Spirál- felhelyezés/eltávolítás

Hogyan történik a kezelés?

 

A spirál egy méhbe felhelyezhető fogamzásgátló eszköz, amely általában műanyagból vagy rézből készül. T alakú vagy visszahajló T betűhöz hasonló, vagy S betűre  emlékeztető alakzat. A spirál felhelyezve steril gyulladást okoz a méhben, ez megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhnyálkahártyába, ezáltal nem jön létre terhesség. Ma már létezik hormontartalmú spirál is, ami csak helyben fejti ki hatását, így nincs kedvezőtlen mellékhatás.

 

Milyen előnyei vannak?

 

Fogamzásgátlás – eredményessége vetekszik a hormontartalmú tablettákkal, de nincs hormonális mellékhatás.  Hormontartalmú spirálnál a menstruációs ciklus során kevesebb a vérveszteség. Hosszú időn keresztül (3 vagy 5 év) bent lehet.

Hátrányok, lehetséges szövődmények: ha nem történik meg időben a kivétel, kismedencei gyulladást okozhat az eszköz, ritkán a megengedett időtartományon belül is. Ugyancsak ritkán, de mégis létrejöhet terhesség, akár méhen kívül is. Hormont nem tartalmazó spirálnál előfordulhat erősebb menstruációs vérzés.

A felhelyezés menete: Érdemes a ciklus első 7 napjára időzíteni a beavatkozást, mert ekkor a legnyitottabb a méhszáj, és ekkor jár a legkevesebb fájdalommal a felhelyezés. Ultrahangvizsgálat után, a méhszáj alapos fertőtlenítését követően a felhelyezés egy néhány perces folyamat. A felhelyezés egy üreges műanyag cső segítségével történik a méhszájon át, felvezetjük a méh üregébe, majd visszahúzzuk a csövet és a spirál a méh üregében marad. A felhelyezés általában nem jár különösebb fájdalommal, de van, aki menstruációs görcsként éli meg. A művelet végén ismételt ultrahangvizsgálatot végzünk.

Előfeltételek: méhnyakrák-szűrés negatív eredménnyel

Beavatkozást végző orvosok:

Árak

  • Spirál (vizsgálat nélkül):
    • Felhelyezése: 28000 Ft
    • Eltávolítása: 23000 Ft
    • Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 60000 Ft
    • Meddőségi konzultáció ultrahang vizsgálattal: 25000 Ft