A chlamydia fertőzés jelei

A chlamydia az STD, azaz a szexuális úton – anális és orális módon egyaránt – terjedő betegségek egyike. Gyakoribb más nemi úton terjedő betegségeknél, például a trippernél és a szifilisznél. Leginkább a fiatalabb, szexuálisan aktív korosztályra jellemző. Kevés tünetet okoz és viszonylag könnyű gyógyítani, ám kezelés nélkül igen komoly szövődményekkel, betegségekkel járhat.

 

A fertőzés okai

A fertőzésért a chlamydia nemzetségbe tartozó baktérium felel. A hajlamosító tényezők a védekezés nélküli közösülés, illetve a gyakori partnerváltás és az alkalmi kapcsolatok. A probléma azonban előfordulhat monogám párkapcsolatban élő személyeknél is lappangó, konszolidált formában, így a rendszeres szűrés tartós párkapcsolatban élők számára is kiemelten fontos.

 

A chlamydia fertőzés jelei, tünetei, lefolyása

A panaszokat okozó kellemetlen tünetek leginkább a húgy- és ivarrendszeren jelennek meg. Előfordulhat tünetmentes hordozás is, sok esetben ugyanis a betegség nem produkálja a tipikus panaszokat: a nők akár 50-70%-a is lehet tünetmentes vagy kevés tünetet produkáló, míg a férfiak esetében sokkal gyakoribb a betegség tüneteinek megjelenése. 

Férfiak esetében jellemző a csípő, égő érzés vizeletürítéskor, továbbá a húgycsőből való váladékfolyás, vizeletürítési nehézség, gáttáji és here környéki fájdalom.

A nőknél a hüvelyi folyás mennyiségének és minőségének megváltozása jellemző, illetve a közti vérzés vagy a menstruáció alatti erősebb vérzés, vizeléskor tapasztalt égő érzés, fájdalmas, akár vérrel járó közösülés. Jellemző továbbá gyulladás vagy duzzanat a nemi szervek, a hüvely és a végbél tájékán, valamint általános alhasi diszkomfortérzet.

Mindkét nem esetében előfordulhat a szem fertőződése, ami miatt pirosság, kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. 

Mivel sok esetben a fertőzést nem észleli a páciens vagy enyhe tünetekkel jár, ezért a betegség sok esetben kikezeletlen marad és/vagy már csak szövődményes formában jutunk el vele az orvoshoz.

A leggyakoribb betegségek a következők:

  • Húgycsőgyulladás: a húgycső gyulladása során körülbelül 1-3 hét lappangással számolhatunk. Ezt fájdalmas vizelés követi, illetve nyálkás-fehéres folyás.
  • Akut húgyúti szindróma: kellemetlen, fájdalmas vizelés és gennyet tartalmazó vizelet jellemzi ezt a betegséget.
  • Végbélgyulladás: análisan érintkezőknél fordul elő leginkább. Tünetei a végbél fájdalma, csorgás és fokozott, erős székelési inger.
  • Mellékhere-gyulladás: legtöbbször 4-6 hét lappangás után üti fel fejét a láz, az egyoldali herébe hasító erős fájdalom és a duzzadtság. A beteg gyakori vizelési ingertől szenved, valamint a vizelések alkalmával fájdalmakról panaszkodik. Nagyon fontos, hogy a kezelést minél hamarabb kezdjük meg ebben az esetben, hiszen ez a szövődmény akár terméketlenséghez is vezethet végül.
  • Prosztatagyulladás: férfiaknál a chlamydia prosztatagyulladáshoz is vezethet. Ez legtöbbször ágyéktáji fájdalommal jár, illetve fájó vizeléssel is társul.
  • Méhnyakgyulladás: alattomosan támad a méhnyakgyulladás, hiszen nagyon gyakran tünetmentes. Amennyiben panaszokat okoz a betegség, akkor 1-5 hét lappangási idő után teszi azt gennyes folyás és nyálkahártya-duzzanat vagy érzékenység formájában.
  • Újszülöttek esetében a kötőhártya, garat és a tüdő gyulladása figyelhető meg. Ők a szülőcsatornán való áthaladáskor fertőződnek meg a betegséggel.

 

A chlamydia trachomatis szövődményei

Kismedence-gyulladás: a fertőzések akár a kismedencét is érinthetik. Ebben az esetben – a petevezetékek elzáródása és hegesedése miatt – akár meddőség is kialakulhat, visszatérő fertőzés esetén ez kb. akár 70%-os kockázatot jelenthet és fokozódik a méhen kívüli terhesség esélye is.

Ízületi gyulladás: az arthritis a ritka szövődmények egyike, a betegek kb 1%-nál alakul ki.

 

Diagnózis és terápia

A chlamydiát direkt kimutatással, PCR módszerrel tudjuk igazolni. A mintát a nőknél a méhnyakból, férfiak esetében pedig a húgycsőből vesszük. Anális együttlét esetén előfordulhat a végbélből vett mintavétel is.

Kezelésére antibiotikum kúrát javasolnak a szakorvosok, amely általában doxycyclin, azithromycin típusú hatóanyagokkal történik. Az elvárt eredmény érdekében a partnert vagy partnereket is kezelni kell párhuzamosan a ping-pong effektus elkerülésének érdekében. 

A kezelés része a nemi élet teljes kerülése a terápia alatt. A kezelést követően kontrollvizsgálat javasolt, hogy a kúra hatásosságát igazolhassuk. 

Mint minden esetben, itt is a legfontosabb a megelőzés. Új vagy alkalmi partner esetén különösen fontos az óvszer használata. Ez nemcsak a nemkívánatos terhesség ellen nyújt védelmet, hanem a chlamydia trachomatis mellett további más vírusok és baktériumok ellen is megóvja a partnereket.


Orvosaink

Dr. Hidvégi B0ernadett

Dr. Hidvégi Bernadett

Vezető bőrgyógyász - nemigyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Fábián Melinda

Dr. Fábián Melinda Ph.D

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Kádas Martina

Dr. Kádas Martina

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász - nemigyógyász
Dr. Takács Doloresz

Dr. Takács Doloresz

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Áraink

NEMIGYÓGYÁSZAT / STD KONZULTÁCIÓ ÉS VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 34.000 Ft
Vezető Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 36.000 Ft
Telefonos konzultáció: 20.000 Ft
Telefonos kontroll: 14.000 Ft
NEMIGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően változik és tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
STD LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Herpesz simplex vírus (1/2) PCR genotipizálással: 9.000 Ft
Herpesz simplex vírus, 1,2 Típus, IGG, IGM: 15.000 Ft
Hepatitis B antigén: 10.000 Ft
HIV 1,2: 10.000 Ft
HPV kimutatás és tipizálás: 16.000 Ft
PCR vizsgálatok: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum: 9.000 Ft/ kórokozó
2-es panel (Treponema pallidum, Herpes simplex vírus 1/2): 14.000 Ft
3-as panel (Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae): 17.000 Ft
4-es panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae): 21.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztenciavizsgálat (aerob): 10.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob és anaerob): 22.000 Ft
Baktérium tenyésztés (aerob) + sarjadzó gomba: 11.500 Ft