“A hepatitis B és C fertőző májgyulladás egyaránt egy súlyos megbetegedés”


 

Mi az a Hepatitis?

 

A hepatitis B (HBV) könnyen terjed szex uális úton, de a fertőzött személy vérével való érintkezés során is fertőződhetünk, a hepatitis C (HCV) szexuális úton csak ritkán fertőz, kivétel, ha egyéb az immunrendszert legyengítő állapot áll fenn.
A hepatitis B ellen létezik hatásos védőoltás ami minden szexuálisan aktív személynek javasolt, kezelése nehézkes és nem minden esetben érhető el teljes gyógyulás, a megelőzés kiemelten fontos, gyakorta tünetmentes formában évtizedekig lappanghat, fokozatosan elpusztítva a májat, a teljes körű STD szűrésnek a HBV és HCV vérvizsgálat alapvető része.

A hepatitisek, vagy fertőző eredetű májgyulladások két leggyakoribb vér illetve szexuális aktus során is átadható formája a hepatitis B (HBV) és hepatitis C (HCV) vírus okozta megbetegedés. Mind az akut, mind a krónikus formában a betegség akár halálos is lehet. Míg a hepatitis B ellen létezik hatásos védőoltás, addig a hepatitis C ellen jelenleg kizárólag az óvszer az egyetlen hatásos védekezés a szexuális aktus során. Utóbbi ugyanakkor nehezebb is szexuális úton elkapni, főként egyéb az immunrendszert gyengítő tényezők esetén áll fenn a szexuális úton történő fertőződés veszélye.

Mind a HBV, mind a HCV okozta fertőzés jelentkezhet sárgasággal,lázzal járó heveny tünetek formájában, vagy akár évtizdekig lappangva, gyakorta tünetmentes, krónikus betegség képében. A fertőzés kizárólag vérvizsgálat útján igazolható vagy zárható ki. A teljes körű STD szűrés részeként a HIV és szifilisz vértesztek mellett a HBV és HCV vérvizsgálatok elvégzése is legalább ugyanannyira lényeges.

Kezelése nehézkes, bár vannak rá hatásos gyógyszerek, de ezek az esetek egy részében nem hoznak teljes gyógyulást, és súlyos mellékhatásaik is lehetnek. Ezért fontos a hepatitis B elleni védőoltás beadása, mely ma már a tinédzsereknél államilag finanszírozott és kötelező, de felnőtteknél, ha nincs oltva feltétlen javasolt.

A kezelést végző szakorvosok:
• Dr. Bodnár Péter (bőr-és nemigyógyász)
• Dr. Hídvégi Bernadett (bőr-és nemigyógyász)
• Dr. Tóth Veronika (bőr-és nemigyógyász)
• Dr. Takács Doloresz (bőr-és nemigyógyász)
• Dr. Koszorús Erzsébet (nőgyógyász)