Az érsebészet az erek, azon belül is az artériákhoz és a vénákhoz kapcsolódó betegségekkel, problémákkal foglalkozik. Az ide kapcsolódó ambuláns beavatkozásokat magánrendelésünk keretein belül végezzük, míg a nagyobb volumenű beavatkozásokat pedig egynapos sebészeti műtétek fedezik. 

Többféle sokakat sújtó probléma is itt említhető, így például az érszűkület, visszeresség, trombózis és mélyvénás trombózis, de a cukorbetegek és a magas vérnyomással küzdők érproblémáit is az érsebész végzi.

Nemtől függetlenül mindenki érintett lehet az ide kapcsolódó betegségek valamelyik formájával, ám a hölgyekre inkább jellemzőbbek a vénás panaszok, míg a férfiak inkább szenvednek az érelmeszesedés okozta gondokkal.

Hazánkban az egyik legtöbb embert érintő halálokok közé tartoznak a különféle szív- és érrendszeri betegségek. Az ide tartozó magas vérnyomás, emelkedett vérzsír százalék, öröklődött érbetegségek vagy a dohányzás mind-mind olyan kockázati tényezők, melyek miatt – és persze különösebb tünetek nélkül – is nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatok beiktatása, probléma esetén pedig a megkezdett szakszerű kezelés és a folyamatos utókövetés.

 

Hogyan épül fel az érhálózatunk?

Az érhálózatot artériák, vénák és hajszálerek összessége alkotja. Ez a rendszer a teljes emberi szervezetet átszövi és oxigént szállít a különféle szerveknek, szöveteknek és sejteknek.

Az artériák fala rugalmas, izmokkal borított és jól ellenállnak a vér nyomásának. Ez a rendszer szállítja a szív irányából az oxigénnel teli vért a megfelelő helyekre.

Ezzel szemben a vénák kevésbé rugalmasak és nagyon könnyen képesek kitágulni. A vénák feladata az elhasznált, szén-dioxidban dús vér elszállítása.

 

Milyen konkrét problémákkal forduljunk az érsebészhez?

 • lábakon megjelenő, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek esetén
 • szintén lábakon jellemző vastag, kanyargós visszerek jelentkezésekor, különösen, ha estére „nehéz láb érzést” és lábszár vagy boka környéki duzzanatot tapasztalunk
 • lábakon megjelenő visszerek észlelésekor – ezek főleg esztétikailag okozhatnak gondot
 • kéz- és láb erejének hanyatlása
 • görcsös érzés tapasztalásakor
 • ödéma

 

A jellemző megbetegedések

 1. artériás eredetű megbetegedések
  • nyaki verőér szűkülete: ez a betegség az agy vérellátásban és ennélfogva annak működésében okoz panaszt. Tünetei változatosak lehetnek, mint például a szédülés, látási zavarok, fejfájás, beszéd- és mozgászavar. 
  • alsó végtag artériás szűkülete: a lábizmok működésének zavarát okozhatja az alsó végtagi verőér szűkület. A nehéz járás vagy a járás közbeni lábikra fájdalom felhívhatja a figyelmet komolyabb bajokra. 
 2. vénás eredetű megbetegedések: a köznyelvben ezeket nevezzük visszérbetegségeknek is. Jellemző területük az alsó végtagok, itt éri nagy terhelés és nyomás őket. Ez a betegség elsősorban vénagyulladással, lábszárfekéllyel jár együtt, a hazai lakosság pedig majdnem fele szenved valamilyen típusú vénás megbetegedésben. Panaszai a nehéz láb érzés, zsibbadás, a láb fáradékonysága. Ebben az esetben nagyobb eséllyel alakul ki mélyvénás trombózis, mely tüdőembóliát okozhat.
  A terhesség egy olyan állapot, amely fokozhatja a már meglévő vénás tágulatok növekedését. Oka elsősorban hormonális, illetve a gyarapodó testsúly és a kismedencei nyomás. A vénák a legtöbb esetben terhesség után visszahúzódnak, így műtétre ebben az időszakban – természetesen a várandósság miatt – sem érdemes gondolni

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A páciens először alapos kikérdezésen esik át, felvesszük a kórtörténetet, minden releváns előzményt. Erre az alkalomra érdemes minden orvosi dokumentációt magunkkal hozni. Az elméleti részt egy fizikai vizsgálat követi, mely teljesen fájdalommentes.

 

Hogyan történik a diagnózis és a kezelés?

Elsősorban képalkotó vizsgálatokkal tudunk pontos diagnózist felállítani, tehát, ultrahang vagy CT vizsgálat igazolhatja a gyanút, illetve műszeres mérések segíthetik a szakorvost.

Amennyiben ezek eredménye indokolja, akkor a doktor műtétet javasolhat önnek.

 

Terápiák fajtái

Többféle terápia létezik, természetesen mind-mind az egyénre és a problémára szabva.

 

Klasszikus, konzervatív terápia

Ide tartozik a fásli, illetve a kompressziós gumiharisnya is, melyek a vénák falára mért nyomás következtében fejtik ki jótékony hatásukat. Ezeket kiegészíthetik a különféle gyulladáscsökkentő készítmények, továbbá a vénás torna.

 

Injekciós kezelés, szkleroterápia

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a vénákba egy olyan speciális oldatot juttatunk egy vékony tű segítségével, amely előidézi a vénák összetapadását, majd az ezt követő megfelelő nyomás mellett azok elhalását. A kezelés elsősorban a kisebb átmérőjű vénák kezelésére alkalmas. Amennyiben nagyobb oldalág is beletartozik a kezelésbe, azok vértartalmát tűszúrással ürítjük, ilyenkor a regenerálódás is hosszabb időt vesz igénybe az átlagoshoz képest.

 

Műtét

Ha a visszeresség már nem csak esztétikailag zavaró, hanem olyan komoly kockázatokkal járhat, mint a trombózisveszély, akkor indokolttá válhat a műtéti beavatkozás preventív jelleggel. A műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik, a vénákat pedig metszésekkel és tűszúrásokkal távolítjuk el.

 

Fekély

A fekélyek a fájdalmakon túl esztétikai panaszokkal és fertőzésveszéllyel is együttjárnak. Ebben az esetben elsősorban a konzervatív terápiákat alkalmazzuk, majd a gyógyulást követően a fekélyt okozó vénás panaszokat műtéti úton kezeljük.


Orvosaink

Dr. Halmy Csaba

Dr. Halmy Csaba

Plasztikai sebész
Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész - érsebész - proktológus

Áraink

ÉRSEBÉSZET
Érsebészeti konzultáció és szakorvosi vizsgálat: 39.000 Ft
Érsebészet kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Sebészeti konzultáció és vizsgálat: 36.000 Ft
Sebészeti kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
SCLEROTERÁPIA
Scleroterápia - visszérkezelés vizsgálattal együtt: 48.000 Ft-tól
Scleroterápia további injekció beadása /fecskendő: 35.000 Ft
Anyajegy, képlet sebészeti eltávolítása
1 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 63.000 Ft
2 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a 2 szövettan ára): 107.000 Ft
3 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a 3 szövettan ára): 155.000 Ft
Szövettan /darab: 14.000 Ft
Kis lebenyplasztika és bőrátültetés (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 162.000 Ft
Nagy lebenyplasztika és bőrátültetés (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 225.000 Ft
Benőtt köröm lézeres kezelése
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 1 oldalon: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 2 oldalon: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 3 oldalon: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 4 oldalon: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft