Bőrünk testünk elsődleges védelmi vonala, ezért egészsége kiemelt fontosságú. „A bőr nem felejt” – tartja a mondás, így minden hatás, legyen az külső vagy belső, étrendbeli vagy más szokásbeli, nagy befolyással bír. Bőrgyógyász szakorvos felkeresése tehát nemcsak az akut problémákon túl vagy esztétikai szempontból fontos, hanem a rendszeres szűrővizsgálatok és további ellenőrzések végett is, preventív jelleggel.

A bőrgyógyászat – vagy idegen szóval dermatológia – a bőr betegségeivel és annak gyógyításával foglalkozó szakága az orvoslásnak. Számos további tudományággal vannak közös pontjai, például a szövettannal, a bakteriológiával, a virológiával, a mikológiával, a szerológiával, immunológiával, genetikával, valamint az allergológiával is. Leggyakrabban kezelt területei a bőr, a haj, a köröm, a száj és további nyálkahártya felületek. A bőrgyógyászat tradicionálisan értelmezett keretei közé tartozik a nemi betegségek kezelése is, mivel ennek a betegségcsoportnak az első tüneteit bőrön és nyálkahártyákon tapasztalhatjuk.


Milyen problémák esetén érdemes felkeresni szakorvosainkat?

A bőrt érintő problémák megjelenési formái igen változatosak, mégis vannak bizonyos tipikus bőrtünetek, amelyek nem csak bőrgyógyászati, hanem belgyógyászati, immunológiai, stb. problémára is utalhatnak, ezért érdemes mindenképpen kikérni bőrgyógyász szakorvos véleményét:

  • anyajegyek változásai – méret-, szín-, mennyiségváltozás tekintetében
  • krónikus sebek vizsgálata
  • bőrkiütések a test különféle területein, ideértve a nemi területeket is
  • heveny, allergiás reakciók – hólyagok, csalánkiütés, rovarcsípés
  • fejbőr problémái – erős hajhullás, viszkető fejbőr
  • körömmel kapcsolatos gondok – benövés, gomba
  • aknés bőr célzott terápiája
  • szájnyálkahártyához köthető panaszok esetén – például herpesz
  • bőr további elváltozásai – például szemölcsök

Hogyan történik egy vizsgálat?

A vizsgálat mindig a részletes kórelőzmény felvételével történik. Ennek során a szakorvos kikérdezi a beteget a tüneteiről, betegségeiről. Mivel a bőr változásai gyakran összefüggésbe hozhatók egyéb betegségekkel, ezért fontos, hogy korábbi leleteit és szakvéleményeit is hozza magával a páciens a rendelésre. Lényeges továbbá az addig szedett gyógyszerek és gyógyhatású készítmények listázása is, azok hatásainak és kölcsönhatásainak figyelembevétele miatt. Az eredményes kezelés érdekében családi anamnézisre is sor kerülhet. Ezt követően egy fizikai vizsgálat következik, mely során különféle eszközökkel vizsgáljuk meg az érintett területeket. Ez lehet egy hagyományos lámpás nagyító is, de más speciális eszköz

is, pl. anyajegyek esetén dermatoszkóp. Amennyiben indokolt, szövettani vizsgálathoz szükséges mintavétel is kiegészítheti a fenti lépést. Ezt követően beállítjuk a megfelelő kezelést és megbeszéljük annak részleteit, illetve esetlegesen a kontroll időpontját is.

Vírusos szemölcsök és jóindulatú bőrnövedékek, fibrómák esetén a megoldás azonnali is lehet: folyékony nitrogénnel, radiofrekvenciával vagy lézerrel gyorsan és hatékonyan eltávolítjuk azokat.

Fontos, hogy megoldásunk mindig holisztikus fókusszal történik: szükség esetén páciensünknek további kiegészítő szakorvosi kezelést – például endokrinológiai vizsgálatot, laborvizsgálatot, belgyógyászati konzultációt – javaslunk, melyek javarésze a Körúti Orvosi Centrumban is elérhető.

Válogatás általános bőrgyógyászati kórképekből

Allergiás bőrbetegségek: leggyakoribb ilyen bőrtünet a csalánkiütés. Ebben az esetben fontos a provokáló tényezők mihamarabbi felderítése és kiiktatása a hatékony kezelés érdekében. Az okok feltárása szakember segítésével történik, aki kiegészítő vizsgálatokat – vérvétel, allergiateszt – is kérhet a pontos diagnózis felállításához.

Ekcéma – dermatitis: az ekcéma tipikus jellemzői a vörös plakkok, a nedvedző hólyagok és a viszketés. Ennek a túlérzékenységi reakciónak több altípusa is ismert – atópiás dermatitis, kontakt dermatitis, seborrheás dermatitis -, melyekről általánosságban elmondható, hogy megfelelő életmóddal és szakszerű orvosi kezeléssel jól korádban tarthatók.

Rosacea: a rosacea egy krónikus bőrbetegség, mely kezdetben az orcák kipirosodásával, értágulatokkal jár. Ezt később a gennyes, pattanásszerű kiütések válthatják fel, vagy nagyobb gyulladásos csomók. A világosabb bőrűek a leginkább érintettek, de megfelelő kezeléssel a probléma karbantartható.

Övsömör: a betegség kialakulásáért ugyanaz a vírus felel, mint ami a bárányhimlőt is okozza, ez a varicella zoster vírus. A korábban bárányhimlőn átesett páciensek testében reaktiválódó vírus – melynek oka lehet a legyengült immunrendszer, szteroidkezelés, kemoterápia, stb. – az idegrendszert támadja meg és erős fájdalommal járhat már a bőrtünetek megjelenése előtt néhány nappal. Ezt követően aprócska hólyagok jelentkeznek a duzzadt, viszkető és vörös bőrfelületen, melyek később pörkösödnek. A tüntetek leggyakrabban az öv vonalában jelenik meg, de előfordulhatnak az arcon vagy a mellkason is.

Pikkelysömör: a pikkelysömör egy nem fertőző autoimmun betegség, mely a bőr fokozott elszarusodásával jár. A száraz, viaszfehér, pikkelyes hámlások a végtagokon, hajas fejbőrön és a testen jelennek meg. A betegség oka még nem tisztázott, külső és belső tényezők egyaránt fokozzák azt. A panasz sajnos teljesen nem gyógyítható, de a kezeléssel tünetmentesség és ritkább a fellángolások érhetők el.

Akné, pattanásos bőr: az aknék kialakulásának legfőbb okai a faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása és emiatt a bőr szőrtüszőinek eltömődése, valamint a P.Acnes baktériumok elszaporodása és ehhez kapcsolódva a gyulladások kialakulása. Az aknénak számos típusa ismert a komedóktól a csomókig. A páciensre rótt érzelmi terhelés is gondot jelenthet. A probléma szakszerű segítséggel nagyon hatásosan kezelhető.

Körömgomba: előfordulása gyakori, a kéz vagy a láb körmein, esetleg a körömágyon, vagy a köröm alatti bőrfelületen láthatók a tünetek. A fertőzés a bőr sérülésén keresztül jut a körömhöz, illetve a köröm és körömágy közötti nyíláson át. Tünetei a sárgásbarna elszineződés, a megvastagodott és barázdált körömfelszín, valamint a köröm alatt lévő morzsalékok.

Szemölcsök: a szemölcsöket különféle vírusok okozzák és számtalan verziójuk ismert. A leggyakoribb a közönséges szemölcs, mely lehet akár borsó nagyságú is, barnás-fehér színű és leggyakrabban a kezeken fordul elő. Egyik fajtája a talpi szemölcs. Az uszodaszemölcs félgömb formájú kinövés, mely felülete fényes. A nemi szerven megjelenő szemölcs mind nőket és mind férfiakat érinti, megjelenhet végbél nyílásában is. Elsősorban szexuális úton terjed és a HPV vírus okozza, mindegyik eltávolítása szakorvos feladata.

Anyajegyek: a bőrtől színében vagy szerkezetében élesen elkülönülő jóindulatú elváltozásokat hívjuk anyajegyeknek. Közülük a leggyakoribbak a festéksejtes típusok. Az anyajegyek bizonyos típusaiból rosszindulatú daganat, melanoma malignum indulhat ki, melyre az anyajegy megváltozása – viszketés, növekedés, színbeli módosulás – hívhatja fel a figyelmet. Az ezzel kapcsolatos rendszeres, évenkénti szűrés alapvető fontosságú.

Nemi betegségek: a szexuális úton terjedő betegségek (STD) közé nagyjából 25-30 alapbetegség tartozik, amelyeket baktériumok, gombák és vírusok okoznak. Fontos, hogy a betegek partnerükkel együtt keressék fel a kezelőorvosukat mikrobiológiai mintavétel és általános vizsgálat céljából, így a célzott kezeléssel elkerülhető az úgynevezett „ping-pong effektus”. A leggyakoribb nemi betegségek: szifilisz, tripper, chlamydia, bakteriális vaginózis, trichomoniasis, gombás fertőzések, herpesz, HPV, HIV, AIDS.

A bőrgyógyászati vizsgálat során a kezelést végző szakorvosaink gyermekbőrgyógyász, bőr-és nemigyógyász, kozmetológus képesítéssel rendelkeznek, valamint klinikai háttérrel, és több éves-évtizedes gyakorlattal. Folyamatos továbbképzéseken, nemzetközi kongresszusokon vesznek részt és adnak elő, a szakma elismert szaktekintélyei, a legtöbben oktatnak, tudományos karrierrel, PHD fokozattal is rendelkeznek.

Rendeléseink a koronavírus járvány ideje alatt is változatlanul elérhetők Budapesten, melyek a megfelelő COVID biztonsági előírások mentén zajlanak. Kérjük Önöket is az alapvető

szabályok betartására. Orvosi centrumunkban online időpontfoglalásra is van mód, időpontot foglalni a fenti gombra kattintva lehetséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

_
Lézeres körömgombakezelés
2023-06-07

Körömgomba kezelés – A lézer erejével

A körömgomba egy meglehetősen gyakori fertőzés ...
pikkelysömör
2023-05-04

Pikkelysömör- Több mint plakk

A pikkelysömör a nyári hónapokban jellemzően ...
Basalioma
2023-04-03

Bazalioma- Nem csak egy sebesedés!

Míg a melanómára egyre többen odafigyelünk ...

Orvosaink

Dr. Hidvégi B0ernadett

Dr. Hidvégi Bernadett

Vezető bőrgyógyász – nemigyógyász

Dr. Asbóth Dorottya

Bőrgyógyász – gyermekbőrgyógyász – gyermekgyógyász
Dr. Brunner Alexandra

Dr. Brunner Alexandra

Bőr- és nemigyógyász – esztétikai bőrgyógyász
Dr. Csellár Zsuzsa

Dr. Csellár Zsuzsa

Bőrgyógyász – esztétikai bőrgyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Fábián Melinda Ph.D

Dr. Fábián Melinda Ph.D

Bőr- és nemigyógyász – esztétikai bőrgyógyász
Dr. Kádas Martina

Dr. Kádas Martina

Bőrgyógyász – nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász – nemigyógyász

Dr. Noll Judit

Bőrgyógyász – gyermekbőrgyógyász – gyermekgyógyász
Dr. Takács Doloresz

Dr. Takács Doloresz

Bőr- és nemigyógyász – esztétikai bőrgyógyász
Dr. Tóth Veronika

Dr. Tóth Veronika

Bőr- és nemigyógyász – esztétikai bőrgyógyász
Áraink
KONZULTÁCIÓ ÉS KONTROLLVIZSGÁLAT
Urológiai konzultáció és szakorvosi vizsgálat – felnőtt és gyermek: 35.000 Ft
Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal – felnőtt és gyermek: 43.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Prosztatszűrés ultrahanggal, szakorvosi konzultációval: 52.000 Ft
UROLÓGIAI KISMŰTÉTEK
Képleteltávolítások, szövettannal (ambuláns műtét): 194.000 Ft
Fitymaletapadás feloldása gyermekeknél (ambuláns műtét): 45.000 Ft
Fitymafék átmetszése sebészetileg: 190.000 Ft
Cirkumcisio (körülmetélés) helyi érzéstelenítéssel (ambuláns műtét): 250.000 Ft