“Az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, klasszikus nemi betegség.”

 


 

 

 

Kórokozója a Neisseria gonorrhoeae. Sokan hallottak a fertőzésről, de azt nem mindenki tudja, hogy hüvelyi út mellett orális vagy anális aktus során egyaránt átadható.

 

Mik a tünetei?

 

Férfiaknál legtöbbször gennyes, fájdalmas húgycsőfolyással, fájdalmas vizeléssel jár, mely az aktust követő 2-10 napban jelentkezik. Kezeletlen esetben a fertőzés a prostatára, a herékre vagy a mellékherékre húzódhat, súlyos késői szövődményeket okozva. Nőknél gyakorta tünetmentes formában lappanghat, de a méhnyak fertőzése esetén alhasi gyulladást válthat ki, mely később akár meddőséghez is vezethet. Orális aktust követő fertőzésnél az adott fél torkában lévő gyulladás gyakran torok- vagy mandulagyulladást utánozhat, melynél az elhúzódó, többféle antibiotikumra is ellenálló lefolyás lehet gyanús. Anális aktus után a passzív fél gennyes, adott esetben véres, fájdalmas folyást-váladékozást észlelhet a végbélből.

 

Hogyan állapítjuk meg?

 

Gyanú esetén, főként férfiaknál, a váladékból végzett mikroszkópos vizsgálat azonnali és megbízható eredményt adhat, így a kezelés rögtön megkezdődhet, nem szükséges napokat elvesztegetni a laborvizsgálatok eredményére várva. Nőknél a méhnyakból, húgycsőből, illetve mind nőknél, mind férfiaknál a torokból, illetve az anusból vattapálcával vett mintából DNS vizsgálat (PCR) végezhető, mely igazolhatja vagy kizárhatja a fertőzést. A mintavétel minimális kellemetlenséggel járhat.

 

Gyorsan gyógyul: kétféle, célzott antibiotikumból álló kombináció akár 1-2 nap alatt teljesen megszüntetheti a panaszokat. Kezeletlen esetben is egy idő után szűnhetnek a panaszok, de ez később súlyos szövődményeket eredményez és a páciens tovább adhatja a fertőzést. A nem megfelelően megválasztott antibiotikum is csak elnyomhatja a tüneteket, mely hosszabb távon súlyos, késői szövődményekhez vezethet, mint meddőség, impotencia, vagy akár belszervi, pl. vese betegségek.

A kezelést végző szakorvosok:
Dr. Bodnár Péter (bőr-és nemigyógyász)
Dr. Hídvégi Bernadett (bőr-és nemigyógyász)
Dr. Tóth Veronika (bőr-és nemigyógyász)
Dr. Takács Doloresz (bőr-és nemigyógyász)
Dr. Koszorús Erzsébet (nőgyógyász)