A haj problémák és fejbőr problémák a mindennapjaink szerves részei

A haj és fejbőr problémák a társadalom nagy részét érintik, azonban kevesen tudják, hogy ezek a betegségek bőrgyógyászati problémákra vezethetők vissza. Számos hatás, különféle anyagok érik hajszálainkat és fejbőrünket a mindennapok során, a környezeti stressz és az öregedés folyamata is befolyásolja több más tényező mellett állapotát. Megjelenésünknek fontos része hajkoronánk, érdemes tehát vigyázni rá és úgy ápolni fejbőrünket, mint bőrünket a testünkön és az arcunkon.

 

A legáltalánosabb haj és fejbőr probléma: a hajhullás

Világszerte a nők 40%-a, a férfiak 50%-a szenved hajhullástól. A hajhullás a nőknek olyan, mintha „koronás glóriájukat” veszítenék el, míg a férfiak ezt öregedésnek és a szexuális aktivitásuk csökkenésének élik meg.
A hajhullás egyik oka lehet az évszakváltás. Ősz elején például több hajunk hullik, mint a nyári szezonban, ez természetesnek mondható jelenség. Másik ok lehet a hormonális változás. A férfi nemi hormonhoz kötődő, úgynevezett androgén hajhullás a gyengébbik nemet is érintheti: androgéndominancia vagy menopauza esetén kialakulhat a jelzett probléma. Ezeken túl a vitaminhiány és ásványi anyagok hiánya (főleg a cink és a vas hiánya), vérszegénység, gyulladásos állapotok, bakteriális fertőzések, egyoldalú táplálkozás, rosszul megválasztott hajápolási termékek és pajzsmirigy gondok is okozhatnak hajvesztést. Az ok megtalálásához és a hajhullás kezeléséhez érdemes bőrgyógyász szakorvost felkeresnie, aki szükség esetén további szakorvosokhoz, például endokrinológushoz irányít.

 

Zsírosodás

Több okból kifolyólag is jelentős lehet a fejbőr zsírosodása: hormonális változások következtében, az androgénhormonok fokozott jelenléte miatt illetve a vegetatív idegrendszert érő stresszes állapotokban megborulhat a fejbőrünk kényes egyensúlya. A faggyúmirigyek fokozott működése esetén gyakori a hajszálak zsíros érzete, összetapadása, a hajat érintő kellemetlen olajos fénylés, a frizura lelapulása is, amely esztétikailag zavaró lehet és diszkomfort érzettel járhat a páciensben.

A teljes gyógyuláshoz életmódváltásra lehet szükség, illetve bővebb orvosi kivizsgálásra is, melyhez bőrgyógyászaink, nőgyógyászaink és endokrinológus szakorvos is áll a páciensek rendelkezésére orvosi centrumunkban. 

 

Korpásodás (korpás fejbőr probléma)

A fejbőr problémák egyik legyakoribbika a korpásodás, amely a felnőtt lakosság mintegy 50%-át érinti.
A fejbőrünket – ugyanúgy, mint a testünk más területein található bőrfelületeit – több rétegből álló, úgynevezett elszarusodó laphám borítja. Normál esetben ez egy szinte láthatatlan folyamat, de intenzív korpásodás esetén az alsóbb rétegek sejtosztódása nagyon nagy mértékben gyorsul, a sejtek alulról felfelé nyomva olyan tempóban lökődnek le a legfelső réteg sejtei, hogy nincs idejük osztódni és nagyobb, látható darabokban válnak le. Ezt nevezzük korpának.

A korpásodásnak két fajtája van: a száraz és a zsíros korpa. A pikkelysömört tévesen hívják korpásodásnak, mert tünetei hasonlóak lehetnek a száraz korpához, de fontos, hogy ezeket a problémákat különválasszuk egymástól, mert másfajta kezelést igényelnek.

száraz korpa tünetei a sárgás, szürkés, fehéres korpalemezek leválás a fejbőrről. Mérete igen apró és sokszor a ruhára is lepereg. Ez a tünet azt mutatja, hogy a fejbőr nedvessége megváltozott és eltolódott a száraz irányba. Ezzel a korpatípussal sokszor együtt jár a viszketés, a bőr száraz, húzódó érzése.
Kezelésekor a száraz korpát alaposan el kell távolítani a fejbőrről és a hajszálakról, fertőtleníteni kell a fejbőrt és hidratálni. A cél az elveszett lipidréteg pótlása, hogy a nedvesség ismét a fejbőrben maradhasson.
A száraz korpa oka lehet a hormonegyensúly megborulása, a fűtésszezon okozta szárazság, a nagy nyári melegek vagy kellemetlen téli hidegek, de az agresszív, szárító samponok, egyéb hajkészítmények és a genetika is erős befolyásoló tényező a probléma kialakulásakor.

Zsíros korpa tünetei a sárgás fehér, szürke és barna gömbölyű, plakkszerű korpadarabok a fejbőrön és a hajszálakon. A száraz korpához hasonlóan itt is a fejbőr egyensúlyának megborulása áll fenn. Itt viszont nem a lipidréteg tűnt el, hanem a túlzott faggyúműködés okozza a gondot.
A faggyúmirigyek által termelt zsír normál esetben esetben megvédi a fejbőrt a nedvesség elvesztésétől. Ám túlműködésük esetén ez lehetőséget ad a különféle gombáknak, hogy azok elszaporodjanak a fejbőrön és zsíros korpát állítsanak elő.
A viszketéssel párosuló zsíros korpa mindenképpen bőrgyógyász szakorvosi vizsgálatot igényel, hiszen ez akár a sebhorreas dermatitis tünete is lehet. A vakarás által okozott mikrosérüléseken keresztül az irritált fejbőrön megtelepedő baktériumok a bőrbe juthatnak és gyulladásos állapotokat idézhetnek elő, így a viszkető fejbőrt, mint tünetet, ne bagatellizáljuk el.

Pikkelysömör esetén az immunrendszer hibás működése okolható. Ekkor a bőrsejtek a normális 28 napos ciklus helyett sokkal rövidebb idő alatt, 3-4 nap termelődnek újra, ezzel okozva felgyülemlett bőrrétegeket a fejbőrön és a test bármely pontján is. Ezek a területek fájdalmasan gyulladtak lehetnek, akár vérzőek is. Bőrgyógyásszal konzultálva a bőr állapotát megfelelő kezeléssel karban lehet tartani.