"Egy gyermeknek egész más bőrtünetei vannak, mint egy felnőttnek. A gyermekkorban jelentkező bőrtünetek komolyabb belgyógyászati betegségek kísérőjelenségei lehetnek, rávilágíthatnak rossz szokásokra, pszichés szorongásokra. A gyermekek bőrének védekezőképessége alacsonyabb, mint a felnőtteké, ezért sokkal sérülékenyebb, érzékenyebb a fertőzésekre. Egyes bőrbetegségek kifejezetten csak gyermekkorban jelentkeznek. Ha gyermekén bármilyen bőrelváltozást észlel, forduljon bizalommal gyermekbőrgyógyász szakorvosainkhoz pesti és budai klinikáinkon. "

Gyermek bőrgyógyászati szakrendelés

 

Csecsemőkortól tinédzserkorig, bőrbetegségek, bőrfertőzések, heveny bőrtünetek, allergia, atópiás ekcéma kezelése, anyajegyszűrés.

Egy gyermeknek egész más bőrtünetei vannak, mint egy felnőttnek! A gyermekkorban jelentkező bőrtünetek komolyabb belgyógyászati betegségek kísérőjelenségei lehetnek, rávilágíthatnak rossz szokásokra, pszichés szorongásokra! Ha gyermekén bármilyen bőrelváltozást észlel, forduljon bizalommal gyermekbőrgyógyász szakorvosainkhoz!
A gyermekek bőrének védekezőképessége alacsonyabb, mint a felnőtteké, ezért sokkal sérülékenyebb, érzékenyebb a fertőzésekre. Egyes bőrbetegségek kifejezetten csak gyermekkorban jelentkeznek. A gyermekkori bőrbetegségek kialakulása, lefolyása egészen más, mint felnőttkorban, így kezelésük is külön szakértelmet – gyermekbőrgyógyász segítségét – igényel.

Gyermekbőrgyógyászat 1


Csecsemőkori bőrbetegségek

A csecsemők bőrbetegségei és azok kezelései különös figyelmet kívánnak, ezért fontos, hogy a gyermekorvoson kívül, hozzáértő gyermekbőrgyógyász is lássa kisbabánkat.

 • A újszülöttek köldökének csecsemőkori kezelése rendkívül fontos, mert a köldökcsonk gennykeltő baktériumok által okozott gyulladása, veszélyes lehet. Minden tisztába tevéskor az orvos utasítása szerinti módon lássuk el.
 • A szeborreás dermatitis, a hajas fejbőr, a fül, az arc, valamint a hajlatok bőrén látható, körülírt, zsírosan hámló, felületi folyamata. Először a csecsemő hajas fejbőrén, és a szemöldökén „koszmós” felrakódás jelenik meg, innen terjed tovább a fül mögé, a hajlatokra, majd a hátra is. Vöröses, sárgás hámló területeket lehet látni a pelenkával borított részeken is.
 • A hemangióma a csecsemőknél leggyakrabban előforduló jóindulatú érdaganat.
  Az általában jelentkező bőrtüneteken kívül, a terhesség során kialakult fertőzések, esetleg autoimmun folyamatok is okozhatnak csecsemőkori bőrbetegségeket, ezek kivizsgálására és kezelésére érdemes egy hozzáértő gyermek bőrgyógyászat segítségét igénybe venni.

Anyajegyek gyermekkorban

A veleszületett anyajegyek már az újszülöttek bőrén is láthatóak, vagy rövid idő alatt megjelennek. A nagyméretű, sötét, szőrős anyajegyek ellenőrzést igényelnek, amelyet egy gyermek bőrgyógyászat orvosai gyorsan és rutinosan végeznek. Később, ahogyan a gyermek növekszik, a szerzett anyajegyek száma is gyarapodhat. Kb.50 darab szabályos anyajegy alatt elégséges a szülői figyelem is, azonban e fölött törekedni kell a gyermekbőrgyógyász folyamatos kontrolljára. Ha számuk hirtelen növekedni kezd, vagy formájuk, színük megváltozik (bennük új színek jelennek meg, vagy fehér, piros, barna udvaruk keletkezik, véreznek, vagy nedveznek), azonnal gyermek bőrgyógyászati rendelőhőz kell fordulni. Az anyajegyek sorsát nemcsak a gének határozzák meg, hanem az is, hogy gyermekként mennyi időt töltöttünk a napon anélkül, hogy a káros UV sugarak ellen védelmet biztosítottak volna számunkra. A későbbi melanómák kialakulásának egyik oka a gyermekkorban szerzett UV sugárzás okozta nagyfokú gyulladás.
A gyermekkori anyajegyek követése gyermekbőrgyógyászatban jártas szakorvos feladata, mivel az egyes szabálytalanságok megítélése más gyermekkorban, mint a felnőtteknél. Bőrgyógyászaink dermatoszkóp (bőrre helyezhető, apró mikroszkóp) segítségével minden anyajegyet egyenként megvizsgálnak. Alakjukat, mintázatukat, színüket elemzik, a szabálytalanságokat rögzítik, lefényképezik, hogy a későbbiekben összehasonlítható legyen egy következő kontroll során. A gyermekkori anyajegyek megfigyelését kiemelten javasoljuk a családban már előfordult rosszindulatú bőrdaganat, vagy a más veszélyeztetett csoportba tartozó gyermekek esetében (világos bőrű, szőke hajú, kék szemű gyerekek).
Már a születés után nagyon figyeljünk arra, hogy a gyermekünk bőre védelem alatt álljon az UV sugárzás ellen. Mivel a kicsik bőre érzékenyebb, hajlamosabb a leégésre, így felnőttkorra a „bőr emlékezete” rosszindulatúvá formálhat egy-egy ártalmatlan anyajegyet.


Gyermekkori atópiás akcéma

A gyermekkori atópiás (veleszületett, belső eredetű) ekcéma, sűrűn előforduló csecsemő-, és gyermekkori megbetegedés. A bőrbetegség többnyire genetikai eredetű, a családi háttérben gyakori az allergia. Csecsemőkön tipikus az arcon és fejbőrön jelentkező atópiás ekcéma. A bőrbetegség nagyfokú álmatlansággal, és heves viszketési rohamokkal kezdődik.
A csecsemő-, és gyermekkori atópiás ekcéma tünetek megjelenése feltétlenül orvosi segítséget igényel. Gyermekbőrgyógyász szakembereink először kivizsgálásokat javasolnak, bőrtesztet végeznek, vagy vérvizsgálat során erősítik meg a diagnózist (laktóz intolerancia, allergiatesztek, széklet emésztettség vizsgálata). Teljes körű, modern terápiával, és életmódra vonatkozó javaslatokkal is segítjük Önt, hogy a csecsemő-, és gyermekkori ekcémával való együttélést megkönnyítsék. A gyermekkori atópiás ekcéma kinőhető, így két éves kor körül tünetmentessé válhat a gyermek. A tünetek fellángolása előfordulhat a későbbi életszakaszok során is, azonban megfelelő kezeléssel jól karbantarthatóak. A rendkívül száraz bőr miatt, a megfelelő hidratálás kulcsfontosságú, a viszketés csökkentésére a szakorvos által ajánlott krémek, kenőcsök javasoltak. Súlyosabb esetben a gyermekbőrgyógyász gyógyszeres kezelést ír elő, csakis megfelelő ellenőrzés mellett (dermo-kortikoidok, immunszupresszív anyagok, antihisztaminok).


A bőrfertőzések hátterében különféle kórokozók, leginkább baktériumok, gombák, vagy vírusok állnak. A központunkban található gyermek bőrgyógyászat tapasztalt szakorvosokkal biztosítanak pontos diagnózist és hatékony kezelést.

 • Bakteriális bőrfertőzések
  A leggyakoribb, baktérium okozta bőrfertőzés az ún. ótvar – a bőr felszínes rétegeiben, mely gyermekközösségekben könnyen elterjedhet. Rendkívül fertőző. Hámfosztott, illetve mézsárga pörkkel fedett területek jelennek meg a test bármely pontján.
  A bőr mélyebb rétegeit érintő bakteriális fertőzés az orbánc, amely lángnyelvszerű, meleg tapintatú bőrtünet megjelenésével jár, hidegrázás, láz is kísérheti. Ez is bárhol kialakulhat, gyakoribb azonban a végtagokon. Kisgyermekek és idősek kiemelten veszélyeztetettek, de más életkorban is előfordulhat. A baktériumok a bőr függelékes részeit is megfertőzhetik, szőrtüszőgyulladást, körömágygyulladást és faggyúmirigy gyulladást okozva. Helyileg fertőtlenítő ecsetelőkkel, antibiotikum tartalmú kenőcsökkel, krémekkel történik, súlyosabb esetben, akár szájon át adható antibiotikumot is felír a gyermekbőrgyógyász.
 • Gombás bőrfertőzések
  Csecsemőkön igen gyakori a pelenkás táj gombás fertőzése, míg gyermekkorban leginkább a hajas fejbőr és a test kisállatoktól (macska, tengeri malac, aranyhörcsög, stb.) elkapott gombás fertőzése dominál. Utóbbi érményi hámló plakkok megjelenésével jár. Bőrgyógyászaink nagy figyelemmel és gyakorlattal esetenként mintát is vesznek az érintett területekről, melyet a laboratóriumi vizsgálat után beazonosítanak, így célzott kezelést végezhetnek antibiotikumokkal, helyileg vagy belsőleg.
 • Vírusos bőrfertőzések
  Nagyon változatos tünetekkel járhat, jelentkezhetnek hólyagok, viszkető összefolyó, kiemelkedő területek, illetve különféle növedékek, ún. szemölcsök. Gyermekkorban az uszodaszemölcs gyakori vírusfertőzés, mely az uszodavíz közvetítésével terjed. Mezítláb járva az uszodában könnyen elkapható másfajta vírus pl. HPV is, mely ún. közönséges vírusos szemölcsöt okoz. Utóbbinak a rosszindulatú méhszájdaganat kialakulásában is szerepet tulajdonítanak.

A gyermek hajhullás okai és gondozása

A gyermek hajhullás mindig figyelemfelkeltő, mert bár egészen egyszerű oka is lehet, mégis komoly betegséget is jelezhet. Kislányoknál előfordulhat, hogy a túl szoros copf, hajfonás, csatok és hajráfok kisebb fokú hajhulláshoz vezetnek, de a felismeréssel könnyen megoldhatjuk a problémát. Azonban az anyagcserezavarok, vagy helyi gyulladások, és a hajszál betegségek már komolyabb kezelést kívánnak.
Az ótvar gyakoribb, mint gondolnánk. Ez a felületi gombás fertőzés a hajas fejbőrön, szempillák és a szemöldök tájékán jelentkezik, és talán a legtöbb esetben ez okozza a gyermek hajhullást. Foltos hajhullást tapasztalhatunk, amelyek kerek, vagy ovális alakúak.
Az Alopecia Areata hirtelen, akár egy-két nap alatt jelentkező foltos hajhullást, kopaszodást jelent. Oka a szervezet saját immunrendszerének támadása a hajhagymák ellen. Szerencsére nagyon ritkán fordul elő.
A pszichés ok miatti hajcsavargatás, hajtépés mindig lelkiállapot változás miatt történik, amint megszűnik a gyermek számára nem kezelhető helyzet, a probléma megoldódik. Ehhez fontos pszichológus szakember segítségét igénybe venni.

Gyermekbőrgyógyászat 2


A körömbetegségek, és gondozásuk

A körömön jelentkező elváltozás esetén is érdemes lehet kikérni a gyermek bőrgyógyászat véleményét a kezelést illetően, hogy mihambarabb helyreállhasson a megfelelő esztétikai megjelenés és egészséges állapot.

A gyermek körömbetegségek okai lehetnek:

 • vashiány
 • ujjszopás miatt felpuhult bőr fertőződése
 • lábujjaknál megjelenő gombás fertőzések
 • körömrágás miatti fertőzések
 • nagyobb ütés következtében kialakult vérömleny (mechanikus)

Nagyon fontos, hogy mint szülők, folyamatosan figyeljük és gondozzuk kisgyermekünk körmeit. Ha olyan fertőződéssel találkozunk, amely kellemetlen elváltozásokat okoz, azonnal forduljunk szakorvos. Nem minden esetben a köröm eltávolítása a megoldás, hiszen gyermekbőrgyógyász szakorvosaink mintavétellel, laboratóriumi vizsgálatokkal pontosítják a kórokozókat, így helyileg, és belsőleg is célzottan kezelhetővé válhat az elváltozás.


Tinédzserkori bőrpanaszok

A serdülőkori pattanásos betegséget nem lehet megakadályozni, komoly kozmetikai problémákat és pszichés terhelést okoznak. Számos oka lehet: öröklődés, hormonális, kórokozók a szőrtüszőben – legnagyobb mennyiségben a Propionibacterium acnes nevű baktérium, felgyülemlő gyulladáskeltő anyagok. Állaporontást okozhat
az arcbőr helytelen tisztítása, nyomkodás, kaparás, helytelen táplálkozás (pl. csokoládé, zsíros ételek, olajos magvak, tej, tejtermékek túlzott fogyasztása), stressz. Azért kell a gyermek bőrgyógyászat orvosaihoz fordulni, mert a kialakult tüneteket, súlyosságától függően kell csökkenteni, hogy a maradó hegeket megelőzhessük. Akné esetében enyhébb formákban a zárt mitesszerek dominálnak, majd apró gennyes hólyagocskák, kemény kis kiemelkedések láthatók az arc, a mellkas és a hát bőrén, súlyos esetben nagyobb, gyulladt, törmelékes gennyet ürítő csomók keletkeznek. Szakszerű kezeléssel a pattanásokat, a velejáró kedvezőtlen kozmetikai képet és pszichés hatásokat csökkenteni lehet, szerencsés esetben a fiatalok tünetmentesíthetők. Csak a megfelelően kivitelezett, gyógykozmetikában képzett kozmetikus tisztító kezelése segít a bőrgyógyászaink által vezetett kezelésben. Sok éves tapasztalat és modern technikák, gyógykezelések hozzák hozzánk pácienseinket. A helyi szereket – kíméletes tisztítás, óvatos felületes hámlasztás, a szőrtüszőkben érvényesülő antibakteriális, fertőtlenítő szerek – nem kellő hatás esetén szisztémás gyógyszereléssel kell kiegészíteni. Ennek laboratóriumi vizsgálat és ellenőrzés is feltétele. A külső és belső kezelés alkalmazásának indikációját, azok arányát az optimális kezelés érdekében tapasztalt gyermekbőrgyógyász hivatott felállítani.

Orvosaink

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász

Dr. Noll Judit

Bőrgyógyász – gyermekbőrgyógyász – gyermekgyógyász

Áraink

GYERMEKBŐRGYÓGYÁSZATI KONZULTÁCIÓ/ VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Gyerek szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 29.000 - 31.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 20.000 Ft
Online / telefonos konzultáció: 20.000 Ft
Online kontroll: 14.000 Ft
Angol nyelvű lelet: 25.000 Ft
GYERMEKBŐRGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal gyermekeknek: 35.000 Ft
Komputeres anyajegyszűrés dermatoszkóppal (gyermek)
1-2 db: 27.000 Ft
3-10 db: 32.000 Ft
11-20 db: 38.000 Ft
Alámetszés (Subcisio) 3x3 cm: 48.000 Ft
Allergia vizsgálat epicutan teszttel. (A tesztelés 33 anyagra történik, melynek során speciális tapaszok kerülnek felhelyezésre a hét bőrére. Az eredmény egy hét után van meg: 56.000 Ft
Vírusos szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
Szemölcs, Molluscum / uszodai szemölcs és más bőrfelszíni növedék eltávolítása fagyasztással vagy Volkmann kanállal
1 cm alatti ,1 db szemölcs (2-3 molluscum/uszodaszemölcs): 36.000 Ft
1 cm alatti, 2-3 db szemölcs (4-15 molluscum/uszodaszemölcs): 41.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db szemölcs (15-nél több molluscum / uszodaszemölcs): 47.000 Ft
Benőtt köröm lézeres kezelése
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 1 oldal: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 2 oldal: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 3 oldal: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 4 oldal: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft