“A hüvely gombásodását leggyakrabban egy ártalmatlan élesztőgomba okozza”


 

Mi okozza a betegséget?

 

A Candida albicans megtalálható normál körülmények között is a bőrön, a bélrendszerben és a hüvelyben is. Amennyiben a hüvelyben túlszaporodik, kellemetlen hüvelyfolyást és hüvelygyulladást okozhat. A Candidiasis kialakulása a hüvelyi baktérium és gombaflóra egyensúly eltolódásának következménye. Teljesen egészségesekben is előfordulhat, de vannak hajlamosító tényezők, ezáltal visszatérővé vagy krónikussá válhat.

Hajlamosító tényezői: hormonális hatások, mint például fogamzásgátló tabletta szedése, menstruáció, terhesség, akár menopauza, gyógyszerek: antibiotikum szedése, kortikoszteroid, kemoterápiás szerek, cukorbetegség, gyengült immunrendszer (pl. AIDS, daganatos betegségek), szénhidrátban dús táplálkozás, elégtelen vagy túlzásba vitt intim higiénia, túlsúly.

 

Milyen tünetei vannak?

 

Legjellegzetesebb tünete a sűrű, fehér, túrószerűen darabos folyás, a hüvelyi irritációérzés, külső nemi szervek viszketése, égő érzése, illetve a bőr kivörösödése, duzzadttá és érzékennyé válása.

Típusos esetben már feltérés során láthatjuk a jellegzetes folyást, de hüvelyváladékból készített kenet mikroszkópos vizsgálata során igazolhatóak a gombafonalak. A visszatérő fertőzéseknél a kezelés pontos megválasztásához a Candida altípus meghatározásához feltétlen tenyésztésre van szükség.

Enyhe tünetek esetében elegendő lehet a helyileg alkalmazott hüvelytabletta, hüvelykúp esetleg hüvelykrém, azonban mérsékelt és súlyos fokú vagy visszatérő hüvelyi gombásodás esetén elengedhetetlen a szájon át történő kezelés is. A partnerek szűrése nem feltétlenül szükséges, de visszatérő fertőzések esetén ajánlatos. Amennyiben évente több mint 4 alkalommal jelentkezik a hüvelygombásodás, úgy visszatérő fertőzésről beszélünk, ebben az esetben a kezelés elengedhetetlen része a rizikófaktorok tisztázása (pl.: diabetes, PCO szindróma), azok lehetőség szerinti kerülése/kezelése.

 

A pénisz gombás fertőzése

 

A makkon apró vörös kiütések ún. papulák jelennek meg, súlyos esetben lepedékkel bevont, kisebesedővé válhat a makk bőre, mely a pénisz többi részére is ráterjedhet. A bőrtünetekhez viszketés és szárazságérzés társulhat.

Hajlamosító tényezői: gyógyszerek: antibiotikum szedése, kortikoszteroid, kemoterápiás szerek, cukorbetegség, gyengült immunrendszer (pl. AIDS, daganatos betegségek), szénhidrátban dús táplálkozás, elégtelen vagy túlzásba vitt intim higiénia, túlsúly.

Kezeléséhez helyi gombaellenes krémek használata, illetve szükség esetén szájon át történő gyógyszeres kezelés szükséges.