Anyajegy, anyajegyszűrés

Az anyajegyek kortól függetlenül bármikor megjelenhetnek, velünk is születhetnek. Kialakulhatnak napfény hatására, de lehet örökletes is. Normál esetben egy anyajegy lehet lapos, kiemelkedő vagy akár szemölcsszerű. Színben is teljesen változó: előfordulhat rózsaszín, sötét vagy világosbarna, esetleg fekete is. Egy egészséges anyajegy jellemzően egyenletes színű, szimmetrikus és éles kontúrral rendelkezik.

Mindenképp javasolt évente legalább egy alkalommal anyajegyszűrésre menni.
A kisgyermekeknél kiemelten fontos, hogy Ön, mint szülő rendszeresen – kéthetente-havonta – jó fényviszonyok mellett nézze át gyermeke anyajegyeit, hiszen a kicsik még nem tudják megfogalmazni panaszaikat és komolyabb betegség is kialakulhat. A tinédzserkor alatt a hormonális változások hatására is szaporodhatnak, változhatnak az anyajegyek. Az atípusos anyajegy és a melanóma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

A napfény és a környezeti hatások miatt károsodhat a sejtek szerkezete, DNS-e. Amennyiben elváltozást észlel az anyajegyen, például megváltozik a színe, formája, mérete, esetleg viszketni kezd vagy fájdalmassá válik, a képlet nagyobb, több centis, tenyérnyi, vagy egész testtájakat beborító nagyságú, szőrös, illetve, ha új anyajegy alakul ki, vagy egyéb változás a bőrén, akár egy nem gyógyuló seb: forduljon bőrgyógyászainkhoz!

Az eltávolításra javasolt anyajegyekből könnyen alakulhat ki bőrrák, a melanóma (festéktartalmú sejtek daganata) egy igen agresszív és gyors lefolyású betegség, ami gyorsan képez áttétet a belső szervekbe, csontokba, agyba és későn felismerve halálos. Más típusú bőrrákok nehezebben felismerhetők. Az UV-sugárzás következtében károsodott bőrsejtek nem tudnak teljesen regenerálódni, a leégések az évtizedek során összeadódnak és könnyen bőrdaganatok kialakulásához vezethetnek.

A leggyakoribb rosszindulatú, áttétet többnyire nem képző bőrdaganatok:
részletek

  • A hám alapú daganatok kialakulásában szerepet játszik a tartós, éveken keresztül fennálló napfénykárosodás, főleg az UV-B sugarak hatása. 2 főbb típusa van:
  ->A többnyire 60 év felettieket érintő laphámrák (spinalioma) gyorsan növekedő, érdes felszínű, terjedésre és kifekélyesedésre hajlamos, többnyire váladékozó agresszív dudor, mely hamar áttéteket képezhet a közeli nyirokcsomókba.
  ->Az alapsejtes bőrrák, vagy bazális karcinóma (basalioma) bőrszínű, a közepén gyakran kifekélyesedő gyöngyházfényű daganat,. Lassan növekszik, áttétet ritkán képez.
  • A napfény okozta keratózis (solaris keratosis) elsődlegesen a napfénynek huzamosabb ideig kitett részeken (arc, nyak, fül, kézfej, hajas fejbőr) jelentkezik, vöröses-barnás, vagy vörös, durva felszínű, hámló felületű foltként. Amennyiben nem történik meg időben a diagnosztizálása, laphámrák alakulhat ki belőle.
  • A fekete-barna festékanyagot termelő pigmentsejtekből (melanocitákból) kiinduló melanoma a bőrrák ritkább, ám legveszélyesebb-, már a 40 éves kor alattiakat is veszélyeztető fajtája. Többnyire melanomára utal, ha megváltozik az anyajegy pigmentációja, szimmetriája, felszíne, növekszik, vagy jól láthatóan alaki deformitáson megy át. A melanoma megjelenhet gyorsan növekvő, rózsaszínes-vöröses csomó formájában is, így nagyon fontos, hogy amint elváltozást tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, ugyanis a szervezeten belül ez a bőrrák-fajta könnyen és gyorsan szétterjedhet, áttétet képezhet a belső szervekben is.
  • A Merkel-sejtes carcinoma a bőrben elhelyezkedő, rosszindulatú, lilás-rózsaszínes, tömött csomóként megjelenő agresszív bőrdaganat.
  • A kaposi szarkóma éreredetű, kicsiny, 2-3 mm-es, vörös, bíborszínű vagy barnás, fájdalmas csomókból álló, rosszindulatú kötőszöveti daganat, főként idős életkorban, vagy gyenge immunrendszer esetén alakul ki. 

  A rendszeres szűrés életet menthet!

  Hogyan történik az anyajegyszűrés?
  Szakorvosaink az úgynevezett dermatoszkóp, egy bőrre helyezhető mikroszkóp segítségével teljes körű képet kapnak a testen jelen lévő anyajegyekről, azok fontosabb tulajdonságaikról. Ha az anyajegy „gyanús”, akkor digitális fénykép készül, majd egy következő alkalommal ismét, így képesek összehasonlítani az eltérést.
  A vizsgálati módszer teljes mértékben fájdalom- és kockázatmentes, így akár gyermekek és várandós édesanyák számára is tökéletes megoldást jelent.

  A „gyanús” anyajegyek eltávolítása indokolt, sebészeti úton, kimetszéssel, melyet sebészeink végeznek el, bőrgyógyász javaslatára. Ez a módszer biztos megoldást jelent és a szövettani vizsgálatokra is mód nyílik. Lehetőség van továbbá a „békés” anyajegyeket is eltávolítani, például szépészeti, vagy fizikai probléma esetén, esetleg megelőzés céljából.

  • Blogbejegyzésünk: Gyermekkori anyajegyszűrés


  Árak
  • Kézi anyajegyszűrés 16-17.000 Ft
  • Komputeres dermatoszkópos vizsgálat (szakorvosi vizsgálat, anyajegyszűrés dermatoszkóppal + fotó)
  o 1-2 db: 19.000 Ft
  o 3-20 db: 24.000 Ft
  o 20 db felett: 27.000 Ft

  Online bejelentkezés szakorvoshoz 
  Visszahívás kérése