A Chlamydiasis baktérium által okozott nemi betegség tünetei és kezelése.

Mi az a Chlamydiasis/klamídia?

-az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő baktériumfertőzés,
-a fertőzött nők 85%, a férfiak 50%-a tünetmentes, ezért minden esetben javasolt szűrése,
-a húgy- és ivarrendszeren kívül a végbél és a kötőhártya gyulladását is okozhatja,
-nőknél a tünet gennyes hüvelyi folyás, ciklusok között, illetve közösülést követően hüvelyi vérzés,
-férfiak esetében a tünetek áttetsző húgycsőfolyás, csípő, fájdalmas vizelés, húgycsőnyílás körüli pír,
-a felszálló fertőzés súlyos szövődményekhez, akár meddőséghez vezethet,
-a diagnosztikája során a fertőzés igazolásához speciális PCR (DNS) vizsgálat szükséges,
-kezelése rövid ideig tartó antibiotikum kúra, mely teljes gyógyulást eredményez.

A leggyakoribb baktérium (Chlamydia trachomatis D-K altípus) által okozott nemi betegség. Főleg a 17-25 év közötti szexuálisan aktív nők jelentik a rizikócsoportot. Növeli a kockázatot a poligám életmód, illetve az óvszer használat mellőzése. De a fertőzés nem csak a nőket érinti, a 20 és 30 közötti férfiak is jelentős részben a veszélyeztetett csoport részesei.

Terjedése

Nemi úton – orális, hüvelyi, és anális érintkezés útján terjed. A szembe kerülve váladékozással járó kötőhártya gyulladást okozhat. Tévhit azonban, hogy öleléssel, csókolózással, közös evőeszköz-, illetve vécéhasználattal, esetleg uszodában megfertőződhetünk Chlamydiával.

Tünetek

-Nőkben: bár a fertőzött nők közel 85%-a teljesen panaszmentes, mégis leggyakoribb tünetei a bővebb, akár gennyes hüvelyi folyás, közösüléskor vagy ciklus között jelentkező vérzés, gyakoribb és fájdalmas vizelés.
-Férfiakban: a férfiak 50%-a tünetmentes, azonban a fertőzésre utalhat az áttetsző húgycső folyás, a vizeléskor jelentkező égő érzés, fájdalom, esetleg a húgycsőnyílás körüli bőrpír, mely gyakorta az aktustól számított 4-28 nap között jelentkezik elsőként.
-Anális vagy orális szex útján történő fertőzés is gyakorta tünetmentes, de fájdalmas váladékozással járó panaszokat produkálhat.

Szövődmények

-Nőknél kezeletlenül kismedencei gyulladást (PID) okozhat, melynek következtében krónikus kismedencei fájdalom, akár meddőség alakulhat ki.
-Férfiaknál mellékheregyulladás alakulhat ki, amely a nemzőképesség csökkenéséhez vezethet. Ritkábban autoimmun reaktív megbetegedést, azaz Reiter-szindrómát válthat ki, amely ízületi-, húgyúti- és szemgyulladás formájában jelentkezik.

Amennyiben a tünetekből Chlamydia fertőzésre gyanakszunk, illetve ha nincsenek tünetek, de a gyakori partnerváltás okot ad az aggodalomra, mindkét esetben mintavétel javasolt. Emellett minden új, komoly párkapcsolat előtt is indokolt ezen kórokozó irányában végzett szűrővizsgálat. Nőknél általában a méhnyak és a húgycső, míg férfiak esetében húgycső mintavétel javasolt PCR (DNS) vizsgálat elvégzése céljából. Előfordulhat azonban, hogy a végbél, a torok, esetleg a szem vizsgálatára is szükség van.

Kezelés

Antibiotikummal kezelendő, és a kezelés ideje alatt a nemi élet felfüggesztése ajánlott. Ismételt fertőzés elkerülése érdekében a partner kezelése is elengedhetetlen.