Csalánkiütés

“Különböző nagyságú, néha összefolyó, a bőr szintjétől kissé kiemelkedő foltok.”

Szabálytalan alakúak, színük halványvörös vagy fehér és erősen viszketnek. Alapvetően laposak, szabálytalan alakúak, éles szélűek és a normál bőrtől jól elkülönülnek az érintett bőrterületek. Hirtelen jelentkeznek és nagyon gyorsan kialakulnak, de pár óra alatt el is múlnak (kivéve amennyiben krónikus esetekről beszélünk). Sokan összekeverik a szúnyogcsípéssel, de küllemében és jelenléti idejében is különbözik a kettő egymástól.

A csalánkiütés (urticaria) egy gyakori bőrtünet. A bőr középső rétegében, az irhában jön létre a vizenyő, amely az erek áteresztőképességének fokozódása miatt alakul ki. A lakosság körülbelül 20% – 25%-át érinti. Amikor az erek körül található speciális sejtekből (hízósejtekből) felszabadul a hisztamin nevű anyag – ami a duzzanat kialakulásáért és a viszketésért is felelős – létrejönnek a tipikus kínzó panaszok.

A csalánkiütés olykor járhat bevérzéssel és különféle más allergiás tünetekkel is, mint a köhögés, tüsszögés, szemviszketés, de akár az ajkak, szemhéjak, nyelv vagy a gége duzzanata is jelentkezhet, melyek adott esetben életveszélyes állapotot idézhetnek elő.

A bőrben számos inger kiválthatja a hisztamin kiáramlását. 

 

Mik lehetnek az okok?

 • Gyógynövények: áldásos hatásuk mellett erősen allergén tulajdonságokkal rendelkeznek a gyógynövények, így a belőlük készült gyógyászati termékek, orvosságok, teák mind okozhatnak panaszokat.
 • Gyógyszerek: az újonnan szedett gyógyszerek esetében előfordulhat is a csalánkiütés, de az alkalmi szedésű (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, stb.) készítmények esetében is lehet ez az oka a csalánkiütésnek.
 • Ételek: bizonyos ételek – így például az alkoholok, konzervek, sajtok, tenger gyümölcsei, csokoládé, tojás, feldolgozott húskészítmények – magas hisztamintartalmúak, további élelmiszerek – főleg gyümölcsök és zöldségek – direkt hisztaminfelszabadulást idézhetnek elő és okozhatnak ezáltal csalánkiütést.
  Ehhez a kategóriához kapcsolódnak bizonyos tartósítószerek, ételfestékek, adalékanyagok, ízfokozók, amelyek sok esetben okozzák ezeket a gondokat.
 • Fertőzések, gócok: mandula, fog, epehólyag, petefészek, prosztata – a leggyakoribb gyulladásos gócok, amelyek csalánkiütésért felelhetnek, de sokszor fertőzések – vírusok, baktériumok, gombák, paraziták – jelentik a probléma okát.
 • Autoimmun betegségek: az autoimmun betegségeket (például pajzsmirigy problémák) nem egyszer kíséri csalánkiütés.
 • Kontakt okok: kozmetikumok, mosószerek, bőrrel érintkező vegyi anyagok (például ruhafestékek) szintén okai lehetnek ennek a bőrproblémának.
 • Rovarcsípés: a méh- és darázscsípés által a szerveztbe kerülő méreg nagyon intenzív hisztaminfelszabadulással jár együtt, amely sokszor okoz csalánkiütést.

A csalánkiütés okozhatja továbbá stressz és/vagy más pszichés eredetű problémák is, de olyan is megeshet, hogy szinte lehetetlen az okát megállapítani.

 

Milyen típusú lehet a csalánkiütés?

 • Akut (heveny) csalánkiütés, ami hat hétnél rövidebb ideig tart. Gyakran előforduló okok a fertőzések, ételek, gyógyszerek, rovarcsípés. A tüneteket enyhítő, megszüntető kezelést igényel, általában részletes kivizsgálás nem történik.
 • Krónikus csalánkiütés, ami hat hétnél tovább tart. A krónikus csalánkiütést okozhatja ételintolerancia, emésztőszervi betegség, gyulladásos góc vagy pajzsmirigy vagy autoimmun betegség, de ahhoz, hogy a pontos kiváltó okot meg lehessen állapítani, a bőrgyógyász részletesen kikérdezi a beteget, megvizsgálja, akár laboratóriumi vizsgálatot vagy bőrmintavételt is elrendelhet.
 • Fizikai csalánkiütés, melyet a napfény, meleg, hideg, víz, nyomás, vibráció vagy testmozgás is kiválthat. Leggyakrabban a bőr nyomásának, dörzsölésének (mechanikus inger) hatására jelentkezik és hónapokig, évekig is eltarthat.
 • Hideg csalánkiütés, mely a hideg vízben fürdéskor kipirulással jár, fulladást és ájulást válthat ki.

 

Milyen tünetei vannak?

A csalánfoltok néhány perc alatt kialakulnak, kínzóan viszketnek. Éjszaka a panaszok fokozódhatnak. Kísérheti hányás, hasmenés, láz, allergia esetében más tünetek, allergiás reakciók is megjelenhetnek. A csalánkiütések a szem körül, ajkon, nemi szerven, illetve egyéb, ún. laza kötőszövetű helyeken jelennek meg, ahol jelentős duzzanat (ödéma) alakulhat ki.

Hogyan történik a kezelése?

A csalánkiütés a legtöbb esetben magától elmúlik relatív rövid időn belül és sok esetben egyáltalán nem tér vissza. Súlyosabb, akut esetben viszont a gége duzzanata, légzési, nyelési nehézségek miatt akár sürgősségi ellátásra is szükség lehet.

Alapvetően a legjobb terápia az ok vagy okok felszámolása, valamint a rejtett bakteriális gócok megszüntetése. Továbbá fizikális tesztek, bőrteszt, bőrminta vétele, illetve számos egyéb vizsgálat – teljes vérkép, gyulladásos faktorok, pajzsmirigyhormonok meghatározása, gyomortükrözés, immunológia, allergológia – válhat szükségessé.

Tüneti kezelésként gyógyszeres kezelés javallott, úgynevezett antihisztaminok alkalmazhatók, melyek önmagukban vagy kombinációban, akár emelt dózisban is használhatók szakorvos felügyelete mellett. Meggyőzően hatnak kiegészítésként a szisztémás kortikoszteroidok is.
Sok esetben segíthet egy speciális diéta, amelynek alapja a hisztamintartalmú ételek, valamint a hisztaminfelszabadulást serkentő alapanyagok mellőzése. Ide tartoznak a fentebb említett, ebből a szempontból nagy rizikójú ételcsoportok, de ebben az esetben dietetikus segítségével akár egy személyre szabott étrend is kérhető.

Hosszan fennálló panaszok esetén ajánlatos a betegség pszichés hátterével is foglalkozni, hiszen az elhúzódó, kellemetlenül kínzó tünetek akár depressziós állapotokhoz is vezethetnek, ronthatják a mentális egészséget, amelyek aztán egy ördögi kört aktiválnak. Az ezzel járó stressz sajnos komoly rizikófaktort jelent és tovább ronthatja a bőr állapotát. 


Orvosaink

Dr. Hidvégi B0ernadett

Dr. Hidvégi Bernadett

Vezető bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Asbóth Dorottya

Bőrgyógyász - gyermekbőrgyógyász - gyermekgyógyász
Dr. Csellár Zsuzsa

Dr. Csellár Zsuzsa

Bőrgyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Fábián Melinda

Dr. Fábián Melinda Ph.D

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Noll Judit

Bőrgyógyász - gyermekbőrgyógyász - gyermekgyógyász
Dr. Takács Doloresz

Dr. Takács Doloresz

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Tóth Veronika

Dr. Tóth Veronika

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Áraink
BŐRGYÓGYÁSZATI KONZULTÁCIÓ/ VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 32.000 - 34.000 Ft
Vezető szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 34.000 - 36.000 Ft
Gyerek szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 29.000 - 31.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 20.000 Ft
Online konzultáció: 20.000 Ft
Online kontroll: 14.000 Ft
BŐRGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (felnőtt): 42.000 Ft
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (gyermek): 35.000 Ft
Komputeres anyajegyszűrés (felnőtt)
1-2 db: 45.000 Ft
3-10 db: 52.000 Ft
11-20 db: 59.000 Ft
Alámetszés (Subcisio) 3x3 cm: 48.000 Ft
Allergia vizsgálat epicutan teszttel - ezt a vizsgálatot a budai rendelőnkben, a Meliorában tudjuk elvégezni. (A tesztelés 33 anyagra történik, melynek során speciális tapaszok kerülnek felhelyezésre a hét bőrére. Az eredmény egy hét után van meg: 56.000 Ft
Punch biopszia mintavétel: 44.000 Ft
Vírusos szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres /hyfrecatorral történő eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
Talpi vagy tenyéri szemölcs lézeres eltávolítása
Az 5 mm-nél nagyobb vagy bőrkeményedéssel körülvett, illetve 2-nél több talpi és tenyéri szemölcs esetében az eltávolítás előtt előzetes konzultáció szükséges!
A konzultáció díját az eltávolításkor fizetendő díjból levonjuk.
5mm alatti talpi vagy tenyéri szemölcs (1 db): 45.000 Ft
5-10 mm közötti talpi vagy tenyéri szemölcs (1db): 49.000 Ft
10-15 mm közötti talpi tenyéri szemölcs (1 db): 53.000 Ft
Szemölcs, Molluscum / uszodai szemölcs és más bőrfelszíni növedék eltávolítása fagyasztással vagy Volkmann kanállal
Megjegyzés: kézen és lábon található közönséges szemölcs kivételével, lásd tenyéri vagy talpi szemölcs lézeres eltávolítása ára
1 cm alatti ,1 db szemölcs (2-3 molluscum/uszodaszemölcs): 36.000 Ft
1 cm alatti, 2-3 db szemölcs (4-15 molluscum/uszodaszemölcs): 41.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db szemölcs (15-nél több molluscum / uszodaszemölcs): 47.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti kezelése
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 1 oldal: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti 2 oldal: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 3 oldal: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 4 oldal: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft
Lézeres körömgomba kezelés (az ár egy alkalomra vonatkozik, minimum 5 alkalom javasolt)
Konzultáció (kezelés nélkül): 25.000 Ft
1-3 köröm lézeres kezelés: 26.000 Ft
4-6 köröm lézeres kezelés: 30.000 Ft
7-10 köröm lézeres kezelés: 33.000 Ft
10 köröm felett lézeres kezelés: 36.000 Ft
ROSACEA ÉS ÉRTÁGULAT KEZELÉSEK
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldala +homlok+nyak+dekoltázs: 99.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr+arc+homlok + ál: 73.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr és környéke: 36.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldal: 49.000 Ft
LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Gombavizsgálat (tenyésztés) bőr, köröm: 14.500 Ft
Gombavizsgálat cellux készítményből: 9.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből Allergénspecifikus IgE (20) nutritiv panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből - Allergénspecifikus IgE (40) nutritiv panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (20) inhalatív panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (36) inhalatív panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE méh, darázs: 8.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (46 tápanyaggal): 50.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (108 tápanyaggal): 80.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (221 tápanyaggal): 140.000 Ft
Hisztamin intolerancia: 23.000 Ft
HIV - 1,2: 10.000 Ft
Cytomegalovírus: 10.000 Ft
Epstein-Barr vírus antitestek: 15.000 Ft
Hepatitis A vírus antitestek: 10.000 Ft
Hepatitis C vírus antitest: 7.500 Ft
Hepatitis E antitest: 10.500 Ft
Parvovírus B19 antitestek: 11.000 Ft
TP Elisa: 9.360 Ft
Treponema pallidum (szifilisz): 9.000 Ft
Chlamydia psttaci: 13.000 Ft
Mycoplasma pneumoniae: 13.000 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft