A nőgyógyászat szerteágazó orvostudományi ág, a női léttel járó egészségügyi panaszokra olykor nőgyógyászati műtét formájában kell reagálnunk.

 

A leggyakoribb nőgyógyászati műtétek – általában kisműtétek – körébe az alábbi egynapos eljárások tartoznak:

 

 • Bartholin ciszta eltávolítás: az úgynevezett Bartholin-mirigy alapvetően a hüvely kellő nedvességéért felel. A dupla mirigy a hüvelybemenetnél található és körülbelül 2 cm hosszúságú két csövén keresztül juttatja a hüvelybe közvetlenül váladékát. Problémás esetben a gyulladásuk fájdalommal, olykor pedig lázzal is együtt jár. Járásnál, ülésnél és intenzívebb mozgásnál ezek a panaszok fokozottabbak is lehetnek. A probléma kialakulásának oka, hogy a kivezetőcső eltömődik, majd folyadék gyűlik fel éskialakul a cysta. Ha ez baktériumokkal felülfertőződik, fájdalmas gyulladt tályog lesz belőle.
  A ciszta műtétje altatásban történik. Ekkor a cisztát teljesen eltávolítjuk, a sebet pedig alaposan kitisztítjuk. Tályog esetén megnyitjuk a gyulladást, a tályog falát és a gennyet eltávolítjuk belőle, majd teljesen fertőtlenítjük azt belülről.
 • Méhkaparás, küret: ismeretlen eredetű vérzések esetén ajánlott a nőgyógyászati küret vizsgálat. Ez a beavatkozás egyszerre lehet diagnosztikus célú és terápiás is. Első esetben a nyálkahártyából vett szövetminta révén fény derülhet az esetleges problémákra, illetve kezelés céljával történő küretkor eltávolításra kerül a problémás méhnyálkahártya darab.

A műtét helyi érzéstelenítésben, de leginkább altatásban történik. A nőgyógyász orvos a hüvelyt mindenekelőtt fertőtleníti, ezt követően küretkanállal távolítja el a méhnyakcsatorna és a méhtest nyálkahártyáját.

 • Méhnyak kriptoterápia: a kriptoterápia egy fagyasztásos orvosi eljárás. Ennek során a méhnyak beteg szövete megfagy, aminek következtében az adott szövet elhal, elsorvad. A beavatkozás nem tart tovább, mint néhány perc. A hüvelytükrös feltárás után történik meg a méhnyak problémás területeinek kezelése.
 • Méhnyakműtét: a méhnyak konizációját, azaz kúpkimetszését azokban az esetekben szükséges elvégezni, amikor méhnyakrák szűrés után kérdéses citológiai eredményt kapunk. A kürethez hasonlóan ez az eljárás is lehet diagnosztikus vagy terápiás célú egyaránt. Az altatásos műtét során a méhnyak szövetéből metszünk ki egy kúp alakú részt. A műtétet követően ezt aztán szövettani vizsgálatokra küldik, melyek után pontos diagnózis állítható fel.
 • Diagnosztikus hiszteroszkópia: ezt az eljárást méhtükrözésnek is nevezik. A méh üregét egy speciális, kamerás eszközzel vizsgálják meg az altatás során, mely a hüvely-méhszáj-méhnyak útvonalon jut fel a méhtest üregébe.
  A beavatkozásból megállapíthatók a méh nyálkahártyájának és szöveteinek elváltozásai.. Indokolt lehet méh, polip, mióma gyanújakor, illetve meddőség, gyakori vetélések, vérzészavarok, méhüreg deformitásainak tisztázásakor.
 • Petevezeték átjárhatósági vizsgálat: ez a vizsgálat több okból kifolyólag lehet indokolt. Egyrészt a meddőség vizsgálatakor lehet szükséges (amikor már több mint egy évig tartó próbálkozás után sem sikerül a teherbeesés), a megtermékenyítési kezeléssorozat előtt és az esetlegesen ultrahangkor észlelt rendellenességek tisztázásához.
  A folyamat során egy speciális kontrasztanyagot juttatunk a méh üregébe és hüvelyi ultrahanggal ellenőrizzük a petevezetékek átjárhatóságát. Az eljárás során azt vizsgáljuk, hogya folyadék a petevezetőkön át szabadon a hasüregbe tud e jutni a kontrasztanyag.. Ha a folyadék a nyomás hatására, nagyjából 1-3 percen túl sem távozik a hasüreg felé, akkor a petevezetékeket minden esetben átjárhatatlannak minősítjük. A vizsgálat ambulánsan végezhető, minimális fájdalommal jár, rövid ideig tart és nem kell hozzá altatni a pácienst.

 

További beavatkozások

 

A nőgyógyászati műtétek tekintetében megkülönböztetünk úgynevezett nagyműtéteket is (a beavatkozás mértékétől függően), illetve ezeken felül onkológiai típusú műtéti beavatkozásokat.

 

Nőgyógyászati nagyműtétek

 

 • hüvelyi úton végzett méheltávolítás
 • laparoszkóppal asszisztált hüvelyi méheltávolítás (LAVH)
 • hasi úton végzett méheltávolítás
 • petefészken, petevezetéken végzett sebészeti műtétek
 • méhen végzett hasi műtétek, a méh eltávolítása nélkül
 • hasi úton végzett helyzetjavító műtétek
 • egyéb laparoszkópos műtétek – endometriózis, mióma, polip műtétek
 • hüvelyfali plasztika

 

Nőgyógyászati onkológiai műtétek

 

 • méhnyakrák: kiterjesztett méheltávolítás hasi úton (Wertheim)
 • méhtestrák: hasi méheltávolítás, staging
 • petefészekrák: optimális tumorredukció
 • szeméremtest és a hüvely daganatainak sebészete

 

Szakorvosaink: