Az ultrahang olyan tartománya a hanghullámoknak, amely magasabb az emberi fül számára érzékelhető hangoknál. Ugyan közvetlenül nem tudjuk érzékelni az ultrahang-hullámokat, a diagnosztikában mégis fontos szerepet kapnak, hiszen a testre irányított hullámok visszaverődésének segítségével kívülről alkothatunk képet a szervezetben zajló folyamatokról.

Egészségügyi kockázat és bonyolult beavatkozások nélkül láthatunk bele a szervezetbe, így megelőzhetjük a komolyabb panaszok kialakulását, diagnózist állíthatunk fel vagy segíthetjük a további diagnosztikát – mindezt gyorsan, fájdalommentesen és ionizáló sugárzás nélkül.

 

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Ezzel a módszerrel láthatóvá válhatnak a hasüregben található szervek esetleges elváltozásai, így a máj, a lép, a vese, az epe- és húgyhólyag, valamint a hasnyálmirigy betegségei diagnosztizálhatóak a segítségével. Nőknél a méh és a petefészek, férfiaknál pedig a prosztata és a here vizsgálatára is alkalmas, emellett képet alkothatunk vele a hasi nyirokcsomók és a hasüregben futó nagyobb erek állapotáról.

A hasi és kismedencei ultrahang célja, hogy pontos diagnózist kapjunk az alhasi panaszok kiváltó okáról, legyen az epekő, vesekő, májelváltozás, hasüregi folyadék vagy petefészekciszta. Emésztőrendszeri tünetek esetében is segíthet a diagnózis felállításában az ultrahangos vizsgálat, ebben az esetben azonban javasolt bél- vagy gyomortükrözéssel is kiegészíteni.

 

Nyaki ultrahang: pajzsmirigy, nyirokrégiók, nyálmirigyek vizsgálata

A nyaki ultrahang során megfigyelhetjük a pajzsmirigy méretét, elváltozásait és általános állapotát, diagnosztizálható vele a megnagyobbodott pajzsmirigy, pajzsmirigy göb vagy pajzsmirigy ciszta. A pajzsmirigy betegségei változatos tünetekkel járhatnak, így a panaszok alapján nehezen diagnosztizálhatóak – ebben nyújt segítséget az ultrahangos vizsgálat, mellyel pontosabb képet kaphatunk a problémáról.

Az eljárás célja emellett a nyaki nyirokcsomók és a nyálmirigyek vizsgálata: kimutatható vele a nyálkövesség, jó- és rosszindulatú daganatok és gyulladásos folyamatok.

 

Egyéb lágyrészek ultrahangos vizsgálata

Az axillák, azaz a hónaljak területén számos nyirokcsomó helyezkedik el, melyek ultrahangos vizsgálata fontos szerepet tölt be a mellrák diagnózisában, hiszen rosszindulatú emlődaganat esetén általában ezekben a nyirokcsomókban képződnek az első áttétek. A vizsgálatot 45 éves kor felett mammográfiával javasolt kiegészíteni, így a betegség időben felismerhető és kezelhető.

A lágyéktáji ultrahang segítségével diagnosztizálható a hasi izmok gyengülése vagy terhesség következményeképp kialakuló lágyéksérv, sérülések vagy ciszták, valamint az itt található nyirokcsomók elváltozásai. A lipómák, azaz a jóindulatú zsírdaganatok vizsgálatának is fontos eszköze az ultrahang – ezek a csomók a test területén bárhol kialakulhatnak, és ugyan többnyire veszélytelenek, előfordulhat, hogy rosszindulatú daganattá alakulnak át, így ajánlott rendszeres megfigyelésük.

 

Nyaki erek vizsgálata

A nyaki erek ultrahangos vizsgálata a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás és keringési panaszok felismerésének egyik legpontosabb módszere, mivel az itt található erek látják el vérrel a központi idegrendszert. A módszer segítségével fontos információkat kaphatunk a nyaki erek érfalának állapotáról, áramlási nehézségeiről, szűkületéről vagy elzáródásáról, így az érelmeszesedés már a korai stádiumban kezelhetővé válik.

 

Hogyan zajlik egy ultrahangos vizsgálat?

A vizsgálat előtt az orvos zselét alkalmaz a kiválasztott testrészen, amely megakadályozza a légbuborékok kialakulását a vizsgálófej és a testrész között, melyek torzíthatnák az eredményt. Ezután a vizsgálófejet enyhe nyomás mellett végigfuttatja a kívánt területen – ezalatt a vizsgálófej ultrahang-hullámokat bocsát ki, a visszaverődött hullámokat pedig felfogja és jellé alakítja a számítógép számára, amely így megalkotja a vizsgált szervekről készített ultrahangos képet.

A vizsgálat nem jár fájdalommal, egészségügyi kockázattal és sugárterheléssel, így több alkalommal is bármikor megismételhető.

 

Hogyan készüljünk fel az ultrahangos vizsgálatra?

A hasi ultrahangos vizsgálat sikere érdekében előtte 6 órával már nem szabad enni és csak szénsavmentes vizet szabad fogyasztani, a megelőző 24 órában pedig érdemes tartózkodni a gázképződést segítő ételektől. A húgyhólyag ultrahang esetén azonban kifejezetten fontos teli hólyaggal részt venni a vizsgálaton, így érdemes előtte sok folyadékot bevinnünk. Az egyéb testrészek ultrahangos vizsgálata lényegében semmilyen komolyabb előkészületet nem igényel.