Fogamzásgátlási tanácsadás

“Korszerű fogamzásgátlásra több módszer is elérhető, érdemes kezelőorvosaink tanácsát kikérni, hogy ezek közül melyik a legmegfelelőbb Ön számára”


 

A hormonális fogamzásgátló tabletták a peteérést gátolják, emellett annak kijutását is a petefészekből. A kombinált fogamzásgátló tabletták 2 féle hormont tartalmaznak, ösztrogént és gesztagént. Sok páciensnél egyénileg kell beállítani a mennyiséget, kezelőorvos segítségével.

Csak gesztagént tartalmazó tabletták szedhetők a Leiden-mutációt hordozók által is, túlsúly esetén vagy idősebb korban. Ezeknél nincs szükség 7 nap szünet beiktatására.

A hüvelygyűrű olyan hormonális fogamzásgátló eszköz, amelyet havonta egyszer kell felhelyezni 3 hétre. Ez egy hajlékony műanyag gyűrű, aminek a szerkezete biztosítja az egyenletes hatóanyag-felszabadulást. Ösztrogéntartalma a legalacsonyabb a kombinált készítmények között, a hüvelyi felszívódás miatt az egész szervezetet érintő mellékhatások is ritkábban fordulnak elő. Hátránya, hogy nagyon ritkán hüvelyirritációt okozhat. Szexuális érintkezés alkalmával levehető, hogy a partnert ne zavarja.

Létezik ún. hormontartalmú méhen belüli eszköz, amely a legbiztosabb hatású hormonális fogamzásgátló módszer. Hormonhatása révén a méhnyálkahártyát annyira elvékonyítja, hogy a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, akár meg is szűnik. A használhatóság teljes időtartama 3 vagy 5 év.

Sürgősségi fogamzásgátló tabletták is használhatóak, védekezés nélküli szexuális együttlétet követően, három vagy öt napon belül egy dózisban kell bevenni őket. Ezek rendszeres használata nem javasolt.

Tanácsadást végző orvosok: