Az ultrahang olyan tartománya a hanghullámoknak, amely magasabb az emberi fül számára érzékelhető hangoknál. Ugyan közvetlenül nem tudjuk érzékelni az ultrahang-hullámokat, a diagnosztikában mégis fontos szerepet kapnak, hiszen a testre irányított hullámok visszaverődésének segítségével kívülről alkothatunk képet a szervezetben zajló folyamatokról.

Egészségügyi kockázat és bonyolult beavatkozások nélkül láthatunk bele a szervezetbe, így megelőzhetjük a komolyabb panaszok kialakulását, diagnózist állíthatunk fel vagy segíthetjük a további diagnosztikát – mindezt gyorsan, fájdalommentesen és ionizáló sugárzás nélkül.

 

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Ezzel a módszerrel láthatóvá válhatnak a hasüregben található szervek esetleges elváltozásai, így a máj, a lép, a vese, az epe- és húgyhólyag, valamint a hasnyálmirigy betegségei diagnosztizálhatóak a segítségével. Nőknél a méh és a petefészek, férfiaknál pedig a prosztata és a here vizsgálatára is alkalmas, emellett képet alkothatunk vele a hasi nyirokcsomók és a hasüregben futó nagyobb erek állapotáról.

A hasi és kismedencei ultrahang célja, hogy pontos diagnózist kapjunk az alhasi panaszok kiváltó okáról, legyen az epekő, vesekő, májelváltozás, hasüregi folyadék vagy petefészekciszta. Emésztőrendszeri tünetek esetében is segíthet a diagnózis felállításában az ultrahangos vizsgálat, ebben az esetben azonban javasolt bél- vagy gyomortükrözéssel is kiegészíteni.

 

Nyaki ultrahang: pajzsmirigy, nyirokrégiók, nyálmirigyek vizsgálata

A nyaki ultrahang során megfigyelhetjük a pajzsmirigy méretét, elváltozásait és általános állapotát, diagnosztizálható vele a megnagyobbodott pajzsmirigy, pajzsmirigy göb vagy pajzsmirigy ciszta. A pajzsmirigy betegségei változatos tünetekkel járhatnak, így a panaszok alapján nehezen diagnosztizálhatóak – ebben nyújt segítséget az ultrahangos vizsgálat, mellyel pontosabb képet kaphatunk a problémáról.

Az eljárás célja emellett a nyaki nyirokcsomók és a nyálmirigyek vizsgálata: kimutatható vele a nyálkövesség, jó- és rosszindulatú daganatok és gyulladásos folyamatok.

 

Egyéb lágyrészek ultrahangos vizsgálata

Az axillák, azaz a hónaljak területén számos nyirokcsomó helyezkedik el, melyek ultrahangos vizsgálata fontos szerepet tölt be a mellrák diagnózisában, hiszen rosszindulatú emlődaganat esetén általában ezekben a nyirokcsomókban képződnek az első áttétek. A vizsgálatot 45 éves kor felett mammográfiával javasolt kiegészíteni, így a betegség időben felismerhető és kezelhető.

A lágyéktáji ultrahang segítségével diagnosztizálható a hasi izmok gyengülése vagy terhesség következményeképp kialakuló lágyéksérv, sérülések vagy ciszták, valamint az itt található nyirokcsomók elváltozásai. A lipómák, azaz a jóindulatú zsírdaganatok vizsgálatának is fontos eszköze az ultrahang – ezek a csomók a test területén bárhol kialakulhatnak, és ugyan többnyire veszélytelenek, előfordulhat, hogy rosszindulatú daganattá alakulnak át, így ajánlott rendszeres megfigyelésük.

 

Nyaki erek vizsgálata

A nyaki erek ultrahangos vizsgálata a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás és keringési panaszok felismerésének egyik legpontosabb módszere, mivel az itt található erek látják el vérrel a központi idegrendszert. A módszer segítségével fontos információkat kaphatunk a nyaki erek érfalának állapotáról, áramlási nehézségeiről, szűkületéről vagy elzáródásáról, így az érelmeszesedés már a korai stádiumban kezelhetővé válik.

 

Hogyan zajlik egy ultrahangos vizsgálat?

A vizsgálat előtt az orvos zselét alkalmaz a kiválasztott testrészen, amely megakadályozza a légbuborékok kialakulását a vizsgálófej és a testrész között, melyek torzíthatnák az eredményt. Ezután a vizsgálófejet enyhe nyomás mellett végigfuttatja a kívánt területen – ezalatt a vizsgálófej ultrahang-hullámokat bocsát ki, a visszaverődött hullámokat pedig felfogja és jellé alakítja a számítógép számára, amely így megalkotja a vizsgált szervekről készített ultrahangos képet.

A vizsgálat nem jár fájdalommal, egészségügyi kockázattal és sugárterheléssel, így több alkalommal is bármikor megismételhető.

 

Hogyan készüljünk fel az ultrahangos vizsgálatra?

A hasi ultrahangos vizsgálat sikere érdekében előtte 6 órával már nem szabad enni és csak szénsavmentes vizet szabad fogyasztani, a megelőző 24 órában pedig érdemes tartózkodni a gázképződést segítő ételektől. A húgyhólyag ultrahang esetén azonban kifejezetten fontos teli hólyaggal részt venni a vizsgálaton, így érdemes előtte sok folyadékot bevinnünk. Az egyéb testrészek ultrahangos vizsgálata lényegében semmilyen komolyabb előkészületet nem igényel.

Orvosaink

Dr. Kun Sarolt

Ultrahang diagnosztika
Áraink
ULTRAHANG VIZSGÁLATOK
Nyaki ultrahang vizsgálat (lágyrész UH, nyakiverőér UH): 34.000 Ft
Hasi + kismedencei ultrahang vizsgálat : 34.000 Ft
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat: 34.000 Ft
Megjegyzés:
ÁRVÁLTOZÁS! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy szolgáltatási áraink 2023. február 1-től átlagosan 15%-kal emelkedtek.
fognak. A fenti árlista már az új árakat tartalmazza.
Ultrahangdiagnosztikai vizsgálataink helyzíne a budai centrumunk.
Tájékoztatjuk, hogy 24 órán belüli lemondás esetén rendelkezésre állási díjat számolunk fel. A rendelkezésre állási díj a konzultáció költségének 50%-a.