Anyajegyszűrés – egy fontos bőrgyógyászati teendő

Miért érdemes rendszeresen anyajegyszűrésre járni?

Anyajegyek kialakulhatnak napfény hatására, de lehetnek örökletesek is.
A bőrünk pigmentált részei folyamatos változásnak vannak kitéve, még rendszeres fényvédő használat mellett is, így a rendszeres szűrés alapvető fontosságú. A bőr sajnos nem felejt: csodás barnaságunkért és a kellemetlen leégésekért később kamatostul megfizethetünk, a bőr ugyanis minden napon töltött órát és káros UV-sugarat elraktároz, tehát a bőrdaganatok kialakulási esélyét nagy valószínűséggel növeljük az így eltöltött idő alatt.
A szoláriumi körülmények között, mesterségesen barnulók sem kivételek ez alól, hiszen az itt használt UV-A tartományú fénysugarak szintén káros hatással lehetnek anyajegyeinkre.

Normál esetben egy anyajegy lehet

 • lapos,
 • kiemelkedő
 • szemölcsszerű

Színe is lehet változó: előfordulhat rózsaszín, sötét vagy világosbarna és fekete.

Egy egészséges anyajegy jellemzően

 • egyenletes színű,
 • szimmetrikus
 • éles kontúrral rendelkezik.

A folyamatos önvizsgálat elengedhetetlen, de az anyajegyek szakszerű ellenőrzése, szűrése – tünet nélkül is – kötelezően ajánlott. Mindenképp javasolt évente legalább egy, de sok anyajegy esetén két alkalommal anyajegyszűrést igénybe venni bőrgyógyászati konzultáció keretein belül, hogy a rosszindulatú elváltozások lehetőségét biztosan kizárhassuk. Javaslatunk, hogy két vizsgálat között ne teljen el 12 hónapnál hosszabb idő. 

A kisgyermekeknél kiemelten fontos, hogy Ön, mint szülő rendszeresen – tehát kéthetente-havonta –, jó fényviszonyok mellett, szabad szemmel nézze át gyermeke anyajegyeit, hiszen a kicsik még nem tudják megfogalmazni panaszaikat és komolyabb betegség is kialakulhat. A tinédzserkor során a hormonális változások hatására is szaporodhatnak, változhatnak az anyajegyek. Az atípusos anyajegy és a melanoma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. A rendszeres anyajegyszűrés idejében felfedheti, ha rendellenes elváltozás alakul ki, így időben megkezdődhet annak kezelése és eltávolítása.

Mikor forduljon mindenképp orvoshoz?

A napfény és a környezeti hatások miatt károsodhat a sejtek szerkezete, DNS-e. Amennyiben elváltozást észlel az anyajegyet illetően, például megváltozik a

 • színe,
 • formája,
 • mérete,
 • esetleg viszketni kezd vagy
 • fájdalmassá válik,

forduljon minél előbb bőrgyógyászainkhoz!

Az eltávolításra javasolt anyajegyekből könnyen alakulhat ki bőrrák. A melanoma (festéktartalmú sejtek daganata) egy igen agresszív és gyors lefolyású, rosszindulatú betegség, ami gyorsan képez áttétet a belső szervekbe, csontokba, agyba és későn felismerve halálos is lehet. Az időben elvégzett anyajegyszűrés és szükség szerinti kimetszés segít megelőzni, hogy az ilyen jellegű elváltozás komolyabb problémához vezessen, így sosem szabad halogatni a rendszeres kontrollvizsgálatot.

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

 • Kézi anyajegyszűrés dermatoszkóppal

Szakorvosaink az úgynevezett dermatoszkóp, egy bőrre helyezhető mikroszkóp segítségével teljeskörű képet kapnak a testen jelen lévő anyajegyekről, azok fontosabb tulajdonságairól. Tízszeres nagyítást biztosít és az anyajegyek pillanatnyi állapotát tükrözi. A vizsgálati módszer teljes mértékben fájdalom- és kockázatmentes, semmilyen kellemetlen hatástól nem kell tartani.

 • Komputeres anyajegyszűrés dermatoszkóppal

A digitális- vagy videodermatoszkóp egy számítógéppel összekapcsolt kamera, ami 30-40-szeres nagyításban képes vizsgálni az anyajegyeket. Ha az anyajegy „gyanús”, akkor digitális fénykép készül, majd egy következő alkalommal ismét, így képesek összehasonlítani az eltérést.

A dermatoszkópos anyajegyvizsgálat során – akár kézi, akár komputeres vizsgálatról legyen szó – nem kerül sor sejtmintavételre, azaz biopsziára. A vizsgálat gyors, nem jár semmilyen fájdalommal és nem invazív.

Mikor távolíttassuk el az anyajegyeket?

A “gyanús” anyajegyek eltávolítása indokolt sebészeti úton kimetszéssel, melyet sebészeink végeznek el bőrgyógyász javaslatára. Ez a módszer biztos megoldást jelent és az eltávolítás után szövettani vizsgálatokra is mód nyílik.
Az arcon és a dekoltázs részen található anyajegyek eltüntetésekor különösen fontos a megfelelő, esztétikus végeredmény. Ez függ az orvos gyakorlatától, a kiválasztott varrási technikától, de a páciens, egyéni odafigyelésétől is, azaz, hogy a beavatkozást követően mennyire vigyáz a kérdéses területre. Orvosi centrumunkban nagy tapasztalattal rendelkező orvoscsapat várja a pácienseket, akik minden igényt figyelembe véve, magas színvonalon végzik az anyajegyeltávolítást.

Lehetőség van továbbá a „békés” anyajegyeket is eltávolítani, akkor, ha olyan helyen van, amit a külső ruházat (például melltartópánt) irritálhat vagy mindennapos rutincselekvéseink (például borotválkozás) során okoz kellemetlenséget. Megelőzés céljából továbbá – ha nincs konkrét kizáró tényező – bármelyik anyajegy eltávolításra kerülhet a páciensek kérésére.