Allergia vizsgálat

Mire figyeljen az allergiavizsgálat előtt és alatt?

 

Amennyiben már szed allergiaellenes gyógyszereket, a bőrgyógyászati allergiavizsgálat előtt egy héttel érdemes abbahagynia, hogy a szervezet alapállapotát vizsgálhassuk az allergia teszt során. A vizsgálatot megelőző 6 hétben nem érheti a hát bőrét napfény és szolárium. A vizsgálatokat kizárólag hétfői vagy keddi napon tudjuk elkezdeni, és egy hét múlva fejeződnek be.

 • Allergia vizsgálat vérből

Légúti allergiák és élelmiszer allergiák fennállásának valószínűsége esetén ajánlott. Immunblot eljárással történik a specifikus IgE antitestek kimutatása a vérből, amik az allergiára utalnak.

 • Epicutan teszt

Az Epicután teszttel olyan allergének is kimutathatók, mint a fémek, kozmetikai és illatanyagok, gyógyszerek, ételadalékok. Ez utóbbi azért is fontos, mert egyes allergiás tünetekért előfordul, hogy nem maga az élelmiszer, hanem a hozzáadott adalékanyag a felelős.

 

allergia vizsgálat koc allergológia budapest

 

Hogyan történik az allergia vizsgálat?

 

bőrgyógyászati allergia vizsgálat során – általában a hátra – tapaszokat helyez fel az allergológia szakrendelésén dolgozó orvos. Ezek a tapaszok meghatározott tartalmú, gyárilag ellenőrzött, gyakran előforduló allergénekkel vannak átitatva. Az allergológia területén jártas szakorvosaink a 20., 40., és a 60. percben vizsgálják a bőrreakciókat, majd még további 48 óráig viselni kell azokat, majd további 3 napig ellenőrizzük a hát bőrét az esetlegesen később kialakuló bőrreakciók miatt. Ezért a teljes eljárás egy hetet vesz igénybe. A kezelés végére az orvos komplett képet kap a felmerülő érzékenyítő anyagokról. Mind szóban, mind írásban rögzíti, megbeszéli Önnel, és elmondja, milyen készítményekben, anyagokban találhatóak ilyen jellegű allergének (festékek, illatanyagok, konzerválószerek stb.).

Használt allergének: Neomycin sulphate (antibiotikum, amit több krém, kenőcs tartalmaz),Thiomersal (fertőtlenítő), Higany-II-chlorid(fertőtlenítő), 2-Mercaptobenzothiazole (ipar, háztartási ipar, gumi),Paraben mix (tartósítószer kozmetikumokban, gyógyszertári készítményekben), Primin, Benzocaine (érzéstelenítő), 4-tert-butinphenol-formaldehyd (gyanta, amit ragasztókban használnak), Resocinol (fertőtlenítő, festék előállításnál alapanyag), Thiuram mix (gumi), Kálium dichromate (fa pácolásnál, bőr cserzésnél használják), Clioquinol (gombaellenes szer), Terpentine peroxide (növényekben), Kolofonium (gyanta), 4-Phenylenediamine base (tartós hajfesték), Quaternium 15 (tartósítószer), Perubalzsam (ételízesítő, illatanyag), Sesquiterpenelactone (növények, kozmetikai termékek), Nickel sulphate hexahydrate (festék, lakk, lerámiák), Ammoniated (higany bőrproblémák kezelésére), Fragrance mix II (parfümkeverék), Propolisz, Kobalt II chloride hexahydrate (festék), N-isopropyl-N’-phenil-p-phenylenediamine (fekte és szürke gumi termékekhez), fakátrány mix, Lanolin alcohol (kozmetikai termékekben), Formaldehyd (kipufogógáz, cigarettafüst), Propylene glycol (kozmetikai termékek), MCI/MI (kozmetikumokban), Fragrance mix 8% II.,Bisphenol A epoxy (gyanta építőipari ragasztókban).

Allergia vizsgálatot végző orvosok:

  • Dr. Hidvégi Bernadett
  • Dr Csellár Zsuzsanna
  • Dr. Asbóth Dorottya
  • Dr. Noll Judit
  • Dr. Tóth Veronika
  • Dr. Bognár Péter

Időpontfoglalás

Árak

 • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 21500 Ft