A legfontosabb tudnivalók a herpeszvírusokról.

A körülbelül száz ismert herpeszvírus közül nagyjából nyolc fajta az, amely az emberben fertőzést okozhat. A legfontosabb tudnivalók róluk a következők:

  • Herpes simplex vírus 1, humán herpeszvírus 1 (HHV-1): leggyakrabban az ajkakon jelenik meg, ezért ajakherpeszként is ismert a köznyelvben, de ritkábban egyébként a test más területein is megjelenhet. Fontos tudni, hogy a nemi herpeszek 20%-ban  a HSV-1 a kórokozó. Ez a típus cseppfertőzéssel, nyál útján terjed és többnyire teljesen tünetmentesen van jelen, több millió ember hordozza. Azonban azoknál, akiknél a vírus aktiválódott, ott hólyagok, nedvedző hámhiányok, sebek is megjelenhetnek. A panaszok sokszor égő, viszkető és bizsergő érzéssel kezdődnek, majd ezt követi csoportosan megjelenő kis hólyagok kialakulása és kifakadása. Hogy kinél mennyire gyakran jelenik meg, az teljesen egyedi. Bizonyos faktorok provokálják, mint például valamilyen szisztémás megbetegedés, megfázás, immungyengeség, fáradtság, menstruáció, stressz (fizikai és érzelmi egyaránt). A vírust nem lehet kiirtani, de a fertőzés tüneteit kiválóan lehet enyhíteni. Célzott herpesz ellenes készítményekkel a fájdalmat minimalizálhatjuk és a sebek gyógyulását is gyorsíthatjuk. Érdemes már a korai szakaszban, az égő érzés megjelenésekor orvoshoz fordulni. Diagnózis felállítása általában a klinikai kép alapján történik. Aktív fertőzés esetén, amikor még hólyagokat észlel a beteg, a fertőzés a hólyag felszínéről vett minta PCR vizsgálatával igazolható. Vérvétel (szerológiai) vizsgálat során a vírus ellen termelt ellenanyagokat mutatjuk ki, mely arról ad információt, hogy a páciens átesett-e valaha a fertőzésen.

    Herpes simplex vírus 2, humán herpeszvírus 2 (HHV-2): ez a herpesz a nemiszerveket és a végbéltájékot érinti. Ezt a szaknyelv herpes genitalisként ismeri. A fertőzés a férfiak esetében a hímvessző bármely részén okozhat panaszokat, nőknél pedig a szeméremtesti hólyagok utalnak a betegségre. A vírus a hölgyek esetén a hüvelyre és a méhnyakra is továbbterjedhet. Bizonyos esetekben sajnos a húgycsövet is érintheti a vírus, amelyet vizeléskor tapasztalt égő érzés formájában érzékelhet a páciens, könnyen összetéveszthető ekkor más nemi betegségekkel.

  • Varicella zoster vírus, humán herpeszvírus 3: ez a vírus felelős a bárányhimlőért, majd az övsömörért. A bárányhimlő leginkább a 3-10 éves korosztály vírusfertőzése. Nagyon fertőző, cseppfertőzéssel, valamint kontakt módon (közösen érintett tárgyak) terjed. Az első tünetei influenzára emlékeztetnek, később jelentkeznek a jellemző, pöttyök, hólyagok, melyek később pörkösödés után múlnak. A bárányhimlő gyógyulásakor a gerincvelői érző idegdúcokban bújik meg a HHV-3 vírus, mely aztán valamilyen faktor (stressz, immungyengeség stb.) hatására egy adott bőr régióban övsömörként kiújul. Az övsömör a hólyagos tünetek előtt jellemzően nagyon erős fájdalommal indul. Néhány nappal később megjelennek a bárányhimlőhöz is hasonló apró hólyagocskák a vörös, viszkető bőrfelszínen. A kiütés mellett láz és nyirokcsomóduzzanat is előfordulhat. Lefolyása – a lappangástól a kiütések gyógyulásáig – a megfelelő kezelés mellett körülbelül két hét. Diagnózis felállítása általában a klinikai kép alapján történik.
  • Epstein-Barr vírus, humán herpeszvírus 4 (HHV-4): gyakran előforduló herpeszvírus. Gyerekkori fertőzés esetén általában nem nagyon okoznak tüneteket. Fiatal felnőttkorban a mononukleózis kórokozója. Ez a betegség lázzal, torokfájással, duzzadt nyirokcsomókkal és nagymértékű gyengeséggel jár. A fertőzés általában nyál útján történik, ezért csókolózási betegségnek is hívják. Lappangási ideje akár 4-6 hét is lehet, a gyógyulás is több hetet vehet igénybe, így hosszabb a betegség lefolyása. A diagnózis felállítása a klinikai kép, illetve vérvétel (szerológiai vizsgálat) alapján történik.
  • Citomegalovírus, humán herpeszvírus 5 (HHV-5): A vírus megtalálható a nyálban, az anyatejben, a hüvelyváladékban, a vizeletben, az ondóban, továbbá a székletben és a vérben. A fertőzött személy különböző váladékaival adhatja tovább a vírust. A felnőttek kb. 60-90%-a átesik élete során a fertőzésen, általában tünetmentesen. Amennyiben panaszokat okoz, akkor lázzal, májgyulladással, olykor kiütésekkel vagy retinitisszel jár. Súlyos immunhiányos pácienseknél kialakulhat továbbá az agy állományának fertőzése (enkefalitisz), a belek és a nyelőcső kifekélyesedése is. A diagnózis felállítása vérvétel (szerológiai vizsgálat) útján lehetséges.
  • Humán herpeszvírus 6 (HHV-6): A nyállal terjesztett fertőzés jellemzően a 6–36 hónapos gyermekeket érinti és 10–15 napos lappangási időszakot követően a fertőzés hirtelen kialakuló, néha igen magas lázzal járó tüneteket produkál. További tünetei a hasmenés, nátha, kötőhártya-gyulladás, nyirokcsomó-duzzanat, vörös foltok a szájban. Jellemzően egy hét alatt magától gyógyul a betegség.
  • Humán herpeszvírus 7 (HHV-7): közeli rokonságban áll a 6-os herpesz vírussal, cseppfertőzéssel terjed. A fertőzött sejtek egy részében élethosszig lappanghat és reaktiválódásra is képes. A rózsahámlás kórokozója. Általában kezelés nélkül gyógyul.
  • Kaposi-szarkóma, humán herpeszvírus 8 (HHV-8): a Kaposi-szarkóma egy rosszindulatú kötőszöveti daganat, melyet a magyar származású Kaposi Mór írt le 1872-ben. Általában a bőrön és a nyálkahártyákon megjelenő fájdalmas, változatos formájú kékes, lilás vagy barnás foltokról, csomókról ismert. A foltok ill. csomók test szerte jelentkezhetnek, elsősorban az arcon, genitáliák környékén, a szájban fordulnak elő.

A herpesz vírusok többnyire kellemetlen tünetekkel járnak és gyógyszeres kezelést igényelnek. Éppen ezért nem szabad halogatni a pontos kivizsgálást. A Körúti Orvosi Centrum, bőr- és nemigyógyász kollégái állnak rendelkezésedre.