A bőrgyógyászat – vagy idegen szóval dermatológia – a bőr betegségeivel és annak gyógyításával foglalkozó szakága az orvoslásnak. Leggyakrabban kezelt területei a bőr, a haj, a köröm, a száj és további nyálkahártya felületek. A bőrgyógyászat tradicionálisan értelmezett keretei közé tartozik a nemi betegségek kezelése is, mivel ennek a betegségcsoportnak az első tüneteit bőrön és nyálkahártyákon tapasztalhatjuk. Budai és pesti klinikánkban a kezelést végző szakorvosaink, bőr-és nemigyógyász, vagy gyermekbőrgyógyász, illetve kozmetológus képesítéssel rendelkeznek. Büszkék vagyunk arra, hogy központjainkban dolgozik a Budapesti Bőrklinikáról és az Országos Onkológiai Intézetből 9 kiváló bőrgyógyász szakorvos is.

Bőrünk testünk elsődleges védelmi vonala, ezért egészsége kiemelt fontosságú. „A bőr nem felejt” – tartja a mondás, így minden hatás, legyen az külső vagy belső, étrendbeli vagy más szokásbeli, nagy befolyással bír. Bőrgyógyász szakorvos felkeresése tehát nemcsak az akut problémákon túl vagy esztétikai szempontból fontos, hanem a rendszeres szűrővizsgálatok és további ellenőrzések végett is, preventív jelleggel.

A bőrgyógyászat – vagy idegen szóval dermatológia – a bőr betegségeivel és annak gyógyításával foglalkozó szakága az orvoslásnak. Számos további tudományággal vannak közös pontjai, például a szövettannal, a bakteriológiával, a virológiával, a mikológiával, a szerológiával, immunológiával, genetikával, valamint az allergológiával is. Leggyakrabban kezelt területei a bőr, a haj, a köröm, a száj és további nyálkahártya felületek. A bőrgyógyászat tradicionálisan értelmezett keretei közé tartozik a nemi betegségek kezelése is, mivel ennek a betegségcsoportnak az első tüneteit bőrön és nyálkahártyákon tapasztalhatjuk.


Milyen problémák esetén érdemes felkeresni szakorvosainkat?

A bőrt érintő problémák megjelenési formái igen változatosak, mégis vannak bizonyos tipikus bőrtünetek, amelyek nem csak bőrgyógyászati, hanem belgyógyászati, immunológiai, stb. problémára is utalhatnak, ezért érdemes mindenképpen kikérni bőrgyógyász szakorvos véleményét:

  • anyajegyek változásai – méret-, szín-, mennyiségváltozás tekintetében
  • krónikus sebek vizsgálata
  • bőrkiütések a test különféle területein, ideértve a nemi területeket is
  • heveny, allergiás reakciók – hólyagok, csalánkiütés, rovarcsípés
  • fejbőr problémái – erős hajhullás, viszkető fejbőr
  • körömmel kapcsolatos gondok – benövés, gomba
  • aknés bőr célzott terápiája
  • szájnyálkahártyához köthető panaszok esetén – például herpesz
  • bőr további elváltozásai – például szemölcsök

Hogyan történik egy vizsgálat?

A vizsgálat mindig a részletes kórelőzmény felvételével történik. Ennek során a szakorvos kikérdezi a beteget a tüneteiről, betegségeiről. Mivel a bőr változásai gyakran összefüggésbe hozhatók egyéb betegségekkel, ezért fontos, hogy korábbi leleteit és szakvéleményeit is hozza magával a páciens a rendelésre. Lényeges továbbá az addig szedett gyógyszerek és gyógyhatású készítmények listázása is, azok hatásainak és kölcsönhatásainak figyelembevétele miatt. Az eredményes kezelés érdekében családi anamnézisre is sor kerülhet. Ezt követően egy fizikai vizsgálat következik, mely során különféle eszközökkel vizsgáljuk meg az érintett területeket. Ez lehet egy hagyományos lámpás nagyító is, de más speciális eszköz

is, pl. anyajegyek esetén dermatoszkóp. Amennyiben indokolt, szövettani vizsgálathoz szükséges mintavétel is kiegészítheti a fenti lépést. Ezt követően beállítjuk a megfelelő kezelést és megbeszéljük annak részleteit, illetve esetlegesen a kontroll időpontját is.

Vírusos szemölcsök és jóindulatú bőrnövedékek, fibrómák esetén a megoldás azonnali is lehet: folyékony nitrogénnel, radiofrekvenciával vagy lézerrel gyorsan és hatékonyan eltávolítjuk azokat.

Fontos, hogy megoldásunk mindig holisztikus fókusszal történik: szükség esetén páciensünknek további kiegészítő szakorvosi kezelést – például endokrinológiai vizsgálatot, laborvizsgálatot, belgyógyászati konzultációt – javaslunk, melyek javarésze a Körúti Orvosi Centrumban is elérhető.

Válogatás általános bőrgyógyászati kórképekből

Allergiás bőrbetegségek: leggyakoribb ilyen bőrtünet a csalánkiütés. Ebben az esetben fontos a provokáló tényezők mihamarabbi felderítése és kiiktatása a hatékony kezelés érdekében. Az okok feltárása szakember segítésével történik, aki kiegészítő vizsgálatokat – vérvétel, allergiateszt – is kérhet a pontos diagnózis felállításához.

Ekcéma – dermatitis: az ekcéma tipikus jellemzői a vörös plakkok, a nedvedző hólyagok és a viszketés. Ennek a túlérzékenységi reakciónak több altípusa is ismert – atópiás dermatitis, kontakt dermatitis, seborrheás dermatitis -, melyekről általánosságban elmondható, hogy megfelelő életmóddal és szakszerű orvosi kezeléssel jól korádban tarthatók.

Rosacea: a rosacea egy krónikus bőrbetegség, mely kezdetben az orcák kipirosodásával, értágulatokkal jár. Ezt később a gennyes, pattanásszerű kiütések válthatják fel, vagy nagyobb gyulladásos csomók. A világosabb bőrűek a leginkább érintettek, de megfelelő kezeléssel a probléma karbantartható.

Övsömör: a betegség kialakulásáért ugyanaz a vírus felel, mint ami a bárányhimlőt is okozza, ez a varicella zoster vírus. A korábban bárányhimlőn átesett páciensek testében reaktiválódó vírus – melynek oka lehet a legyengült immunrendszer, szteroidkezelés, kemoterápia, stb. – az idegrendszert támadja meg és erős fájdalommal járhat már a bőrtünetek megjelenése előtt néhány nappal. Ezt követően aprócska hólyagok jelentkeznek a duzzadt, viszkető és vörös bőrfelületen, melyek később pörkösödnek. A tüntetek leggyakrabban az öv vonalában jelenik meg, de előfordulhatnak az arcon vagy a mellkason is.

Pikkelysömör: a pikkelysömör egy nem fertőző autoimmun betegség, mely a bőr fokozott elszarusodásával jár. A száraz, viaszfehér, pikkelyes hámlások a végtagokon, hajas fejbőrön és a testen jelennek meg. A betegség oka még nem tisztázott, külső és belső tényezők egyaránt fokozzák azt. A panasz sajnos teljesen nem gyógyítható, de a kezeléssel tünetmentesség és ritkább a fellángolások érhetők el.

Akné, pattanásos bőr: az aknék kialakulásának legfőbb okai a faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása és emiatt a bőr szőrtüszőinek eltömődése, valamint a P.Acnes baktériumok elszaporodása és ehhez kapcsolódva a gyulladások kialakulása. Az aknénak számos típusa ismert a komedóktól a csomókig. A páciensre rótt érzelmi terhelés is gondot jelenthet. A probléma szakszerű segítséggel nagyon hatásosan kezelhető.

Körömgomba: előfordulása gyakori, a kéz vagy a láb körmein, esetleg a körömágyon, vagy a köröm alatti bőrfelületen láthatók a tünetek. A fertőzés a bőr sérülésén keresztül jut a körömhöz, illetve a köröm és körömágy közötti nyíláson át. Tünetei a sárgásbarna elszineződés, a megvastagodott és barázdált körömfelszín, valamint a köröm alatt lévő morzsalékok.

Szemölcsök: a szemölcsöket különféle vírusok okozzák és számtalan verziójuk ismert. A leggyakoribb a közönséges szemölcs, mely lehet akár borsó nagyságú is, barnás-fehér színű és leggyakrabban a kezeken fordul elő. Egyik fajtája a talpi szemölcs. Az uszodaszemölcs félgömb formájú kinövés, mely felülete fényes. A nemi szerven megjelenő szemölcs mind nőket és mind férfiakat érinti, megjelenhet végbél nyílásában is. Elsősorban szexuális úton terjed és a HPV vírus okozza, mindegyik eltávolítása szakorvos feladata.

Anyajegyek: a bőrtől színében vagy szerkezetében élesen elkülönülő jóindulatú elváltozásokat hívjuk anyajegyeknek. Közülük a leggyakoribbak a festéksejtes típusok. Az anyajegyek bizonyos típusaiból rosszindulatú daganat, melanoma malignum indulhat ki, melyre az anyajegy megváltozása – viszketés, növekedés, színbeli módosulás – hívhatja fel a figyelmet. Az ezzel kapcsolatos rendszeres, évenkénti szűrés alapvető fontosságú.

Nemi betegségek: a szexuális úton terjedő betegségek (STD) közé nagyjából 25-30 alapbetegség tartozik, amelyeket baktériumok, gombák és vírusok okoznak. Fontos, hogy a betegek partnerükkel együtt keressék fel a kezelőorvosukat mikrobiológiai mintavétel és általános vizsgálat céljából, így a célzott kezeléssel elkerülhető az úgynevezett „ping-pong effektus”. A leggyakoribb nemi betegségek: szifilisz, tripper, chlamydia, bakteriális vaginózis, trichomoniasis, gombás fertőzések, herpesz, HPV, HIV, AIDS.

A bőrgyógyászati vizsgálat során a kezelést végző szakorvosaink gyermekbőrgyógyász, bőr-és nemigyógyász, kozmetológus képesítéssel rendelkeznek, valamint klinikai háttérrel, és több éves-évtizedes gyakorlattal. Folyamatos továbbképzéseken, nemzetközi kongresszusokon vesznek részt és adnak elő, a szakma elismert szaktekintélyei, a legtöbben oktatnak, tudományos karrierrel, PHD fokozattal is rendelkeznek.

Rendeléseink a koronavírus járvány ideje alatt is változatlanul elérhetők Budapesten, melyek a megfelelő COVID biztonsági előírások mentén zajlanak. Kérjük Önöket is az alapvető

szabályok betartására. Orvosi centrumunkban online időpontfoglalásra is van mód, időpontot foglalni a fenti gombra kattintva lehetséges.

Kapcsolódó cikkeink

_


Körömgomba kezelés – A lézer erejével
2023-06-07

Körömgomba kezelés – A lézer erejével

A körömgomba egy meglehetősen gyakori fertőzés, a k...
Pikkelysömör- Több mint plakk
2023-05-04

Pikkelysömör- Több mint plakk

A pikkelysömör a nyári hónapokban jellemzően enyhül...
Bazalioma- Nem csak egy sebesedés!
2023-04-03

Bazalioma- Nem csak egy sebesedés!

Míg a melanómára egyre többen odafigyelünk, anyajeg...


Orvosaink

Dr. Hidvégi B0ernadett

Dr. Hidvégi Bernadett

Vezető bőrgyógyász – nemigyógyász
Dr. Csellár Zsuzsa

Dr. Csellár Zsuzsa

Bőrgyógyász – esztétikai bőrgyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Kádas Martina

Dr. Kádas Martina

Bőrgyógyász – nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász – nemigyógyász

Dr. Noll Judit

Bőrgyógyász – gyermekbőrgyógyász – gyermekgyógyász
Dr. Takács Doloresz

Dr. Takács Doloresz

Bőr- és nemigyógyász – esztétikai bőrgyógyász
Dr. Tóth Veronika

Dr. Tóth Veronika

Bőr- és nemigyógyász – esztétikai bőrgyógyász

Áraink

BŐRGYÓGYÁSZATI KONZULTÁCIÓ/ VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 34.000 Ft
Vezető szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 36.000 Ft
Gyerek szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 34.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 20.000 Ft
Telefonos konzultáció: 20.000 Ft
Telefonos kontroll: 14.000 Ft
Angol nyelvű lelet: 25.000 Ft
BŐRGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (felnőtt): 42.000 Ft
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (gyermek): 35.000 Ft
Komputeres anyajegyszűrés (felnőtt)
1-2 db: 45.000 Ft
3-10 db: 52.000 Ft
11-20 db: 59.000 Ft
Alámetszés (Subcisio) 3x3 cm: 48.000 Ft
Allergia vizsgálat epicutan teszttel - ezt a vizsgálatot a budai rendelőnkben, a Meliorában tudjuk elvégezni. (A tesztelés 33 anyagra történik, melynek során speciális tapaszok kerülnek felhelyezésre a hát bőrére. Az eredmény egy hét után van meg: 56.000 Ft
Punch biopszia mintavétel: 44.000 Ft
Vírusos szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres /hyfrecatorral történő eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
Talpi vagy tenyéri szemölcs lézeres eltávolítása
Az 5 mm-nél nagyobb vagy bőrkeményedéssel körülvett, illetve 2-nél több talpi és tenyéri szemölcs esetében az eltávolítás előtt előzetes konzultáció szükséges!
A konzultáció díját az eltávolításkor fizetendő díjból levonjuk.
5mm alatti talpi vagy tenyéri szemölcs (1 db): 45.000 Ft
5-10 mm közötti talpi vagy tenyéri szemölcs (1db): 49.000 Ft
10-15 mm közötti talpi tenyéri szemölcs (1 db): 53.000 Ft
Szemölcs, Molluscum / uszodai szemölcs és más bőrfelszíni növedék eltávolítása fagyasztással vagy Volkmann kanállal
Megjegyzés: kézen és lábon található közönséges szemölcs kivételével, lásd tenyéri vagy talpi szemölcs lézeres eltávolítása ára
1 cm alatti ,1 db szemölcs (2-3 molluscum/uszodaszemölcs): 36.000 Ft
1 cm alatti, 2-3 db szemölcs (4-15 molluscum/uszodaszemölcs): 41.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db szemölcs (15-nél több molluscum / uszodaszemölcs): 47.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti kezelése
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 1 oldal: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti 2 oldal: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 3 oldal: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 4 oldal: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft
Lézeres körömgomba kezelés (az ár egy alkalomra vonatkozik, minimum 5 alkalom javasolt)
Konzultáció (kezelés nélkül): 25.000 Ft
1-3 köröm lézeres kezelés: 26.000 Ft
4-6 köröm lézeres kezelés: 30.000 Ft
7-10 köröm lézeres kezelés: 33.000 Ft
10 köröm felett lézeres kezelés: 36.000 Ft
ROSACEA ÉS ÉRTÁGULAT KEZELÉSEK
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldala +homlok+nyak+dekoltázs: 109.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr+arc+homlok + áll: 85.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr és környéke: 55.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldal: 70.000 Ft
LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Gombavizsgálat (tenyésztés) bőr, köröm: 14.500 Ft
Gombavizsgálat cellux készítményből: 9.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből Allergénspecifikus IgE (20) nutritiv panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből - Allergénspecifikus IgE (40) nutritiv panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (20) inhalatív panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (36) inhalatív panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE méh, darázs: 8.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (46 tápanyaggal): 50.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (108 tápanyaggal): 80.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (221 tápanyaggal): 140.000 Ft
Hisztamin intolerancia: 23.000 Ft
HIV - 1,2, antitestek, HIV- 1 antigén: 10.000 Ft
Herpes simplex vírus (HSV) 1,2 antitestek (IgG, IgM): 15.000 Ft
Cytomegalovírus: 10.000 Ft
Epstein-Barr vírus (EBV) antitestek (IgM, VCA IgG, EBNA IgG): 16.000 Ft
Hepatitis A vírus antitestek (IgG, IgM): 10.000 Ft
Hepatitis B vírus s.antigén (HBsAg): 10.000 Ft
Hepatitis C vírus antitest (IgG): 8.000 Ft
Hepatitis E vírus antitestek (IgG, IgM): 12.000 Ft
Parvovírus B19 antitestek: 11.000 Ft
TP Elisa: 9.360 Ft
Treponema pallidum (szifilisz): 9.000 Ft
Chlamydia psttaci: 13.000 Ft
Mycoplasma pneumoniae: 13.000 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft