“A nemi régióban és az ajkon, arcon hólyagokkal, apró sebekkel jár”


 

Mi a herpesz vírus?

 

A herpesz gyakorta fájdalommal, viszketéssel jár együtt. A herpesz vírusnak két fő formája van. A nemi régiót érintő, vagyis genitális herpeszt elsősorban a 2-es típus okozza. Az orális szex gyakoribbá válásával a főként az ajak herpeszért felelős 1-es típus okozta genitális tünetek aránya folyamatosan növekszik. A két típus okozta kórkép lefolyásában, súlyosságában és kezelésében nincs eltérés. A herpesz vírus okozta genitális fertőzés a második leggyakoribb vírus által terjesztett szexuális úton átadott betegség (a HPV után).

 

Milyen tünetekkel jár?

 

A nemi szervek környékén a szexuális aktustól számított 3-14 napon belül égő, viszkető érzéssel, vagy fájdalommal együtt járó gyulladt, gyakorta hólyagos, kisebesedő tünetek jelentkeznek. Nőknél a külső nemi szervek, mint a nagy- és kisajkak felszíne, a szeméremdomb és a gáttájék, anus környéke, férfiaknál a hímvessző és az anus bőre lehet érintett. A fertőzéssel való első találkozáskor főként nőknél súlyos, lázzal, jelentős fájdalmakkal, akár vizeletürítési képtelenséggel együtt járó tünetek alakulhatnak ki, mely kórházi ellátást is igényelhet. Az ismétlődő tünetek újabb megjelenését gyakorta „bizsergő, viszkető” érzés előzi meg.

 

Hogyan kezeljük?

 

A kezelésnél nagyon fontos tényező az időfaktor az első és a visszatérő fertőzések esetében is. Kizárólag enyhe tünetek esetén szabad csak helyi készítményeket használni, minden egyéb esetben belsőleges, gyógyszeres kezelés is javasolt. A vírus a szervezetből nem írtható ki véglegesen, lappangva élethossziglan jelen van. Emiatt, egyéb a vírusnak kedvező tényezők esetén, a fertőzés időszakosan kiújulhat. Visszatérő herpesz esetén a gyógyszeres terápia meggátolhatja a tünetek kialakulását, illetve lerövidítik a már kialakult tüneteknél a gyógyulási időt. Kifejezetten súlyos, rendszeresen visszatérő esetekben elhúzódó belsőleges kezeléssel a fertőzés kiújulása átmenetileg vagy tartósan meggátolható.