Időpontfoglalás

Szemölcs, növedékek eltávolítása

Miért fontos kezelni a szemölcsöket?

 

szemölcs a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége, több száz vírus okozhatja, legtöbbjük valamilyen HPV vírus. Fertőző, könnyen elkapható és rendkívül veszélyes lehet! Lokalizációjukat és megjelenésüket a fertőzés helye, valamint a vírus típusa határozza meg. 

Tilos vakarni, piszkálni, mert könnyen tovább terjed! Hosszú (4 hét-8 hónap) lappangási idő után pár napig, de akár évekig is eltarthat a fertőzés. Egyes szemölcsök nem okoznak fájdalmat, észrevétlenek maradhatnak.

A vírusfertőzés miatt a látható és eltávolított szemölcsökön kívül lehetnek apró, még nagyítóval sem látható fertőzések, melyek csak pár hetes növekedést követően lesznek láthatók, tapinthatók. Ezért kiemelten fontos szemölcs eltávolítása után a kontrollvizsgálat, mert ekkor lehet a beavatkozás óta megjelent, megnőtt szemölcsöt eltávolítani. Ha a műtétet követő 12 hét alatt nem jelentkezik újabb szemölcs, a pácienst gyógyultnak nyilvánítjuk. 

 

szemölcs

 

A vírusos szemölcs eltávolítása és kezelése, a többszöri kontrollok és műtétek miatt türelmet kívánó folyamat, ezért az orvos és a beteg hosszú távú együttműködését igényli. Felnőttkorban megjelenő szemölcs esetében, főként, ha az nagy számban jelenik meg, előfordulhat, hogy immunológiai betegség áll a szemölcs hátterében.

 

Hogyan kapható el?

 

A szemölcsöt könnyű elkapni akár egy érintéssel, uszodák, strandok vízéből. A vírus bejut a szervezetbe és megfertőzi a hámsejteket, azokat fokozott osztódásra készteti. A fertőzést elősegíthetik bőrsérülések, a bőr felázása, vagy fokozott izzadás. A szemölcsök kezelése bőrgyógyászati feladat, elsősorban a pontos diagnózis miatt, mert másképp kell az egyes szemölcsfajtákat kezelni. A fertőzés kockázatát csökkenthetjük rendszeres kézmosással, saját törölköző, papucs használatával, jó szellőző, fertőtlenített lábbeli viselésével, a bőr szárazon tartásával, a bőr épségének megóvásával.


A szemölcsök típusai

 

közönséges szemölcs (verruca vulgaris) karfiolszerű, borsó nagyságú (2-5 mm), fehér, szürke vagy barna színű, az ujjakon, körmöknél, kézfejen, térden, könyöknél, arcon jelenhet meg.
• Az uszodaszemölcs (mollusca contagiosa) félgömbszerű, fényes, közepén horpadt, csoportos jelenség. Hason, háton, karon, lábon jelennek meg. Himlővírus okozza.
• A talpi szemölcs (verruca plantaris) belülről növekvő, fájdalmas szemölcs, melynek nagyobb része belül van és maradéktalan eltávolítás hiányában újra kiújul!
• A nemi szervi (genitális) szemölcs, kondilóma (condyloma) az egyik legveszélyesebb, azonnali kezelést igényel mindkét fél részéről. Szexuális úton terjed, a méhnyakrák kialakulásáért felelős. A karfiolszerű szemölcs 1-2 mm-es, vörös vagy bőrszínű, összefolyva több centiméteresre is megnőhet.
• A lógó szemölcs (verruca filiformis) hosszúkás, szálas, fehéres vagy bőrszínű, az arcon, nyakon, ajkaknál, szemhéjon, állon, homlokon alakulnak ki. Csak orvos távolíthatja el!
• A futószemölcs (lapos szemölcs, verruca plana) 2-5 mm nagyságú, lapos, barna, az anyajegyhez hasonló dudor az arcon, a csukló környékén, a kézfejen, alkaron, arcon, általában csoportosan fordul elő. A fertőzés módja a bőrkontaktus.
• A szeborreás szemölcs lencse vagy bab alakú, jóindulatú szemölcsfajta.
• Az időskori szemölcs (keratosis seborrhoica) fekete vagy sárgásbarna bőrkinövés az arcon, vállon, mellkason vagy a háton.

 

Szemölcs eltávolításának módjai:

 

  • Eltávolítás Volkmann-kanállal

Alkalmazása helyi érzéstelenítésben történik, mely alatt kikanalazzák a szemölcsöt.

A hyfrecator egy szén-dioxid (CO2) lézer, melynek alkalmazása fájdalommentes, mivel a szemölcs eltávolítás előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, majd a lézersugárral gyakorlatilag szétroncsoljuk a szemölcsöket. A vírusos szemölcs eltávolítása során a szemölcsöt annak “gyökerével” együtt eltávolítjuk, ezért a kezelt területen átmenetileg bőrhiány marad, ami nagyságától függően 2-4 hét alatt behámosodik.

Talpi szemölcs eltávolítása 2 kezelésből áll. Első alkalommal a szemölcs puhítása történik, második alkalommal az eltávolítás.

  • Eltávolítás cryoterápiával

A módszer lényege, hogy folyékony nitrogénnel végezzük el a szemölcs lefagyasztását. Ez egy gyors és hatékony eljárás. A szemölcsök helyén a fagyasztást követően hólyag képződik, mely sterilen megnyitva néhány nap alatt gyógyul, ismétlésre is szükség lehet.

Árak

  • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 21500 Ft
  • Szemölcs eltávolítás talpról és kézről:
    • 1 db: 25 000 Ft
    • 2 db: 35 000 Ft