„A gyermekkori heveny bőrtünetek ijesztőek lehetnek a szülő számára. A bőrtünetek gyorsan jelennek meg, és súlyosságuk fokát a szülők nehezen ítélik meg, így érdemes gyermekorvoshoz, vagy gyermek bőrgyógyászhoz fordulni.”


 

Gyermekkori bőrtünetek

 

Gyermekkori bőrtünetek megjelenése

 

  • Csalánkiütések a szervezet válaszaként jelentkeznek olyan anyagokkal szemben, melyek immunreakciókat váltanak ki. Az érfal fokozott áteresztő képessége talaján a kis erek falán folyadék lép ki, ez a csalángöb, viszkető bőrkiütés. Gyermekeknél leggyakoribb okuk az ételek, a bennük lévő tartósítószerek, színezékek, a fertőzések, gyógyszerek. Ritkábban rovarcsípés, ill. szisztémás betegségek kísérő tünete is lehet, de gyakori, hogy nem lehet az okot felderíteni. Súlyosabb esetekben nagy testfelületet beborít a csalánkiütés, és a laza szövetek ödémája, duzzanata is csatlakozik hozzá, vagy még súlyosabbra fordul, és keringés összeomláshoz vezet.
  • Fertőzéseket a csecsemők és a gyermekek bőrén baktériumok, vírusok, gombák és paraziták is okozhatnak. Heveny bakteriális bőrfertőzés pl. az ótvar, mely hirtelen, nagyméretű hólyagok megjelenésével kezdődhet, rendkívül fertőző, közösségekben gyorsan terjed. Vírusfertőzések közül a herpeszes jelenségek okozhatnak hevenyen hólyagcsa-csoportokat, fájdalommal és másodlagosan gennyezéssel. Különösen nagy figyelmet igényel az atópiás ekcémában szenvedő gyerekek herpesz fertőzése, mivel az egész testfelszínen elterjedve a gyermeket súlyos állapotba sodorhatja. Gombás felülfertőzöttség leggyakrabban a pelenkás tájon alakul ki, mely mellett a gyulladás még apró fekélyeket is okozhat ezen a tájon, mely igen fájdalmas. Csecsemőkorban gyakori a szájpenész, mely szintén gombás eredetű, táplálási nehézséget is előidézhet. Paraziták közül az emberi rüh a csecsemők és a gyermekek bőrén hevenyen viszket, kezelés nélkül nagyon gyorsan terjed a családtagokra.
  • Az uszodaszemölcs tipikusan apró, de időnként nagyobb méretű, fénylő, tömött bőrkiemelkedés, mely az úszásoktatásban résztvevő gyermekek között terjed. A testen bárhol megjelenhet, de általában csoportos, előfordul, hogy körülötte ekcémás reakció alakul ki, viszket és vakarással tovább terjed. Eltávolításuk kisebb kellemetlenséggel járhat a gyermeknek, de csak rövid ideig érdemes bízni abban, hogy elmúlik, magától megszűnik. Ha nem történik meg, mielőbb ajánlatos a szemölcsöket eltávolítatni. Gyermekbőrgyógyászaink kellő tapasztalattal bírnak, így gyorsan és hatásosan a gyermek közreműködésével, érzéstelenítésben tüntetik el a szemölcsöket.
  • Erythroderma, azaz az egész testfelszínre kiterjedő bőrvörösség több kórkép súlyos tünete lehet. A kórok tisztázása után kell annak megszüntetésére irányuló terápiát alkalmazni. Atópiás ekcéma, halbőrűség, fertőzések vagy pikkelysömör előrehaladott állapota is okozhatja.

A szisztémás betegségekre utaló súlyos bőrtünetek felismerése egyértelműen szakorvosi feladat. A mielőbbi hathatós beavatkozás sok kellemetlenségtől kímélheti meg a beteg gyermekét.


Orvosaink

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

Dr. Dobribán-Ónodi Ivett

gyermek- és felnőtt bőrgyógyász, nemigyógyász

Dr. Noll Judit

Bőrgyógyász - gyermekbőrgyógyász - gyermekgyógyász

Áraink

GYERMEKBŐRGYÓGYÁSZATI KONZULTÁCIÓ/ VIZSGÁLAT, KONTROLLVIZSGÁLAT
Gyerek szakorvosi vizsgálat, konzultáció: 29.000 - 31.000 Ft
Kontrollvizsgálat (1 hónapon belül): 20.000 Ft
Online / telefonos konzultáció: 20.000 Ft
Online kontroll: 14.000 Ft
Angol nyelvű lelet: 25.000 Ft
GYERMEKBŐRGYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK ÉS BEAVATKOZÁSOK
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal gyermekeknek: 35.000 Ft
Komputeres anyajegyszűrés dermatoszkóppal (gyermek)
1-2 db: 27.000 Ft
3-10 db: 32.000 Ft
11-20 db: 38.000 Ft
Alámetszés (Subcisio) 3x3 cm: 48.000 Ft
Allergia vizsgálat epicutan teszttel. (A tesztelés 33 anyagra történik, melynek során speciális tapaszok kerülnek felhelyezésre a hét bőrére. Az eredmény egy hét után van meg: 56.000 Ft
Vírusos szemölcs, bőrfelszíni növedék, fibróma lézeres eltávolítása (az ár mérettől és darabszámtól függően)
1 cm alatti ,1 db: 38.000 Ft (tartalmazza a konzultáció és érzéstelenítés díját is)
1 cm alatti, 2-3 db: 43.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db: 49.000 Ft
Szemölcs, Molluscum / uszodai szemölcs és más bőrfelszíni növedék eltávolítása fagyasztással vagy Volkmann kanállal
1 cm alatti ,1 db szemölcs (2-3 molluscum/uszodaszemölcs): 36.000 Ft
1 cm alatti, 2-3 db szemölcs (4-15 molluscum/uszodaszemölcs): 41.000 Ft
1 cm alatti, 4-6 db szemölcs (15-nél több molluscum / uszodaszemölcs): 47.000 Ft
Benőtt köröm lézeres kezelése
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 1 oldal: 54.000 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 2 oldal: 74.400 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 3 oldal: 91.200 Ft
Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája 4 oldal: 106.800 Ft
Körömlevétel (1 db): 43.200 Ft