A nemi úton terjedő herpesz igen gyakori betegség. Az Egyesült Államokban a Járványellenőrző és Megelőző Központ (CDC) szerint a 14-49-es korosztályban minden hatodik embernél kimutatható. Mivel a nők fogékonyabbak a betegségre, a női fertőzöttek aránya nagyobb, mint a férfiaké.

 

A herpeszt a herpes simplex vírus (HSV) okozza. Két fajtáját különböztetjük meg, a herpes simplex 1-et és herpes simplex 2-t. Mindkét vírus érintkezéssel terjed. A HSV-1 általában a száj környéki sebként jelenik meg, míg a HSV-2 a nemi szerveket támadja meg.

 

A kutatások szerint azonban a fejlett országokban a nemi szerveket megtámadó herpeszt nagyjából az esetek felében a HSV-1, tehát az ajakherpesz okozza, és nem a HSV-2. A magyarázat egészen egyszerű: a betegséget ajakherpesszel (HSV-1) fertőzött emberek adják át partnerüknek orális szex során. De úgy is lehet genitális herpeszünk, ha vaginális vagy anális kapcsolatot létesítünk ajakherpeszes társunkkal.

A genitális herpesz először általában hólyagok formájában jelentkezik, amik kifakadás után fájdalmas sebhelyeket hagynak hátra. A gyógyulási folyamat legalább egy hetet vesz igénybe. A tünetek a későbbiekben visszatérhetnek, különösen, ha HSV-2 vírussal fertőződtünk meg. A tünetek az ismétlődések során már általában enyhébbek, és rövidebb ideig jelentkeznek.

Fontos megjegyezni, hogy a HSV-vel fertőzöttek jelentős részénél semmilyen vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek, tehát a fertőzött nincs a fertőzés tudatában. Továbbá a tünetek gyakran összetéveszthetőek más nemi úton terjedő betegségek tüneteivel, illetve bőrelváltozásokkal, mint a pattanások vagy a benőtt szőrtüszők.

A tünetek enyhesége bizonyos szempontból pozitív, viszont azt is megmagyarázza, miért annyira elterjedt a herpeszfertőzés. Hiszen, ha nem vagyunk tudatában a betegségnek, akkor nyilvánvalóan meg sem próbáljuk megelőzni, hogy továbbadjuk. És a herpesz akkor is átadható, ha tünetmentesek vagyunk, arról nem is beszélve, hogy növeli a HIV fertőzés kockázatát.

Ha valaki egyszer elkapja, akkor egész életére fertőzött marad, hiszen a herpesz nem gyógyítható. Azonban gyógyszeres kezeléssel a tünetek megelőzhetők és enyhíthetők. A gyógyszer abban is segíthet, hogy ne adjuk át a fertőzést partnerünknek. Mindazonáltal, egy fertőzöttnek mindig közölnie kell szexuális partnerével a tényt, hogy az illető tisztában legyen a kockázatokkal. A herpesz nagyobb eséllyel átadható, amikor jelen vannak a tünetek, de tünetmentes időszakokban is fennáll a fertőzésveszély. Az óvszer csökkenti ugyan, de nem zárja ki a fertőzés kockázatát.

 

Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleled magadon vagy bizonytalan vagy a tüneteidet illetően, fordul szakorvosainkhoz bizalommal!

 

https://koc.hu/std-nemigyogyaszat