Gyógykezelések, és életmódtanácsok az ekcéma ellen.

 

 

A tisztálkodás, fürdés

 

A fürdés jelentősége az ekcémás beteg számára azért fontos, mert így a hámsejtek leválasztódnak a testről. Emiatt a nem túl forró, gyorsabb fürdés, de leginkább a zuhanyozás javasolt. Kerülni kell a hagyományos szappanokat és fürdőszereket. Ezek helyett használjon inkább szappanpótló készítményeket fürdőolaj, mosakodókrém (hidrofilkenőcs) formájában. Fürdés után, óvatosan le kell itatni a bőrről a vizet, majd felkenni az ápoló-hidratáló krémeket, szteroid kenőcsöt. Szeborreás ekcéma esetén gyógysampon javasolt, amelyet érdemes szakorvosaink javaslata alapján megvásárolni.

 

Az ekcéma helyi szteroidkezelése

 

A szteroid tartalmú krémeket, lehetőség szerint naponta egyszer alkalmazzuk, de ha egy héten belül nem tapasztalunk változást, érdemes újra szakorvosainkhoz fordulni. A szem és a száj körüli érzékeny területre ne használjunk szteroid tartalmú krémeket, de az arcunkra is csak óvatosan, orvosi tanácsra kenjünk belőlük.

 

Az ekcéma tüneteinek diétás megoldásai

 

Néhány élelmiszer nagy mennyiségben tartalmazhat ún. hisztaminszerű anyagokat, amelyek fokozhatják a viszketést (kakaó, csokoládé, olajos magvak, déli gyümölcsök, sajtok, füstölthús-készítmények). Ha az ekcéma fellángolásakor beazonosítható egy élelmiszer, azt érdemes elkerülni, így kiküszöbölhetünk egy lehetséges kiváltó okot.

 

Az ekcémás betegek mindennapi életét segítő tanácsok

 

Az atópiás ekcémában szenvedők tüneteit a háziporatka ronthatja, ezért a lakókörnyezet kialakításában mosható burkolatok használata és a padlószőnyeg kerülése javasolt. A lakótérben kisállatok tartása az állati szőrök provokáló hatása miatt kerülendő. A ruhaviseletben a pamut, finomszálú, világos színű textíliákat kell előnyben részesíteni az irritáló hatás elkerülése céljából. A sportolás a stresszkezelés miatt ajánlott, ám mivel az izzadás növeli a bőrirritációt, javasolt a sportolás utáni azonnali zuhanyzás és hidratálás.

A Körúti Orvosi Centrum szakorvosai az Ön tüneteire szabott gyógykezeléssel és – amennyiben szükséges – olyan életmódtanácsokkal, tudnak segíteni a tüneteken, amelyek a tünetmentes időszakokat meghosszabbíthatják.