Az ekcéma tünetei és kezelése

Az ekcéma az egyik leggyakrabban előforduló panasz a bőrt érintő betegségek közt. Ekcémának – azaz dermatitisnek – a bőr nem fertőző gyulladását hívjuk. Az ekcémának van akut és krónikus formája. Nehéz az okát kideríteni és a kezelése is elhúzódó lehet. az elhúzódó, krónikus, míg a dermatitis a heveny bőrgyulladást jelenti. Jellemző tünetei szabad szemmel is jól láthatóak: viszkető apró víztiszta tartalmú apró hólyagok jelennek meg, a vakarás hatására pörkök keletkeznek rajta. Krónikus esetben a bőr megvastagszik, láthatóak a vakarás jelei. Legfőbb panasz az erős viszketés, amely megkeseríti az ekcémás beteg életét.

Ha felismeri az ekcéma tüneteit, akkor kezelésével száműzheti mindennapjaiból a kellemetlenségeket.

 

Az ekcéma fajtái és okai

Az ekcéma kezelése során az egyik legfontosabb lépés az alapos kivizsgálás. Ennek során a szakorvos megállapítja, hogy milyen típusú ekcémával is áll szemben, ez alapján határozza meg az ekcéma kezelésének további lépéseit. A kezelés minden esetben személyre szabott, sokféle lehet, a kiváltó okok függvényében teljesen egyedi.

Az ekcémát több szempont alapján is csoportosíthatjuk. Egyik módja, ha az okok alapján tesszük azt. Ennek megfelelően beszélhetünk exogén ekcémáról, amelyekért többnyire kívülről érkező hatások felelnek, így például növényi és állati eredetű anyagok (pollen, szőr, stb.), vegyszerek vagy fémek, vagy endogén ekcémáról, amelyekért belső okok a felelősek.

Az ekcémának az alábbi típusai a legismertebbek:

  • kontakt ekcéma főleg felnőttkorban jelentkezik. Sok esetben valamilyen bőrrel érintkező környezeti allergén (nikkel, illatanyagok) vagy a szervezetben lévő rejtett gyulladás okozza. Kontakt ekcéma esetén a kezelés meghatározása is jóval egyszerűbb.El kell hagyni a kiváltó ágenst.
  • Az atópiás ekcéma (veleszületett, belső eredetű) leggyakrabban gyermekkorban indul, de kb. 10%-a felnőttkorban is megmarad. Allergiára hajlamos családokban nagyobb gyakorisággal jelentkezik ez az ekcémás megbetegedés. Szénanátha, asztma, valamilyen típusú allergia, sok esetben táplálékallergia társulhat hozzá, így különböző élelmiszerek, állatszőr vagy légúti pollen tovább ronthatja a veleszületetten száraz bőr ekcémás tüneteit. Az allergének kiiktatása sokat javíthat a páciens állapotán.
  • seborrheás ekcéma a hajas fejbőrön és az arcon a szemöldökök vonalában,az arc középső részén ill. az orr-ajak redőben, mellkason jelenik meg. Ez a típus vörös, hámló foltokkal, korpázó hámlással jelentkező ekcémaszerű képet mutat. A fejbőrön gyakran viszket.
    Csecsemőki megjelenése az ún. koszmó a baba fején és akár testén is látható, mely alatt a bőr gyulladt. Jó hír, hogy nagyjából a 10. hónapra ezek a tünetek sokszor maguktól is megszűnnek.
  • A diszhidrotikus ekcéma a kézre és a lábra jellemző ekcéma típus. Ebben a formában az ujjak egymás felé néző részein ill. tenyéren, talpon alakul ki a bőrfelszínen a hólyagos gyulladás. Gyógyítása hosszadalmas folyamat és nagy a kiújulás esélye is. A stressz minimalizálása, borogatás, szteriodos krémek és – bakteriális vagy gombás felülfertőzés esetén – további antibakteriális ill. gomba elleni készítmények alkalmazása segít a gyógyításban.
  • A vénás eredetű ekcéma oka a krónikus vénás elégtelenség. Leggyakrabban a lábszáron fordul elő, visszértágulatok, pigmentációk és bőrmegvastagodás jellemzi és kéz a kézben jár a lábszárfekéllyel. Ez esetben a lábszár keringésének javítása hozhat jó eredményeket, valamint helyi, a bőrtüneteket megcélzó kezelés javallott.
  • A kiszáradás is okozhat ekcémát. Idősebb korban a faggyúmirigyek csökkent üzemmódban működnek, ezért jellemző lesz az általános bőrszárazság. Olaj a tűzre, amikor a páciens ezt fokozódó tisztálkodással próbálja meg orvosolni. Ennek következményeként károsodik a lipidréteg és megjelennek az apró horzsolások, felületi sérülések. Ennek az ekcémának a kezelésében a kulcs a bőr megfelelő lipidrétegének a helyreállítása.

Az ekcéma kezelési módjai

A kezelés leginkább az allergiát kiváltó anyagok elkerüléséből, gyógyszeres terápiából, és speciális bőrápolásból áll. A bőrkímélő ápolószerekkel történő fürdés és a bőr rendszeres, krémekkel történő hidratálasa kiemelten fontos, sokat tud javítani a bőrminőségen akár az alkalmi jellegű olajos fürdő is. Ezek célja a lipidréteg pótlása.
Fontos felhívni a figyelmet hölgyek esetében a megfelelő dekorkozmetikumok használatára: a sminket adott esetben jobb döntés elkerülni, de használat esetén mindenképp az illatanyag- és színezékmentes készítményeket kell előtérbe helyezni.

A bőr gyulladt, vörös foltjaira helyi szteroidkezelés javasolt. A viszketés kezelésére belsőleg antihisztamin hatású szereket alkalmazunk, melyek a tünetmentes időszakokban elhagyhatók. A kezelés kialakításában, bátran kérje orvosaink segítségét, akik tapasztalatukkal sokat segíthetnek az ekcéma tünetmentessé tételében. 

Az ekcémás betegek mindennapi életét segítő tanácsok és az ekcéma tüneteinek diétás megoldásai, amelyeket szakembereink ajánlanak, szintén megfontolandók. Fontos kiemelni, hogy a kiváltó okok között, jelentős szerepe van a pszichés tényezőknek, főképp a stressznek, így a stresszkezelési technikák, relaxációs gyakorlatok tanulása is csökkentheti a viszketési ingert és javíthatja a betegség állapotát.

Az ekcéma jól karbantartható megbetegedés és bizonyos esetekben akár teljesen tünetmentessé válhat. Az ekcémás tünetek enyhülésekor, olyan úgynevezett lokális immunmodulátor szerek is alkalmazhatóak, melyek akár hosszabbtávú tünetmentes állapotot is képesek konzerválni. A szabályos orvosi felügyelet mellett alkalmazott immunmoduláló szerek tartós és biztonságos megoldást nyújthatnak: hatásmechanizmusuk révén megakadályozzák az ekcémás folyamatok kialakulását, mindezt pedig a bőr szerkezetének károsítása nélkül teszik.