„A proktológia a sebészet azon ága, mely a végbél (vastagbél utolsó szakasza) elváltozásainak vizsgálatára és annak terápiás kezelésére szakosodott. Proktológus szakorvos vizsgálja és kezeli többek között a mára már népbetegség kategóriába sorolt aranyeret, a végbél jó-és rosszindulatú daganatait, a végbélrepedést, végbélsipolyokat, valamint a végbél gyulladásos betegségeit.”

Dr. Sipos Péter


Proktológiai vizsgálat

A proktológiai vizsgálat az egyéni és a családi kórtörténet megbeszélésével indul, fontos tisztázni kezelőorvosával étkezési és székelési szokásait, testsúlyában bekövetkezett nagyobb változásokat (hízás vagy fogyás), gyógyszerszedését, hogy érez-e fájdalmat székletürítés közben, tapintott-e csomót, göböt, érez-e viszketést vagy irritációt a végbél területén, illetve hogy észrevett-e vért vagy váladékot a vécépapíron vagy alsóneműn. Ezt követően általában első lépés a kézzel történő vizsgálat (rektális digitális vizsgálat, RDV). Szükség szerint megtörténhet a végbéltükrözés (rektoszkópos vizsgálat) is, amelynek segítségével megtekinthető a végbél alsó 15 centiméteres szakasza. A vizsgálat néhány percet vesz igénybe, és csupán minimális kellemetlenséggel jár. A fenti vizsgálatok kiegészíthetőek röntgenvizsgálattal, illetve biopsziás mintavétellel is.

 

proktologia magánrendelés budapest

Milyen panaszok esetén javasolt proktológiai szakrendelést felkeresnie?

  • szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
  • hasmenés
  • véres széklet
  • véres-nyákos váladékozás
  • viszketés
  • végbélfájdalom
  • hirtelen fogyás
  • idegentest érzet a végbél környékén

 

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológia?

Aranyér kezelés:

Az aranyeres csomók kialakulását az analis (végbéllel kapcsolatos) és perianalis (végbélnyílás körüli) régiók nyálkahártyái alatt (submucosában) futó vénás fonatok értágulatai okozzák. Ezek elsősorban a környező kötőszöveti és izomrostok gyengülésének tudhatók be. Ennek megfelelően az aranyér kezelés is a proktológia keretein belül történik.

Kialakulását elősegíti a nehezített székletürítés (székrekedés), fokozott hasprés, ülő életmód és a terhesség alatt előforduló kismedencei vénás pangás. Az aranyeres csomók bedomborodnak a végbél ürege felé (belső aranyeresség) valamint a véna tágulat belülről kifelé is tágulhat, ilyen módon a végbél elé kerülnek (külső aranyeresség).

Legjellemzőbb tünetei a fájdalom, viszketés, váladékozó végbél, vérzés.

A proktológia magánrendelés során az aranyér kezelés célja a panaszok mielőbbi megszüntetése lehetőség szerint konzervatív, azaz sebészeti beavatkozást elkerülő terápiával. Enyhébb esetekben kúppal, kenőccsel, fájdalomcsillapítóval tartós hatást is el lehet érni.

 

Trombotizált aranyér ellátása:

Amennyiben a kitágult erekben a véráramlás drámaian lecsökken, a trombózis kialakulásának valószínűsége nagymértékben megnő (leggyakrabban a külső aranyerekben). A kialakult kórkép fájdalommal jár, de helyi érzéstelenítésben sebészi beavatkozással gyógyítható.

A trombotizált aranyér kezelés számos sebészi megoldással történhet, melyek lényege minden esetben a végbél nyálkahártyája alatt futó kitágult vénák eltávolítása.

 

Aranyér gyűrűzés:

A proktológia magánrendelés alkalmával, az eljárás során szorítógyűrű kerül az aranyér bevezető és elvezető ereire. Az aranyér gyűrűzés során a felhelyezés egy erre speciális eszközzel történik. A keringésből kizárt, lekötött aranyerek a leszorítás miatt elhalnak és néhány napon belül maradványaik a gyűrűvel együtt leesnek.  A szövetelhalást egy hegesedési reakció követi, ami 1-2 hétig tart. Ilyen módon az aranyér megszűnik. Az aranyér gyűrűzés beavatkozás fájdalommentes, mert a kezelt területen idegvégződés nincsen.

 

Végbélrepedés kezelése:

A végbélrepedés a végbél csatornájának fájdalomra érzékeny területén alakul ki jellemzően. Kialakulásának oka lehet a gyorsan ürülő hasmenés vagy a kemény széklet ürítése egyre fokozódó haspréssel.

B-otulinum toxin injekció a sebészi megoldás egy hatékony alternatívája a végbél berepedésnek. A műtét azoknak ajánlott, akik nem javulnak B-otulinum toxin kezelésre. A végbél berepedése egy gyakori megbetegedés. Meglehetősen kellemetlen tünetekkel jár, befolyásolja az életminőséget.

Mik a tünetek?

Tünete legtöbbször a székleten megfigyelhető vércsík és az ehhez társuló elviselhetetlen, éles fájdalom. Éppen ezért a vizsgálathoz is helyi érzéstelenítés szükséges.

A B-otox kezelés oldja a belső záróizom görcsét anélkül, hogy hosszútávon károsodást okozna benne, így kellemetlen szövődmények, mint pl. az inkontinencia nem alakul ki. A proktológia magánrendelés során alkalmazott B-otox kezelés az esetek 85-90%- ban hatékony. A hatása már néhány órán belül érezhető és átlagosan 3-4 hónapig tart. Ezen idő alatt pedig a keletkezett repedés is meggyógyulhat. Amennyiben a repedés mély volt és a gyógyulási idő hosszabb,a kezelés ismételhető. Az eljárás egyszerű, sem helyi érzéstelenítés, sem altatás nem szükséges. Sikertelenség esetén műtéti megoldásra kerülhet sor, mely altatásban történik.

 

Végbéldaganat

50 éves kor felett ajánlott a rutinszerű szűrés, valamint családi előfordulás esetén 10 évvel korábbi életkorban, mint amikor diagnosztizálva lett családtagjánál. Valamint fontos megemlíteni, hogy a Humán Papilloma Vírus a végbélkörnyéki hámon is okozhat daganatos elváltozást. Ezeken kívül bármely életkorban fontos orvoshoz fordulni amennyiben székletében vért lát, habitusa megváltozik (hasmenés, székrekedés), elvékonyodik vagy ok nélküli fogyást tapasztal.

 

Ekcéma

A végbélkörnyéki bőr is gyakran érintett lehet ekcéma által. Tünetei ugyanúgy viszketés, pirosság és fájdalom, azonban a terület érzékenysége miatt ezek rosszabbak lehetnek, mint a test más részein előforduló elváltozások esetében. A kezelést megnehezíti, hogy sokszor az emberek a tünetek jelentkezésekor még nem fordulnak orvoshoz, valamint, hogy elhelyezkedése miatt krónikusan irritációnak van kitéve akár csak a tisztálkodás miatt is. Kezelésében fontos szerepet játszik a megfelelő diéta, a stressz csökkentése valamint lokálisan gyulladáscsökkentő krémek használata és az izzadás gátlása.

 

Hólyag

Hólyagos bőrelváltozást leggyakrabban a Herpes Simplex Vírusok okoznak, melyek szexuális úton fertőzött nyállal, bőrfelülettel vagy aktív herpesszel való kontaktusba kerüléssel terjednek. Apró, víztiszta folyadékkal telt hólyagok alakulnak ki a bőrön, amiknek környezete gyulladt lehet. A hólyag felszakadása után pörkösödéssel gyógyulnak körülbelül egy hét alatt, azonban a vírus megbújik az a szervezetben és később újra tüneteket okozhat. Szájon át szedhető vírus ellenes gyógyszerrel, gyógyulás nem, de a tünetek kiújulásának és a fertőzés továbbadásának lehetősége csökkenthető.

 

Szemölcs

HPV okozta szemölcs diagnózisakor fontos a vírus tipizálása laboratóriumi vizsgálattal. Ezt mérlegelve meghatározható milyen gyakran szükséges szűrő vizsgálatra visszamenni. Ajánlott az oltás adása akkor is, ha már igazoltan HPV fertőzött a páciens, mert ugyan a már hordozott típus ellen nem, de az oltás többi komponense védettséget ad adott típusok ellen egy jövőbeli fertőzés esetére. A szemölcsök kezelése is rendkívül fontos, mivel növekednek és továbbterjednek. Ecsetelők használata az irritáló hatásuk és a nehéz alkalmazhatóság miatt nem ajánlott. Ambulánsan fagyasztással vagy lézerrel eltávolíthatóak. Kontroll – mivel vírus jelenléte miatt újabb szemölcsök alakulhatnak ki anélkül, hogy újra megfertőződne az illető – és a szexuális partner szűrése is feltétlenül szükséges.

 

Végbél fájdalom

Rendkívül sok minden okozhat végbéltáji fájdalmat így nagyon fontos az okának kiderítése a kezelés szempontjából. Akár egy bicikliülés okozta krónikus irritáció is jelentheti a fájdalom okát. Aranyér esetében csak előrehaladottabb állapotban okoz fájdalmat, amennyiben trombotizált, gyulladt, ödémás, kiterjedt vagy kifordult. A fájdalom forrása nem feltétlenül a végbél, hanem a környezetében lévő elváltozás. Ilyen lehet a kismedence gyulladása, tályogok valamint nőgyógyászati-, prosztata- vagy csontdaganatok.

 

Tályog

A bőr és a nyálkahártya határán található mirigyek gyulladása a bőr alá terjedve okozza a tályogot. Leggyakrabban a bőr fájdalmas, piros, érzékeny duzzanataként jelentkezik, ami tömött tapintatú és meleg lehet. Lázzal járhat. A mélyebben a bőr alatt kialakuló tályogok ritkábbak és tünetszegényebbek. Antibiotikumos kezelést és öblítést igényel a kifakadt tályog. Amennyiben nem fakad ki, akkor ezt megelőzően sebészileg kell feltárni. Visszatérő esetben szükséges a tályogból vett minta tenyésztése a célzottabb antibiotikus terápia adása végett, valamint a fisztula kizárása.

 

Fisztula

Amennyiben a tályog nem fakad ki és sebészi kezelése sem történik meg időben szövődményként fisztula alakulhat ki, ami egy összeköttetés a bél ürege és a bőr felszíne között. Tünetei lehetnek bőr irritáció, kellemetlen szagú váladékozás, lüktető fájdalom ami fokozódhat megerőltetésre (köhögés, székletürítés), gyulladt és duzzadt végbéltájék. Proktológiai vizsgálat során szabad szemmel, szondával esetleg komplikáltabb esetben képalkotó eljárással (Ultrahang, MRI) történik a diagnózis. Terápiája minden esetben műtéti. Egyszerűbb esetben a fisztula körüli bőr és izom átmetszésével biztosítható a gyógyulása. Komplikáltabban esetben a műtét előtt seton – egy vékony cső – behelyezése lehet szükséges a járatba a fertőzött folyadék lebocsájtására. Ez akár több hetet is igénybe vehet. A műtét bizonyos esetben történhet helyi érzéstelenítésben, de előfordulhat, hogy altatás szükséges.

 

Váladékozás

A végbélből vagy környékéről származó váladékozás kísérő tünete lehet betegségeknek. Előfordulhat gyulladásos bélbetegségekben. Ilyen a Crohn betegség és a Colitis ulcerosa ám egyiknek sem vezető tünete. Ezen kívül sipolyok esetében szivároghat váladék a járaton át, de itt sem minden esetben fordul elő, mert a járat a külvilág felé záródhat. Nagyon ritkán pedig szexuális úton terjedő betegségek egyik tünete lehet

 

Viszketés

Nagyon gyakori és sok betegségben előforduló tünet. Akár csak az érzékenyebb bőr is okozhat viszketést. Sokféle gyulladásos folyamatot is kísérhet viszketés. Ilyenek a fisszurák, Crohn betegség, Colitis ulcerosa. Bőrgyógyászati kórképekben is gyakori: allergiában, atópiás dermatitiszben, kontakt dermatitiszben. A nem megfelelő higénia vagy inkontinencia, valamint a következményes fertőzések (ritkábbak) is okozhatnak viszketés. Előfordulnak esetek amikor, az eredet nem azonosítható egyértelműen. Ilyenkor nagyobb eséllyel térnek vissza a tünetek.

 

Condilóma szűrés és eltávolítás:

A condilóma egy, a Humán Papillóma Vírus (HPV) fertőzés által okozott végbélhez, nemi szervhez tartozó (anogenitális) régió területén kialakuló szemölcsös elváltozás. A szemölcsös forma annak köszönhetően alakul ki, hogy az érintett hámsejtek fokozottabb szaporodásba kezdenek és végül kicsi, csoportokban elhelyezkedő szemölcsök emelkednek elő a bőrfelszínről.

A fertőzés szexuális úton, bőrérintkezéssel terjed és mindkét nemben hasonló elváltozások alakulhatnak ki. A hámfelszínnel érintkezésbe kerülő kórokozó a hám apró sérülésein keresztül jut be a bőrbe és ily módon fertőződnek meg a hámsejtek. Az esetek túlnyomó részében nem jár kellemetlenséggel, azonban ritkán égő, viszkető fájdalom is előfordulhat.

A megfertőződés meghatározása nehéz, mert hosszú hónapokon át rejtett maradhat, nem okoz tüneteket a kórokozó.  A rendszeres szűrés azért rendkívül fontos, mert a HPV-fertőzés szoros összefüggést mutat a méhnyakrák kialakulásával. Az időben beadott védőoltással megelőzhető a fertőzés.

A kialakult vírusszemölcsöket minden esetben kezelni kell az állandó növekedés és terjeszkedés megelőzése végett. A proktológiai vizsgálat után, az eltávolításra többféle módszer alkalmazható: fagyasztással történő eltávolítás folyékony nitrogénnel, lézeres technikával, szikéve történő kimetszés, ecsetelés és kauterrel való leégetés.

 

Bőrfüggelék/végbéltáji elváltozás eltávolítása:

A végbélnyílás körül megjelenhetnek egyes esetekben olyan jóindulatú daganatok, melyek szemölcsszerű elváltozást eredményeznek, ezeket bőrfüggeléknek is nevezzük. Végbéltáji szemölcsök kialakulhatnak másodlagosan is, végbélrepedés vagy aranyeres csomók következményeképpen.

Végbéltáji elváltozásnak számítanak az aranyeres csomók, végbéltályog (a tályog gennyel telt üreget jelent), végbélsipoly.

A proktológia magánrendelés során az eltávolítás történhet fagyasztással, folyékony nitrogénnel, lézeres technikával, szikével történő kimetszéssel, ecseteléssel és leégetéssel. Az egyéb, test szerte megjelenő főként kötőszövetet tartalmazó jóindulatú sejtburjánzás kezelését meghatározza annak elhelyezkedése, illetve az okozott probléma jellege.

 

Sipoly vizsgálat és műtét:

Sipolynak (vagy fisztulának) nevezzük azon kóros elváltozások összességét, mely során olyan kapcsolatok, összeköttetések jönnek létre testüregek vagy szervek között, amin keresztül szilárd vagy folyékony anyag rendellenesen halad vagy távozik a külvilág felé.

Panaszok: véres, gennyes váladékürítés, fájdalom, gyulladás, kellemetlen szagot okoz. A széklet habitusváltása arányos a panaszok intenzitásával.

A sipoly vizsgálata külvilágba nyílásának felkeresésével kezdődik, ennek lefutását követve következtethetünk a sipoly elhelyezkedésére, belső nyílására. Ennek gyakorlati kivitelezése vagy képalkotó eljárással (röntgen), vagy ha társbetegség indokolja akkor vastagbél tükrözéssel is megvalósulhat. Több hónapon át fennálló sipolyoknál, a sebészi beavatkozás jelent megoldást. A járóbeteg-ellátás elegendő a felületes sipolyok eltávolítására, melyet helyi érzéstelenítésben végeznek. A beavatkozás előtt és után érdemes biztosítani a lazább székletet, amit rost-és folyadék dús táplálkozással lehet elérni. A gyógyulási idő attól függ, hogy milyen jellegű sipoly került kezelésre (felszínes, mély, elágazó…).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

_
2021-11-30

Aranyér mítosz

10 mítosz az aranyerekről
2021-10-11

Végbélfájdalom – Mire utalhat ez a gyakori panasz?

A végbél környékén jelentkező fájdalom sok ...

Orvosaink

Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész – érsebész – proktológus
Áraink
Proktológiai sebészeti konzultáció: 36.000Ft
Proktológia konzultáció és szakorvosi vizsgálat (atoscopia, rectoscopia): 41.000Ft
Proktológia kontrollvizsgálat: 21.000Ft
Aranyér kezelése: 43.000Ft-tól
Aranyeres csomó barron ligatúra: 52.000Ft
Külső csomó lidokainos kimetszése: 45.000Ft
Külső trombózisos aranyér kezelése, trombektómia: 49.000Ft
Végbéltályog feltárása: 54.000Ft
Végbélrepedés kezelése botoxszal: 92.000Ft
Proktológiai sebészeti beavatkozások: 150.000Ft-tól