Proktológia

A proktológia a sebészet azon ága, mely a végbél (vastagbél utolsó szakasza) elváltozásainak vizsgálatára és annak terápiás kezelésére szakosodott. Proktológus szakorvos vizsgálja és kezeli többek között a mára már népbetegség kategóriába sorolt aranyeret, a végbél jó-és rosszindulatú daganatait, a végbélrepedést, végbélsipolyokat, valamint a végbél gyulladásos betegségeit.

Proktológiai vizsgálat

A proktológiai vizsgálat az egyéni és a családi kórtörténet megbeszélésével indul, fontos tisztázni kezelőorvosával étkezési és székelési szokásait, testsúlyában bekövetkezett nagyobb változásokat (hízás vagy fogyás), gyógyszerszedését, hogy érez-e fájdalmat székletürítés közben, tapintott-e csomót, göböt, érez-e viszketést vagy irritációt a végbél területén, illetve hogy észrevett-e vért vagy váladékot a vécépapíron vagy alsóneműn. Ezt követően általában első lépés a kézzel történő vizsgálat (rektális digitális vizsgálat, RDV). Szükség szerint megtörténhet a végbéltükrözés (rektoszkópos vizsgálat) is, amelynek segítségével megtekinthető a végbél alsó 15 centiméteres szakasza. A vizsgálat néhány percet vesz igénybe, és csupán minimális kellemetlenséggel jár. A fenti vizsgálatok kiegészíthetőek röntgenvizsgálattal, illetve biopsziás mintavétellel is.

proktologia

Milyen panaszok esetén javasolt proktológiai szakrendelést felkeresnie?

 • szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • hasmenés
 • véres széklet
 • véres-nyákos váladékozás
 • viszketés
 • végbélfájdalom
 • hirtelen fogyás
 • idegentest érzet a végbél környékén

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológia?

Aranyér kezelés:

Az aranyeres csomók kialakulását az analis (végbéllel kapcsolatos) és perianalis (végbélnyílás körüli) régiók nyálkahártyái alatt (submucosában) futó vénás fonatok értágulatai okozzák. Ezek elsősorban a környező kötőszöveti és izomrostok gyengülésének tudhatók be.

Kialakulását elősegíti a nehezített székletürítés (székrekedés), fokozott hasprés, ülő életmód és a terhesség alatt előforduló kismedencei vénás pangás. Az aranyeres csomók bedomborodnak a végbél ürege felé (belső aranyeresség) valamint a véna tágulat belülről kifelé is tágulhat, ilyen módon a végbél elé kerülnek (külső aranyeresség).

Legjellemzőbb tünetei a fájdalom, viszketés, váladékozó végbél, vérzés.

A kezelés célja a panaszok mielőbbi megszüntetése lehetőség szerint konzervatív, azaz sebészeti beavatkozást elkerülő terápiával. Enyhébb esetekben kúppal, kenőccsel, fájdalomcsillapítóval tartós hatást is el lehet érni.

Trombotizált aranyér ellátása:

Amennyiben a kitágult erekben a véráramlás drámaian lecsökken, a trombózis kialakulásának valószínűsége nagymértékben megnő (leggyakrabban a külső aranyerekben). A kialakult kórkép fájdalommal jár, de helyi érzéstelenítésben sebészi beavatkozással gyógyítható.

A kezelés számos sebészi megoldással történhet, melyek lényege minden esetben a végbél nyálkahártyája alatt futó kitágult vénák eltávolítása.

 • aranyér gyűrűzés:

Az eljárás során szorítógyűrű kerül az aranyér bevezető és elvezető ereire. A felhelyezés egy erre speciális eszközzel történik. A keringésből kizárt, lekötött aranyerek a leszorítás miatt elhalnak és néhány napon belül maradványaik a gyűrűvel együtt leesnek.  A szövetelhalást egy hegesedési reakció követi, ami 1-2 hétig tart. Ilyen módon az aranyér megszűnik. A beavatkozás fájdalommentes, mert a kezelt területen idegvégződés nincsen.

Végbélrepedés kezelése:

A végbélrepedés a végbél csatornájának fájdalomra érzékeny területén alakul ki jellemzően. Kialakulásának oka lehet a gyorsan ürülő hasmenés vagy a kemény széklet ürítése egyre fokozódó haspréssel.

Tünete legtöbbször a székleten megfigyelhető vércsík és az ehhez társuló elviselhetetlen, éles fájdalom. Éppen ezért a vizsgálathoz is helyi érzéstelenítés szükséges.

A végbél nyálkahártyájának repedését megkülönböztethetjük aszerint, hogy heveny (gyorsan, hirtelen kialakult) vagy krónikus (több héten át nem gyógyuló). Az akut esetek nagy részében már a kezelésben először alkalmazott konzervatív terápia (kúp, kenőcs, ülőfürdő) is hatásosnak bizonyul, melyek a végbél záróizmot lazítják. Emellett fontos a megfelelő táplálkozás, mely székletlazító hatással bír. Amennyiben ezek a megoldások nem hatásosak, kialakul a krónikus gyulladás, ami a végbél záróizmának görcsösségével és környezeti fájdalommal jár együtt. Ebben az esetben a proktológiai műtéti eljárás jelent megoldást. A lézeres kezeléssel a krónikusan gyulladt terület elpárologtatásra kerül, valamint ezzel egyidejűleg a záróizom görcsös állapota is oldódik.

Condilóma szűrés és eltávolítás:

A condilóma egy, a Humán Papillóma Vírus (HPV) fertőzés által okozott végbélhez, nemi szervhez tartozó (anogenitális) régió területén kialakuló szemölcsös elváltozás. A szemölcsös forma annak köszönhetően alakul ki, hogy az érintett hámsejtek fokozottabb szaporodásba kezdenek és végül kicsi, csoportokban elhelyezkedő szemölcsök emelkednek elő a bőrfelszínről.

A fertőzés szexuális úton, bőrérintkezéssel terjed és mindkét nemben hasonló elváltozások alakulhatnak ki. A hámfelszínnel érintkezésbe kerülő kórokozó a hám apró sérülésein keresztül jut be a bőrbe és ily módon fertőződnek meg a hámsejtek. Az esetek túlnyomó részében nem jár kellemetlenséggel, azonban ritkán égő, viszkető fájdalom is előfordulhat.

A megfertőződés meghatározása nehéz, mert hosszú hónapokon át rejtett maradhat, nem okoz tüneteket a kórokozó.  A rendszeres szűrés azért rendkívül fontos, mert a HPV-fertőzés szoros összefüggést mutat a méhnyakrák kialakulásával. Az időben beadott védőoltással (Gardasil-9) megelőzhető a fertőzés.

A kialakult vírusszemölcsöket minden esetben kezelni kell az állandó növekedés és terjeszkedés megelőzése végett. Az eltávolításra többféle módszer alkalmazható: fagyasztással történő eltávolítás folyékony nitrogénnel, lézeres technikával, szikéve történő kimetszés, ecsetelés és kauterrel való leégetés.

Bőrfüggelék/végbéltáji elváltozás eltávolítása:

A végbélnyílás körül megjelenhetnek egyes esetekben olyan jóindulatú daganatok, melyek szemölcsszerű elváltozást eredményeznek, ezeket bőrfüggeléknek is nevezzük. Végbéltáji szemölcsök kialakulhatnak másodlagosan is, végbélrepedés vagy aranyeres csomók következményeképpen.

Végbéltáji elváltozásnak számítanak az aranyeres csomók, végbéltályog (a tályog gennyel telt üreget jelent), végbélsipoly.

Az eltávolítás történhet fagyasztással, folyékony nitrogénnel, lézeres technikával, szikével történő kimetszéssel, ecseteléssel és leégetéssel. Az egyéb, test szerte megjelenő főként kötőszövetet tartalmazó jóindulatú sejtburjánzás kezelését meghatározza annak elhelyezkedése, illetve az okozott probléma jellege.

Sipoly vizsgálat és műtét:

Sipolynak (vagy fisztulának) nevezzük azon kóros elváltozások összességét, mely során olyan kapcsolatok, összeköttetések jönnek létre testüregek vagy szervek között, amin keresztül szilárd vagy folyékony anyag rendellenesen halad vagy távozik a külvilág felé.

Panaszok: véres, gennyes váladékürítés, fájdalom, gyulladás, kellemetlen szagot okoz. A széklet habitusváltása arányos a panaszok intenzitásával.

A sipoly vizsgálata külvilágba nyílásának felkeresésével kezdődik, ennek lefutását követve következtethetünk a sipoly elhelyezkedésére, belső nyílására. Ennek gyakorlati kivitelezése vagy képalkotó eljárással (röntgen), vagy ha társbetegség indokolja akkor vastagbél tükrözéssel is megvalósulhat. Több hónapon át fennálló sipolyoknál, a sebészi beavatkozás jelent megoldást. A járóbeteg-ellátás elegendő a felületes sipolyok eltávolítására, melyet helyi érzéstelenítésben végeznek. A beavatkozás előtt és után érdemes biztosítani a lazább székletet, amit rost-és folyadék dús táplálkozással lehet elérni. A gyógyulási idő attól függ, hogy milyen jellegű sipoly került kezelésre (felszínes, mély, elágazó…).


A kezelést végző szakorvos:
Dr. Sipos Péter

Időpontfoglalás

Árak

 • Minden szakrendelés kontroll vizsgálata (1 hónapon belül): 10000 Ft
 • Konzultáció rectoscopiával vagy anascopiával: 20000 Ft
 • Condyloma eltávolítása lézerrel/fagyasztással: 40000 Ft
 • Proktológiai kisműtétek: 80000 Ft-tól
 • Aranyeres csomó barron ligatúrája: 35000 Ft
 • Külső trombotizált aranyér trombektómiája : 29000 Ft
 • Külső bőrcsomó lidokainnal végzett kimetszése: 29000 Ft
 • Végbéltályog feltárás: 35000 Ft
 • Atheroma, furunculus, carbunculus feltárás, öblítés, drain, kötés: 25000 Ft