Meddőség kivizsgálása

Csökkent fogamzóképesség vizsgálata

 

A csökkent fogamzóképesség egyre gyakoribb előfordulása világviszonylatban növekvő tendenciát mutat, melynek okai szerteágazóak. Főbb vonatkozásai közül a gyermekvállalás idejének kitolódása, valamint komplex életmódbeli változások játszanak szerepet, de nem szabad megfeledkeznünk a többi faktorról sem. Éppen ezért ilyen esetekben érdemes a meddőség kivizsgálása.

A szakmai kollégiumok véleménye szerint abban az esetben, ha egy pár védekezés nélkül, rendszeres nemi élet mellett egy év múlva sem jár sikerrel a fogamzás bekövetkeztében, érdemes egy meddőségi specialista felkeresése. Ennek ellenére mind országunkban, mint világszerte a párok egy meddőségi specialista tanácsát kérik ki még a családtervezés megkezdése előtt.

 

Mire érdemes koncentrálni?

 

A csökkent fogamzóképesség hátterében multifaktoriális okok állnak az esetek döntő zömében, vagyis mind a férfi mint a női oldalon találhatunk eltéréseket, ezért fontos mindkét fél egyidejű meddőségi vizsgálata a korrekt megoldások megtalálása érdekében.

 

Vizsgálatok menete

 

  1. A férfi partner meddőségi vizsgálata egy úgynevezett spermiogram elvégzéséből áll, melynek célja a spermák minőségi és mennyiségi vizsgálata.
  2. A női oldal meddőség vizsgálata során két szempontot érdemes szem előtt, a hormonháztartás vizsgálatát, mely a tüszőérés/peteérés kérdésre keres választ, valamint az anatómiai okok tisztázására.

 

A/ Anamnézis felvétele, vagyis nőgyógyászati szempontból a páciens kikérdezése, információk szerzése.

 

B/ Hormonprofil vizsgálat: célja az esetleges hormonális eltérések felderítése.

 

  • Itt kiemelendő a pajzsmirigy megváltozott működésének zavara, mely szintén kihatással van a peteérés folymatára valamint a Policisztás Ovarium Szindróma (PCOs) meglétének tisztázása.

 

  • A PCOS igen változatos megjelenési formát mutat, elsődlegesen egy anyagcsere-  hormonális eltérés áll a hátterében, melynek pontos kiváltó oka jelenleg is nem pontosan ismert. Elsődlegesen egy metabolikus eltérés, az anyagcsere fő vezérlője a pajzsmirigy, melynek alul- , vagy túlműködése nagyon gyakori.

 

  1. Abban az esetben, ha ez a hatás mélyebb rétegeket is érint, egyrészt ismert a cukoranyagcsere változása, inzulin rezisztencia  formájában, mely később cukorbetegséghez vezethet. Mivel a zsír- és izomsejteknek is van inzulin receptora, ami a cukor felvételét hivatott végezni a véráramból a sejtek felé, bár érzékenységük különböző, zavar esetén az izomsejtek hamarabb elvesztik az inzulinra való érzékenységüket mint a zsírsejtek, így esetleg kevesebb kalóriabevitel esetén is súlygyarapodás lehetséges.
  2. A szakirodalomból ismert, hogy esetleges főleg fehérjékre, de más tápanyagokra is egyénileg érzékeny lehet, mely szerepet játszhat a PCOS kialakulásában.
  3. A betegséggel kapcsolatosan ismert annak pszichés hatása is, mely az életminőséget jelentősen befolyásolja.

 

C/ Anatómiai okok

Célja a petevezetők átjárhatóságának vizsgálata, valamint a méhűr vizsgálata. A méhűr normál állapotban zárt, ezért a meddőség vizsgálata folyamán, kontrasztanyagos feltöltés során győződhetünk meg nincs e olyan elváltozás, mely az embrió beágyazódását, növekedését akadályozza.

A kontrasztanyag további bejuttatása által a nyitott petevezetőben a folyadék áramlása megfigyelhető. A vizsgálatot végezhetjük ultrahanggal (HyCosy), Rtg viszgálattal (HSG), valamint a pontosabb esetenként az anamnesztikus adatok felvétele során indokolt esetben a méhűr tükrözése (Hiszteroszkópia) elvégzése.

Árak

  • Meddőségi konzultáció: 25000 Ft