· Pikkelysömör: a pikkelysömör egy nem fertőző autoimmun betegség, mely a bőr fokozott elszarusodásával jár. A száraz, viaszfehér, pikkelyes hámlások a végtagokon, hajas fejbőrön és a testen jelennek meg. A betegség oka még nem tisztázott, külső és

belső tényezők egyaránt fokozzák azt. A panasz sajnos teljesen nem gyógyítható, de a kezeléssel tünetmentesség és ritkább a fellángolások érhetők el.

· Akné, pattanásos bőr: az aknék kialakulásának legfőbb okai a faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása és emiatt a bőr szőrtüszőinek eltömődése, valamint a P.Acnes baktériumok elszaporodása és ehhez kapcsolódva a gyulladások kialakulása. Az aknénak számos típusa ismert a komedóktól a csomókig. A páciensre rótt érzelmi terhelés is gondot jelenthet. A probléma szakszerű segítséggel nagyon hatásosan kezelhető.

· Körömgomba: előfordulása gyakori, a kéz vagy a láb körmein, esetleg a körömágyon, vagy a köröm alatti bőrfelületen láthatók a tünetek. A fertőzés a bőr sérülésén keresztül jut a körömhöz, illetve a köröm és körömágy közötti nyíláson át. Tünetei a sárgásbarna elszineződés, a megvastagodott és barázdált körömfelszín, valamint a köröm alatt lévő morzsalékok.

· Szemölcsök: a szemölcsöket különféle vírusok okozzák és számtalan verziójuk ismert. A leggyakoribb a közönséges szemölcs, mely lehet akár borsó nagyságú is, barnás-fehér színű és leggyakrabban a kezeken fordul elő. Egyik fajtája a talpi szemölcs. Az uszodaszemölcs félgömb formájú kinövés, mely felülete fényes. A nemi szerven megjelenő szemölcs mind nőket és mind férfiakat érinti, megjelenhet végbél nyílásában is. Elsősorban szexuális úton terjed és a HPV vírus okozza, mindegyik eltávolítása szakorvos feladata.

· Anyajegyek: a bőrtől színében vagy szerkezetében élesen elkülönülő jóindulatú elváltozásokat hívjuk anyajegyeknek. Közülük a leggyakoribbak a festéksejtes típusok. Az anyajegyek bizonyos típusaiból rosszindulatú daganat, melanoma malignum indulhat ki, melyre az anyajegy megváltozása – viszketés, növekedés, színbeli módosulás – hívhatja fel a figyelmet. Az ezzel kapcsolatos rendszeres, évenkénti szűrés alapvető fontosságú.

· Nemi betegségek: a szexuális úton terjedő betegségek (STD) közé nagyjából 25-30 alapbetegség tartozik, amelyeket baktériumok, gombák és vírusok okoznak. Fontos, hogy a betegek partnerükkel együtt keressék fel a kezelőorvosukat mikrobiológiai mintavétel és általános vizsgálat céljából, így a célzott kezeléssel elkerülhető az úgynevezett „ping-pong effektus”. A leggyakoribb nemi betegségek: szifilisz, tripper, chlamydia, bakteriális vaginózis, trichomoniasis, gombás fertőzések, herpesz, HPV, HIV, AIDS.

A bőrgyógyászati vizsgálat során a kezelést végző szakorvosaink gyermekbőrgyógyász, bőr-és nemigyógyász, kozmetológus képesítéssel rendelkeznek, valamint klinikai háttérrel, és több éves-évtizedes gyakorlattal. Folyamatos továbbképzéseken, nemzetközi kongresszusokon vesznek részt és adnak elő, a szakma elismert szaktekintélyei, a legtöbben oktatnak, tudományos karrierrel, PHD fokozattal is rendelkeznek.

Rendeléseink a koronavírus járvány ideje alatt is változatlanul elérhetők Budapesten, melyek a megfelelő COVID biztonsági előírások mentén zajlanak. Kérjük Önöket is az alapvető

szabályok betartására. Orvosi centrumunkban online időpontfoglalásra is van mód, időpontot foglalni a fenti gombra kattintva lehetséges.

Bőrgyógyász szakorvosaink által leggyakrabban kezelt problémák, tünetek:

Szakorvosaink:

Online konzultáció

 

Árak

 • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 21500 Ft
 • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 21500 Ft
 • Vezető Szakorvosi vizsgálat: 25000 Ft
 • Gyerek szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 19500 Ft
 • Minden szakrendelés kontroll vizsgálata (1 hónapon belül): 15000 Ft
 • Online konzultáció: 15000 Ft
 • Online kontroll: 10000 Ft
 • Kézi anyajegyszűrés dermatoskoppal: 19000 - 25000 Ft
 • Alámetszés (Subcisio) 3x3 cm: 37000 Ft
 • Komputeres anyajegyszűrés dermatoszkóppal:
  • 1-2 db: 25000 Ft
  • 3-10 db: 30000 Ft
  • 11-20 db: 36000 Ft
 • Epicutan teszttel végzett allergia vizsgálat Hát bőrére felhelyezzük a tapaszt. 3 alkalommal leolvassuk az eredményeket, ezért az eljárás keddtől a rá következő hét keddjéig tart. 33 anyagra végezzük a tesztet.: 29000 Ft
 • Laboratóriumi vizsgálatok:
  • Gombavizsgálat (tenyésztés) bőr, köröm: 5000 Ft
  • Gombavizsgálat cellux készítményből: 3500 Ft
  • Sarjadzó gomba (candida) + baktérium vizsgálat: 11500 Ft
  • Allergia vizsgálatok vérből Össz-IgE meghatározás: 2500 Ft
  • Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (20) nutritiv panel: 9000 Ft
  • Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (40) nutritiv panel: 13000 Ft
  • Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (20) inhalatív panel: 9000 Ft
  • Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (36) inhalatív panel: 12000 Ft
  • Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE méh, darázs: 5000 Ft
  • Táplálék intolerancia vizsgálatok (46 tápanyaggal): 24000 Ft
  • Táplálék intolerancia vizsgálatok (221 tápanyaggal): 56000 Ft
  • Hisztamin intolerancia: 12000 Ft
  • HIV - 1,2 : 6500 Ft
  • Cytomegalovírus: 6500 Ft
  • Epstein-Barr vírus antitestek: 8000 Ft
  • Hepatitis A vírus antitestek: 4500 Ft
  • Hepatitis C vírus antitest: 4500 Ft
  • Hepatitis E antitest: 6000 Ft
  • Parvovírus B19 antitestek: 7500 Ft
  • HIV + Hepatitis B + Hepatitis C: 16500 Ft
  • TP Elisa : 7000 Ft
  • PRP / titrált PRP: 3500 Ft
  • Treponema pallidum (szifilisz): 6000 Ft
  • Chlamydia psttaci: 12000 Ft
  • Helicobacter pylori antitest: 5000 Ft
  • Mycoplasma pneumoniae : 12000 Ft
 • Anyajegy sebészeti eltávolítása (varratszedést nem foglalja magába):
  • 1 db (képlet): 39000 Ft
  • 2 db (képlet): 59000 Ft
  • 3 db (képlet): 79000 Ft
  • 4 db (képlet): 99000 Ft
  • 5 db (képlet): 119000 Ft
 • Körömlevétel (1 db): 30000 Ft
 • Körömgomba kezelés - 5-6 kezelés javasolt (Az ár 1 alkalomra vonatkozik):
  • 1-3 köröm : 15000 Ft
  • 4-6 köröm: 19000 Ft
  • 7-10 köröm: 21000 Ft
  • 10 köröm felett: 23000 Ft