Hüvelygyulladás és a különböző hüvelyfertőzések általános információi

A hüvelygyulladás, ami egyfajta hüvelyfertőzés, az egyik leggyakrabban előforduló betegség a nők körében, amely a női hüvely speciális pH-jának és baktériumflórájának egyensúlyának felborulásával jelentkezik. A hüvely egy olyan terület, amelynek védelmi vonalát az úgynevezett lactobacillusok alkotják. Ezek a baktériumok felelősek az egészséges baktériumflóra fenntartásáért, ami segít megvédeni a hüvelyt a kórokozókkal és fertőzésekkel szemben. Ha a hüvely pH-ja megváltozik, vagy a baktériumflóra egyensúlya felborul, akkor lehetőség nyílik a káros baktériumok elszaporodására, ami hüvelygyulladást eredményezhet.

A női hüvely egy speciális pH-val és baktériumflórával rendelkező terület. Az úgynevezett lactobacillusok alkotják a gerincét annak a védelmi vonalnak, amely révén a hüvely a kórokozókkal és a fertőzésekkel szemben ellenálló tud maradni.

 

Hüvelyi fertőzés

 

Mi a hüvelygyulladás és a hüvelyfertőzés kialakulásának okai?

Nagyon sok tényező van hatással az életünk és mindennapjaink során a hüvelyflórára: Figyelembe kell vegyük hüvelygyulladás gyanújakor a hormonháztartásunk, táplálkozásunk, gyógyszereket amiket szedünk, tisztálkodási szereket amikkel kapcsolatba léptünk, és szexuális szokásainkat is stb. Ha a flóra számára előnytelen változás áll be valamelyik tényezőt illetően, felborul annak egyensúlya és kialakulhatnak a különféle hüvelyi fertőzések. A leggyakoribb okok a következők:

 • folyamatos vagy ismétlődő antibiotikumos kezelés
 • alacsony ösztrogénszint (fogamzásgátló, egyéb hormonális készítmények hatására vagy menopauza miatt)
 • szenzitív hüvelyi nyálkahártya (latex allergia, műtét utáni állapot, stb.)
 • túl gyakori tisztálkodás, hüvelyi öblítés
 • szexuális partnertől elkapott és visszakapott fertőzés
 • méhen belüli fogamzásgátló eszköz
 • nem megfelelő módon megválasztott kezelés (gombaellenes készítmény használata bakteriális probléma fennállásakor)
 • cukorbetegség
 • immunhiányos állapot
 • dohányzás
 • egyéni hajlam

 

A kórokozó típusa szerint leginkább baktérium, gomba és az úgynevezett Trichomonas parazita okozhatja a hüvelygyulladást vagy különböző hasonló fertőzéseket, viszont meg az egyes betegségeket, de számos további kórokozó is oka lehet az észlelt tüneteknek. A hüvelyfertőzés kezelése ezek alapján többféle hatóanyaggal történhet, főleg helyi készítményekkel.

 

A rendszeresen és leginkább előforduló hüvelygyulladással járó betegségek

Bakteriális vaginosis

Ez a női nemiszerv gyakran előforduló fertőzése. Az ilyen fajta hüvelygyulladás oka, hogy valamilyen okból kifolyólag eltűnnek a normál flórát alkotó, korábban említett lactobacillusok. A hüvely pH szintje megváltozik és emelkedik és az amúgy csekély számban jelenlévő baktériumok – így például a gardnerella vaginalis – elszaporodnak és túlsúlyba kerülésük miatt panaszokat okoznak.

Legfontosabb tünete, hogy erősebb hüvelyi folyás jelentkezik, melynek színe szürkés-fehéres, kellemetlen szagú, halra emlékeztető. A panaszok együttlét és menzesz során erősödhetnek és a páciensek általános diszkomfortos érzésről is beszámolnak.

Kulcsfontosságú, hogy a bakteriális vaginózis nem nemi úton terjedő betegség.

Terhesség alatt kialakult fertőzés esetén különösen fontos a gondos odafigyelés, hiszen burokrepedést okozhat a probléma, így növeli a koraszülés esélyét.

A baktérium elpusztítására antibiotikumos kezelés javasolt, melyet – a hüvelyflóra regenerálásának érdekében – egyéb probiotikus készítmények kell kiegészítsenek.

Gombás fertőzés, hüvelygomba

A nők életének egyik leggyakoribb ilyen típusú betegsége a hüvelygomba. A statisztikák szerint minden hetedik nőt élete során legalább egyszer érintő problémáról van szó. Az arra fogékony páciensek esetében akár többször is visszatérhet. Ha ez egy éven belül 5-6 alkalmat is jelent, a tüneti kezelésen túl cukorháztartás ellenőrzése is szükséges, esetleg immunrendszeri kivizsgálást és kezelést is igényelhet.

Tünetei jellegzetesek és igen kellemetlenek. A fokozott mennyiségű hüvelyváladék színe sárgás-fehéres és túrós állagú. Bővebb és hígabb, tejszerű folyás tapasztalható, ha hosszabb ideje fennálló fertőzésről van szó. Ilyenkor a szeméremtesben erős, égő érzés, kínzó viszketést tapasztalhat. Az együttléteket is fájdalom kísérheti, illetve a vizelés során is fokozódhatnak a panaszok.

A gombás hüvelyfertőzés ellen számos készítmény áll rendelkezésre a krémektől a kúpokig, hatóanyaguk általában ugyanaz (ekonazol, ketokonazol, klotrimazol). A legtöbb esetben a lokális kezelés elegendő, visszatérő esetekben szájon át történi kiegészítő kezelés is történhet.

Trichomonas:

A Trichomonas az egyik leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzéseknek, mely szexuális érintkezés útján terjed. A parazita a húgy- és ivarszervek élősködője, nőknél a hüvelyben telepedik meg elsősorban, férfiak esetében pedig a prosztatában.

Sok esetben tünetmentes vagy kevés tünettel járó betegségről beszélünk. Amennyiben panaszt okoz, akkor kellemetlen tünetek, sárgás-zöldes, habos, bűzös folyás jellemzi. A vizelési inger fokozottabbá válik és az együttlétek folyamán jellemző a fájdalom. A hüvely, illetve a szeméremtest viszketése is a tünetek közé tartozik, illetve a szimptómák fokozódása a menzesz közben.

Ureaplasma és mycoplasma:

A mindkét nemet érintő ureaplasma és mycoplasma fertőzésekért az ugyanilyen néven számontartott baktériumtörzsek felelnek. Szexuális úton terjednek és általában néhány héttel az aktust követően jöhetnek az első tünetek. Férfiaknál ez húgycsőgyulladást, nőknél hüvelygyulladást, méhnyakcsatorna gyulladást jelent. Később a fertőzés beljebb-feljebb terjed, férfiaknál prosztatagyulladást, nőknél ritkán kismedencei gyulladásos (méhgyulladás, petevezeték-gyulladás) betegségeket okozva.

Tünetei közé tartoznak az égő, csípő vizelet és az alhasi fájdalom is. Mivel bakteriális fertőzésről van szó, ezért antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Ebbe a csoportba tartozik a Chlamydia, ami szexuális úton terjedő bakteriális hüvelyfertőzés. Ez a fajta fertőzés tünetszegény, de nőknél akár meddőséget is okozhat, valamint a vetélés és a koraszülés esélyeit is növelheti. Kezelése mindig a partnerrel együtt történik!

 

A kórokozók kimutatása tenyésztéses, illetve PCR alapú mikrobiológiai laborvizsgálatokkal történik.

A kórokozó eltávolításán túl nagyon fontos a hüvelyflóra, a hüvelyi pH és a hüvelynyálkahártya helyreállítása, hogy a kiújulás esélyét és az általános fogékonysági hajlamot csökkentsük!

 

Hüvelyfertőzések, és a hüvelygyulladás megelőzése

Vannak bizonyos általános szabályok, melyek betartásával a hüvelyfertőzések minimalizálhatók:

 • A megfelelő intimhigiénia kiemelten fontos. Kerüljük az alul- és ugyanúgy a túltisztálkodást is: a túlzott irrigálás felborítja a hüvely normál egyensúlyát.
 • A műszálas alsóneműk kerülése javasolt. Válasszunk természetes alapanyagokból készült – például pamut – fehérneműket, ne túl szorosat (pl ne tangát).
 • Strandolj és wellnessezz okosan! A vizes fürdőruhát például cseréld mielőbb szárazra.
 • Intim szőrtelenítést csak steril eszközzel végezz.
 • A fogamzásgátlás mindig az egyéni tényezők mentén történjen.
 • A szexuális együttlétek alatt mindig védekezzetek.

 

Hüvelygyulladás kezelése orvos által

Orvosi vizsgálatra van szükség, ha megtörtént a baj és különösen erősek a tünetek, vagy magas fokú a fájdalom. Annak érdekében, hogy a megfelelő vizsgálatokkal, majd diagnózis felállításával minél hamarabb megoldáshoz juss. És persze nemcsak te: a partner egyidejű kezelése éppen annyira szükséges, mint a tiéd, hogy a sokat emlegetett pingpong effektust elkerülhessük.


Orvosaink

Dr. Abdul-Khaliq Marzia

Szülész-nőgyógyász
Dr. Alasztics Bálint

Dr. Alasztics Bálint Ph.D

szülész-nőgyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Koszorús Erzsébet

Szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Márta

gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász

Dr. Singh Margit

Szülész-nőgyógyász

Áraink

NŐGYÓGYÁSZAT ÉS TERHESGONDOZÁS
Alap nőgyógyászati vizsgálat: 32.000 Ft
Alap nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: 34.000 Ft
Komplex nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal és rákszűréssel (alap+ UH + citológia): 40.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 34.000 Ft
Kontroll vizsgálat (10 -20 perc): 20.000 - 23.000 Ft
Spirál felhelyezése: 42.000 Ft
Spirál eltávolítása: 33.000 Ft
Meddőségi tanácsadás: 42.000 Ft
Menopauza tanácsadás: 42.000 Ft
Terhességmegállapítás: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzati ultrahang 23. hét előtt: 36.000 Ft
Terhesgondozás és magzat ulrahang a 23. hét után: 39.000 Ft
Gyermek nőgyógyászati vizsgálat: 29.000 Ft
NŐGYÓGYÁSZATI BEAVATKOZÁSOK, AMBULÁNS KISMŰTÉTEK
Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 95.000 Ft
Polip eltávolítás: 98.000 Ft
Lézeres szemölcs eltávolítások (mérettől és darabszámtól függően): lásd STD szakrendelés
NŐGYÓGYÁSZATI KISMŰTÉTEK (altatásban)
Egészségügyi küret (abrasio): 440.000 Ft-tól
Méhpolyp eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Loop conisatio: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása: 420.000 Ft-tól
Spirál eltávolítása méhkaparással (kürettel): 480.000 Ft-tól
Bartholin ciszta eltrávolítása : 480.000 Ft-tól
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Nemi szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
NŐGYÓGYÁSZATI LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Cytológiai kenet (Szükség esetén Cintec vizsgálattal együtt): 6.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 16.000 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 9.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 14.000 Ft
3-as panel (Trichomonasvaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 16.000 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 21.000 Ft
Herpesz vizsgálat tipizálás: 10.000 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 15.000 Ft
Vaginitis-vaginosis teljes panel (visszatérő hüvelyfertőzés, folyás, hüvelyflóra zavar esetén javasolt): festett kenet, baktérium + gomba tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae: 42.600 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft