A szemölcs kialakulásának elkerülése

A vírusos fertőzést könnyen elkaphatjuk, akár az uszodában is, ahol a kisebb bőrleválások a HPV vírusát akadálytalanul átviszik a bőrfelületre. De az edzőteremben, vagy jacuzziban közösen használt papucs, vagy törölköző is lehet hordozója a vírusnak. Emiatt különösen fontos a közös fürdőkben a saját papucs, fürdőköpeny, törölköző használata.

A szexuális úton is terjedő HPV vírus a nemi régióban apró bőrszínű növedékek (kondilóma) kialakulását okozza. Eltávolítására nemi gyógyász szakorvost keressen fel, hogy megakadályozza a fertőzés továbbadását.

Immunrendszerünk erősítésével nem csak a hagyományos betegségek kialakulását, hanem akár a szemölcsök megjelenését is megakadályozhatjuk, hiszen egy jól védekező szervezet, könnyen megszabadul a betolakodó vírusoktól.

A beavatkozás utáni teendők

Szakorvosaink a lehető legnagyobb körültekintéssel, és gyakorlottan végzik a szemölcsök eltávolítását, azonban nem árt tudni, hogy a beavatkozás után hámsérülés marad a bőrfelületen, illetve – mivel a szervezet még hordozhatja a vírust – megeshet, hogy újabb, kisebb szemölcsök követik az elsőt, ezért a folyamatos szakorvosi kontroll javasolt.