Az érsebészet az erek, azon belül is az artériákhoz és a vénákhoz kapcsolódó betegségekkel, problémákkal foglalkozik. Az ide kapcsolódó ambuláns beavatkozásokat magánrendelésünk keretein belül végezzük, míg a nagyobb volumenű beavatkozásokat pedig egynapos sebészeti műtétek fedezik. 

Többféle sokakat sújtó probléma is itt említhető, így például az érszűkület, visszeresség, trombózis és mélyvénás trombózis, de a cukorbetegek és a magas vérnyomással küzdők érproblémáit is az érsebész végzi.

Nemtől függetlenül mindenki érintett lehet az ide kapcsolódó betegségek valamelyik formájával, ám a hölgyekre inkább jellemzőbbek a vénás panaszok, míg a férfiak inkább szenvednek az érelmeszesedés okozta gondokkal.

Hazánkban az egyik legtöbb embert érintő halálokok közé tartoznak a különféle szív- és érrendszeri betegségek. Az ide tartozó magas vérnyomás, emelkedett vérzsír százalék, öröklődött érbetegségek vagy a dohányzás mind-mind olyan kockázati tényezők, melyek miatt – és persze különösebb tünetek nélkül – is nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatok beiktatása, probléma esetén pedig a megkezdett szakszerű kezelés és a folyamatos utókövetés.

 

Hogyan épül fel az érhálózatunk?

Az érhálózatot artériák, vénák és hajszálerek összessége alkotja. Ez a rendszer a teljes emberi szervezetet átszövi és oxigént szállít a különféle szerveknek, szöveteknek és sejteknek.

Az artériák fala rugalmas, izmokkal borított és jól ellenállnak a vér nyomásának. Ez a rendszer szállítja a szív irányából az oxigénnel teli vért a megfelelő helyekre.

Ezzel szemben a vénák kevésbé rugalmasak és nagyon könnyen képesek kitágulni. A vénák feladata az elhasznált, szén-dioxidban dús vér elszállítása.

 

Milyen konkrét problémákkal forduljunk az érsebészhez?

 • lábakon megjelenő, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek esetén
 • szintén lábakon jellemző vastag, kanyargós visszerek jelentkezésekor, különösen, ha estére „nehéz láb érzést” és lábszár vagy boka környéki duzzanatot tapasztalunk
 • lábakon megjelenő visszerek észlelésekor – ezek főleg esztétikailag okozhatnak gondot
 • kéz- és láb erejének hanyatlása
 • görcsös érzés tapasztalásakor
 • ödéma

 

A jellemző megbetegedések

 1. artériás eredetű megbetegedések
  • nyaki verőér szűkülete: ez a betegség az agy vérellátásban és ennélfogva annak működésében okoz panaszt. Tünetei változatosak lehetnek, mint például a szédülés, látási zavarok, fejfájás, beszéd- és mozgászavar. 
  • alsó végtag artériás szűkülete: a lábizmok működésének zavarát okozhatja az alsó végtagi verőér szűkület. A nehéz járás vagy a járás közbeni lábikra fájdalom felhívhatja a figyelmet komolyabb bajokra. 
 2. vénás eredetű megbetegedések: a köznyelvben ezeket nevezzük visszérbetegségeknek is. Jellemző területük az alsó végtagok, itt éri nagy terhelés és nyomás őket. Ez a betegség elsősorban vénagyulladással, lábszárfekéllyel jár együtt, a hazai lakosság pedig majdnem fele szenved valamilyen típusú vénás megbetegedésben. Panaszai a nehéz láb érzés, zsibbadás, a láb fáradékonysága. Ebben az esetben nagyobb eséllyel alakul ki mélyvénás trombózis, mely tüdőembóliát okozhat.
  A terhesség egy olyan állapot, amely fokozhatja a már meglévő vénás tágulatok növekedését. Oka elsősorban hormonális, illetve a gyarapodó testsúly és a kismedencei nyomás. A vénák a legtöbb esetben terhesség után visszahúzódnak, így műtétre ebben az időszakban – természetesen a várandósság miatt – sem érdemes gondolni

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A páciens először alapos kikérdezésen esik át, felvesszük a kórtörténetet, minden releváns előzményt. Erre az alkalomra érdemes minden orvosi dokumentációt magunkkal hozni. Az elméleti részt egy fizikai vizsgálat követi, mely teljesen fájdalommentes.

 

Hogyan történik a diagnózis és a kezelés?

Elsősorban képalkotó vizsgálatokkal tudunk pontos diagnózist felállítani, tehát, ultrahang vagy CT vizsgálat igazolhatja a gyanút, illetve műszeres mérések segíthetik a szakorvost.

Amennyiben ezek eredménye indokolja, akkor a doktor műtétet javasolhat önnek.

 

Terápiák fajtái

Többféle terápia létezik, természetesen mind-mind az egyénre és a problémára szabva.

 

Klasszikus, konzervatív terápia

Ide tartozik a fásli, illetve a kompressziós gumiharisnya is, melyek a vénák falára mért nyomás következtében fejtik ki jótékony hatásukat. Ezeket kiegészíthetik a különféle gyulladáscsökkentő készítmények, továbbá a vénás torna.

 

Injekciós kezelés, szkleroterápia

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a vénákba egy olyan speciális oldatot juttatunk egy vékony tű segítségével, amely előidézi a vénák összetapadását, majd az ezt követő megfelelő nyomás mellett azok elhalását. A kezelés elsősorban a kisebb átmérőjű vénák kezelésére alkalmas. Amennyiben nagyobb oldalág is beletartozik a kezelésbe, azok vértartalmát tűszúrással ürítjük, ilyenkor a regenerálódás is hosszabb időt vesz igénybe az átlagoshoz képest.

 

Műtét

Ha a visszeresség már nem csak esztétikailag zavaró, hanem olyan komoly kockázatokkal járhat, mint a trombózisveszély, akkor indokolttá válhat a műtéti beavatkozás preventív jelleggel. A műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik, a vénákat pedig metszésekkel és tűszúrásokkal távolítjuk el.

 

Fekély

A fekélyek a fájdalmakon túl esztétikai panaszokkal és fertőzésveszéllyel is együttjárnak. Ebben az esetben elsősorban a konzervatív terápiákat alkalmazzuk, majd a gyógyulást követően a fekélyt okozó vénás panaszokat műtéti úton kezeljük.


Orvosaink

Dr. Halmy Csaba

Dr. Halmy Csaba

Plasztikai sebész
Dr. Hetthéssy Judit Réka PhD

Dr. Hetthéssy Judit Réka PhD

kézsebész
Dr. Karimi Rouzbeh

Dr. Karimi Rouzbeh

fej-nyak sebész, fül-orr gégész, orvosesztétikát végző szakorvos
Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész - érsebész - proktológus

Áraink
ÉRSEBÉSZET
Érsebészeti konzultáció és szakorvosi vizsgálat: 39.000 Ft
Érsebészet kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Sebészeti konzultáció és vizsgálat: 36.000 Ft
Sebészeti kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
SCLEROTERÁPIA
Scleroterápia - visszérkezelés vizsgálattal együtt: 48.000 Ft-tól
Scleroterápia további injekció beadása /fecskendő: 35.000 Ft
Anyajegy, képlet sebészeti eltávolítása
1 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 63.000 Ft
2 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a 2 szövettan ára): 107.000 Ft
3 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a 3 szövettan ára): 155.000 Ft
Szövettan /darab: 14.000 Ft
Kis lebenyplasztika és bőrátültetés (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 162.000 Ft
Nagy lebenyplasztika és bőrátültetés (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 225.000 Ft
Benőtt köröm lézeres kezelése
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 1 oldalon: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 2 oldalon: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 3 oldalon: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 4 oldalon: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft