A mindennapok igazi megkeserítője a benőtt köröm. Ez ugyan egy mások számára láthatatlan probléma, de saját vonatkozásunkban minden egyes lépéskor érezhető az ezzel járó jellegzetes, éles fájdalom. A felnőtt lakosság mintegy 5-25%-át érinti.

 

Mi történik körömbenövéskor, mi is az a körömbenövés? 

A probléma lényege, hogy a körömszél a körömsánc alá nő, így azt folyamatosan felgyűri maga előtt. Ennek hatására gyulladás keletkezik, ami kezdetben fájdalmas duzzanatként jelentkezik. Idővel a köröm alól gennycsordogálás figyelhető meg, ami már a gond súlyosbodását tanúsítja. A panasz a köröm alatt elszaporodó baktériumokkal és gombákkal  is társulhat, mely fokozza a kialakult rossz helyzetet.

A probléma igen komollyá is fajulhat: a benőtt körömmel járó fájdalmak a járásunkra is hatással lehetnek, melyek következményeként akár izületi problémák is kialakulhatnak, de a benövés okozta seb, egyfajta kapuként, utat nyit a különféle kórokozóknak, baktériumoknak, vírusoknak is, melyből rosszabb esetben orbánc is kialakulhat.

A kiváltó ok szinte mindig a beteg rossz szokásaira vezethető vissza, éppen ezért a körömbenövés megelőzéséért mi magunk tehetünk a legtöbbet.

 

Miként alakul ki, mi az oka?

A lábujjak problémája szinte népbetegségnek számít, amiért több tényező is felelős lehet. Az egyik legjellemzőbb a helytelen, nem megfelelő körömvágás. Abban az esetben, ha ívesre vágjuk, akkor abszolút növeljük a benövés esélyeit, viszont, ha ezzel szemben egyenes vonalban vágjuk és széleit finoman, körömreszelővel korrigáljuk, akkor minimalizálhatjuk a panaszok kialakulásának esélyét.
A túlzottan keskeny fejű, szűk cipők is okozhatnak körömbenövést, mivel a cipő által összepréselt ujjak melletti bőr nekinyomódik a köröm szélének, de a cukorbetegség vagy gombásodás is hajlamosító tényező. Fizikai hatás – sérülés, ütés – esetén is kialakulhat továbbá a kellemetlen probléma.

 

Hogyan vegyük fel a harcot a körömbenövéssel szemben?

Az enyhébb fokú esetekben segíthetnek a házi praktikák. A meleg vízben történő áztatás, jól szellőző lábbelik viselése és a köröm, valamint az alatta található bőr egymástól való eltolása fogselyemmel vagy fültisztító pálcikával segíthet az akut panaszok enyhítésében. Hatásos lehet még továbbá a patikákban vény nélkül kapható fertőtlenítő krémek, gyulladáscsökkentő kenőcsök. Korai stádiumú körömbenövés esetén pár nap után enyhülést tapasztalhatunk, de a kezelést érdemes legalább 2-3 hétig is folytatni.
A benőtt köröm kezelése kapcsán, az ennél súlyosabb esetekben érdemes orvosi segítséget kérni.

 

Mikor van szükség komolyabb beavatkozásra?

A körömágyplasztika gyakori beavatkozás, legtöbbször a nagylábujjakon előforduló betegségek kezelésére használatos. A lézeres köröm műtétet megelőző konzultációk során az eljárás minden részletéről pontos felvilágosítást adunk pácienseinknek, így például a az érzéstelenítésről, a beavatkozás menetéről, a műtét utáni teendőkről és az esetleges komplikációkról is.
A sebészeti műtét során – fertőtlenítés és helyi érzéstelenítés után – eltávolítjuk a benőtt köröm széleit/szélét (ékrezekció) egy vékony csíkban, ezen felül a gyulladásos vadhúst is. Bizonyos előrehaladottabb esetekben az egész köröm, illetve a körömsánc is eltávolításra kerülhet.
A lézeres eljárás révén köröm termelődéséért felelős sejtek is eltávolításra kerülnek a körömágyból. A benövésre hajlamos körömrész így gyakorlatilag „örökre megsemmisül”, és búcsút inthetünk a problémának mindörökre.

 

Milyen szövődmények lehetségesek?

Mint minden beavatkozás után, itt is felmerülhetnek szövődmények, noha kis valószínűséggel.
Előfordulhat gyulladás, vérzés, allergia, melyek alapvetően jól kezelhetők és műtétet közvetlenül követő időszakra jellemző. A későbbiek során előfordulhat ismételt benövés, abban az esetben, ha a mátrix-sejtek eltávolítása nem volt sikeres. Ebben az esetben az eljárás megismételhető.

 

Mik a teendők a beavatkozás után?

Az ejárás utáni napon a kapott kötést óvatosan, kamillás vízzel kell leáztatni a műtött részről. A kezelt területet naponta reggel és este langyos vizes zuhany alá kell tartani, majd alaposan szárazra törölni és fertőtleníteni ezután.
A lézeres sebgyógyulás eltérő a hagyományos sebek gyógyulásától, ezzel a tényezővel mindenképp számolni kell, ne ijedjünk meg tehát! A sebbel kapcsolatban sárgás színű váladékozásra kell számítani, mely nem genny. A seb piros színű széle is a lézeres eljárás sajátossága, aggodalomra így semmi ok.

Körülbelül néhány – 4 vagy 5 – nap után otthon már a kötést mellőzve is járhatunk. Fontos, hogy ügyeljünk a sebre és hogy azt, illetve a körmöt ne érje szennyeződés. A műtét előtti állapot súlyosságától függően a gyógyulás 3-5 hét átlagosan. A regeneráció nyomonkövetésének céljából az orvossal egyeztetett időpontokban kontrollvizsgálatok javasoltak.