Mivel is foglalkozik a proktológia?

A proktológia a végbélhez kapcsolódó betegségek vizsgálatával, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó orvostudományi ág az általános orvosi sebészeten belül.

A végbél betegségei közt tartjuk számon a külső és belső aranyereket – melyek az 50 évnél idősebb felnőtt lakosság majdnem felét érintik, de a rossz indulatú elváltozások, például a végbélrák, mely az egyik leggyakoribb halállal végződő ráktípus is ide tartozik. A proktológia az alsó béltraktus, tehát végbél egyéb gyulladásos folyamataival is foglalkozik: jó indulatú elváltozásokkal vagy végbélrepedés okozta panaszokkal.

Mik a leggyakoribb betegségek?

Aranyér

Az aranyér egy olyan értágulat a végbélnél, mely a végbélnyílás körüli bőr alatt vagy a végbél belső falán keletkezik. A belső aranyérre a legtöbb esetben a székletürítésnél jelentkező vérzés hívhatja fel a figyelmet. Az aranyér másik típusa a külső aranyér. Erre a problémára leginkább jellemző, hogy a székelés közben fájdalom, viszketés, esetenként vérzés is felléphet. Az aranyeret jó néhány dolog okozhatja, kezdve a székelés közbeni erőlködéstől, az életmódbeli tényezőkön át (nem megfelelő táplálkozás, rostszegény étrend, kevés folyadék, túlzott alkoholfogyasztás, elhízás) olyan alkati faktorokig, mint a kötőszöveti gyengeség vagy a terhességgel járó változások.

Végbélrepedés (fissura)

A végbélrepedés a végbél nyálkahártya berepedését jelenti. Az ezzel járó fájdalom olykor enyhébb, csípő érzéssel jár, máskor viszont nagyon intenzíven maró, vagy akár fájdalmas, görcsös is lehet. A vérzés további tünetként jelentkezhet.

Több okból kifolyólag is kialakulhat, mint például végbélgyulladás, hasmenés, kemény széklet, vagy szülés következményeként. Korai stádiumban a berepedés gyógyszeres (kúpos) kezeléssel nyomtalanul elmúlhat. 

Végbélsipoly (fistula)

A sipoly a végbélből a bőr felé egy rendellenes összeköttetést, járatot jelent., A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de Crohn betegség is okozhatja.

Leggyakrabban előforduló tünetei között szerepelnek az átmeneti, feszítő fájdalmak, valamint az időnként (kisebb-nagyobb megszakításokkal) jelentkező gennyes, véres váladékozás, láz. 

Végbélpolip

A végbélpolip lehet jó, vagy rosszindulatú elváltozás is. Méret és alak alapján többféle polipot is megkülönböztet az orvostudomány. A kisebb méretűek általában panaszmentes mindennapokat biztosítanak, a nagyobb méretűekkel már együtt járhat a véres, nyákos széklet, vagy hasmenés, hasfájás. Ritka esetben nem csak székrekedést, hanem akár súlyos kimenetelű bélelzáródást is okozhatnak. Bizonyos típusú polipok, kialakulásuk után néhány évvel behatolnak a bélfalba, és rosszindulatú daganattá fejlődhetnek. A szövettan segítségével a polip típusok könnyen azonosíthatók. 

Milyen panaszok esetén keressük fel a kezelőorvost?

Forduljon szakorvoshoz, ha a krónikusan fennáll alábbi panaszok valamelyike:

 • hasmenés
 • vérrel, nyákkal járó váladékozás
 • végbélkörnyéki viszketés
 • szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • végbéltájéki fájdalom
 • véres széklet
 • idegentest érzet, csomó a végbélnél

Hogyan tudunk tenni a proktológiai megbetegedések ellen?

A végbélet érintő betegségek kialakulása kapcsán egyértelmű okokat nehéz megfogalmazni, ám mint a legtöbb betegségnél, itt is vannak bizonyos hajlamosító tényezők. Ezek a következők:

 • ülő életmód
 • túlsúly
 • terhesség
 • időskor
 • székrekedés és hasmenés
 • stressz
 • renyhe táplálkozás

Összességében megfogalmazható, hogy egészséges életmóddal és megfelelő táplálkozással sokat tehetünk a betegség megelőzésének érdekében.

A proktológiai problémák kezelése türelmet és tapasztalatot kíván. Éljen kellemetlen panaszok nélkül, forduljon bizalommal a témával kapcsolatban a KOC kiemelkedő proktológus szakorvosához!

 


Orvosaink

Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész - érsebész - proktológus

Áraink

Proktológiai sebészeti konzultáció: 36.000Ft
Proktológia konzultáció és szakorvosi vizsgálat (atoscopia, rectoscopia): 41.000Ft
Proktológia kontrollvizsgálat: 21.000Ft
Aranyér kezelése: 43.000Ft-tól
Aranyeres csomó barron ligatúra: 52.000Ft
Külső csomó lidokainos kimetszése: 45.000Ft
Külső trombózisos aranyér kezelése, trombektómia: 49.000Ft
Végbéltályog feltárása: 54.000Ft
Végbélrepedés kezelése botoxszal: 92.000Ft
Proktológiai sebészeti beavatkozások: 150.000Ft-tól