A bőr rosszindulatú daganatai könnyen áttétet képezhetnek, bár megfigyelhető egyfajta életkor szerinti gyakoriságuk, jellemzően bárki érintett lehet. A bőrrák előfordulása világszerte emelkedik, és a fiatalabb életkorban való megjelenése is egyre gyakoribb. Ezért nagyon fontos, hogy az anyajegyeket, azok elváltozásait, illetve a megjelenő bőrkivövéseket vagy eltéréseket bőrgyógyász vizsgálga meg.

Melyek a rosszindulatú, de áttétet többnyire nem képző bőrdaganatok?

A többnyire 60 év felettieket érintő spinalioma (laphámsejtes daganat, laphámrák) és a basalioma (bazális karcinóma) a két leggyakoribb fajtája a hámsejtekből kiinduló daganatos elváltozásoknak. Az előbbi rosszindulatú bőrdaganat igen ritkán, de okozhat áttétet, mégis a fájdalmas, szöveti pusztítást, és vérzést is okozó basalioma, főként a szöveteket roncsoló tulajdonsága miatt a veszélyesebb és sokkal gyakoribb. A napfény okozta keratózis (solaris keratosis) közép- ill. idős korú embereken, elsődlegesen a napfénynek huzamosabb ideig kitett bőrfelszíni részen (arc, nyak, fül, kézfej, hajas fejbőr) jelentkezik, vöröses-barnás, vagy vörös, durva felszínű, hámló felületű foltként. Amennyiben nem történik meg időben a diagnosztizálása, laphámrák alakulhat ki belőle, amely a bőrrák második leggyakoribb fajtája. Ez egy gyorsan növekedő, érdes felszínű, terjedésre és kifekélyesedésre hajlamos, többnyire váladékozó dudor.

Hogyan, miről ismerhető fel a melanoma?

A fekete-barna festékanyagot termelő pigmentsejtekből (melanocitákból) kiinduló melanoma a bőrrák ritkább, ám legveszélyesebb-, már a 40 éves kor alattiakat is veszélyeztető fajtája. Gyakorisága világszerte emelkedik. Bár – a közhiedelemmel ellentétben – az eseteknek csak mintegy körülbelül negyede indul ki anyajegyekből, a bőrfelszín elváltozásait javallott életkortól függetlenül is következetesen figyelni.

Többnyire melanomára utal, ha megváltozik az anyajegy pigmentációja, szimmetriája, felszíne, növekszik, vagy jól láthatóan alaki deformitáson megy át.

A melanoma megjelenhet anyajegy jellemzők nélkül, gyorsan növekvő, rózsaszínes-vöröses csomó formájában is, így nagyon fontos, hogy amint elváltozást tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, ugyanis a szervezeten belül ez a bőrrák-fajta könnyen és gyorsan szétterjedhet, áttétet képezhet!

Milyen veszélyeket rejtenek a ritkábban előforduló bőrdaganatok?

A Merkel-sejtes carcinoma a bőrben elhelyezkedő, speciális Merkel-sejtekből kiinduló igen rosszindulatú, fényes, tömött csomóként jelenik meg, és éppúgy agresszív bőrdaganat, mint a faggyúmirigyből kiinduló, kemény, fájdalmatlan csomóként, többnyire szemhéjon képződő bőrrák fajta, vagy a bőr vérereiből kialakuló, rosszindulatú, kötőszöveti daganat, a kaposi szarkóma. Ez utóbbi főként idős életkorban, vagy gyenge immunrendszer (pl. szervátültetést követő gyógyszeres kezelés, vagy HIV pozitivitás) esetén alakul ki.

Mi a teendő, ha testének bármely pontján bőrelváltozást észlel?

Bármilyen elváltozást is találjon magán, internetes keresgélés helyett mindenképp forduljon bőrgyógyász szakemberhez, hogy megnyugodhasson, hogy a fellelt képlet jóindulatú, és nem esetlegesen egy melanomáról, basaliomáról, spinaliomáról vagy egyéb bőrrákról van szó.

Amennyiben a személyes vizsgálat alapján fennállhat a gyanú, hogy rosszindulatú lehet a daganat, a képlet eltávolítását, szövettani vizsgálatot javasolunk, ugyanis kizárólagossággal csak a diagnózist alátámasztó szövettani lelet alapján dönthető el, hogy a fellelt bőrelváltozással van-e további teendő. Az anyajegykimetszés klinikánkon a lehető legrövidebb időn belül megtörténhet. A közhiedelemmel ellentétben a képlet eltávolítása, sohasem vezet annak a szervezetben való szétszóródásához. A műtétet tapasztalt plasztikai sebészetink végzik, így a megmaradt heg is a lehető legoptimálisabb lesz.

Ne hanyagolja el az esetleges bőrelváltozásokat és az évenkénti rendszeres anyajegyszűrést! Életet menthet…