Időpontfoglalás

Trichomoniázis

 

Mi okozza a fertőzést?

 

  • parazita egysejtű által okozott nemi betegség,
  • nemi érintkezésen kívül közös fürdővíz és törölköző útján is terjedhet,
  • nőknél jellegzetes tünet a bőséges, zöldessárga, akár habos hüvelyi folyás és a külső nemi szervek viszkető, égő érzése,
  • férfiaknál amennyiben nem tünetmentesen zajlik, úgy áttetsző húgycső váladékozás, valamint szúró jellegű húgycső fájdalom jelentkezik,
  • kezeletlen fertőzés nőknél meddőséget, férfiaknál impotenciát is okozhat,
  • kimutatása mikroszkópos vizsgálattal nehézkes, ezért biztos eredményt sokszor a tenyésztés vagy a PCR (DNS) vizsgálat ad,
  • helyileg alkalmazott antibiotikum és/vagy szájon át szedett antibiotikum szükséges.

 

A trichomoniázis egy egysejtű parazita (Trichomonas vaginalis) által okozott nemi betegség. A gombás és a bakteriális nemi fertőzések mellett valószínűleg az egyik leggyakoribb nemi betegség, minden ötödik nő átesik rajta élete során. Elsődlegesen nemi úton – orális, hüvelyi és anális érintkezés útján -, azonban közös fürdővíz, szivacs- és törülközőhasználat útján is terjedhet. A kondom használat elengedhetetlen a fertőzés kivédéséhez, valamint az alapvető higiéniás szabályok betartása a strandok, szaunák, nyilvános WC-k használatakor.

 

Tünetei

 

Nőknél jellemzően a hüvely nyálkahártyájának gyulladását okozza, de gyakran tünetmentesen zajlik. A panaszok 5-28 napos lappangási idő után enyhe vagy bőséges, zöldessárga, akár habos hüvelyi folyás képében jelentkeznek. Ezzel együtt a külső nemi szervek érzékennyé válnak, égő, viszkető érzés jelentkezik, a nemi aktus gyakorta fájdalmas lehet. A húgyutakra terjedve gyakori vizelési inger, fájdalmas vizeletürítés jelentkezik. Kezeletlen esetekben a fertőzés megnehezítheti a teherbeesést, illetve növeli a koraszülés kockázatát.

A férfiak 10-50%-ban panaszmentesek, azonban előfordulhat a húgycsőben áttetsző váladékozás, illetve a gáttájékon és a hímvessző mélyén – különösen vizeléskor – égő, szúró jellegű fájdalom. Korai impotenciához, akár terméketlenséghez is vezethet.

Diagnosztika

 

 

Nőknél a hüvelyi váladékból, férfiaknál a húgycsőből mintát veszünk, majd a kenetet mikroszkóp alatt vizsgálva a Trichomoniázis percek alatt megállapítható, de a kórokozó tenyésztésére is lehetőség van.

 

Kezelése

 

 

Helyi kezelés (pl.: hüvelyi kúp) mellett szájon át antibiotikum szedése szükséges, azonban kezelés alatt és után a hüvelyflóra visszaállítása javasolt a recidíva megelőzése és a hüvelyi gombás fertőzés kialakulása ellen. Partner kezelése mindig szükséges.