“Egy múlni nem akaró seb van a könyökén vagy térdén, esetleg mindkettőn? A seb alja vörös, és fehér pikkelyek vannak a tetején?”


Pikkelysömör

Pikkelysömör

 

A pikkelysömör (psoriasis) az egyik legjellegzetesebb, krónikus, kiújulásra hajlamos bőrgyógyászati betegség, amely a bőr fokozott elszarusodásával jár. Tünetei olyannyira típusosak, hogy általában bőrgyógyászati biopszia/szövettani mintavétel nélkül is egyszerűen felállítható a pontos diagnózis és meghatározható a bőrbetegség.
Relatív gyakran előforduló, nem fertőző betegségről beszélünk, mely hazánkban a lakosság nagyjából 1-2%-át érinti. Nemtől függetlenül fordul elő és gyakorlatilag bármilyen életkorú lehet a páciens, de alapvetően a betegség kialakulásában két csúcsot különböztethetünk meg: serdülők és a 40-50 évesek korcsoportja.

 

Mik a pikkelysömör kiváltó okai?

Mint a legtöbb dermatológiai problémánál, itt is elsősorban az egyén hajlama, illetve a környezeti faktorok együttesen játszanak leginkább szerepet. Az orvostudomány eddig hét psoriasisra hajlamosító gént nevezett meg (PSORS-1, -2, -3, -4, -5, -6, -7), melyek felelősek lehetnek a kialakulásáért. Ez azonban nem jelent direkt utat a betegséghez.

A belső gócfertőzések is fokozhatják a betegség kialakulását és tüneteit. Ilyen hajlamosító tényező lehet a cukorbetegség, a különféle májproblémák, a belső szerveket érintő daganatok, hormonális tényezők, vagy a lappangva meghúzódó gócok (mandula-, petefészek- vagy prosztatagyulladás, a fogínyben kialakuló tályogok, gyulladások, az idült arcüreggyulladás).

Vannak olyan gyógyszeripari termékek, melyek szintén fokozhatják ezt a betegséget. Ezek közül a legrelevánsabbak béta-blokkolók, amelyek a vérnyomáscsökkentők legfontosabb alapanyagai, illetve a pszichiátriában például a bipoláris zavarra használt lítium. Érdemes számításba venni, mint hajlamosító tényező az egyszerűen hozzáférhető, nem-szteroid gyulladácsökkentőket is. Végül, de nem utolsósorban, számos kutatás bizonyította az alkohol és a stressz provokáló hatását is.

 

Hol alakulhat ki a betegség és mik a pikkelysömör tünetei?

A pikkelysömör gyakorlatilag a test csaknem minden pontján megjelenhet. Elsősorban a bőrt érintő folyamat, de érintheti a körmöket (körömgombához hasonló vastag felrakódások jelentkeznek a körömlemez alatt, aminek következtében a köröm elveszti fényét, deformálódik), hajas fejbőrt és az ízületeket.

A bőrt tekintve az alábbi anatómiai régiókban fordul elő leggyakrabban:

  • könyök és térd felületén
  • fejbőr, tarkó

Súlyos esetben a psoriasis továbbá ízületi problémákkal is együtt járhat, melyet arthritis psoriatica-nak nevez a szaknyelv. Ez a panasz kiterjedhet a kezek, lábak ízületeire, a gerincízületekre, de a nagyobb, így csípő-, térd-, boka-, vállízületekre is, és akár komolyabb, az általános mobilitást is érintő gondokat okozhat.

 

Amint a pikkelysömör tünetei megjelennek, azok könnyen azonosíthatók és típusosak: gyulladt, vörös, enyhén kiemelkedő alapon fehéres színű, pikkely szerűen hámló bőrelváltozás tapasztalható. Ezek lehetnek igen kicsi, akár 1-2 cm alatti plakkok is, de sok esetben összefüggő, több cm-es plakkokká olvadnak össze.

A pikkelyek leválásakor csekélyebb mértékű, pontszerű vérzés is előfordulhat. Ez azért jelenik meg ilyen formában, mert a pikkelysömörös plakkokban a bőrünk érszerkezete is módosul. A pikkelysömör általában nem viszket, de extrémebb esetekben ez is tapasztalható.

 

A pikkelysömör kórlefolyása nagyon változatos. Míg bizonyos egyéneknél a típusosnak mondható térd-könyök, farpofa régióban tapasztalhatók az 1-2 cm-es elváltozások, másoknál tenyérnyi plakkok is előfordulhatnak. Időbeliségét tekintve a pár hetes-hónapos előfordulás mellett akár évekig fennálló tünetmentes állapot is bekövetkezhet. A provokáló faktorok kiiktatásával sokat tehetünk a bőrtünetek számának csökkentésében.

Hogyan történik a pikkelysömör kezelése?

 

A legfontosabb, hogy szakértő segítségével, célzottan kezeljük a kialakult pikkelysömört a bőrgyógyász által javasolt protokoll alapján.

Fontos tudni, hogy a pikkelysömör nem gyógyítható: kizárólag a tünetek mérséklésével, csökkentésével érhető el eredmény. A psoriasis esetén választandó kezelési sémát attól függően válasszuk, hogy mennyire súlyos a betegség.

Enyhe esetekben elegendő lehet a plakkok felszínéről a pikkelyek/hámlás kezelése-leoldása, melyet orvos által javasolt hámlasztókkal, szaliciles, carbamidos kenőcsökkel és sós fürdőkkel segíthetünk. Bizonyos esetekben előkerülhetnek a szteroidos krémek, oldatok, amelyek a gyulladás csökkentésében játszanak szerepet és hatásos eredményeket hoznak. Enyhébb, középsúlyos esetben jó hatással van a fény (nyáron például sokszor gyakoribb a tünetmentesség is). A célzott, speciális fénykezelés során az UVA és az UVB fényt is alkalmazhatjuk.

 

Extrémebb, súlyos esetekben már nem biztos, hogy elégséges a külső, lokális-és fényterápia, ilyenkor gyógyszeres kezelés indokolt, mely minden esetben egyéni, a psoriasis súlyosságától, az érintett régióktól (köröm, ízületek, bőr) függően szükséges. Ez lehet A-vitamin származék (retinoidok), de pl. úgynevezett immunszuppresszív gyógyszer (pl. Methotrexat, Cyclosporin) vagy biológiai terápia is.

A pikkelysömör kezelésében hatalmas előrelépést jelent a biológiai terápia bevezetése, amely célzottan, a betegség patogenezisében szerepet játszó konkrét citokinek, gyulladásos mediátorokra hatva ad kifejezetten jó terápiás effektust.