Végbélrepedés

 

A végbélrepedés egy hosszanti repedés a végbélcsatorna felszíni rétegében. Lényegében egy seb, amely az izomgyűrű magasságában helyezkedik el. Általában a hám sérüléseiből alakul ki.

Tünetei között szerepel a szúró fájdalom székelés után, a véres széklet, illetve apró kinövések a végbélnyílás területén. A tünetek megjelenése esetén érdemes minél hamarabb proktológus szakorvost felkeresni, ugyanis a fájdalom egy komoly betegség jele is lehet.

Kezeléséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék és rost bevitele. Ritka esetben szükséges sebészi beavatkozás.

 

Végbél szemölcs

 

A végbél tájékán megjelenő szemölcs (condyloma) hátterében legtöbbször a HPV vírus a felelős. A HPV-fertőzés a nemi betegségek közé tartozik és gyakori a fiatal korosztály körében.

Tünetek közé tartoznak az apró szemölcsök a végbél és nemi szerv környékén, melyeknek felszíne barázdás, karfiolra hasonlító. Általában érintésre nem fájdalmasak, más tüneteket nem produkálnak. Egyes esetekben a HPV fertőzés teljesen tünetmentesen zajlik, ezért érdemes rendszeres szűrővizsgálaton részt venni.

Kezelése többféle módon is lehetséges, a szemölcs méretétől, a fertőzés előrehaladottságától függően. Első esetben ecsetelik, majd nagyobb szemölcs esetében történhet a szemölcs fagyasztásával, sebészi kimetszéssel illetve lézeres kimetszéssel.

 

Végbél sipoly

 

A sipoly két természetes testüregnek, vagy üreges szervnek kóros összeköttetése, illetve ezeknek rendellenes kivezetése a test felszínére. Kialakulhat kórokozók illetve fertőzések, vagy más betegségek következményeként, illetve egyes műtétek után.

Leggyakrabban gennyes, véres váladékozás, állandó fájdalom a tünete.  A diagnózis során a szakorvos kitapintja a sipolyt, egyes esetekben röntgen felvételre, vagy vastagbéltükrözésre lehet szükség a diagnosztizáláshoz.

Gyógyítása általában sebészeti úton történik, a sipoly kimetszésével.

 

Végbéltályog

 

A végbélnyílás környezetében, az ürítőkészülék „zsírzását” végzik azon mirigyek, melyekből gyakran fájdalmas, pusztító helyi fertőzés indul ki. A gyulladás rendszerint a végbélnyílás körüli bőrterület alatt a mélyben, a laza zsírszövetben terjed.

A végbéltályog első tünete a rendkívül erős fájdalom. Duzzanattal, az adott területen kiszáradt bőrrel járhat a fertőzés. Diagnosztizáláshoz elegendő a fizikális vizsgálat, melyet az orvos tapintással végez.

A diagnózis után műtéti beavatkozással távolítják el a tályogrészt, kezeletlenség esetén a tályog betörhet hasüregbe mely életveszélyes állapotot is okozhat.

 

Amennyiben tapasztalja a fenti tünetek egyikét keressen minket bizalommal!


Orvosaink

Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész - érsebész - proktológus