Mi a kialakulásának oka?

 

Nem ritka probléma, amely bárkit érinthet, habár vannak hajlamosító tényezők, mint például a stressz és a genetika.

Tünetei a székelés közben vagy az azt követő pár órában jelentkező éles fájdalom, ami társulhat a székletben vagy a papíron látható friss piros vércsík megjelenésével, ezen kívül a viszketés sem ritka, mint székeléstől függetlenül is megjelenő tünet. Kívülről is olykor látható a berepedés vagy a bőrön lévő kiboltosulás formájában.

Fontos tudni, hogy habár nem súlyos, de megfelelő kezelés nélkül ritkán gyógyul meg. Az orvosi diagnózis fontossága más hasonló tüneteket produkáló betegségektől való megkülönböztetés miatt szükséges. Ezt követően a terápia első lépésben helyileg alkalmazható kúpok és kenőcsök formájában történik a fájdalom csillapítása és a gyógyulás elősegítésére alkalmazott hatóanyagokkal. A panaszok visszatérése esetén B0t0x injekciós kezelés vagy műtéti megoldások jönnek szóba.

A végbélrepedés a végbél csatornájának fájdalomra érzékeny területén alakul ki jellemzően. Kialakulásának oka lehet a gyorsan ürülő hasmenés vagy a kemény széklet ürítése egyre fokozódó haspréssel.

B-otulinum toxin injekció a sebészi megoldás egy hatékony alternatívája a végbél berepedésnek. A műtét azoknak ajánlott, akik nem javulnak B-otulinum toxin kezelésre. A végbél berepedése egy gyakori megbetegedés. Meglehetősen kellemetlen tünetekkel jár, befolyásolja az életminőséget.

 

Mik a tünetek?

 

Tünete legtöbbször a székleten megfigyelhető vércsík és az ehhez társuló elviselhetetlen, éles fájdalom. Éppen ezért a vizsgálathoz is helyi érzéstelenítés szükséges.

A B-otox kezelés oldja a belső záróizom görcsét anélkül, hogy hosszútávon károsodást okozna benne, így kellemetlen szövődmények, mint pl. az inkontinencia nem alakul ki. A kezelés az esetek 85-90%- ban hatékony. A B-otox hatása már néhány órán belül érezhető és átlagosan 3-4 hónapig tart. Ezen idő alatt pedig a keletkezett repedés is meggyógyulhat. Amennyiben a repedés mély volt és a gyógyulási idő hosszabb,a kezelés ismételhető. Az eljárás egyszerű, sem helyi érzéstelenítés, sem altatás nem szükséges. Sikertelenség esetén műtéti megoldásra kerülhet sor, mely altatásban történik.


Orvosaink

Dr.-Sipos-Peter

Dr. Sipos Péter Ph.D

Sebész - érsebész - proktológus