Sebészet

Anyajegyek eltávolítása

A „gyanús” anyajegyek eltávolítása indokolt, sebészeti úton, kimetszéssel, melyet sebészeink végeznek el, bőrgyógyász javaslatára. Ez a módszer biztos megoldást jelent és így teljes egészében eltávolíthatóak az anyajegyek. A kimetszéssel párhuzamosan szövettani elemzését is kérheti az eltávolított anyajegynek, amivel az esetleges neoplasztikus elváltozások diagnosztizálhatóak. Lehetőség van továbbá a „békés” anyajegyeket is eltávolítani, például szépészeti, vagy fizikai probléma esetén, esetleg megelőzés céljából.

A KOC sebészet Budapest belvárosában egyszerre több anyajegy eltávolítására is lehetőséget biztosít, de egy alkalommal maximum 4-5 anyajegy eltávolítását javasoljuk. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. Az anyajegyeket egy úgynevezett biztonsági zónával kell kimetszeni, aminek következtében a vágás nagyobb lesz, mint amekkora az anyajegy volt. Ennek a hátterében az áll, hogy így az esetleges neoplasztikus elváltozások egészét eltávolítjuk a műtét során. A műtét után a sebet varrattal zárjuk, amit kb. 2 hét után távolítunk el. Nagyon fontos, hogy a varratszedés előtt víz ne érje a sebet. Friss varratokkal nem ajánlatos a sporttevékenység, hiszen a húzó erők hatására a seb nem gyógyul esztétikusan.  Kb. 5-6 hétig kerülje a sportot!

Kisebb képletek (2-6 mm) esetén a szövettani mintavétel történhet punch biopsia módszerrel is, amelyet helyi érzéstelenítésben végzünk. A beavatkozás során egy úgynevezett punch-körkést használunk, amivel egy kör alakú képletet tudunk eltávolítani.


Lágyrész tumorok

Lágyrész tumorok közé tartoznak az izom, kötőszövet, zsír és idegszövet elváltozásai. Legtöbbször jóindulatú elváltozások. Az ilyen benignus elváltozások tokkal körülhatároltak, ha a felszínen vannak akkor pedig könnyen elmozdíthatóak. Legfőbb tünetük általában maga a duzzanat, fájdalommal csak olyan esetekben járnak, amikor ideget érintenek és méretüknél fogva nyomják azt.


Atheroma

Saját tokkal rendelkező, faggyúmirigyből és szőrtüszőből kiinduló jóindulatú elváltozás. Felette a bőr nem eltolható, mivel az epidermisből (bőr felső része) indul ki, így a bőrrel szorosan kapcsolódik. Ez különbözteti meg a lipómától és a fibrómától. Zsírcseppeket és hámsejteket tartalmazó bennék (cisztákban képződő anyag) ürülhet belőle olyan esetben, ha kifakad. Leghatásosabb terápiája a műtéti eltávolítás helyi érzéstelenítésben, amelyet a KOC sebészet Budapest területén szakorvosokkal végez, kellemes hangulatú rendelőjében. A beavatkozás során a feltárást öblítés követ, majd a teljes tokot eltávolítják, így megakadályozva az atheroma újbóli megjelenését.


Lipoma

Többnyire saját tokkal körülvett, puha tapintatú, legtöbbször tojásdad alakú jóindulatú zsírdaganat. Felette a bőr eltolható, hiszen legtöbbször subcutan jelentkezik. Bárhol kialakulhat a testen, ahol zsírszövet található, de leggyakoribb lokalizációja a törzsön és a végtagokon van.  Sebészi úton történik az eltávolítása helyi érzéstelenítésben. Tokkal együtt távolítjuk el, így megakadályozva a kiújulását.


Hydradenitis

A verejtékmirigyek gyulladása, mely legtöbbször a hónaljakban, mellkason, nyakon jelentkezik.  Hátterében androgén diszfunkció, dohányzás, esetleg genetikai okok állhatnak. Megelőzésében fontos még a megfelelő higiénia és a természetes alapanyagú dezodorok használata. Sebészi terápiája drainagezsal történik, amely elősegíti a gyulladásos sejtek kiürülését és a sipolyok kialakulásának megakadályozását. Fontos a korai felismerés és kezelés, hiszen nem csak esztétikai következményei lehetnek, hanem akár carcinoma (rákos daganat) is kialakulhat a talaján.


Sérv

Sérvről (hernia) akkor beszélünk, amikor egy belső szerv a fiziológiás, tehát normális helyéről kikerül. Ez a szerv lehet például egy bélszakasz, ami a hasüregből kitüremkedik. Ennek hátterében legtöbbször a hasfali izomzat gyengesége áll, amely akár egy nagy hasi műtét szövődménye is lehet.  A sérv halmozottan is megjelenhet egy családban, ami arra utal, hogy genetikai vonatkozásai is lehetnek a kialakulás valószínűségének.

Legtöbbször a tünetek alapján és fizikális vizsgálattal diagnosztizálható, néha viszont vannak olyan esetek, amikor valamilyen képalkotó eljárással tudjuk csak megmondani az esetleges kizáródás fennállását. Leggyakoribb tünetek közé tartozik a dudor és a kitüremkedés, melyek érintésre érzékenyek lehetnek. A hasfali izomzat megfeszítésekor, tehát köhögéskor és tüsszentéskor is látványosabbá válhat a kitüremkedés.

Legsúlyosabb szövődménye a kizáródás, mely egy azonnali műtéti indikáció. Kizáródás esetén a dudor fájdalmassá válik, és nem lehet úgy reponálni, tehát visszahelyezni, mint korábban.

Típusai:

  • lágyéksérv (hernia inguinalis): Leggyakrabban előforduló sérv típus, mely főként a férfiakra jellemző. Többnyire a vékonybél türemkedik ki a sérvkapun, mely ebben az esetben az lágyék csatorna (canalis inguinalis).
  • combsérv (hernia femoralis): Főként nőknél fordul elő a csípő nagyobb szélessége miatt. A vékonybél az inguinalis szalag alatt hatol át és a femoralis csatornába jutva okozhat kizáródást.
  • gyomortáji sérv: A köldök és a mellkas között alakul ki. A hasi izmok gyengeségének következtében, vagy hasi műtétek után a műtéti heg vonalában türemkednek előre a hasi szervek.
  • köldöksérv: A hasfali izomzat ezen a területen a leggyengébb, így gyakorta türemkedik itt előre valamely bélszakasz.

Kezelése laparoszkópos (lágyéksérv) vagy nyitott sérvműtéttel (hasfali sérvek) történik, amelyet a KOC sebészet Budapest vonzáskörzetében modern, jól felszerelt rendelőjében klínikai körülmények között végez.

Érsebészet

Érsebészeti magánrendelésünkön az erek betegségeivel és azok kezelésével foglalkozunk. Ilyen az érszűkület, az értágulatok, a trombózis vagy a visszeresség.

Amennyiben az alsó végtagokon visszeres panaszokat, fájdalmas, gyulladt csomókat érzékelünk, mindenképpen érdemes érsebészhez fordulnunk. Ha nehezünkre esik a járás vagy a járás közben lábfájdalmat érzékelünk vagy jelentősen csökken az izomerőnk, az is mind intő jel lehet.

A jelenlévő panaszok mellet azonban fontos, hogy azoknak is ajánlott az érsebészeti szűrés, akinek a családjában halmozottan fordultak elő keringési betegségek.

 

érsebészet Budapest kellemes hangulatú rendelőjében

 

Sokan elhanyagolják ezeket a tüneteket, pedig a lakosság közel felét érinti a visszeresség. Bár sokáig panaszmentes lehet, maximum csak esztétikai problémát jelent, később azonban többnyire jelentkeznek már a tünetek, mint a zsibbadás, a „nehéz láb” érzés vagy akár a fájdalom. A szűrővizsgálat azért is fontos, mert ha a tünetek kezeletlenek maradnak, hosszú távon komoly szövődmények alakulhatnak ki, mint pl. fekélyek vagy trombózis.

Érsebészeti magánrendelésünkön mind injekciós, mind lézeres kezeléseket végzünk a panaszok megszűntetése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

_
2021-05-13

Mi a visszér és milyen tünetei vannak?

A visszeresség az itthoni lakosság közel ...
2021-03-25

A lágyéksérv és köldöksérv kezelése

Mi vezet a gyermekkori sérv kialakulásához ...

Orvosaink

Dr. Halmy Csaba

Dr. Halmy Csaba

Plasztikai sebész
Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész – érsebész – proktológus
Áraink
ÉRSEBÉSZET
Érsebészeti konzultáció és szakorvosi vizsgálat: 39.000 Ft
Érsebészet kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Sebészeti konzultáció és vizsgálat: 36.000 Ft
Sebészeti kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
SCLEROTERÁPIA
Scleroterápia – visszérkezelés vizsgálattal együtt: 48.000 Ft-tól
Scleroterápia további injekció beadása /fecskendő: 35.000 Ft
Anyajegy, képlet sebészeti eltávolítása
1 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 63.000 Ft
2 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a 2 szövettan ára): 107.000 Ft
3 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a 3 szövettan ára): 155.000 Ft
Szövettan /darab: 14.000 Ft
Kis lebenyplasztika és bőrátültetés (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 162.000 Ft
Nagy lebenyplasztika és bőrátültetés (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 225.000 Ft
Benőtt köröm lézeres kezelése
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 1 oldalon: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 2 oldalon: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 3 oldalon: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 4 oldalon: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft