10 mítosz az aranyerekről

Az aranyér betegség mindkét nemben gyakran fordul elő, kellemetlenséget, viszketést és gyakran vérzést okoz. Annak ellenére, hogy 50 éves korunkig a népesség csaknem felét érinti, még mindig sok tévhit kering róla. Vannak, akik előfordulását rossz napi szokáshoz kötik, mint fűszeres étel fogyasztás, hideg kövön való ülés vagy anális szexuális érintkezés. 

Azonban az aranyerek sokkal összetettebb okok miatt alakulnak ki, ezért jó tudni a valóságot róluk. Lássuk mik ezek!

 

Első mítosz: Az aranyerek vastagbél daganatot okozhatnak

Annak ellenére, hogy az aranyerek a legtöbb esetben ártalmatlanok, komolyabb problémákat is kiválthatnak, de ezek nem daganatos betegségek. Az aranyerek kitágult vénák, míg a daganatok rosszirányba fejlődött rendellenes sejtek. Ez nem jelenti azt, hogy az aranyerek esetében ne kelljen akár erre is gondolni, mert vannak olyan daganatok, amik a daganat nyomásával az aranyerekből távozó vér útját elzárva alakíthatja ki őket és a tünetek az aranyerek esetén a vastagbél rákkal megegyezők lehetnek. 

 

Második mítosz: Fűszeres ételek aranyerességet okozhatnak

Bors, csípős paprika, keleti fűszerek és fűszeres ételek – gyakran tapasztalt széklet problémákat okozhatnak, erős illó- és illatanyagaikkal megzavarva az emésztést. Azonban, ezeknek nincs közvetlen hatásuk az aranyerekre. Az igazság, hogy irritáló hatással lehetnek a végbélnyílásra, a végbél körüli bőrre, viszketést okozva ezzel, emellett pedig székrekedést okozhatnak, ami az aranyerek kialakulásának egyik fő oka. A gondot tehát az emésztésben előidézett változások okozzák.  Aki nem érzékeny az erős fűszerekre, nem kell aranyerességgel számolnia.

 

Harmadik mítosz: A rostok fogyasztása megelőzi az aranyerességet

Annak ellenére, hogy a rostbevitel egy fontos faktor az aranyerek megelőzésében, ez nem elégséges. A gyümölcs és zöldség vagy rost fogyasztás nem véd meg minket, bár csökkentik vagy késleltetik az aranyerek kialakulásának esélyét.

Az ülő életforma, a WC-n való trónolás, tartós ücsörgés mind fontos szerepet játszanak a kialakulásukban. A mozgásszegény életmód renyhe bélmozgást, ezáltal székrekedést okozhat, így ennek kerülése a legfontosabb. Igyunk meg legalább 2 liter folyadékot (lehetőség szerint vizet, esetleg natúr teát) naponta és a magas rosttartalmú diéta mellett sportoljunk minden egyes nap. A sport nem kell, hogy megterhelő és hosszas legyen, napi 20 perc gyorsabb gyaloglás vagy kocogás már nagy mértékben segíti a prevenciót.

 

Negyedik mítosz: Az anális együttlét aranyereket okozhat

Az anális együttlét nem a fő oka az aranyerességnek. Bár a végbél csatorna irritálása valóban fokozhatja az aranyeres csomókat, panaszokat, de ez leginkább akkor jellemző, ha a megfelelő megelőző szabályokat nem tartjuk be. Nagyon fontos a megfelelő síkosító szer alkalmazása, ilyen például a vazelin és a paraffinolaj. Ezek a gyógyszertárban és a drogériákban is egyaránt elérhetők.

 

Ötödik mítosz: A hidegen ülés aranyereket okozhat

Ez a mítosz valószínűleg keleti eredetű. A tartós, nem megfelelő ülő pozíció valóban fokozhatja a végbélre ható nyomást, de a hideg nem játszik benne lényeges szerepet. A fontosabb tényező tehát az ülés maga, illetve annak hossza, a hőmérséklet nem fontos tényező.

 

Hatodik mítosz: Az aranyeresség az idősek problémája

Ez valamennyire igaz, mert a korral a végbél fala meggyengül, de nem jelenti azt, hogy fiatal korban nem alakulhat ki aranyeresség. Amennyiben valaki keveset mozog, ülőmunkát folytat, rostszegényen táplálkozik, kevés folyadékot fogyaszt, esetleg krónikus hasmenéssel vagy székrekedéssel küzd, úgy az aranyeret is okozhat- akár kamasz, akár idősebb az illető. Más faktoroknak továbbá, mint a terhesség, tartós székrekedés, túlsúlynak csaknem nagyobb szerepe van kialakulásukban.

 

Hetedik mítosz: Az aranyerek állandó panaszt okoznak és nem lehet kezelni őket

Az aranyerekre jellemző a kiújuló panasz, mivel ezek tágult vénák. Az aranyerekben a változó vénás nyomás különböző fokú kitüremkedést okozhat, ami nagyrészt spontán rendeződik, ha tartósan nem változik és panaszt okoz, akkor szükséges a kezelés.

Vannak melyekre elég az otthoni kezelés, ambuláns ellátás, de vannak olyanok, amelyeket csak műtéttel lehet megfelelő módon orvosolni. Az aranyeres csomóknak több stádiumuk van, és csak súlyosabb esetben van szükség műtétre. Léteznek igen hatásos gyógyszerek, kúpok és kenőcsök, melyek csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, valamint összehúzzák az ereket is. Ráadásul mindezek mellett megfelelő életmóddal is sokat lehet tenni a probléma ellen.

 

Nyolcadik mítosz: A WC papíron talált vér figyelmeztető jel

A kitüremkedő, gyulladásban lévő aranyeres csomók gyakran véreznek, így általában székelés során észlelt vérfolt igen komoly fegyelemfelkeltő jel. Emellé társulhat még fájdalom is, így a panaszok esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, már csak azért is, hogy ki lehessen zárni a súlyosabb betegségek (pl. vastag-, vagy végbélrák) meglétét.

 

Kilencedik mítosz: Aranyér fennállásakor ne mozogjunk

Vannak, akik úgy vélik, hogy a testmozgás csak ront az aranyeres csomókon, így inkább teljesen kiiktatják életükből. Milyen rosszul is teszik ezt! Nemcsak a megelőzésben, de a kezelésében is kiemelt szerepet kap a folyamatos, nem megerőltető mozgás. Természetesen a nagy erőt kívánó, megterhelő sportok, mint a súlyemelés, az erős hasprés kerülendők, mivel a hasűri nyomást megnövelve nagyobb terhelésnek lesznek kitéve az aranyerek, ez pedig kiemelten hatással van a vénák állapotának romlására.

 

Tizedik mítosz Az aranyér könnyen kialakul terhesség során

Terhesség egy speciális állapot, mely során sajnos fokozottabban jellemző az aranyér kialakulása. Ennek oka, hogy a növésben lévő méh és magzat növeli a hasüregi nyomást, mely pedig a környező vénákra gyakorol terhelést. Sajnos csak még tovább ront a helyzeten, hogy a kismamák gyakran küzdenek székrekedéssel, illetve szüléskor – természetes módon – erős hasprést kell alkalmazniuk, amely fokozott nyomást jelent a szövetekre.

 

Hogyan tudunk preventíven tenni a végbélfájdalom és a proktológiai panaszok ellen?

Egyértelmű okokat nagyon nehéz megfogalmazni az anális betegségek kialakulásának kapcsán, de természetesen vannak a fent említett hajlamosító tényezők kerülésével sokat tehetünk egészségünk érdekében.

A rövid konklúzió az, hogy kiegyensúlyozott, egészséges és megfelelő életmóddal és táplálkozással  nagy mértékben minimalizálhatjuk a betegségek kialakulásának esélyét: növényi rostban és folyadékban gazdag étrend, rendszeres testmozgás, nedves törlőkendő használata az arra érzékenyeknél, stressz okainak kiiktatása jó utat jelent az egészséghez.

Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a betegek sok esetben érzik kínosan, kellemetlenül magukat a téma kapcsán, nem szívesen – vagy csak későn – fordulnak szakorvoshoz vizsgálat céljából, az aranyér tüneteinek kezelése kapcsán, félnek és a feszélyezettség érzése keríti őket hatalmába. Egészségünk érdekében hagyjuk magunk mögött a prekoncepciókat. A Körúti Orvosi Centrum proktológiai szakrendelésén türelmes, diszkrét és empatikus hangulatban várjuk rendelésünkön.

 


Orvosaink

Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész - érsebész - proktológus

Áraink

Proktológiai sebészeti konzultáció: 36.000Ft
Proktológia konzultáció és szakorvosi vizsgálat (atoscopia, rectoscopia): 41.000Ft
Proktológia kontrollvizsgálat: 21.000Ft
Angol nyelvű lelet: 25.000 Ft
Aranyér kezelése: 43.000Ft-tól
Aranyeres csomó barron ligatúra: 52.000Ft
Külső csomó lidokainos kimetszése: 45.000Ft
Külső trombózisos aranyér kezelése, trombektómia: 49.000Ft
Végbéltályog feltárása: 54.000Ft
Végbélrepedés kezelése botoxszal: 92.000Ft
Proktológiai sebészeti beavatkozások: 150.000Ft-tól