Ha kíváncsi arra, hogy mi is az a HPV elleni oltás, akkor a legjobb helyen jár. Íme mindaz, amit a HPV elleni védőoltásról tudni kell


 

Hogyan jelentkezik a fertőzés?

A HPV sok esetben tünetmentesen lappang, de emellett is tovább adható, gyakran nemi szemölcsök, ritkábban daganatok kialakulásához vezethet. A HPV oltást minden esetben, meglévő fertőzés esetén is érdemes beadatni, szűrése (rutin STD szűrés részeként) minden szexuális aktív ember számára, heteroszexuális, biszexuális vagy homoszexuális férfiaknak is javasolt.

 

Mi az a HPV vírus?

HPV, vagyis a humán papillomavírus a leggyakoribb szexuális úton átadható fertőző megbetegedés. Az emberek több mint fele az élete folyamán legalább egyszer átesik HPV fertőzésen, de általában az immunrendszer magától legyőzi a fertőzést. Ha ez nem történik meg, a fertőzés nemi szemölcsök (condyloma) vagy daganatok kialakulásához vezethet. A vírusnak több mint 100 típusa ismert, ezek veszélyessége, daganatképző képessége igen eltérő. A HPV okozta legismertebb daganat nők körében a méhnyakrák, de férfiaknál is előfordulhat a hímvessző daganatos elváltozása. Emellett mindkét nemnél a szájgarati-, illetve a végbélrák jelentős részét okozza HPV vírus. Elsősorban szexuális úton terjed, mely során nyálkahártya-nyálkahártya direkt kontaktus, vagy bőr-nyálkahártya, esetleg bőr-bőr kontaktus útján egyaránt átadható a kórokozó. Ezért fontos tudni, hogy a szexuális aktus bármely formája során megfertőződhet a partner és az óvszer gyakorta nem nyújt megfelelő védelmet, ezért szexuális úton terjedő betegségnek van nyilvánítva.

 

Milyen tünetei vannak?

A fertőzés gyakran tünetmentesen lappang, de így is tovább adható. A fertőzés, ha látható tünettel jár, akkor szemölcsök képében jelentkezik. Ezek bőrszínű, rózsaszín, vagy barnás, apró bőrkinövések, melyek felszíne sokszor karfiolra emlékeztet. A tünetek, a nemi aktusban részt vevő bőrfelszínen és egyes nyálkahártyákon is megjelenthetnek. A tünetek alapján a szakorvos legtöbbször fel tudja állítani a diagnózist, kétes esetben dermatoszkópos vizsgálat, illetve „ecetsav-próba”, vagy szövettani vizsgálat végezhető.

 

A HPV kezelése

Ma már védőoltás igénybevételével a szexuális élet megkezdése előtt közel teljes védelem alakítható ki a klinikailag fontos törzsek ellen. Ennek megfelelően a megelőzésre helyezzük hangsúlyt, de az oltás már meglévő fertőzés esetén is segítheti a kórokozótól való megszabadulást. Ezért mindenkinek, akár van HPV fertőzése, akár nincs, javasolt a 9 komponensű HPV oltás beadása. Ha már kialakultak a szemölcsök, Centrumunkban a legkorszerűbb lézeres és rádiófrekvenciás (elektrokauter) módszerekkel távolítjuk el azokat. Az kombinált kezelések együttes alkalmazásával segítjük a fertőzés legyőzését, melyekkel az esetek jelentős részében a fertőzés végleges megszűntetése, teljes gyógyulás elérhető.

 

Mi az a HPV elleni védőoltás?

A HPV elleni védőoltás biztonságos és hatékony módja a HPV és az általa okozott rákos megbetegedések és betegségek elleni védelemnek. A vakcinát oltássorozatban adják be, és 11 vagy 12 éves korban kezdődően fiúk és lányok számára egyaránt ajánlott.

 

Hogyan működik a HPV elleni védőoltás?

A HPV-vakcina úgy működik, hogy segít a szervezetnek immunitást kialakítani a vírussal szemben. Olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek hasonlóak a vírusban található fehérjékhez, és amelyek immunválaszt váltanak ki. Ez a válasz segít a szervezetnek felismerni és leküzdeni a vírust, ha valaha is kapcsolatba kerül vele.

 

Biztonságos a HPV elleni védőoltás?

Igen, a HPV elleni védőoltás biztonságos. Mint a legtöbb oltóanyag, ez is okozhat mellékhatásokat, de ezek általában enyhék és maguktól elmúlnak. A HPV elleni védőoltás előnyei messze felülmúlják a lehetséges kockázatokat.

 

Hol kaphatom meg a HPV elleni védőoltást?

A HPV elleni védőoltást egészségügyi szolgáltatójánál vagy egy helyi egészségügyi klinikán kaphatja meg akár nálunk is a Körúti Orvosi Centrumban. A legtöbb biztosítási konstrukció fedezi a vakcina költségeit, és vannak olyan programok is, amelyek segítenek a nem vagy alulbiztosítottaknak.

 

Kinek érdemes megkapnia a HPV elleni védőoltást?

A HPV elleni vakcina 11 vagy 12 éves kortól ajánlott fiúk és lányok számára egyaránt. A vakcina akkor a leghatékonyabb, ha még azelőtt beadják, hogy valaki szexuálisan aktívvá válna, és ki lenne téve a vírusnak. Azonban azok számára is hasznos lehet, akik már szexuálisan aktívak voltak, mivel nem biztos, hogy a HPV fertőzés mindegyik típusának ki voltak téve.
A vakcina 26 éves korig azoknak a fiatal felnőtteknek is ajánlott, akik még nem kaptak védőoltást. A 26 évesnél idősebbek számára a vakcina továbbra is ajánlott, a HPV fertőzést megelőzni kívánva vagy a HPV-vel összefüggő rákos megbetegedések kockázata miatt.

 

Mennyire hatékony a HPV elleni védőoltás?

A HPV-vakcina rendkívül hatékonyan megelőzi a HPV azon típusait, amelyek a legnagyobb valószínűséggel rákot és nemi szervi szemölcsöket okoznak. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a vakcina a HPV-vel kapcsolatos rákos megbetegedések és betegségek akár 90%-át is megelőzheti, ha még azelőtt beadják, hogy valaki a vírusnak kitett volna.

 

Mik a HPV elleni oltás mellékhatásai?

Mint a legtöbb oltóanyag, a HPV elleni védőoltás is okozhat mellékhatásokat. A leggyakoribb mellékhatások enyhék, és közéjük tartozik a fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az injekció beadásának helyén, valamint láz, fejfájás és izomfájdalom. Ezek a mellékhatások általában néhány napon belül maguktól elmúlnak.
A súlyosabb mellékhatások ritkák, de lehetnek allergiás reakciók és ájulás. Egészségügyi szolgáltatója megbeszéli Önnel a HPV elleni védőoltás kockázatait és előnyeit, mielőtt megkapja a vakcinát.

 

Hány adag HPV-vakcina szükséges?

A HPV fertőzés elleni vakcinát injekciósorozatban adják be. A szükséges oltások száma attól függ, hogy valaki milyen életkorban kapja az első adagot. A 15 év alattiak számára két adag beadása ajánlott, a második adagot 6-12 hónappal az első után kell beadni. A 15 évesnél idősebbek számára három dózis ajánlott, a második adagot 1-2 hónappal az első után, a harmadik adagot pedig 6 hónappal az első után kell beadni.

Mai ismereteink szerint a HPV típusok közül több mint száz subtípusa, azaz altípusa ismert, melyek közül a magas kockázatú hpv, rákkeltő törzsek szerepét bizonyították a méhnyakrák, a pénisz-, a végbél-, a szájüregi- és a gége területén kialakuló rosszindulatú daganatok jelentős részében. Az alacsony kockázatú törzsek okozzák a szemölcsöket a bőrön és a nemi szerveken.

A védőoltás optimálisan a nemi élet megkezdése előtt ajánlott, a 11-12 éves lányoknak és fiúknak, de bármely életkorban ajánlott a szexuális aktív emberek részére. Az oltási sorozat minden esetben három oltásból áll, melyet izomba, általában a felkarba vagy a combba adunk be. Ebből az első injekció választott időpontban adható be, a második injekció az első injekciót követően 2 hónappal és a harmadik az első injekciót követően 6 hónappal. A védőoltás ellenjavallt lázas betegség, valamint terhesség esetén.

 

A jelenlegi védőoltások:

• Kilenc komponensű (HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58)
• Négy komponensű (HPV 6, 11, 16, 18)
• Két komponensű (HPV 16, 18)


Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint Ph.D

szülész-nőgyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász
Dr. Tóth Veronika

Dr. Tóth Veronika

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Áraink

NŐGYÓGYÁSZAT ÉS TERHESGONDOZÁS
Alap nőgyógyászati vizsgálat: 32.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: 34.000 Ft
Angol nyelvű lelet: 25.000 Ft
Komplex nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal és rákszűréssel (alap+ UH + citológia): 40.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 34.000 Ft
Kontroll vizsgálat (10 -20 perc): 20.000 - 23.000 Ft
Spirál felhelyezése: 42.000 Ft
Spirál eltávolítása: 33.000 Ft
Meddőségi tanácsadás: 42.000 Ft
Menopauza tanácsadás: 42.000 Ft
Terhességmegállapítás: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzati ultrahang 23. hét előtt: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzat ulrahang a 23. hét után: 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
NŐGYÓGYÁSZATI BEAVATKOZÁSOK, AMBULÁNS KISMŰTÉTEK
Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 95.000 Ft
Polip eltávolítás: 98.000 Ft
Lézeres szemölcs eltávolítások (mérettől és darabszámtól függően): lásd STD szakrendelés
NŐGYÓGYÁSZATI KISMŰTÉTEK (altatásban)
Egészségügyi küret (abrasio): 440.000 Ft-tól
Méhpolyp eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Loop conisatio: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása méhkaparással (kürettel): 480.000 Ft-tól
Bartholin ciszta eltrávolítása : 480.000 Ft-tól
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Nemi szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
NŐGYÓGYÁSZATI LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Cytológiai kenet (Szükség esetén Cintec vizsgálattal együtt): 6.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 16.000 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 9.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 14.000 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 16.000 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 21.000 Ft
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.000 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 15.000 Ft
Vaginitis-vaginosis teljes panel (visszatérő hüvelyfertőzés, folyás, hüvelyflóra zavar esetén javasolt): festett kenet, baktérium + gomba tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae: 42.600 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft