PCOS tünetei és kezelése

“A PCOS a meddőség egyik leggyakoribb oka, így -amennyiben felmerülhet- kivizsgálása nagyon fontos”


PCOS tünetei, kialakulásának okai

 

A PCOS igen változatos megjelenési formát mutat, elsődlegesen egy anyagcsere-hormonális eltérés áll a hátterében, melynek pontos kiváltó oka jelenleg nem pontosan ismert. Elsődlegesen egy metabolikus eltérés, az anyagcsere fő vezérlője, a pajzsmirigy, melynek alul- , vagy túlműködése nagyon gyakori kiváltó ok.

 1.  Egyrészt ismert a cukoranyagcsere változása, inzulin rezisztencia formájában, mely később cukorbetegséghez vezethet. Mivel a zsír- és izomsejteknek is van inzulin receptora, ami a cukor felvételét hivatott végezni a véráramból a sejtek felé, bár érzékenységük különböző, zavar esetén az izomsejtek hamarabb elvesztik az inzulinra való érzékenységüket mint a zsírsejtek, így esetleg kevesebb kalóriabevitel esetén is súlygyarapodás lehetséges.
 2. A PCOS tünetei tekintetében, a szakirodalomból ismert, hogy esetleges fehérjékre, de más tápanyagokra is kialakulhat érzékenység, mely szerepet játszhat a PCOS kialakulásában.
 3. A betegséggel kapcsolatosan ismert annak pszihés hatása is, mely az életminőséget jelentősen befolyásolja..

 

pcos tünetei és kezelése

 

 

 

 

 

 

 

Milyen vizsgálatokat végzünk?

 

A PCOS megállapítására az orvosi közösség általi megállapodások adnak támpontot, melynek  „gold standardja“ a Rotterdam kritérium rendszeren alapuló értékelés. Léteznek más kritérium rendszerek is, de jelentős különbséget nem mutatnak.

 

Három szempontot veszünk figyelembe:

 

 1. A menstruációs ciklusok hosszabbak, általában 35 napnál több, vérzéskimaradás, vérzészavar.
 2. Teszteron /férfi nemi hormon/ érték az átlagosnál magasabb a vérben.
 3. A petefészkek ultrahang vizsgálattal látható alaki eltérése, jellemzően kerekded, a megvastagodott petefészek kéregállomány alatt „gyöngyfüzér“ szerűen sorakozó apró tüszők /cysták/ formájában, melyről a betegség nevét kapta.

Abban az esetben ha a fent említett faktorok közül bármilyen kombinációban legalább kettő jelen van, beszélünk aktív PCOS-ról, mely egy visszafordítható állapot. Így a PCOS kezelése hatékonyan megkezdhető.

Másodlagos tünetek: Jellemző az elhízás, a bőr  zsírosabb, hajhullás, fokozott szőrnövekedés, mint említettük, nagyon változatos a formai megjelenése, mely sokszor nehezíti a pontos diagnózis felállítását.

 

Vizsgálatok

 

 • Alapvetően egy alapos kikérdezés, felvétel. Célja az életmódra, aktivitásra, étkezési szokásokra, nőgyógyászati eltérésekre vonatkozó kérdések.
 • Hormonprofil vizsgálat: Vérből hormonok meghatározása, mely megmutatja, hogy az agyalapi mirigy-petefészkek-méhnyálkahártya közötti „kommunikációban“ van e eltérés, valamint a tesztoszteron szint meghatározása.
 • Ételérzékenységre vonatkozó panelek vizsgálata vérből.
 • Cukoranyagcsere megítélése elsősorban az ún. HOMA_IR index alapján
 • Pszihés megítélés, erre a célra rendszeresített kérdőív alapján
 • Nőgyógyászati hüvelyi ultrahang vizsgálat, mellyel megállapítjuk a petefészkek, valamint a méh és méhnyálkahártya állapotát.

 

Árak

 • Spirál (vizsgálat nélkül):
  • Felhelyezése: 28000 Ft
  • Eltávolítása: 23000 Ft
  • Petevezeték átjárhatóság vizsgálat: 60000 Ft
  • Meddőségi konzultáció ultrahang vizsgálattal: 25000 Ft