Lymphogranuloma venereum

Lymphogranuloma venereum (LGV)

 

  • a lymphogranuloma venereum (LGV) egy hazánkban rég elfeledett, de a trópusokon elterjedt nemi betegség,
  • az utóbbi években hazánkban és Európában is újra egyre gyakrabban fertőz meg embereket,
  • leggyakrabban férfiakban jelentkezik, itt  az anális (végbéltáji) régiót betegíti meg,
  • véres, gennyes, fájdalmas székürítéssel jár az anális érintettség esetén,
  • a pénisz érintettsége esetén a hímvesszőn seb, lágyékban fájdalmas, gyulladt nyirokcsomó lesz,
  • kezelése egyszer, 3 hetes szájon át szedhető antibiotikum kúra,
  • mindig kell kezelni, különben évek múltán súlyos, életet veszélyeztető szövődmények lehetne.

Az LGV, vagyis a lymphogranuloma venereum (sajnos magyar elnevezése nincs) egy hazánkban rég elfeledett, de évtizedekkel ezelőtt viszonylag elterjedt, ún. klasszikus nemi betegség. Ugyan a nyugati világban, így hazánkban is a fertőzés csak az elmúlt években támadt fel ismételten, de a trópusi országokban az egyik legelterjedtebb és veszélyesebb nemi úton átadható fertőzés mind a mai napig. A fertőzést a „sima” Chlamydia fertőzéshez (Chlamydia trachomatis D-K csoport) hasonló kórokozó okozza (Chlamydia trachomatis L1-L3 csoport), de a baktérium egyedi sajátosságai miatt lényegesen súlyosabb lefolyás várható. A kórkép leggyakrabban Európában és így hazánkban is férfiakban fordul elő, de várható, hogy nőknél is találkozhatunk vele. Az immunrendszer átmeneti, vagy tartós elgyengülése, utóbbi esetében pl. HIV fertőzés hajlamosíthat a fertőzésre.

Tünetek

 

Férfiakban manapság legtöbbször az anális (végbéltáji) régiót betegíti meg, itt gyakorta fájdalmas gyulladás, véres, gennyes székletürítés (proctitis) jelentkezik. Második helyen áll a penis, húgycső érintettsége, itt nemiszerven kialakuló fekély és áttetsző húgycső folyás léphet fel, mely gyakorta lágyéki nyirokcsomó megnagyobbodással szövődik.

Diagnosztika

 

A seb-, anális (végbél) vagy húgycsőváladékbók PCR (DNS) vizsgálat végezhető, mellyel a fertőzés diagnosztizálható. Gyanú esetén nagyon fontos a kórkép kizárása, mivel a szifiliszhez hasonlóan a kórkép egy idő után látszólag meggyógyul, hogy utána évekkel később súlyos, akár életet veszélyeztető szövődményeket okozva térjen vissza.

Kezelés

 

Kezelés viszonylag egyszerű, 3 hetes szájon át szedhető antibiotikum kúrával a fertőzés végleg kiirtható a szervezetből.  Mindig nagyon fontos, hogy az LGV fertőzött páciens megkapja a szükséges 3 hete antibiotikum kúrát, különben évek múltával súlyos, belszerveket érintő  szövődmények várható, melyek akár az életet is veszélyeztethetik.

Időpontfoglalás