Mi vezet a gyermekkori sérv kialakulásához?

A gyermekkorban előforduló sérvek a felnőtt típusú sérvektől eltérően nem szerzettek, tehát nem sérülés, vagy erőltetés hatására alakulnak ki, hanem veleszületettek. A sérvkapu – a nyílás, melyen keresztül a sérv kitüremkedik – ilyenkor még kisebb méretű és ujjbeggyel könnyen körbetapogatható.

 

A leggyakrabban a köldöksérv és lágyéksérv típusai fordulnak elő. A köldöksérv a köldökgyűrű elégtelen záródása miatt jön létre. Az anyaméhen belül a köldök gyűrűn keresztül futnak a köldökzsinór erei, melyek a méhlepénnyel kötik össze a magzatot. Születés után a köldökgyűrű általában az első néhány napban záródik, ha ez a záródás nem teljes akkor beszélünk köldöksérv kialakulásáról.

A köldökgyűrű záródása a hasizmok és a hasfal erősödésével folytatódik. Az első két évben a sérv kezelése akár konzervatív (műtét nélkül) módon is működhet, öntapadó ragtapasszal leragasztva a köldököt. Mivel kizáródásra nem hajlamos sérv, ezért 4-5 éves életkor előtt műtéti ellátása nem indokolt. Ezt követően spontán záródásra már nem igen számítunk. A betegség műtéti ellátása későbbi életkorban is történhet, de ideálisnak az iskola megkezdése előtti időszak javasolt.

 

Mit kell tudni a gyermekkori köldöksérv műtétről?

A műtét minden esetben altatásban történik. Általában a gyermek a műtéti ébredést követően még a műtét napján hazabocsátható, ez úgynevezett egynapos sebészeti ellátásban végezhető beavatkozás. A műtét során általában a köldök alsó vagy felső ívében vezetett félkör alakú bőrmetszésből történik a nyitott köldökgyűrű feltárása, melynek defektusát öltésekkel zárják. A bőrseb zárása felszívódó varratokkal történik, így ez a későbbiekben látható heggel nem jár. Kisebb gyerekek általában a műtét után csupán 1-3 napig igényelnek fájdalomcsillapítást. Szokásos napi életvitelükhöz (óvoda, iskola) a műtét után 1 héttel tudnak visszatérni. A sportolás, húzódzkodás, cipekedés, életkortól függően műtét után 3-6 hétig ellenjavallt.

 

A kisdedkori és kisgyermekkori lágyéksérv az egyik leggyakoribb gyermeksebészeti beavatkozást igénylő, veleszületett eltérés. Számos esetben előfordul, hogy a csecsemőkoron túl kerül felfedezésre. Fiúkban lényegesen gyakoribb. A magzati korban a herék a vese telepek magasságában fejlődnek ki, majd onnan vándorolnak előre és lefelé a hasüregből a lágyékcsatornán át kibújva a herezacskóba. Közben a heréhez futó képletek magukkal húzzák a hashártyát, mely a folyamat során később bezáródik. A záródás teljes elmaradása esetén ebbe a hashártya tömlőbe leggyakrabban belek tudnak kitüremkedni. Kislányok esetében a herékhez hasonlóan a kerek méhszalag rögzül a nagyajkakban. Az ő esetükben a sérvtömlő gyakran a petefészket vagy a méhkürtöt tartalmazza. A lágyéksérv kizáródásra hajlamos típusú sérv, ezért műtéti ellátást igényel.

Kizárt sérvről akkor beszélünk, ha a sérvtömlő tartalma nem helyezhető vissza, a kiszorult szervek keringése zavart szenved. Ha ebbe a folyamatba nem történik időben beavatkozás, akkor a kiszorult szövetek vagy szerv elhalásával kell számolnunk, mely életveszélyes állapotot idézhet elő.

 

Miről ismerhető fel a kizáródott sérv? Előfordulhat, hogy nem veszem észre, hogy kisbabám sérve kizáródott?

A sérv kizáródás kifejezetten erős fájdalommal jár, melyet a csecsemő erős sírással, nyugtalansággal jelez. Fontos kiemelni, hogy a gyermek bármely más okból történő erős sírása közben is a sérv tartalom nehezen, vagy nem helyezhető vissza, ám valódi kizáródásnál a pici nem nyugtatható meg, vagy csak nagyon rövid időre. Gyakran előfordul erősebb bukás-hányás. Ilyenkor feltétlenül vetkőztessük le a gyermeket, tekintsük meg a sérvét. A kizáródott sérv feszes, kemény, fájdalmas. Előrehaladott állapotban a bőr felette kissé pirosabb.

 

Mikor kell azonnal sebészetre menni a sérvek esetén?

Kizáródás vagy annak gyanúja esetén orvos és sebész, sebészet azonnali felkeresése javasolt!

Addig is érdemes a csecsemő megnyugtatására törekedni fekvő vagy félig fekvő helyzetben. Ringatás, kocsiztatás, utaztatás hatására a kizáródás egyébként olykor megoldódhat.

 

Mit kell tudni a lágyéksérv műtétről?

A lágyéksérv műtét minden esetben altatásban történik. A sikeres műtét után általában a gyermek a műtét napján hazabocsátható, úgynevezett egynapos sebészeti ellátást igényel. A lágyéksérvet jelenleg két féle műtéti technikával lehet kezelni Az egyik a hagyományos, nyílt műtéti technika, mely során az érintett oldali lágyéktáji kis bőrmetszésből történik a behatolás. A sérvtömlőt a sebész kipreparálja a szövetek közül, vigyázva, hogy azok ne sérüljenek, a hasüreg felé a tömlő lekötésre, bezárásra és eltávolításra kerül.

A másik lehetőség a laparoszkópos sérv műtét, mely során a köldökben történik apró behatolási nyíláson keresztül egy kamera bevezetése. A hasüreget ebben az esetben kevés, a szervezetre nem káros hatású széndioxid gázzal töltik fel, hogy ezáltal jobb látási viszonyok keletkezzenek. A sérv kapuját ilyenkor kamerával követve a hasfalon keresztül bevezetett speciális tűvel és abba vezetett fonal átvezetésével zárják be. A műtét egyik előnye, hogy minden esetben látható a másik oldali lágyékcsatorna belső kapuja, ennek nyitottsága esetén együlésben ennek zárása is megtörténik. Ugyanis: egyoldali látványos sérv esetén is előfordulhat, hogy az ellenoldalon is nyitva marad a lágyékcsatorna, de itt nem jelentkezik panaszt okozó sérv a műtét időpontjáig. Ezáltal elkerülhető egy második műtét lehetősége. A műtét utáni fájdalom is valamivel kisebb, és a behatolásból eredően a műtétet követően látható heg egyáltalán nem, vagy csak alig észlelhetően marad vissza. Kisebb gyerekek általában a műtét után csupán 1-3 napig igényelnek fájdalomcsillapítást. Szokásos napi életvitelükhöz (óvoda, iskola) a műtét után 1 héttel tudnak visszatérni. A sportolás, húzódzkodás, cipekedés, nehezebb fizikai mozgástípusok – életkortól függően – műtét után 3-6 hétig ellenjavalltak.

 

Milyen életkorban szükséges a műtétet elvégezni?

A műtétet bármely életkorban szükséges elvégezni az esetleges kizáródás veszélye miatt. Habár csecsemőknél jóval nagyobb a kizáródás veszélye, fél éves életkorig érdemes a ki-be járó, nem panaszos sérv esetén a műtétet halasztani, az esetleges éretlenségből adódó altatási szövődmények elkerülése céljából. Ilyen esetben fontos az újszülött szoros utánkövetése, sebészi ellenőrzése bizonyos időközönként.

 

Kiújulhat-e a sérv műtét után?

Kiújulás előfordulhat, ennek gyakorisága mindkét műtéti technika esetén nagyjából 1% körül van. Újszülöttek és csecsemők esetében a kockázata ennél valamivel ennél magasabb arányú. A műtét során speciális hasfali háló beültetésével minimalizálható a kiújulás esélye.

 

Van-e kockázata a sérvműtétnek?

Mint minden műtétnek, a sérvműtétnek is vannak kockázatai. Ezek közé tartozik a sebfertőződés, kiújulás, egyéb szervek vagy szövetek sérülése. Lányoknál ez utóbbi jóval elhanyagolhatóbb kockázat, míg fiúk esetében az ondóvezeték vagy a herékhez futó erek sérülése fordulhat elő. Ennek a kockázata a laparoszkópos műtéti technikánál kisebb mértékű, azonban tudni kell, hogy a scops műtéteknél összességében nagyobb a bél és érsérülés lehetősége. Ezek a kockázatok elhanyagolható mértékűek a sérv kizáródás esetén kialakuló szövődményekhez képest. Mindazonáltal a gyermeksebészeti beavatkozások közül az egyik leggyakrabban végzett műtét.

 


Orvosaink

Dr. Halmy Csaba

Dr. Halmy Csaba

Plasztikai sebész
Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész - érsebész - proktológus

Áraink

ÉRSEBÉSZET
Érsebészeti konzultáció és szakorvosi vizsgálat: 39.000 Ft
Érsebészet kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
Sebészeti konzultáció és vizsgálat: 36.000 Ft
Sebészeti kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 21.000 Ft
SCLEROTERÁPIA
Scleroterápia - visszérkezelés vizsgálattal együtt: 48.000 Ft-tól
Scleroterápia további injekció beadása /fecskendő: 35.000 Ft
Anyajegy, képlet sebészeti eltávolítása
1 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 63.000 Ft
2 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a 2 szövettan ára): 107.000 Ft
3 darab anyajegy, képlet (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a 3 szövettan ára): 155.000 Ft
Szövettan /darab: 14.000 Ft
Kis lebenyplasztika és bőrátültetés (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 162.000 Ft
Nagy lebenyplasztika és bőrátültetés (a végső árhoz még hozzáadódik a kontroll és a szövettan ára): 225.000 Ft
Benőtt köröm lézeres kezelése
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 1 oldalon: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 2 oldalon: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 3 oldalon: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 4 oldalon: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft