Érsebészet

Az érsebészet az erek betegségeivel és azok kezelésével foglalkozik, mint az érszűkület, visszeresség, értágulatok, trombózis.

Érdemes érsebészhez fordulnia, ha alsó végtagján visszeres panaszok, fájdalmas, gyulladt visszeres csomók jelentkeznek, krónikus lábszárfekély, érszűkület miatt kialakult nehezített járás esetén, ha járás közben lábfájdalom jelentkezik, ami néhány perc pihenés után megszűnik, nyugalomban jelentkező lábfájdalom, valamint alsó vagy felső végtagja izomerejének jelentős csökkenésekor.

Fontos ezen kívül tudni, hogy azoknak is ajánlott érsebészeti szűrésen jelentkezni, akik családjában halmozottan fordultak elő keringési betegségek.

Az érsebészeti vizsgálat során a kórelőzmény megbeszélése és az általános fizikális vizsgálat után doppleres érvizsgálat, illetve szükség esetén ultrahangos érvizsgálat történik, még részletesebb tájékozódás érdekében érfestés, CT vagy MR vizsgálat is kérhető.

Az artériákat érinthetik szűkületek, valamint tágulatok is, az okozott tünetek pedig annak függvényében alakulnak, hogy melyik érszakaszon alakult ki az elváltozás. Sokáig panaszmentes lehet a nyaki verőerek szűkülete (carotis szűkület), ami az agy vérellátásában, így működésében okoz zavart. Később szédülést, látászavart, fülzúgást, koncentrációzavart, feledékenységet, súlyos esetben féloldali bénulást okozhat. Sokszor a szűkületet okozó plakkból leszakadó kis darab (embolus) által eredményezett stroke (szélütés) az első tünet. Szintén tünetmentesen növekedhetnek a mellkasi vagy hasi főverőeret érintő tágulatok, amelyek megrepedése életveszélyes állapotot idéz elő. Fontos tehát, hogy amennyiben korábban nem tapasztalt lüktetést érez hasában, keresse fel orvosát! Kialakulhatnak szűkületek az alsó végtagi artériákon is, amelynek jellegzetes tünete az ún. járási claudicatio, vagyis a járás közben jelentkező lábfájdalom, ami néhány perces pihenés után megszűnik.

A lakosság közel felét érinti az alsó végtagi vénák tágulata, a visszeresség, ami sokáig panaszmentes, csak esztétikai problémát okoz. Később jelentkezhet a láb fáradékonysága, „nehéz láb” érzése, esetleg zsibbadás vagy fájdalom. Fontos kezelni, hiszen a későbbieknek különböző szövődményekhez, például fekélyek kialakulásához vezethet. Mivel az értágulatokban pangó vér besűrűsödik, felületes trombózis alakul ki, és növeli a mélyvénás trombózis veszélyét is. Jellemzően terhesség alatt megnő a visszeres panaszok gyakorisága, ezek nagy része a szülés után visszafejlődik, így nem javasolt sem gyógyszeres, sem műtéti kezelés.

A visszeresség minden stádiumában javasolt a kompressziós kezelés, azaz a lábszár összenyomásával az izompumpa elősegítése. Ez történhet rugalmas harisnyával, kompressziós harisnyával vagy rugalmas pólyával. A pókháló visszeresség (seprűvénák) általában csak esztétikai problémát jelentenek, ezek kezelése történhet lézeres úton (kiserek elzáródását okozza), injekciós kezeléssel (scleroterápia, 2 mm-nél vastagabb erek kezelésére), illetve apró bemetszésekkel járó plasztikai eljárással. Érsebészeti műtétre általában a már panaszt okozó, nagyobb tágult felületes vénák esetén van szükség. A műtéti technikák fejlődésével ez már minimális megterhelést jelent a betegeknek.

Centrumunkban szkleroterápia elvégzésére van lehetőség. Ennek lényege, hogy az erekbe injekcióval beadott anyag hatására steril gyulladás alakul ki az érfalban. A kezelés után viselt kompressziós harisnya vagy pólya támogatásával ezen erek fala összetapad, megszűnik bennük a keringés. A lézeres kezeléssel összehasonlítva hátránya, hogy a kezelést meg kell ismételni, előnye viszont, hogy kisebb a visszamaradó bőrelszíneződés esélye, így jobb kozmetikai eredményt ad. A scleroterápiás kezelés több szakaszban történik, mivel egyszerre csak kb. 2 ml hatóanyag fecskendezhető be, ami nagyjából egy tenyérnyi terület kezelésére elegendő. A kezelés után javasolt egy 20-30 perces séta, és alkalmazható a gyógyszertárakban kapható jégzselé, amennyiben érzékennyé, meleggé válna a terület. Minimum 4 hétig javasolt elkerülni a forró fürdőt, szaunát, napozást, illetve általánosan javasolt az elhízás elkerülése, kényelmes cipő viselése és a keringést fokozó sportok űzése.

Hagyományos visszérműtét során a fő felszíni véna eltávolítása szükséges. Ilyen esetben a combtőnél és a bokánál ejtenek egy-egy, kb. 3 cm-es metszést, amelyeken keresztül egy kanült bevezetve húzzák ki a vénát. A tágult mellékvénák eltávolítása néhány mm-es bőrmetszéseken keresztül, egy horgolótűhöz hasonló eszköz segítségével történik. A műtétet követően kompressziós kötés felhelyezése szükséges 1 hétig, majd további 2-3 hétig rugalmas pólya viselése javasolt. Ágynyugalom nem szükséges, a páciens korán visszatérhet mindennapi életviteléhez.

A kezelést végző szakorvos:

Online bejelentkezés
Visszahívás kérése

Árak

  • Szkleroterápia - visszerek injekciós kezelés /ml: 8000 Ft
  • Habszkleroterápia - visszérkezelés /fecskendő: 10000 Ft
  • Minden szakrendelés kontroll vizsgálata (1 hónapon belül): 10000 Ft
  • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 17000 Ft
  • Atheroma, furunculus, carbunculus feltárás, öblítés, drain, kötés: 25000 Ft