A pattanás, akne kezelése

 

Akne – vagy egyszerűen pattanás – a faggyúmirigyek gyulladása. A kellemetlen akne pattanás, többnyire az arcon, vállon, a hát felső részén, a nyakon és a mellkason jelentkezik, ahol a legjellemzőbb a faggyútermelés. Serdülőkorú korosztályt érinti a leginkább, de sok esetben felnőttkorban is előfordulhat. Betegségnek nem nevezhető bőrproblémáról van szó, de lelki-pszichés és esztétikai vonatkozásban sok terhet rak a páciensekre, így komolysága, valamint az akne kezelése nem elbagatellizálható.

Az akné (pattanás) okai

 

A faggyúmirigyben gazdag területeken kialakuló aknét sok esetben belső, akár komolyabb hormonális problémák okozhatják. Leggyakrabban a kamaszkor elején a fiúknál alakul ki, elsősorban az emelkedő androgénszint, férfi nemi hormon hatására. Az androgén hormon a fiúk mellett a lányokban is jelen van, a petefészkek és a mellékvese termeli, így a pattanásosság a lányokat sem kíméli. A zsíros bőr mindkét nemnél fokozó tényező. Emellett pedig a bőrfelszín fokozott elszarusodása, ezáltal a faggyúmirigy csövek elzáródása révén a ki nem ürült faggyúból mitesszerek képződnek.

A mitesszert az aknétól a gyulladás különbözteti meg: míg a mitesszer a gyulladásmentes állapot, addig a második esetet a bőr felszínéről a tüszőbe jutott baktériumok – főként a Propionibacterium aknés és esetleg sarjadzó gombák – okozzák, az akne tehát már a gyulladt állapot.

 

Az akne megjelenése gyakran policisztás ovárium szindrómára vagy inzulinrezisztenciára is utalhat. Ezért a külső kezelések elkezdése előtt, érdemes hormonfókuszú labort készíttetni orvosainkkal való konzultáció után. Ehhez bőrgyógyászainkon túl centrumunk endokrinológus szakorvosa is segítséget nyújt.

 

Bizonyos esetekben a kozmetikumokra adott heves, allergiás vagy érzékenységi bőrreakciók is pattanásokban realizálódnak. Fokozhatja továbbá az aknékat a poros városi levegő, esetleg bizonyos ételek is, a stressz, ásványi anyag és nyomelemhiány, keringési zavarok és hormonális változások, nőknél a ciklus is.

A pattanás típusai

Többféle pattanást különböztetünk meg a bőrgyógyászati szakirodalom szerint:

 • a legegyszerűbb pattanást papulának hívjuk és néhány naptól kezdve nagyjából egy hétig látszik a bőrön
 • a csomókat pustulanak nevezzük és akár 2-3 hétig is láthatók
 • a gennyes hólyagok a ciszták, amik több hónapon keresztül is panaszt okozhatnak

 

Súlyosságuk szerint a következő kategóriák léteznek:

 • akne comedonica (enyhe);
 • akne papulopusutla (közepes);
 • akne conglobata (súlyos).

 

Az akné (pattanás) kezelése

Az akne által okozott bőrtünetek lehetnek súlyosak és okozhatnak kellemetlen problémákat megjelenésünkben. Minden esetben személyre szabott konzultáció keretében vizsgálják az ön bőrtípusa, életmódja, életkora és tüneteinek súlyossága fényében a kiváltó okokat és a kezelési módok lehetőségét. Kezelőorvosaink, ha szükséges, gyógyszeres terápiát javasolnak a pattanás kezelése érdekében. Általában három különböző gyógyszer jellemző a terápiák során: antibiotikumok, hormonok és retinoid származékok. Az antibiotikumok az elburjánzott Propionbacterium acnés baktériumok mennyiségét mérsékelik. A hormonok közül ösztrogének és antiandrogének, azaz hormontartalmú fogamzásgátlók alkalmazhatók, leginkább kúraszerűen. A retinolok és retinoidok az A-vitamin származékai. Megfelelő alkalmazása mellett javul a bőrminőség, csökken a baktériumok száma, mérséklődik a mirigyek faggyútermelése és a gyulladásos állapotok is.

 

A gyógyszeres kezelések mellett a konzervatív terápiák is hatásosak lehetnek az akne kezelése során. Az egészséges életmóddal járó alapvetések betartása nagy javulást hozhat. A cukrok, finomított szénhidrátok és rossz minőségű zsírok kerülésével sokat tehetünk bőrünk javulásának érdekében. Ezeket váltsuk rostdús, friss zöldségekre és gyümölcsökre, valamint sovány húsokra és halakra.
Fontos megemlíteni továbbá, hogy a rendszeres, kíméletes, de alapos kozmetikai tisztító arckezelések látványosan javítják a bőrminőséget. Iktassuk be ezt a bőrgyógyász javaslata szerinti gyakorisággal. A gondos, mindennapi, otthoni bőrápolás is fontos része a pattanások megelőzésének. Ezzel és a használandó termékekkel kapcsolatban kérjük ki bőrgyógyászunk, kozmetikusunk véleményét, hogy hatásosak lehessünk a mindennapokban is az akne kezelése kapcsán.
Igyekezzünk továbbá elhagyni esetleges rossz szokásainkat is: arcunk piszkálása, vakarása vagy a túlzó smink mind fokozhatják a pattanások kialakulását. Helyettük gyakori kézmosás és arcmosás, arcunk matatásának abbahagyása és minimalizált, jó minőségű sminktermékek segíthetnek.

 

Orvosi centrumunk bizonyos kezelései extra hatékonysággal veszik fel a harcot a zavaró pattanásokhoz köthető problémákkal szemben:

 • Amennyiben az aknék utáni hegek okoznak gondot, ajánljuk a kollagén-indukción alapuló dermapen kezelésünket. A dermapen egy 12 darab tűvel működő, tollszerű eszköz, mely kontrollált mélységben okoz mikrosérüléseket a bőr irhájában. Ezekre a sérülésekre a felszín alatti rétegek újraképződéssel reagálnak, így az akne problémák és tág pórusok esetén egyaránt hatásos.
 • Igazi nagy áttörést hoznak aknés bőr esetén az orvosi hámlasztások. A hámlasztók – kontrollált körülmények közt, felgyorsítva – segítik a bőr megújulását. A különféle hatóanyagú, típusú, erősségű savakkal számtalan bőrrel kapcsolatos probléma orvosolható. A kezelés után az egyenetlen, károsodott bőrt fiatalos és sima bőr váltja fel.
 • A LED maszk terápia a fény erejével, kíméletesen gyógyítja az aknés bőrt. A LED maszkon LED chipek találhatók, melyek az elektromos áramot különböző frekvenciájú és színű fénnyé alakítják, ezek hatóereje eltérő. Az adott bőrprobléma határozza meg, hogy milyen színű fénnyel történik a kezelés, akne esetében főleg kék és zöld fények a jellemzőek.
 • A kezelések leglátványosabbika a frakcionált CO2 lézerkezelés. Már egy kezelés után is jelentősen javulnak a pattanás okozta hegek és pigmentegyenetlenségek, a pórusméretek látványosan csökkennek.
 • A Scarlet rádiófrekvenciás arckezelés révén szintén halványulnak a pattanások utáni hegek, csökken a pórusméret és mérséklődik a faggyútermelés. A mikrotűk a bőr középső rétegébe vezetik a rádiófrekvenciás impulzusokat, hatékonyan serkentve ezzel a kollagén és az elasztin termelését. Ennek köszönhetően műtét nélkül, minimális felszíni sérülésekkel, látványosan javítja az arcbőr minőségét.

 

Az aknék megjelenését, a pattanásokat érdemes igenis komolyan venni. Kérjen időpontot bőrgyógyász szakorvosainkhoz, hogy életminőségének javításában segítségére lehessünk! A háttérben meghúzódó komolyabb okok feltárása pedig – orvosaink közreműködésével – kellemetlen egészségügyi következményektől óvhatja meg.

Ne feledje, a pattanás sok esetben következmény, a szervezet külső jelzése. Segítünk a megoldásban!


Orvosaink

Dr. Hidvégi B0ernadett

Dr. Hidvégi Bernadett

Vezető bőrgyógyász - nemigyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász - nemigyógyász
Dr. Takács Doloresz

Dr. Takács Doloresz

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Tóth Veronika

Dr. Tóth Veronika

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Áraink

BŐRGYÓGYÁSZATI KONZULTÁCIÓ/ VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 32.000 - 34.000 Ft
Vezető szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 34.000 - 36.000 Ft
Gyerek szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 29.000 - 31.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 20.000 Ft
Online konzultáció: 20.000 Ft
Online kontroll: 14.000 Ft
BŐRGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (felnőtt): 42.000 Ft
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (gyermek): 35.000 Ft
Komputeres anyajegyszűrés (felnőtt)
1-2 db: 45.000 Ft
3-10 db: 52.000 Ft
11-20 db: 59.000 Ft
Alámetszés (Subcisio) 3x3 cm: 48.000 Ft
Allergia vizsgálat epicutan teszttel - ezt a vizsgálatot a budai rendelőnkben, a Meliorában tudjuk elvégezni. (A tesztelés 33 anyagra történik, melynek során speciális tapaszok kerülnek felhelyezésre a hát bőrére. Az eredmény egy hét után van meg: 56.000 Ft
Punch biopszia mintavétel: 44.000 Ft
Vírusos szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres /hyfrecatorral történő eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
Talpi vagy tenyéri szemölcs lézeres eltávolítása
Az 5 mm-nél nagyobb vagy bőrkeményedéssel körülvett, illetve 2-nél több talpi és tenyéri szemölcs esetében az eltávolítás előtt előzetes konzultáció szükséges!
A konzultáció díját az eltávolításkor fizetendő díjból levonjuk.
5mm alatti talpi vagy tenyéri szemölcs (1 db): 45.000 Ft
5-10 mm közötti talpi vagy tenyéri szemölcs (1db): 49.000 Ft
10-15 mm közötti talpi tenyéri szemölcs (1 db): 53.000 Ft
Szemölcs, Molluscum / uszodai szemölcs és más bőrfelszíni növedék eltávolítása fagyasztással vagy Volkmann kanállal
Megjegyzés: kézen és lábon található közönséges szemölcs kivételével, lásd tenyéri vagy talpi szemölcs lézeres eltávolítása ára
1 cm alatti ,1 db szemölcs (2-3 molluscum/uszodaszemölcs): 36.000 Ft
1 cm alatti, 2-3 db szemölcs (4-15 molluscum/uszodaszemölcs): 41.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db szemölcs (15-nél több molluscum / uszodaszemölcs): 47.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti kezelése
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 1 oldal: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti 2 oldal: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 3 oldal: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 4 oldal: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft
Lézeres körömgomba kezelés (az ár egy alkalomra vonatkozik, minimum 5 alkalom javasolt)
Konzultáció (kezelés nélkül): 25.000 Ft
1-3 köröm lézeres kezelés: 26.000 Ft
4-6 köröm lézeres kezelés: 30.000 Ft
7-10 köröm lézeres kezelés: 33.000 Ft
10 köröm felett lézeres kezelés: 36.000 Ft
ROSACEA ÉS ÉRTÁGULAT KEZELÉSEK
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldala +homlok+nyak+dekoltázs: 109.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr+arc+homlok + áll: 85.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr és környéke: 55.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldal: 70.000 Ft
LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Gombavizsgálat (tenyésztés) bőr, köröm: 14.500 Ft
Gombavizsgálat cellux készítményből: 9.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből Allergénspecifikus IgE (20) nutritiv panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből - Allergénspecifikus IgE (40) nutritiv panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (20) inhalatív panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (36) inhalatív panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE méh, darázs: 8.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (46 tápanyaggal): 50.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (108 tápanyaggal): 80.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (221 tápanyaggal): 140.000 Ft
Hisztamin intolerancia: 23.000 Ft
HIV - 1,2: 10.000 Ft
Cytomegalovírus: 10.000 Ft
Epstein-Barr vírus antitestek: 15.000 Ft
Hepatitis A vírus antitestek: 10.000 Ft
Hepatitis C vírus antitest: 7.500 Ft
Hepatitis E antitest: 10.500 Ft
Parvovírus B19 antitestek: 11.000 Ft
TP Elisa: 9.360 Ft
Treponema pallidum (szifilisz): 9.000 Ft
Chlamydia psttaci: 13.000 Ft
Mycoplasma pneumoniae: 13.000 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft