Csalánkiütés

“Különböző nagyságú, néha összefolyó, a bőr szintjétől kissé kiemelkedő foltok.”


Szabálytalan alakúak, színük halványvörös vagy fehér és erősen viszketnek. Gyorsan kialakulnak és pár óra alatt elmúlnak (kivéve a krónikus eseteket). A csalánfoltokkal együtt ajkak, szemhéjak, nyelv is megduzzadhat.
A csalánkiütés (urticaria) egy gyakori bőrtünet, a bőr középső rétegében, az irhában alakul ki, amely az erek áteresztőképességének fokozódása miatt alakul ki. Az erek körül található speciális sejtekből (hízósejtekből) felszabaduló hisztamin nevű anyag felelős a duzzanat kialakulásáért és a viszketésért. A bőrben számos inger kiválthatja a hisztamin kiáramlását. Csalánkiütést okozhat az allergiás reakciókon túl (gyógyszer, élelmiszer, stb) baktérium -vagy vírusfertőzés, de nem mindig lehet a kiváltó okot megtalálni. A baktériumok gyakran gócokban lappanganak, aminek oka általában valamilyen gyulladás: mandula, fog, epehólyag, petefészek, prosztata. Közvetlenül a bőrfelszínnel érintkező anyagok, pl. kozmetikumok is okozhatják, illetve fizikai hatások vagy ételek: halak, húsfélék, sajtok; de a kiváltó ok az időjárás, pl. napfény hatása, vagy akár a stressz is lehet.

 

Milyen típusú lehet a csalánkiütés?

 

• Akut (heveny) csalánkiütés, ami hat hétnél rövidebb ideig tart. A leggyakoribb okok fertőzések, ételek, gyógyszerek, rovarcsípés. A tüneteket enyhítő, megszüntető kezelést igényel, általában részletes kivizsgálás nem történik.
• Krónikus csalánkiütés, ami hat hétnél tovább tart. A krónikus csalánkiütést okozhatja ételintolerancia, emésztőszervi betegség, gyulladásos góc vagy pajzsmirigy vagy autoimmun betegség, de ahhoz, hogy a pontos okot meg lehessen állapítani, a bőrgyógyász részletesen kikérdezi a beteget, megvizsgálja, akár laboratóriumi vizsgálatot vagy bőrmintavételt is elrendelhet.
• Fizikai csalánkiütés, melyet a napfény, meleg, hideg, víz, nyomás, vibráció vagy testmozgás is kiválthat. Leggyakrabban a bőr nyomásának, dörzsölésének (mechanikus inger) hatására jelentkezik és hónapokig, évekig is eltarthat.
• Hideg csalánkiütés, mely a hideg vízben fürdéskor kipirulással jár, fulladást és ájulást válthat ki.

Milyen tünetei vannak?

 

A csalánfoltok pár perc alatt kialakulnak, kínzóan viszketnek. Éjszaka a panaszok fokozódhatnak. Kísérheti hányás, hasmenés, láz, allergia esetében más tünetek is megjelenhetnek. A csalánkiütések a szem körül, ajkon, nemi szerven, illetve egyéb, ún. laza kötőszövetű helyeken jelennek meg, ahol jelentős duzzanat (ödéma) alakulhat ki.

 

Hogyan kezeljük?

 

A legjobb terápia az ok megszüntetése, a rejtett bakteriális gócok megszüntetése. Az okok feltárásában segít egy olyan diéta, mi kiiktatja a lehetséges kiváltó anyagokat, fizikális tesztek, bőrteszt, bőrminta vétele, illetve számos egyéb vizsgálat – teljes vérkép, gyulladásos faktorok, pajzsmirigyhormonok meghatározása, gyomortükrözés, immunológia, allergológia- válhat szükségessé.

Tüneti kezelésként úgynevezett antihisztaminok alkalmazhatók, önmagukban vagy kombinációban, akár emelt dózisban is. Hosszabb idő alatt, de meggyőzően hatnak a szisztémás kortikoszteroidok, biológiai terápia is elérhető. Sok esetben segít egy speciális diéta (mediátormentes), mely alatt nem szabad füstölt húsokat, halat, belsőségeket, csalánt gyakran okozó zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani.
Súlyosabb esetben a gége duzzanata, légzési, nyelési nehézségek miatt akár sürgősségi ellátásra is szükség lehet.

Árak

  • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 21500 Ft