Szem alatti karikák eltűntetése

A leggondosabban ápolt bőrön is idővel megmutatkoznak az öregedés jelei, ezek közé tartoznak a szem alatti táskák és karikák is. A szem környékén eleve is vékony a bőr, ami a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kevesebb zsír és kollagén támogatja a szöveteket, láthatóvá válnak a finomabb erek, fáradtabb, sötétebb hatást kölcsönözve a szemkörnyéknek.

A kor mellett számos más ok is állhat a probléma hátterében, a genetikai hajlam éppúgy, mint a túlzásba vitt napozás, a pigmentációs eltérések, az allergiás reakciók és persze az egyszerű, hétköznapi fáradtság is szerepel a vezető okok között. Rengeteg módszerrel enyhíthetjük házilag is a karikás vagy éppen ödémás szemkörnyék problémáit, de mindenkinél más praktika vagy ezek kombinációja válik be. A közösségi média felületeken a hírességek is gyakran megosztják a tapasztalataikat a témában, Kim Kardashian például a hatóanyaggal feltöltött, hűsítő szemmaszkok rajongója, Kate Hudson pedig az elektródás kezelésben hisz.

 

Házi praktikák és kezelések

Első számú gyógymód a szem alatti sötét karikák ellen az elegendő alvás, hiszen a fáradtság nyomai nagyon látványosak lehetnek a szem körüli régióban. Ha ügyelünk arra, hogy a fejünk alvás közben magasabban legyen, sokat tehetünk a szem alatti duzzanatok megelőzéséért is, hiszen kevesebb folyadék gyűlik fel, mintha párna nélkül aludnánk. Egy tízperces, hideg borogatás segíti az erek összehúzódását, csökkentve ezzel sötétítő hatásukat.  Egy szelet jól lehűtött uborka is jót tesz a bőrnek, kisimulnak az apróbb ráncok, táplálja és csökkenti a duzzanatokat. Hasonló hatású a kiáztatott, majd lehűtött koffeintartalmú teafilter is.

A szemkörnyékápoló krémekben a hidratáló és tápláló hatóanyagok mellett, mint a retinol vagy a hialuronsav vagy vitaminok, gyakran szerepel a koffein is, ami szintén a mikrocirkulációt segíti az adott területen. Sokaknál beválik a  mandulaolaj és E-vitamin kombinációja, éjszakára a bőrre kenve sokat szépíthet a szemkörnyék lehangoló állapotán.

A fényvédelem is nagyon fontos, ezt krémekkel, de az UV sugarak ellen is alkalmas napszemüveggel is elérhetjük. A jó smink, mindenek előtt a korrektor is enyhíti a szem alatti sötét karikákat, de bőrgyógyász javasolhat receptre kapható bőrvilágosító krémet, ezek különböző koncentrációjú savakkal érik el a világosító hatást, akár otthoni vagy orvosesztétikai beavatkozás keretében. A szem körüli sötétebb pigmentáció enyhítésére alkalmas lehet lézeres terápia is, ami egyrészt eltávolítja a felületi sejteket, másrészt beindítja a kollagén termelést.

 

Szem alatti karikák feltöltése hyaluronnal

Az arc szemkörnyéket érintő problémái közül, a szem alatti karikák kezelésére a hyaluronsavas feltöltés is egyre népszerűbb megoldás. A vízmegtartó képességéről híres hyaluronsav a szervezetben is megtalálható, ezért allergiás reakciótól sem kell tartanunk. A töltőanyagot a kezelés során vékony tűvel vagy kanüllel juttatják a bőr alá, ami szépen feltölti a besüppedt területet, de kisimulnak tőle a finomabb ráncok is.

Ez nem műtét, csak egy ambuláns beavatkozás, amit minden esetben orvos végez. És bár ennek a szépészeti beavatkozásnak a hatása is csak átmeneti, maximum egy, másfél évig tart, de erre az időre fiatalosabb külsőt, frissebb tekintetet garantál.

A kezelés előtt a szakember dönti el, hogy alkalmas-e bőrünk és a szem alatt lévő terület a beavatkozásra, illetve melyik hyaluronsavas töltőanyagra van szükségünk.Ha túl vékony a bőr, nagy a bőrfelesleg, vagy a karikák már túl mélyek, más megoldást kell keresnünk.

A kezelés során először fertőtlenítik a szem alatti területet, ha szükséges helyi érzéstelenítőt is alkalmaznak, majd a bőr alá juttatják a feltöltő anyagot, amit ezután enyhe masszírozással oszlatnak el. A mellékhatások- bőrpír, duzzanat, kis véraláfutások- két-három nap alatt elmúlnak. Addig a jeges borogatás ajánlott.

Ha két hét után is fennállnak szövődmények, például nem múló véraláfutás, tartós duzzanat, fájdalom, zsibbadás vagy csomók megjelenése, akkor szükséges újra orvosunkhoz fordulni. Ha tapasztalt szakember végzi a feltöltést, szinte teljesen kizárható, hogy a töltőanyag a vérbe jutva sejtkárosodást idézzen elő.

A javulás azonnal látható, a szem alatti terület jól láthatóan teltebb lesz, ugyanakkor egy-két hét is szükséges a végső eredmény kialakulásához.
Próbáld ki te is, hogy milyen eredményes a hyaluronsavas feltöltés a szem alatti karikák ellen!