Az ekcéma tünetei és kezelése

Az ekcéma az egyik leggyakrabban előforduló panasz a bőrt érintő betegségek közt. Ekcémának – azaz dermatitisnek – a bőr nem fertőző gyulladását hívjuk. Az ekcémának van akut és krónikus formája. Nehéz az okát kideríteni és a kezelése is elhúzódó lehet. az elhúzódó, krónikus, míg a dermatitis a heveny bőrgyulladást jelenti. Jellemző tünetei szabad szemmel is jól láthatóak: viszkető apró víztiszta tartalmú apró hólyagok jelennek meg, a vakarás hatására pörkök keletkeznek rajta. Krónikus esetben a bőr megvastagszik, láthatóak a vakarás jelei. Legfőbb panasz az erős viszketés, amely megkeseríti az ekcémás beteg életét.

Ha felismeri az ekcéma tüneteit, akkor kezelésével száműzheti mindennapjaiból a kellemetlenségeket.

 

Az ekcéma fajtái és okai

Az ekcéma kezelése során az egyik legfontosabb lépés az alapos kivizsgálás. Ennek során a szakorvos megállapítja, hogy milyen típusú ekcémával is áll szemben, ez alapján határozza meg az ekcéma kezelésének további lépéseit. A kezelés minden esetben személyre szabott, sokféle lehet, a kiváltó okok függvényében teljesen egyedi.

Az ekcémát több szempont alapján is csoportosíthatjuk. Egyik módja, ha az okok alapján tesszük azt. Ennek megfelelően beszélhetünk exogén ekcémáról, amelyekért többnyire kívülről érkező hatások felelnek, így például növényi és állati eredetű anyagok (pollen, szőr, stb.), vegyszerek vagy fémek, vagy endogén ekcémáról, amelyekért belső okok a felelősek.

Az ekcémának az alábbi típusai a legismertebbek:

  • kontakt ekcéma főleg felnőttkorban jelentkezik. Sok esetben valamilyen bőrrel érintkező környezeti allergén (nikkel, illatanyagok) vagy a szervezetben lévő rejtett gyulladás okozza. Kontakt ekcéma esetén a kezelés meghatározása is jóval egyszerűbb.El kell hagyni a kiváltó ágenst.
  • Az atópiás ekcéma (veleszületett, belső eredetű) leggyakrabban gyermekkorban indul, de kb. 10%-a felnőttkorban is megmarad. Allergiára hajlamos családokban nagyobb gyakorisággal jelentkezik ez az ekcémás megbetegedés. Szénanátha, asztma, valamilyen típusú allergia, sok esetben táplálékallergia társulhat hozzá, így különböző élelmiszerek, állatszőr vagy légúti pollen tovább ronthatja a veleszületetten száraz bőr ekcémás tüneteit. Az allergének kiiktatása sokat javíthat a páciens állapotán.
  • seborrheás ekcéma a hajas fejbőrön és az arcon a szemöldökök vonalában,az arc középső részén ill. az orr-ajak redőben, mellkason jelenik meg. Ez a típus vörös, hámló foltokkal, korpázó hámlással jelentkező ekcémaszerű képet mutat. A fejbőrön gyakran viszket.
    Csecsemőki megjelenése az ún. koszmó a baba fején és akár testén is látható, mely alatt a bőr gyulladt. Jó hír, hogy nagyjából a 10. hónapra ezek a tünetek sokszor maguktól is megszűnnek.
  • A diszhidrotikus ekcéma a kézre és a lábra jellemző ekcéma típus. Ebben a formában az ujjak egymás felé néző részein ill. tenyéren, talpon alakul ki a bőrfelszínen a hólyagos gyulladás. Gyógyítása hosszadalmas folyamat és nagy a kiújulás esélye is. A stressz minimalizálása, borogatás, szteriodos krémek és – bakteriális vagy gombás felülfertőzés esetén – további antibakteriális ill. gomba elleni készítmények alkalmazása segít a gyógyításban.
  • A vénás eredetű ekcéma oka a krónikus vénás elégtelenség. Leggyakrabban a lábszáron fordul elő, visszértágulatok, pigmentációk és bőrmegvastagodás jellemzi és kéz a kézben jár a lábszárfekéllyel. Ez esetben a lábszár keringésének javítása hozhat jó eredményeket, valamint helyi, a bőrtüneteket megcélzó kezelés javallott.
  • A kiszáradás is okozhat ekcémát. Idősebb korban a faggyúmirigyek csökkent üzemmódban működnek, ezért jellemző lesz az általános bőrszárazság. Olaj a tűzre, amikor a páciens ezt fokozódó tisztálkodással próbálja meg orvosolni. Ennek következményeként károsodik a lipidréteg és megjelennek az apró horzsolások, felületi sérülések. Ennek az ekcémának a kezelésében a kulcs a bőr megfelelő lipidrétegének a helyreállítása.

Az ekcéma kezelési módjai

A kezelés leginkább az allergiát kiváltó anyagok elkerüléséből, gyógyszeres terápiából, és speciális bőrápolásból áll. A bőrkímélő ápolószerekkel történő fürdés és a bőr rendszeres, krémekkel történő hidratálasa kiemelten fontos, sokat tud javítani a bőrminőségen akár az alkalmi jellegű olajos fürdő is. Ezek célja a lipidréteg pótlása.
Fontos felhívni a figyelmet hölgyek esetében a megfelelő dekorkozmetikumok használatára: a sminket adott esetben jobb döntés elkerülni, de használat esetén mindenképp az illatanyag- és színezékmentes készítményeket kell előtérbe helyezni.

A bőr gyulladt, vörös foltjaira helyi szteroidkezelés javasolt. A viszketés kezelésére belsőleg antihisztamin hatású szereket alkalmazunk, melyek a tünetmentes időszakokban elhagyhatók. A kezelés kialakításában, bátran kérje orvosaink segítségét, akik tapasztalatukkal sokat segíthetnek az ekcéma tünetmentessé tételében. 

Az ekcémás betegek mindennapi életét segítő tanácsok és az ekcéma tüneteinek diétás megoldásai, amelyeket szakembereink ajánlanak, szintén megfontolandók. Fontos kiemelni, hogy a kiváltó okok között, jelentős szerepe van a pszichés tényezőknek, főképp a stressznek, így a stresszkezelési technikák, relaxációs gyakorlatok tanulása is csökkentheti a viszketési ingert és javíthatja a betegség állapotát.

Az ekcéma jól karbantartható megbetegedés és bizonyos esetekben akár teljesen tünetmentessé válhat. Az ekcémás tünetek enyhülésekor, olyan úgynevezett lokális immunmodulátor szerek is alkalmazhatóak, melyek akár hosszabbtávú tünetmentes állapotot is képesek konzerválni. A szabályos orvosi felügyelet mellett alkalmazott immunmoduláló szerek tartós és biztonságos megoldást nyújthatnak: hatásmechanizmusuk révén megakadályozzák az ekcémás folyamatok kialakulását, mindezt pedig a bőr szerkezetének károsítása nélkül teszik.

 

 


Orvosaink

Dr. Hidvégi B0ernadett

Dr. Hidvégi Bernadett

Vezető bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Asbóth Dorottya

Bőrgyógyász - gyermekbőrgyógyász - gyermekgyógyász
Dr. Brunner Alexandra

Dr. Brunner Alexandra

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Csellár Zsuzsa

Dr. Csellár Zsuzsa

Bőrgyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Fábián Melinda Ph.D

Dr. Fábián Melinda Ph.D

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Kádas Martina

Dr. Kádas Martina

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Kerner Tünde

Bőrgyógyász - nemigyógyász

Dr. Noll Judit

Bőrgyógyász - gyermekbőrgyógyász - gyermekgyógyász
Dr. Takács Doloresz

Dr. Takács Doloresz

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász
Dr. Tóth Veronika

Dr. Tóth Veronika

Bőr- és nemigyógyász - esztétikai bőrgyógyász

Áraink
BŐRGYÓGYÁSZATI KONZULTÁCIÓ/ VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 32.000 - 34.000 Ft
Vezető szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 34.000 - 36.000 Ft
Gyerek szakorvosi vizsgálat és konzultáció: 29.000 - 31.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 20.000 Ft
Online konzultáció: 20.000 Ft
Online kontroll: 14.000 Ft
BŐRGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (felnőtt): 42.000 Ft
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (gyermek): 35.000 Ft
Komputeres anyajegyszűrés (felnőtt)
1-2 db: 45.000 Ft
3-10 db: 52.000 Ft
11-20 db: 59.000 Ft
Alámetszés (Subcisio) 3x3 cm: 48.000 Ft
Allergia vizsgálat epicutan teszttel - ezt a vizsgálatot a budai rendelőnkben, a Meliorában tudjuk elvégezni. (A tesztelés 33 anyagra történik, melynek során speciális tapaszok kerülnek felhelyezésre a hét bőrére. Az eredmény egy hét után van meg: 56.000 Ft
Punch biopszia mintavétel: 44.000 Ft
Vírusos szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres /hyfrecatorral történő eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
1 cm alatti, 7-10 db: 53.000 Ft
1 cm alatti, 11-15 db: 62.000 Ft
1 cm alatti, 16-20 db: 74.000 Ft
1 cm alatti, 21 db felett: 86.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 1 db: 40.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 2-3 db: 45.000 Ft
1-2 cm nagyságú, 4-6 db: 55.000 Ft
1-2 cmnagyságú, 7 darabtól: 68.000 Ft-tól
2 cm-nél nagyobb, 1 db: 43.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 2-3 db: 50.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 4-6 db: 62.000 Ft
2 cm-nél nagyobb, 7 db felett: 81.000 Ft-tól
Talpi vagy tenyéri szemölcs lézeres eltávolítása
Az 5 mm-nél nagyobb vagy bőrkeményedéssel körülvett, illetve 2-nél több talpi és tenyéri szemölcs esetében az eltávolítás előtt előzetes konzultáció szükséges!
A konzultáció díját az eltávolításkor fizetendő díjból levonjuk.
5mm alatti talpi vagy tenyéri szemölcs (1 db): 45.000 Ft
5-10 mm közötti talpi vagy tenyéri szemölcs (1db): 49.000 Ft
10-15 mm közötti talpi tenyéri szemölcs (1 db): 53.000 Ft
Szemölcs, Molluscum / uszodai szemölcs és más bőrfelszíni növedék eltávolítása fagyasztással vagy Volkmann kanállal
Megjegyzés: kézen és lábon található közönséges szemölcs kivételével, lásd tenyéri vagy talpi szemölcs lézeres eltávolítása ára
1 cm alatti ,1 db szemölcs (2-3 molluscum/uszodaszemölcs): 36.000 Ft
1 cm alatti, 2-3 db szemölcs (4-15 molluscum/uszodaszemölcs): 41.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db szemölcs (15-nél több molluscum / uszodaszemölcs): 47.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti kezelése
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 1 oldal: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti 2 oldal: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 3 oldal: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres vagy sebészeti körömágyplasztikája 4 oldal: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft
Lézeres körömgomba kezelés (az ár egy alkalomra vonatkozik, minimum 5 alkalom javasolt)
Konzultáció (kezelés nélkül): 25.000 Ft
1-3 köröm lézeres kezelés: 26.000 Ft
4-6 köröm lézeres kezelés: 30.000 Ft
7-10 köröm lézeres kezelés: 33.000 Ft
10 köröm felett lézeres kezelés: 36.000 Ft
ROSACEA ÉS ÉRTÁGULAT KEZELÉSEK
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldala +homlok+nyak+dekoltázs: 99.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr+arc+homlok + ál: 73.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel - orr és környéke: 36.000 Ft
Rosacea és értágulat kezelése dióda lézerrel vagy IPL-lel -orr+arc két oldal: 49.000 Ft
LABORVIZSGÁLATOK
Felhívjuk szíves figyelmét hogy a laborvizsgálatok a szakorvosi konzultáció és vizsgálaton díjon felül fizetendő.
Gombavizsgálat (tenyésztés) bőr, köröm: 14.500 Ft
Gombavizsgálat cellux készítményből: 9.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből Allergénspecifikus IgE (20) nutritiv panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálat vérből - Allergénspecifikus IgE (40) nutritiv panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (20) inhalatív panel: 13.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE (36) inhalatív panel: 19.000 Ft
Allergia vizsgálatok vérből Allergénspecifikus IgE méh, darázs: 8.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (46 tápanyaggal): 50.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (108 tápanyaggal): 80.000 Ft
Táplálék intolerancia vizsgálatok (221 tápanyaggal): 140.000 Ft
Hisztamin intolerancia: 23.000 Ft
HIV - 1,2: 10.000 Ft
Cytomegalovírus: 10.000 Ft
Epstein-Barr vírus antitestek: 15.000 Ft
Hepatitis A vírus antitestek: 10.000 Ft
Hepatitis C vírus antitest: 7.500 Ft
Hepatitis E antitest: 10.500 Ft
Parvovírus B19 antitestek: 11.000 Ft
TP Elisa: 9.360 Ft
Treponema pallidum (szifilisz): 9.000 Ft
Chlamydia psttaci: 13.000 Ft
Mycoplasma pneumoniae: 13.000 Ft
Vércsoport (AB0, RH) + Ellenanyagszűrés: 20.000 Ft