Nőgyógyászati és terhesgondozási szakrendelésünk pesti és budai orvosi centrumunkban egyaránt elérhető. Szakrendelésünk magában foglalja az általános nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, panaszok kivizsgálását és azok személyre szabott kezelését. Színvonalas környezetben, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt rendelőinkben az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk:

Szakmailag maximálisan felkészült szakorvosaink korszerűen felszerelt, színvonalas környezetben, empatikus hozzáállással várják pácienseiket.
Sok éves szakértelmünk a legnagyobb garancia arra, hogy a Körúti Orvosi Centrum mindkét klinikáján, a legjobb ellátást nyújtsuk pácienseinknek.

Orvosaink mondják:
„Évente javasolt nőgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni, panaszok esetén pedig feltétlenül szakorvoshoz fordulni, mert az elhanyagolt gyulladásos, fertőző megbetegedések meddőséget okozhatnak, sőt, akár a születendő magzatot is megbetegíthetik”

 

Milyen esetekben érdemes mielőbb nőgyógyászhoz fordulni?

Az akkut problémákon kívül panaszmentesség esetén is ajánlott legalább évente egyszer felkeresni a nőgyógyászati szakrendelést, kontroll vizsgálat, megelőzés és rákszűrés céljából. Fontos tudni, hogy az időben felismert kóros elváltozások könnyebben orvosolhatók, általuk súlyos betegségek előzhetők meg.

Nőgyógyászati magánrendelés

A nőgyógyászat a női reproduktív szervek vizsgálatával és gyógyításával foglalkozó orvostudományi ág. Nemcsak betegségek, hanem szűrés és megelőzés céljával is fontos és ajánlott felkeresni a nőgyógyászati magánrendelést, melyek révén időben diagnosztizálhatók a fertőzések, elváltozások, illetve a daganatos megbetegedések.

A nőgyógyászathoz kapcsolódó terület a szülészet, amely a családtervezés fázisától a terhesgondozáson át a szülés utáni ellátásig segíti a nőket az érintett kérdésekben.

 

A női kismedence szervek és felépítésük

A méhet szaknyelven uterusnak nevezzük. Mérete változó, amely függ az életkortól, a szülések számától és további egyedi tényezőktől. Alakját tekintve leginkább egy fordított körtére emlékeztet. Nagyjából, átlagosan 7 cm hosszúságú, legszélesebb pontja 4.5 cm, vastagsága körülbelül 2-3 cm, súlya pedig 30 és 150 gramm közt változik. Három fő részre tagolható: méhtest (corpus uteri), méhüreg (cavum uteri) és méhnyak (cervix uteri). A kismedencén belül a húgyhólyag és a végbél közt találjuk. A méhüreg három nyílással rendelkezik: kétoldalt fent a petevezetékekkel van összeköttetésben, alul pedig az alsó részen a méhnyak és a méhszáj a hüvelybe nyílik. Falát simaizom alkotja, kívülről pedig többnyire hashártya fedi. Belülről – a menstruációs ciklus fázisától függően – változó vastagságú nyálkahártya béleli, ezt endometriumnak nevezi a szaknyelv.

A petevezeték, vagy méhkürt, azaz a tuba uterina, egy tölcsérszerű módon szélesedő, nagyjából 10-13 cm hosszú járat. A méh felől indul a petefészkek irányába és ott aztán felülről borul rá a petefészkekre. A petevezeték a hasüregbe nyílik. Végén úgynevezett rojtok találhatók, amelyek a petesejteket terelik be a vezetékbe, egy-egy rojt pedig a petefészekkel is összeköttetésben van. A rojtok legvégén a tubák nyálkahártyája az azt borító hashártyában folytatódik.

A petefészek egy páros, körülbelül mandula méretű szerv. A méh két oldalán, a hasüreg hátsó falán helyezkedik el a kismedencében. Két főbb részét különböztetjük meg, a kéregállományt és a velőállományt. Legfontosabb feladata a petesejtek termelése, valamint belső elválasztású mirigyként is funkcionál, tehát hormonokat – tüsző- és sárgatest hormonokat termel. Működése 28 napos ciklusonként változik és a menopauzával pedig megszűnik, az állománya is csökkenésnek indul.

A női ciklus felénél következik be a peteérés. Ekkor a petesejt tüszővé érik, mely aztán megreped és a benne található érett petesejt kikerül a hasüregbe. Onnan a pete a petevezetékbe kerül, a tüsző pedig sárgatestté alakul. Amennyiben a petesejt nem termékenyül meg, akkor a sárgatest elsorvad. A méhnyálkahártyának nem kell a pete befogadására koncentrálnia, így az endometrium lelökődik és vérzés kíséretében távozik a szervezetből. Ezt a jelenséget nevezzük menstruációnak.

 

Hogyan történik a vizsgálat a nőgyógyászati magánrendelésen?

Az általános nőgyógyászati vizsgálat mindig az anamnézissel, azaz a kórelőzmény felvételével indul, melyet egy kötetlen és általános beszélgetésként kell elképzelni. A kérdések kitérnek:

 • a menstruációra – első menzezsz időpontja, ciklus hossza, menzesz erőssége, utolsó menzesz időpontja
 • a szülésre – volt-e már terhesség, ha igen, akkor hány alkalommal és hogyan zajlott
 • családi betegségekre, örökölt hajlamokra
 • a fogamzásgátlásra – milyen módszerrel, eszközzel történik, tabletta vagy spirál esetén mennyi ideje van használatban az adott készítmény
 • a betegségekre, kismedencei műtétekre, szövettani eredményekre
 • utolsó méhnyakrák szűrés eredményeire.

A kérdéseket követően fizikai vizsgálat történik. A beavatkozás bizonyos típusaihoz úgynevezett kacsát alkalmazunk, mely segít a hüvely pontos és megfelelő feltárásában.
Másik vizsgálati típus a hüvelyi ultrahang, mely egy gyors és fájdalommentes képalkotó módszer és segítségével a teljes kismedence láthatóvá válik a zselével bevont és a hüvelybe csúsztatott vizsgálófej által. Az ultrahang során a méh pozíciójáról, méretéről, szerkezetéről és adott esetben elváltozásáról kaphatunk pontosabb információkat. Ekkor a gyulladásos és daganatos állapotok is észlelhetővé válnak, mint például a polip és a mióma.

A petefészkek státuszáról is információt kaphatunk egyúttal: legyen szó peteérésről, cisztákról és további elváltozásokról, sok minden kiderülhet az ultrahang során.

A méhnyak vizsgálataihoz tartozik a citológia.
A citológiai vizsgálatot a hüvely feltárást követően végezzük a nőgyógyászati rendelés keretein belül. A szakorvos a méhszáj felszínéről speciális mintavételi eszközzel vesz kenetet, mely mintát aztán laboratóriumi körülmények között a citopatológus értékel ki. A minta alkalmas a kóros állapotok pontos diagnózisára. A kiértékelés az úgynevezett Bethesda rendszerben történik.

A fizikai vizsgálatot – endometriózis vagy daganat gyanúja esetén – úgynevezett bimanuális, azaz kétkezes vaginális vizsgálat is kiegészítheti, mely történhet a hüvely-has irányából, esetleg ritka indokolt esetben a végbél felől. Amennyiben kétségek és kérdések merülnek fel, a szakorvos további vizsgálatokat javasolhat (vérvétel, hasi ultrahang, stb.)

Panasz esetén a mellek tapintásos vizsgálatára is szükség lehet. Ilyenkor a mell és hónalj részein található eltéréseket vizsgálja a szakorvos a páciens kérésére. Amennyiben felmerül komolyabb probléma gyanúja, úgy ultrahangos, illetve mammográfiás további vizsgálatokat irányozhat elő a nőgyógyász.

 

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresni a nőgyógyász szakorvost?

 • Menstruációhoz kapcsolódó panaszok esetén (erős alhasi görcsök, fájdalmas menstruáció, ájulás, cikluszavarok, rendszertelenség stb.)
 • Vélhetően hormonális hátterű tünetekkel kapcsolatban (hajhullás, fokozott szőrnövekedés, bőrproblémák, fogamzásgátlóhoz köthető súlyváltozás stb.)
 • Külső nemi szervek elváltozásainak észlelésekor (szemölcsök, viszketés stb.)
 • Fájdalommal járó együttlét esetén
 • Emlőhöz kapcsolódó panaszok (csomó, göb, mellbimbó elváltozása, stb.)

 

A méhnyakrák – mint az egyik leggyakoribb daganatos női betegség

Az emlőrák után a nők körében a méhnyakrák az egyik leggyakrabban előforduló daganattípus. Átlagosan a 40 év feletti nőket érinti, de megfigyelhető, hogy az utóbbi időben már a fiatalabb generációt is intenzíven érinti. Rendszeres szűréssel a betegség időben észlelhető és ekkor remekül kezelhető, így soha ne feledkezzünk meg az éves rutinvizsgálatokról.

A méh alsó, keskenyedő részén kialakuló rosszindulatú betegség általában csak kései stádiumban okoz tüneteket, melyek rendszerint a hüvelyi vérzés, a bő folyás, az általános kismedencei és a közösülés közbeni fájdalmak. A méhnyakrákot 90%-ban a HPV vírus okozza, annak is általában a 16-os, a 18-as, a 31-es és a 45-ös típusa. A jó hír, hogy már védőoltás is elérhető, így ezzel az eszközzel is védekezhetünk ellene. A kockázati tényezők minimalizálásával (dohányzás, elhanyagolt testhigiénia, védekezés nélküli közösülés, szexuális partnerek gyakori váltogatása) és a megelőzést segítő faktorok előtérbe helyezésével (kiegyensúlyozott életmód, változatos táplálkozás, rendszeres nőgyógyászati vizsgálat) a betegség kialakulásának esélye nagyban csökkenthető.

Orvosi centrumunk nemcsak hétköznapokon, hanem szombat délelőttönként is várja kedves pácienseit. Orvosaink mindegyike széleskörű és sokrétű tapasztalatokkal rendelkezik a nőgyógyászat legváltozatosabb területeit illetően.
Nőgyógyászati magánrendelésre bejelentkezés online, weboldalunkon keresztül és telefonon keresztül egyaránt lehetséges.

 

Miért minket válasszon minket?

 • szűrővizsgálatok és szükség esetén a nőgyógyászati beavatkozások teljes köre elérhető tinédzserkortól változókorig
 • magasan képzett szakorvosok
 • kellemes, exkluzív környezet, korszerű eszközök

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

_
Második trimeszter
2023-10-06

Második trimeszter

Mire számíthatok a második trimeszter alatt ...
Babatervezés
2023-07-24

Babatervezés: Utazás a szülői életbe

Új életet hozni a világba hihetetlen ...
Endometriózis
2023-04-03

Endometriózis

Fájdalmas menstruáció, erős alhasi görcsök, nagy ...

Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint

szülész-nőgyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Hamar Balázs

Dr. Hamar Balázs

szülész-nőgyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász
Áraink
KONZULTÁCIÓ ÉS KONTROLLVIZSGÁLAT
Urológiai konzultáció és szakorvosi vizsgálat – felnőtt és gyermek: 35.000 Ft
Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal – felnőtt és gyermek: 43.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Prosztatszűrés ultrahanggal, szakorvosi konzultációval: 52.000 Ft
UROLÓGIAI KISMŰTÉTEK
Képleteltávolítások, szövettannal (ambuláns műtét): 194.000 Ft
Fitymaletapadás feloldása gyermekeknél (ambuláns műtét): 45.000 Ft
Fitymafék átmetszése sebészetileg: 190.000 Ft
Cirkumcisio (körülmetélés) helyi érzéstelenítéssel (ambuláns műtét): 250.000 Ft