A pattanás, akne kezelése

 

Akne – vagy egyszerűen pattanás – a faggyúmirigyek gyulladása. A kellemetlen akne pattanás, többnyire az arcon, vállon, a hát felső részén, a nyakon és a mellkason jelentkezik, ahol a legjellemzőbb a faggyútermelés. Serdülőkorú korosztályt érinti a leginkább, de sok esetben felnőttkorban is előfordulhat. Betegségnek nem nevezhető bőrproblémáról van szó, de lelki-pszichés és esztétikai vonatkozásban sok terhet rak a páciensekre, így komolysága, valamint az akne kezelése nem elbagatellizálható.

Az akné (pattanás) okai

 

A faggyúmirigyben gazdag területeken kialakuló aknét sok esetben belső, akár komolyabb hormonális problémák okozhatják. Leggyakrabban a kamaszkor elején a fiúknál alakul ki, elsősorban az emelkedő androgénszint, férfi nemi hormon hatására. Az androgén hormon a fiúk mellett a lányokban is jelen van, a petefészkek és a mellékvese termeli, így a pattanásosság a lányokat sem kíméli. A zsíros bőr mindkét nemnél fokozó tényező. Emellett pedig a bőrfelszín fokozott elszarusodása, ezáltal a faggyúmirigy csövek elzáródása révén a ki nem ürült faggyúból mitesszerek képződnek.

A mitesszert az aknétól a gyulladás különbözteti meg: míg a mitesszer a gyulladásmentes állapot, addig a második esetet a bőr felszínéről a tüszőbe jutott baktériumok – főként a Propionibacterium aknés és esetleg sarjadzó gombák – okozzák, az akne tehát már a gyulladt állapot.

 

Az akne megjelenése gyakran policisztás ovárium szindrómára vagy inzulinrezisztenciára is utalhat. Ezért a külső kezelések elkezdése előtt, érdemes hormonfókuszú labort készíttetni orvosainkkal való konzultáció után. Ehhez bőrgyógyászainkon túl centrumunk endokrinológus szakorvosa is segítséget nyújt.

 

Bizonyos esetekben a kozmetikumokra adott heves, allergiás vagy érzékenységi bőrreakciók is pattanásokban realizálódnak. Fokozhatja továbbá az aknékat a poros városi levegő, esetleg bizonyos ételek is, a stressz, ásványi anyag és nyomelemhiány, keringési zavarok és hormonális változások, nőknél a ciklus is.

A pattanás típusai

Többféle pattanást különböztetünk meg a bőrgyógyászati szakirodalom szerint:

 • a legegyszerűbb pattanást papulának hívjuk és néhány naptól kezdve nagyjából egy hétig látszik a bőrön
 • a csomókat pustulanak nevezzük és akár 2-3 hétig is láthatók
 • a gennyes hólyagok a ciszták, amik több hónapon keresztül is panaszt okozhatnak

 

Súlyosságuk szerint a következő kategóriák léteznek:

 • akne comedonica (enyhe);
 • akne papulopusutla (közepes);
 • akne conglobata (súlyos).

 

Az akné (pattanás) kezelése

Az akne által okozott bőrtünetek lehetnek súlyosak és okozhatnak kellemetlen problémákat megjelenésünkben. Minden esetben személyre szabott konzultáció keretében vizsgálják az ön bőrtípusa, életmódja, életkora és tüneteinek súlyossága fényében a kiváltó okokat és a kezelési módok lehetőségét. Kezelőorvosaink, ha szükséges, gyógyszeres terápiát javasolnak a pattanás kezelése érdekében. Általában három különböző gyógyszer jellemző a terápiák során: antibiotikumok, hormonok és retinoid származékok. Az antibiotikumok az elburjánzott Propionbacterium acnés baktériumok mennyiségét mérsékelik. A hormonok közül ösztrogének és antiandrogének, azaz hormontartalmú fogamzásgátlók alkalmazhatók, leginkább kúraszerűen. A retinolok és retinoidok az A-vitamin származékai. Megfelelő alkalmazása mellett javul a bőrminőség, csökken a baktériumok száma, mérséklődik a mirigyek faggyútermelése és a gyulladásos állapotok is.

 

A gyógyszeres kezelések mellett a konzervatív terápiák is hatásosak lehetnek az akne kezelése során. Az egészséges életmóddal járó alapvetések betartása nagy javulást hozhat. A cukrok, finomított szénhidrátok és rossz minőségű zsírok kerülésével sokat tehetünk bőrünk javulásának érdekében. Ezeket váltsuk rostdús, friss zöldségekre és gyümölcsökre, valamint sovány húsokra és halakra.
Fontos megemlíteni továbbá, hogy a rendszeres, kíméletes, de alapos kozmetikai tisztító arckezelések látványosan javítják a bőrminőséget. Iktassuk be ezt a bőrgyógyász javaslata szerinti gyakorisággal. A gondos, mindennapi, otthoni bőrápolás is fontos része a pattanások megelőzésének. Ezzel és a használandó termékekkel kapcsolatban kérjük ki bőrgyógyászunk, kozmetikusunk véleményét, hogy hatásosak lehessünk a mindennapokban is az akne kezelése kapcsán.
Igyekezzünk továbbá elhagyni esetleges rossz szokásainkat is: arcunk piszkálása, vakarása vagy a túlzó smink mind fokozhatják a pattanások kialakulását. Helyettük gyakori kézmosás és arcmosás, arcunk matatásának abbahagyása és minimalizált, jó minőségű sminktermékek segíthetnek.

 

Orvosi centrumunk bizonyos kezelései extra hatékonysággal veszik fel a harcot a zavaró pattanásokhoz köthető problémákkal szemben:

 • Amennyiben az aknék utáni hegek okoznak gondot, ajánljuk a kollagén-indukción alapuló dermapen kezelésünket. A dermapen egy 12 darab tűvel működő, tollszerű eszköz, mely kontrollált mélységben okoz mikrosérüléseket a bőr irhájában. Ezekre a sérülésekre a felszín alatti rétegek újraképződéssel reagálnak, így az akne problémák és tág pórusok esetén egyaránt hatásos.
 • Igazi nagy áttörést hoznak aknés bőr esetén az orvosi hámlasztások. A hámlasztók – kontrollált körülmények közt, felgyorsítva – segítik a bőr megújulását. A különféle hatóanyagú, típusú, erősségű savakkal számtalan bőrrel kapcsolatos probléma orvosolható. A kezelés után az egyenetlen, károsodott bőrt fiatalos és sima bőr váltja fel.
 • A LED maszk terápia a fény erejével, kíméletesen gyógyítja az aknés bőrt. A LED maszkon LED chipek találhatók, melyek az elektromos áramot különböző frekvenciájú és színű fénnyé alakítják, ezek hatóereje eltérő. Az adott bőrprobléma határozza meg, hogy milyen színű fénnyel történik a kezelés, akne esetében főleg kék és zöld fények a jellemzőek.
 • A kezelések leglátványosabbika a frakcionált CO2 lézerkezelés. Már egy kezelés után is jelentősen javulnak a pattanás okozta hegek és pigmentegyenetlenségek, a pórusméretek látványosan csökkennek.
 • A Scarlet rádiófrekvenciás arckezelés révén szintén halványulnak a pattanások utáni hegek, csökken a pórusméret és mérséklődik a faggyútermelés. A mikrotűk a bőr középső rétegébe vezetik a rádiófrekvenciás impulzusokat, hatékonyan serkentve ezzel a kollagén és az elasztin termelését. Ennek köszönhetően műtét nélkül, minimális felszíni sérülésekkel, látványosan javítja az arcbőr minőségét.

 

Az aknék megjelenését, a pattanásokat érdemes igenis komolyan venni. Kérjen időpontot bőrgyógyász szakorvosainkhoz, hogy életminőségének javításában segítségére lehessünk! A háttérben meghúzódó komolyabb okok feltárása pedig – orvosaink közreműködésével – kellemetlen egészségügyi következményektől óvhatja meg.

Ne feledje, a pattanás sok esetben következmény, a szervezet külső jelzése. Segítünk a megoldásban!