Proktológia

A proktológia a végbél betegségeinek kivizsgálására és kezelésére szakosodott, mint az aranyér, repedés/fekély, polip.A proktológiai szakrendelésen történik többek között az aranyeresség, a végbél környezetének gyulladásos panaszainak, jó- és rosszindulatú daganatainak, a végbél környezetének és a béltraktus alsó szakaszát érintő elváltozások vizsgálata és kezelése.

A proktológiai vizsgálat az egyéni és a családi kórtörténet megbeszélésével indul, fontos tisztázni kezelőorvosával étkezési és székelési szokásait, testsúlyában bekövetkezett nagyobb változásokat (hízás vagy fogyás), gyógyszerszedését, hogy érez-e fájdalmat székletürítés közben, tapintott-e csomót, göböt, érez-e viszketést vagy irritációt a végbél területén, illetve hogy észrevett-e vért vagy váladékot a vécépapíron vagy alsóneműn. Ezt követően általában első lépés a kézzel történő vizsgálat (rektális digitális vizsgálat, RDV). Szükség szerint megtörténhet a végbéltükrözés (rektoszkópos vizsgálat) is, amelynek segítségével megtekinthető a végbél alsó 15 centiméteres szakasza. A vizsgálat néhány percet vesz igénybe, és csupán minimális kellemetlenséggel jár. A fenti vizsgálatok kiegészíthetőek röntgenvizsgálattal, illetve biopsziás mintavétellel is.

Milyen panaszok esetén javasolt proktológiai szakrendelést felkeresnie?

 • Szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül,
 • hasmenés,
 • véres széklet,
 • véres-nyákos váladékozás,
 • viszketés,
 • végbélfájdalom,
 • hirtelen fogyás,
 • idegentest érzet a végbél környékén.

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológia?

Az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz az aranyeresség, a felnőtt lakosság nagy százalékát érinti. Ilyenkor a végbél körüli erek kitágulnak, begyulladnak, duzzadttá és fájdalmassá válnak, viszketnek. Megkülönböztethető belső (általában fájdalommentes) és külső (fájdalmas, viszkető) aranyér betegség. Legjellemzőbb tünete a székeléskor jelentkező fájdalom, esetleg vérzés. Aranyérre utalhat a végbél környékén jelentkező duzzanat, csomó, kitüremkedés, viszketés, fájdalmas székelés, fájdalom üléskor, hosszabb ideig fennálló székrekedés, illetve nyákos, véres széklet. A panaszok jelentkezésekor érdemes minél előbb felkeresni egy szakorvost, hiszen amellett, hogy kellemetlen és fájdalmas probléma, akár komolyabb szövődmények is kialakulhatnak (jelentős vérzés és vérszegénység, gyulladás, trombózis, a bélfal elhalása). Számos hajlamosító tényező ismert az aranyérbetegség esetén, mint az öröklött hajlam, az életkor előrehaladása, a krónikus székrekedés, vagy épp a nagyon gyakori hasmenés, illetve különböző életmódbeli tényezők (rostszegény, rendszertelen táplálkozás, túlzott fűszer-, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, túlsúly, elégtelen folyadékfogyasztás), terhesség és a szülés. A folyamat első időszakában az aranyeresség jól kezelhető gyógyszeresen, ennek eredménytelensége esetén alkalmazható ligatura, scleroterápia, és végső megoldásként a műtét is szóba jön.

Kialakulhat a nyálkahártyát érintő végbélrepedés (fissura), ami súlyos esetben fekéllyé alakulhat. Fájdalommal jár, ami lehet enyhe égő vagy csípő, de akár erős, maró, görcsös jellegű is. Kialakulásának oka lehet a végbél gyulladása, hasmenés, székrekedés vagy szülési trauma. Korai stádiumban általában gyógyszeresen (kúppal) gyógyítható, később műtéti megoldás lehetséges.

Végbélsipolynak (fistulának) nevezzük, ha a végbél és valamely testüreg vagy üreges szerv között kóros összeköttetés jön létre, általában fekély vagy gyulladás, idegentest okozta perforáció vagy Crohn-betegség következtében. Tünetei az átmenetileg jelentkező fájdalom és véres-gennyes széklet ürítése, akár tályog is kialakulhat belőle. Sipoly esetén műtéti kezelés szükséges.

A népesség körülbelül harmadát érinti végbélpolipok (kinövések) jelenléte, amelyek lehetnek jó- vagy rosszindulatú elváltozások is. A kisebb méretűek általában panaszmentesen vannak jelen, a nagyobbak okozhatnak hasfájást, véres székletet, hasmenést. Jelentősen növeli kialakulásuk kockázatát a helytelen életmód, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és a genetikai hajlam. Felfedezésük végbéltükrözés során történhet, ezzel egyidőben el is távolíthatóak.


A kezelést végző szakorvos:
Dr. Sipos Péter

Online bejelentkezés szakorvoshoz
Visszahívás kérése

Árak

 • Minden szakrendelés kontroll vizsgálata (1 hónapon belül): 10000 Ft
 • Konzultáció rectoscopiával vagy anascopiával: 20000 Ft
 • Condyloma eltávolítása lézerrel/fagyasztással: 40000 Ft
 • Proktológiai kisműtétek: 80000 Ft-tól
 • Aranyeres csomó barron ligatúrája: 35000 Ft
 • Külső trombotizált aranyér trombektómiája : 29000 Ft
 • Külső bőrcsomó lidokainnal végzett kimetszése: 29000 Ft
 • Végbéltályog feltárás: 35000 Ft
 • Atheroma, furunculus, carbunculus feltárás, öblítés, drain, kötés: 25000 Ft