Nőgyógyászat

A női nemi szervek problémáival (folyás, mióma, felfázás, ciszta), azok kezelésével, éves szűréssel (rákszűrés, HPV) foglalkozik. 

A nőgyógyászat a női nemi szervek problémáinak felismerésével és kezelésével foglalkozik. Évente javasolt nőgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni, panaszok esetén pedig feltétlenül szakorvoshoz fordulni, mert az elhanyagolt gyulladásos, fertőző megbetegedések meddőséget okozhatnak, sőt a születendő magzatot is megbetegíthetik.

Az alábbi szolgáltatásokkal állunk a hölgyek, asszonyok rendelkezésére:

• méhnyakrák, méhnyakrákszűrés (cytologia)
vírus (pl. HPV), baktérium, gomba (pl. Candida), parazita (pl. Chlamydia) okozta hüvelyi fertőzések kezelése,
folyás,
• mintavétel és mikrobiológiai vizsgálatok,
• ultahang vizsgálat, amely képet ad a méh állapotáról: ciszta, (cysta) , mióma (myoma) jelenlétét kimutatja,
• emlővizsgálat,
• fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás, spirál felhelyezés-levétel
• klimax vizsgálata, kezelése,
• nőgyógyászati akut panaszok kivizsgálása,
• menstruációs problémák kezelése,
• családtervezés, meddőségi és termékenységi vizsgálatok
– Peteérés vizsgálat, tüszőmérés
– Várandósgondozás


Nőgyógyászati vizsgálat
A nőgyógyászati vizsgálat egy „kacsa” nevű eszköz segítségével történik a nőgyógyászati magánrendeléseken, amivel a nőgyógyász látótérbe hozhatja a méhszájat, illetve mintát vehet a méhnyak területéről rákszűrés céljából. Az eredmény értékelésére a Papanicolau-skála használható, amelynek 5 szintjét különböztetjük meg: P1-P2 eredményt kapunk egészséges esetben, míg a P4-P5 már daganatos elváltozásra utal. A köztük lévő P3 érték azt jelenti, a minta gyanús, kóros folyamat jelenlétére mutat rá, így minden esetben további vizsgálatokat igényel, amelyek szintén elvégezhetőek egy nőgyógyászati magánrendelésen. Ezért ma már a pontosabb diagnózis érdekében a Bethesda-rendszer szerinti értékeket kell figyelembe venni. Ha a P3 mellett LSIL eredmény szerepel, azt jelenti, kis mértékben vannak jelen kóros sejtek, amit okozhat például gyulladás. Ilyenkor már szükséges bizonyos kezelés, illetve meg kell ismételni a vizsgálatot, valamint HPV-szűrésre is szükséges sort keríteni. Ha a P3 mellett HSIL szerepel, magasabb fokú hámelváltozást jelez, és ha magas kockázatú HPV fertőzés igazolódik, műtéti beavatkozás (conisatio) válik indokolttá. Szerencsés esetben, ha a citológiai vizsgálat és a HPV-szűrés is negatív eredményt ad, az egyén az elkövetkező évben „védettnek” tekinthető méhnyakrák szempontjából. Az éves szűrés során, amelyet nőgyógyászati magánrendelésünkön elvégzünk, kolposzkópos vizsgálat is történik a finom rendellenességek felismerésére, amivel többnyire kiszűrhetők a miómák, ciszták, a petefészek és a kismedence gyulladása is. A hüvelyi ultrahang vizsgálat még pontosabb képet adhat a különböző betegségekről. Fontos, hogy az évenkénti szűrésen megtörténjen az emlő és a hónalji nyirokcsomók áttapintása is. Magyarországon 45-65 év között kétévente kötelező a mammográfiás emlőrák szűrés.


Mióma
A mióma a méh jóindulatú daganata, sejtburjánzása, ami akár egy szimpla nőgyógyászati magánrendelésen történő vizsgálat során észrevehető. A fogamzáskorú (fertilis) nők kb. 30-át érinti, előfordulása az első menstruáció előtt és a változó korban nem jellemző. Bár a mióma az esetek többségében tünetmentes, később már panaszokat, vagy akár meddőséget is okozhat, továbbá akár dinnye nagyságúra is megnőhet. A mióma lehet a méh falában, a méh felszínén vagy a méhnyálkahártya alatt. A miómák elhelyezkedésének, méretének és számának a megállapítására kiemelten fontos az ultrahang vizsgálat, illetve ultrahang kontroll, és az éves rutin nőgyógyászati szűrés, amelyek egy nőgyógyászati magánrendelés alkalmával, bármikor ellenőrizhetőek.

A mióma okozta panaszok közé sorolhatóak az alhas tájéki görcsök, bő és fájdalmas menstruáció, vérzészavar, köztes vérzés, többször fennálló vizelési inger, húgyúti fertőzés, emlőfeszülés, de akadályozhatja a petevezetők működését, az embrió beágyazódását (ismétlődő korai vetélések) és a terhesség lefolyásában is panaszokat okozhat. Kialakulásában valószínűsíthetően nagy szerepe van az ösztrogén hormonoknak. Sok esetben elegendő félévente ellenőrizni a daganatot. Panaszok jelentkezésekor alkalmazható gyógyszeres kezelés, vagy eltávolítható laparoszkópos műtét keretein belül. Amennyiben túl nagyra nő, és a tünetek is egyre erőteljesebbek, a méheltávolítás (hysterectomia) a bevett eljárás.


Endometriózis
Az endometriózis az az állapot, amikor a méhnyálkahártya (endometrium) a méhen kívülre kerül. A méhnyálkahártya szerepe az, hogy a menstruációs ciklus alatt a hormonok hatására megvastagodik (felkészül a terhességre) majd ha a terhesség nem következik be, vérzéssel kísérve leválik. Ugyanez a folyamat játszódik le akkor is, amikor a méhen kívülre került a méhnyálkahártya, de mivel a vér nem tud eltávozni, a szövetekben hegesedést, összenövést okoz, ami meddőséghez vezethet, illetve ciszták kialakulásának is oka lehet. Az endometriózis fájdalmas tünetekkel jár, főleg gyermektelen nőknél, ismeretlen okból alakul ki.

A fájdalom ciklus alatt, peteéréskor, közösüléskor, székeléskor, vizeléskor is megjelenhet és egyre fokozódik! A vérzés erősödhet a ciklus alatt és 2 ciklus között is. Az endometriózis ultrahang vizsgálattal, laparoszkópiával, szövettannal igazolható.


Mycoplasma, ureaplasma

Szexuális úton terjedő bakteriális fertőzések, szűrésük fontos a panaszmentes, szexuálisan aktív korosztály számára. Az egészségesek húgyúti és nemi szerveiben gyakran megtalálhatók, anélkül, hogy panaszt okoznának, így azonban tünetmentes hordozóként képesek a fertőzést átadni a partnernek. A felszálló fertőzés révén férfiakban prostata- és mellékheregyulladást okozhat, mindkét nemben ronthatja a fogamzóképességet, kezeletlenül meddőséghez vezethet.

Nőknél húgycső-, hüvely- és méhnyak gyulladást, kismedencei gyulladást, terhesekben vetélést, gyermekágyi lázat okozhatnak, a fertőzést átadhatják az újszülöttnek is.

Speciális tenyésztési módszerekkel, illetve genetikai alapú tesztekkel tudjuk kimutatni a baktériumokat. Nőknél méhnyak váladékból és/vagy vizeletből történik a vizsgálat, míg férfiak esetében húgycső váladék, vizelet és ondó alkalmas a baktériumok kimutatására.

Az igazolt Mycoplasma vagy Ureaplasma fertőzés antibiotikummal az esetek többségében könnyen kezelhető. A terápia eredményességét kontroll mintavétellel ellenőrizzük. A partnerek kezelése is szükséges, hogy a visszafertőződést megakadályozzuk.

A kezelést végző szakorvosok:
Dr. Koszorús Erzsébet
Online bejelentkezés
Visszahívás kérése


Áraink:
• Alap nőgyógyászati vizsgálat, tanácsadás 17000 Ft
• Alap nőgyógyászati vizsgálat + ultrahang vizsgálat 19000 Ft
• Komplex nőgyógyászati rákszűrés: méhnyak kenet, kolposzkópia, hüvelyi ultrahang, emlővizsgálat 22 000 Ft
• Kontroll 12000 Ft
• Bőrnővedék eltávolítás 22000 Ft
• Spirál felhelyezése 10000 Ft
• Spirál eltávolítása 5000 Ft