1-2. stádiumban akár tünetmentes, 3. stádiumban viszont halálos lehet!


 

Mi az a szifilisz?

 

A szifilisz (vérbaj) az egyik leggyakoribb klasszikus nemibetegség. A fertőzés különlegessége, hogy bár számos típusos megjelenési formája ismert, de emellett még tucatnyi teljesen más kórképet tud utánozni. Mivel látszólag kezelés nélkül is spontán gyógyul néhány hét, vagy hónap alatt, ezért a páciensek sokszor nem fordulnak időben orvoshoz. Ez súlyos hiba, mivel kezelés nélkül 5-20 év múlva jelentős idegrendszeri, és egyéb szervi eltérések alakulhatnak ki, ami halálhoz is vezethet. Minden szexuális aktív embernek, ha nincs állandó partnere, évente egyszer érdemes szifilisz szűrésen átesnie. Minden, a nemi régióban jelentkező seb és  tünet esetében, különösen ha NEM fájdalmas, gondolni kell szifiliszre!

 

Milyen stádiumjai vannak?

 

A betegség három stádiumra osztható, az első stádiumban a fertőződés helyén az aktustól számított 2-12 héten belül először egy fájdalmat nem okozó seb jelentkezik, melyet sokszor nyirokcsomó duzzanat kísér. Az fertőződés helyétől (pl.: hüvelyfal, szájüreg, ánusz) függően a seb sokszor észrevétlenül maradhat, sőt, spontán gyógyulhat. Ezt követi, vagy követheti a második stádium, mely halvány, gyulladt, panaszt nem okozó kiütések jelennek meg, de ez sokszor elmarad, vagy alig észrevehető formában jelentkezik. Ezen tünetek is gyógyulnak néhány hét, hónap alatt kezelés nélkül, majd évek múltán lépnek fel a már korábban említett harmadik stádiumra jellemző tünetek.

Éppen a betegség sokszínűsége, látszólagos spontán gyógyulási képessége és a súlyos késői szövődmények miatt nagyon fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén is kizárásra kerüljön a kórkép. A legtöbbször kombinált módszereket alkalmazunk a maximális biztonság céljából. Még a legtapasztaltabb szakorvos sem tudja mindig megállapítani egy adott bőrtünetről, főként ha az nem szokványos formában jelentkezik, hogy szifilisz állhat-e a hátterében,  ezért mindig vérvizsgálatot kell végezni.

 

Hogyan kezeljük?

 

A kezelése igen egyszerű, speciális, elhúzódó hatású penicillin injekciót szükséges adni. A kezelés mellett a betegség gyorsan gyógyul, a szövődmények elkerülhetőek és a páciens nem fertőz tovább. A kórkép kezelése rendkívül lényeges, mivel aktív fertőzés esetén nem csak szexuális úton, hanem vér útján is átadható a kórokozó.

A kezelést végző szakorvosok:
• Dr. Bodnár Péter (bőr-és nemigyógyász)
• Dr. Hídvégi Bernadett (bőr-és nemigyógyász)
• Dr. Tóth Veronika (bőr-és nemigyógyász)
• Dr. Takács Doloresz (bőr-és nemigyógyász)
• Dr. Koszorús Erzsébet (nőgyógyász)