Ránctalanítás és még mi mindere jó a B0t0x?
1950-ben fedezték fel kutatók, hogy az A típusú b0tulinum toxin túlzottan aktív izmokba történő fecskendezése csökkenti az izom aktivitását az által, hogy gátolja az ingerület-átvitelt ideg-izom között. Emiatt az izom képtelenné válik az összehúzódásra 4-6 hónapig, de nem károsítja az idegvégződéseket.

Alan Scott, egy San Francisco-i szemész, először kancsalság kezelésére alkalmazta, de szüksége volt egy partnerre ahhoz, hogy engedélyt szerezhessen az általa felfedezett eljáráshoz, és hogy az termékké válhasson – ez a cég volt a már korábban említett Allergan Inc, amely megvásárolta a jogokat 1988-ban, és az FDA-tól 1989-ben kapta meg az engedélyt. Később a b0t0x nevet kapta az Alan Scott által használt toxin.

Kozmetikai célú felhasználási lehetőségét két plasztikai sebész, Dr. Alastair és Dr. Jean Carruthers, ismerték fel. Az orvos házaspár szemészeti betegségeket kezelt segítségével. Észrevették, hogy a kezelés környékén a ráncok kisimulnak. Sok vizsgálat elvégzése után 2oo2-ben az FDA engedélyezte használatát szépészeti beavatkozásokban is. Az injekciós alkalmazása 2006 óta a leggyakrabban használt kozmetikai beavatkozás az Egyesült Államokban.

A ránctalanítás története
Justinus Kerner, német orvos és költő 1818 és 1822 között a b0tulinium t0xin-ra a „kolbász méreg” és „zsíros méreg” kifejezéseket használta, ugyanis ez a baktérium gyakran okozott mérgezést nem megfelelően kezelt vagy előkészített húskészítmények esetében. Kerner volt az első, akinek eszébe jutott a lehetséges gyógyászati felhasználása. 1870-ben, Müller, egy másik német orvos egy új szót alkotott: botulism (botulizmus), a latin botulus = kolbász szóból. 1895-ben, Emile van Ermengem először izolálta a Clostridium b0tulinum baktériumot. 1944-ben, Edward Schantz izolálta a toxint, majd a Burgen’s csapat 1949-ben felfedezte, hogy a toxin blokkolja az ideg-izom közötti ingerületátvitelt.

1973 környékén, Alan B Scott, A Smith-Kettlewell Institute doktora majmokon történő kísérleteknél használta fel a toxin A típusát és 1980-ban ő használta először hivatalosan embereken kancsalság kezelésére. A US Food and Drug Administration (FDA) 1989 decemberében engedélyezte használatát kancsalság, és féloldali arcbénulás kezelésére 12 év feletti betegek esetében. A kozmetikai hatására először a kanadai Vancouver-ben dolgozó házaspár, Jean Carruthers (szemész) és Alastair Carruthers (bőrgyógyász) hívta fel a figyelmet. 2002 április 15-én az FDA engedélyezte a toxin A típusának használatát szemöldök közötti ráncok kezelésére. Ugyancsak engedélyezték használatát a hónalj túlzott izzadásának csökkentésére.

A toxin használata egyre inkább elfogadottá válik izomgörcs és rendellenes izomműködés esetében, sok európai országban függőben van használatának engedélyezése, és számos tanulmány létezik a témában fejfájás (pl. migrén), bizonyos prosztata betegségek, asztma, elhízás és sok egyéb más lehetséges felhasználásról.

Az Egyesült Államokban lévő Allergan Inc. mind gyógyászati, mind pedig kozmetikai célra állítja elő ezt a toxint. A gyógyszer optimális tárolási hőmérséklete 2-8 Celsius fok között van. Egy gyógyászati formáját helyi izomspazmusra és bizonyos kozmetikai célokra használják világszerte.

A B típusú toxin használatát 2000. december 21-n engedélyezte az FDA nyaki izomgörcs kezelésére.

A kezelést végző szakorvosok:
Dr. Papp Ildikó
Dr. Bognár Péter (izzadásgátló kezelés is)
Dr. Csellár Zsuzsa (izzadásgátló kezelés is)
Dr. Tóth Veronika (izzadásgátló kezelés is)
Dr. Halmy Csaba
Dr. Kálnay Tamás
Dr. Sáfrány György (izzadásgátló kezelés is)


Áraink:
• arc 1 régió (mindkét oldal szem körül vagy szemöldök között vagy homlok), férfi: 53-58000, nő: 43-48000
• arc 2 régió (szemöldök között+homlok vagy szemöldök között +mindkét oldal szem körül), férfi: 83-93000, nő: 75-83000
• arc 3 régió (mindkét oldal szem körül+homlok+szemöldök között), férfi: 98-108000, nő: 95-105000
• arcvékonyítás (csak nőknél) : 105000 Ft
• áll (csak nőknél): 19000 Ft
• szájzug emelése (csak nőknél): 19000 Ft
• ajak körüli ráncok simítása (csak nőknél): 19000 Ft
• mezobotox 35000 Ft

• izzadásgátlás, mindkét oldal hónalj 110-145000 Ft
• mindkét tenyér és talp 130000 Ft