Infektológia

“Az infektológia fertőző betegségekkel foglalkozó ága az orvostudománynak.  Ezek a betegségek változatos tünetekkel járhatnak (például: láz, hasmenés, hányinger, légúti tünetek, bőrkiütések), kezelésük az egyre gyakoribb antibiotikum rezisztencia miatt körültekintést igényel.  Az infektológus feladata a fertőzéseket okozó kórokozók azonosítása és adekvát kezelés bevezetése.”


Mikor érdemes infektológushoz fordulni?

 • Lázas állapotban: Amennyiben hetek óta fenn áll. Rutin labor vizsgálatok és fizikális vizsgálat alapján nem sikerült magyarázatot találni rá.
 • Bőrkiütések: Amennyiben a lázas állapot kísérő tüneteként jelentkeznek.
 • Megnagyobbodott nyirokcsomó: Ha a test bármely területén 1cm-t meghaladó méretű nyirokcsomó tapintható vagy látható.
 • Terápia: Igazolt fertőzés esetén a pontos anti-infektív terápia meghatározására.
 • Állattal való érintkezés: Amennyiben ezt kövezően láz és/vagy bőrtünetek jelentkeznek Önnél.
 • Foglalkozási veszélyeztetettség: Amennyiben munkakörében fokozottan ki van téve bizonyos – oltás által megelőzhető – mikrobák elleni fertőzéseknek. (Hepatitis A és B vírus,veszettség, tetanusz)
 • Oltások: Felnőttkori immunizálási terv megvalósítása; életkor szerinti oltási naptár felzárkóztatása szükséges:
  • Meningococccus elleni oltás 25 éves kor alatt (MenC,W,A,Y,B)
  • Influenza elleni oltás minden évben
  • Pertussis elleni oltás 16 éves kor felett
  • Fogékonyak bárányhimlő elleni oltása (betegségen át nem esettek)
  • Human papilloma vírus elleni oltás
  • Kullancs encephalitis elleni oltás
  • Hepatitisz A és B elleni oltás
 • Gyermekvállalás előtt: Tudatos családtervezés részeként javasolt a gyermek- és fiatalkorban kapott védőoltások ismétlése (Pertussis elleni oltás), új védőoltások bevezetése (human papilloma elleni oltás)

 

Mi történik az infektológiai vizsgálat során?

Az infektológus szakorvos a beteget részletesen kikérdezi, felveszi a páciens kórelőzményét. Ezt követően fizikális vizsgálatot végez, valamint  laboratóriumi vizsgálatokat illetve szerológiai (ellenanyag) vizsgálatokat indikál.  Vérből történő szerológiai vizsgálattal a korábban már átvészelt vagy éppen zajló fertőzést lehet igazolni bakteriális, gombás, vagy vírusfertőzés hatására kialakult ellenanyagok, immunglobulinok jelenlétének kimutatásával. 

 

Kezelhetők a fertőző betegségek? Hogyan?

A fertőző betegségek nagy részében oki kezelés biztosítható, ami a kórokozók elpusztítását jelenti. Mind a bakteriális, mind a vírusos, valamint egyéb kórokozók (protozoonok, bélférgek) ellen létezik megfelelő gyógyszeres terápia.

 

Megelőzhetők a fertőző betegségek? Hogyan?

Az oltással megelőzhető megbetegedések száma napjainkban folyamatosan bővül. Fontos azonban tudni, hogy a gyermekkorban, kampányoltások során megkapott védőoltások nem jelentenek élethosszig tartó védelmet az adott kórokozóval szemben, azokat meghatározott időközönként ismételni kell.

A felnőttkori immunizálási terv megvalósítása, életkor szerinti oltási naptár felzárkóztatása az infektológus feladata.

Ezek közé tartozik :

   • Meningococccus elleni oltás < 25 éves (MenC,W,A,Y,B) 
   • Influenza elleni oltás
   • Pertussis elleni oltás > 16 éves
   • Fogékonyak bárányhimlő elleni oltása
   • Human papilloma vírus elleni oltás
   • Kullancs encephalitis elleni oltás
   • Hepatitisz A,B elleni oltás

Ha gyermekvállalás előtt áll, tudatos családtervezés részeként javasolt a gyermek- és fiatalkorban kapott védőoltások ismétlése (Pertussis elleni oltás), új védőoltások bevezetése (human papilloma elleni oltás)

 

Védőoltási tanácsadás gyermekvállalás előtt

Várandóság tervezésekor érdemes előre gondolkodni, az infektolgia ebben az esetben is fontos szerepet játszik. A családtervezésnek fontos része a fertőző betegségek megelőzése, mert bizonyos fertőző betegségek (Rubeola, Bárányhimlő, Influenza, Hepatitisz B) a terhesség alatt súlyos kórképeket okozhatnak, melyek magzati ártalommal is járhatnak.

Az infektológus vérvétellel kiderítheti, hogy milyen fertőzéseken esett át élete során a leendő édesanya és édesapa, amelyek ismeretében, ha szükséges, személyre szabott védőoltási terv készíthető, és így kialakítható a védettség a várható fertőzésekkel szemben. A védőoltásokkal nem csak a páciens tekintetében alakul ki védelem, hanem az ún. „nyáj-immunitás” révén az újszülött védelme is megvalósul, hiszen az oltáson átesett szülők nem fertőzhetik meg az oltás szempontjából még naív gyermeküket. Ez különösen igaz a gyermek 15 hónapos koráig. Fontos azonban tudni, hogy terhesség alatt, és előtte 28 napon belül élő, gyengített kórokozót tartalmazó oltás (MMR, Bárányhimlő elleni védőoltás) tervezett adása ellenjavallt. Időben végzett aktív immunizációval viszont elérhető a hatékony és tartós védelem.

 

HUMAN PAPILLOMA VIRUS ellenes oltás

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. A szexuálisan aktív fiatalok nagy része 20-as évei elejére megfertőződik a HPV valamelyik típusával és a szervezet – általában néhány év alatt – le is győzi az infekciót, de az esetek egy részében a vírus kimutatható marad, ezért igazán fontos minél előbb, mielőtt a fertőzés esélye kialakulna a védőoltást beadatni. Ezzel – és a rendszeres, éves nőgyógyászati szűréssel – jelentősen csökkenthető mind a szemölcs, mind a daganatos megbetegedések kockázata. Fontos tudni, hogy a jelenlegi ajánlások alapján későbbi életkorban is megfontolandó az oltás, ami ugyan a már átvészelt fertőzések ellen nem alakít ki védelmet, de mivel 9 komponensű az oltás – a leggyakoribb szemölcsöt okozó és daganatot okozó törzsek ellen – a többi ellen védelmet nyújt ekkor is. Budapesti rendelőnkben Infektológus kollégánk ezzel a védőoltással kapcsolatban is válaszol kérdéseire.

 

Szexuális úton terjedő fertőzések

Az infektológia tárgyát is képzik a szexuális úton terjedő betegségek. Így ezekkel kapcsolatos konzultációra, tünetek eredetének feltárására és az ajánlott szűrővizsgálatok elvégzésre is lehetőség van. Utóbbi azért is nagyon fontos, mert sok STD esetében – főleg nőknél – tünetmentesség lehet vagy a tünetek megjelenése több évbe telhet és így a kezelés megkezdése késhet, valamint így az infekció továbbadható másik partnernek. Ezért fontos a rutin szűrővizsgálat új partner esetén egy esetleges fertőzés továbbadásának megelőzése céljából. Amennyiben pedig fennáll a partner fertőzöttségének veszélye is, akkor az Ő kezelése is rendkívül fontos, hogy a jövőben ne adják át egymásnak a kórokozót.

Szakorvosunk:

Online konzultáció