Gyermekkori heveny bőrtünetek

“A gyermekkori heveny bőrtünetek ijesztőek lehetnek a szülő számára. A bőrtünetek gyorsan jelennek meg, és súlyosságuk fokát a szülők nehezen ítélik meg, így érdemes gyermekorvoshoz, vagy gyermek bőrgyógyászhoz fordulni.”


 

Gyermekkori bőrtünetek

 

Gyermekkori bőrtünetek megjelenése

 

  • Csalánkiütések a szervezet válaszaként jelentkeznek olyan anyagokkal szemben, melyek immunreakciókat váltanak ki. Az érfal fokozott áteresztő képessége talaján a kis erek falán folyadék lép ki, ez a csalángöb, viszkető bőrkiütés. Gyermekeknél leggyakoribb okuk az ételek, a bennük lévő tartósítószerek, színezékek, a fertőzések, gyógyszerek. Ritkábban rovarcsípés, ill. szisztémás betegségek kísérő tünete is lehet, de gyakori, hogy nem lehet az okot felderíteni. Súlyosabb esetekben nagy testfelületet beborít a csalánkiütés, és a laza szövetek ödémája, duzzanata is csatlakozik hozzá, vagy még súlyosabbra fordul, és keringés összeomláshoz vezet.
  • Fertőzéseket a csecsemők és a gyermekek bőrén baktériumok, vírusok, gombák és paraziták is okozhatnak. Heveny bakteriális bőrfertőzés pl. az ótvar, mely hirtelen, nagyméretű hólyagok megjelenésével kezdődhet, rendkívül fertőző, közösségekben gyorsan terjed. Vírusfertőzések közül a herpeszes jelenségek okozhatnak hevenyen hólyagcsa-csoportokat, fájdalommal és másodlagosan gennyezéssel. Különösen nagy figyelmet igényel az atópiás ekcémában szenvedő gyerekek herpesz fertőzése, mivel az egész testfelszínen elterjedve a gyermeket súlyos állapotba sodorhatja. Gombás felülfertőzöttség leggyakrabban a pelenkás tájon alakul ki, mely mellett a gyulladás még apró fekélyeket is okozhat ezen a tájon, mely igen fájdalmas. Csecsemőkorban gyakori a szájpenész, mely szintén gombás eredetű, táplálási nehézséget is előidézhet. Paraziták közül az emberi rüh a csecsemők és a gyermekek bőrén hevenyen viszket, kezelés nélkül nagyon gyorsan terjed a családtagokra.
  • Az uszodaszemölcs tipikusan apró, de időnként nagyobb méretű, fénylő, tömött bőrkiemelkedés, mely az úszásoktatásban résztvevő gyermekek között terjed. A testen bárhol megjelenhet, de általában csoportos, előfordul, hogy körülötte ekcémás reakció alakul ki, viszket és vakarással tovább terjed. Eltávolításuk kisebb kellemetlenséggel járhat a gyermeknek, de csak rövid ideig érdemes bízni abban, hogy elmúlik, magától megszűnik. Ha nem történik meg, mielőbb ajánlatos a szemölcsöket eltávolítatni. Gyermekbőrgyógyászaink kellő tapasztalattal bírnak, így gyorsan és hatásosan a gyermek közreműködésével, érzéstelenítésben tüntetik el a szemölcsöket.
  • Erythroderma, azaz az egész testfelszínre kiterjedő bőrvörösség több kórkép súlyos tünete lehet. A kórok tisztázása után kell annak megszüntetésére irányuló terápiát alkalmazni. Atópiás ekcéma, halbőrűség, fertőzések vagy pikkelysömör előrehaladott állapota is okozhatja.

A szisztémás betegségekre utaló súlyos bőrtünetek felismerése egyértelműen szakorvosi feladat. A mielőbbi hathatós beavatkozás sok kellemetlenségtől kímélheti meg a beteg gyermekét.

Időpontfoglalás

Árak

  • Szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 21500 Ft
  • Gyerek szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 17500 Ft
  • Online konzultáció: 15000 Ft
  • Online kontroll: 10000 Ft