Ekcéma

Az ekcéma az egyik leggyakrabban előforduló panasz a bőrt érintő betegségek körében, a lakosság közel 10%-a érintett benne. Ekcémának, illetve dermatitisnek a bőr nem fertőző gyulladásos állapotát hívjuk. Az ekcéma az elhúzódó, krónikus, míg a dermatitis a heveny bőrgyulladást jelenti. Jellemző tünetei szabad szemmel is jól láthatóak: vörös, gyulladt, hámló foltok a bőrön, ritkábban nedvedző hólyagképződés is előfordulhat, valamint pörkök és sebek egyre növekvő bőrterületen. Legfőbb panasz azonban minden esetben az erős viszketés és az állandó viszketési inger, amely megkeseríti az ekcémás beteg életét. Oka nagyon sokféle lehet, azok tisztázásával viszont hatásos terápiás kezelés alakítható ki szakorvos felügyelete mellett, mely csaknem tünetmentes mindennapokat jelenthet.

 

Az ekcéma fajtái és okai

 Az ekcémának alapvetően két okát különbözteti meg a bőrgyógyászat.

  • Az úgynevezett endogén ekcéma mindig valamilyen külső környezeti hatáshoz, allergénhez köthető. Ide sorolhatók a fémek, pollenek, állatszőrök, vegyszerek, stb.
  • Az endogén ekcéma ezzel szemben veleszületett, az egyén hajlama alapján beszélhetünk erről a kiváltó okról. Ilyen típusú ekcémát okozhatnak a bőrön elszaporodó gombák, baktériumok. de sokszor belső tényezők – például stressz hatására – is kialakulhat az arra fogékonyaknál.

Egy másik fajta osztályozás szerint csoportosíthatjuk az ekcémát a szerint, hogy irritatív vagy allergiás tényezők váltják-e ki. Az irritatív csoportra jellemző, hogy egyéni érzékenyég nélkül, mindenkinél kiválthatják a kellemetlen reakciókat. Ide tartoznak például az erős vegyszerek. Az allergián alapuló ekcéma lényege, hogy csak bizonyos csoportoknál okozza a panaszokat. Az arra érzékenyeknél tehát az túlzott reakció lép fel olyan anyagokkal szemben, amelyek normál esetben semmilyen választ nem váltanak ki az emberi szervezetből.

Az ekcémának több típusa is létezik.

  • kontakt ill. mikróbás ekcéma főleg felnőttkorban jelentkezik. Sok esetben valamilyen bőrrel érintkező környezeti allergén (nikkel, illatanyagok, latex) vagy a szervezetben lévő rejtett gyulladás okozza. Nagyon könnyű a beazonosítása, mivel a fizikai kontaktus révén alakul ki a kritikus állapot egy adott területen, ahol az allergének és a bőr találkoznak.
  • Az atópiás (veleszületett, belső eredetű) ekcéma leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik először, de felnőttkorban is fennállhat, sőt bizonyos esetekben ebben a kései életszakaszban jelentkezik először. Allergiára hajlamos családokban nagyobb gyakorisággal fordul elő ez az ekcémás megbetegedés. Szénanátha, asztma, táplálékallergia társulhat hozzá, így különböző élelmiszerek, állatszőr vagy légúti pollen tovább ronthatja a veleszületetten száraz bőr ekcémás tüneteit.
  • seborreás ekcéma a hajas fejbőrön és az arcon a szemöldökök vonalában, ill. az orr-ajak redőben vörös, hámló foltokkal, korpázó hámlással jelentkező ekcémaszerű képet mutat. Oka a bőr szerkezeti hibája a faggyúmirigyekben gazdag bőrterületeken. Tünetei a viszkető fejbőr, korpa, hámlás, vörösen hámló bőrfelszín az arcon.
  • A mikrobiális ekcéma esetében a gondot a baktériumok, gombák okozzák, melyekre az egyén allergiás. Tünetei legtipikusabban a végtagokon és a törzsön jelentkező, kerek formájú, hámló gócok. Ebben az esetben különösen fontos az alapos vizsgálatsorozat, hogy a kiváltó okot pontosan azonosítsuk.
  • A kéz és a láb ekcémája az úgynevezett diszhidrotikus ekcéma, mely a loklizáltása után kapta nevét. Ennél a fajtánál a tenyerek, talpak és az ujjak egymáshoz érő felülete az ekcéma elsődleges megjelenési területe. A gyógyítása igen körülményes és nagyon sok türelmet igényel, nem ritka továbbá a kiújulás.
  • A foto-allergia szintén egy ekcéma típus. Itt a napfény és a kozmetikai készítmények kölcsönhatása révén alakul ki a probléma. A pontosabb ok lehet ebben az esetben a testápoló krémek illatanyaga, esetleg valamilyen gyógynövényes hatóanyag egy adott kozmetikumban. A fény kerülésével a panaszok megszüntethetők.

 

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma jellemzően bőrszárazságot produkál és a bőrfelszín vörösödésével kezdődik. Ezt aztán elviselhetetlen viszketés követi. A kritikus. terület duzzadt lesz és hólyagok jelennek meg, melyek a folyamatos vakarás miatt váladékoznak is. A tünetek sok esetben csak a bőr kis részét érintik, de ezek sajnos gyakran tovább terjedhetnek. A betegség súlyosságának mértéke nagyon változó: enyhén pirosas, kisméretű foltoktól kezdve a súlyos, nagy területet lefedő hólyagosodásig.

 

Hogyan érdemes kivizsgáltatni?

Az ekcéma okainak felderítése összetett orvosi feladat: érinti a bőrgyógyászat, az allergológia területeit és sok esetben extra vizsgálatokat – például táplálékallergia – is megkövetel.
Az atópiás dermatitisz esetén több türelmet kíván a pontos diagnózis, viszont amennyiben kontakt ekcéma esete áll fenn, akkor az allergén megtalálásával könnyen orvosolható és kezelhető a probléma: az allergén kerülésével és további, a szakorvos által előírt lépésekkel elérhető a tünetmentes állapot.

 

Az ekcéma kezelése 

A kezelés leginkább az allergiát kiváltó anyagok elkerüléséből, gyógyszeres terápiából, és speciális bőrápolásból áll. Az ekcéma jól karbantartható megbetegedés, amely akár teljesen tünetmentessé válhat bizonyos szigorú szabályok betartásával. A bőrkímélő ápolószerekkel történő fürdés és a bőr rendszeres hidratálasa kiemelten fontos, hogy a lipideket pótoljuk és javítsunk a bőrszárazságon. A bőr gyulladt, vörös foltjaira helyi szteroid kezelés javasolt. Ezek a készítmények kúraszerűen alkalmazandók, mivel erős hatóanyag tartalommal rendelkeznek. A szteroidos kenőcsök relatív rövid időn belül hoznak érdemi pozitív változást a páciensek életében. 

A viszketés kezelésére belsőleg antihisztamin hatású szereket alkalmazunk, melyek a tünetmentes időszakokban elhagyhatók. A gyógyszeres kezelés kialakításában, bátran kérje szakorvosaink segítségét, akik tapasztalatukkal sokat segíthetnek az ekcéma tünetmentessé tételében. A tünetek enyhülésekor a kezelési protokoll változhat: ilyenkor úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket is bevethetünk. Az immunmoduláns gyógyszerek működési elve, hogy módosítják a szervezet kóros immunreakcióját, ezek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik.

Az ekcéma tüneteit csökkentő diétás megoldások szintén megfontolandók. a diéták alkalmazása mindig orvosi felügyeletet igényel, kiemelten akkor, ha gyermekek étrendjéről van szó. A betegség elleni harcban több ételcsoportnak is szerepe lehet, így például a tejtermékeknek, a gluténnek, a tojásnak, a szójának, a mogyorónak és a diófélének, csonthéjasoknak.

Fontos kiemelni, hogy a kiváltó okok között, jelentős szerepe van a pszichés tényezőknek, főképp a stressznek. A hosszú időt felölelő bőrgyógyászati kezelések és a lassú javulás igen megterhelő a páciensek számára, a kezelőorvosnak így érdemes felhívni a figyelmet a különféle stresszkezelési technikákra, relaxációs gyakorlatokra, melyek javíthatják a bőrbetegség állapotát.