SzálbehúzásMire jó a szálbehúzás?

20 év felett testünk kollagéntermelése fokozatosan csökken, ám 35 év felett ez olyan mértékű lehet, hogy az arc kollagén termelésének és feszességének csökkenése már jól látható nyomokat hagy a bőrön. Az életmódunknak köszönhető külső és belső folyamatok és a genetika együttesen befolyásolják a bőröregedést. Kialakulnak a ráncok és a rugalmatlan megereszkedett arcbőr. A megfelelő kozmetikumok használatával köztudott, hogy eredményesen lassíthatjuk az öregedést, azonban sok esetben ez kevésnek bizonyulhat.

Ilyenkor jelenthet megoldást a probléma orvos-esztétikai kezelése, aminek az egyik leggyengédebb változata a szálbehúzás, azaz a bio-facelifting lehet.

Szálbehúzás 2

Ez egy viszonylag gyors és fájdalommentes arcfiatalítási módszer, amely során a szakorvos különböző felszívódó szálakat juttat a bőrbe, ezáltal megemelve a szöveteket, visszaadva az arc rugalmasságát és kontúrját. A rögzítés után a szálak a megereszkedett részeket támasztják és egyben még több kollagén termelésére ösztönzik a bőr alján található szöveteket.

A szálbehúzás leginkább azoknál a pácienseknél hoz látványos eredményt, akik még csak az öregedés korai jeleivel rendelkeznek. Az elmosódott állkapocs vonal, az enyhén megereszkedett alsó szemhéj, ill. az arcközép volumenhiánya kiválóan korrigálható ezzel az eljárással.

 

Milyen területeken alkalmazható?

A szálbehúzást elsősorban az arcon és a nyakon alkalmazzák, de kiválóan alkalmas a test egyéb területein megereszkedett részek kezelésére.  A test többi részén feszesebbé varázsolható vele a felkar, a lógó hasi bőr, a belsőcomb rugalmatlan bőre. Az arcon főként a szemöldököt lehet vele emelni, illetve az arc középső és alsó  részén kialakult öregedés hatásait lehet a szálbehúzással ellensúlyozni.

Szálbehúzás 3

Fontos azonban, hogy az arc dinamikusan mozgó részein ez a technika fokozott figyelmet igényel, hiszen a szálak elmozdulhatnak és a gyógyulás is lassabb ezeken a területeken. Itt érdemes a kezelést megelőzően botox kezeléssel ellazítani a mimikai izmokat.
Az öregedés problémáin kívül eredményesen alkalmazható olyan fiatalabb pácienseknél is, akiknek az arcuk feltűnően aszimmetrikus és ezeken az eltéréseken szeretnének enyhíteni.

 

Mi a kezelés menete?

A kezelést minden esetben egy vizsgálattal egybekötött szakorvosi konzultáció előzi meg, ahol az orvos a pácienssel közösen megtervezi és felméri a beavatkozás részleteit, a szálak szükséges mennyiségét és típusát. A szakember a tervezés során az egyéb kombinálható módszereket is számításba veszi és ismerteti, amikkel tovább erősíthetjük a kezelés hatását, így akár egy komplex kezelés sorozatra is lehetőség nyílik.

Szálbehúzás 4

A beavatkozást minden esetben helyi érzéstelenítéssel kezdik, de alapvetően a kanülökkel is visznek be érzéstelenítőt a szálak behúzása közben. Egy nagyon vékony tű segítségével az orvos az előzetesen egyeztetett terv szerint megfelelő irányokba és területekre szálakat helyez el a bőrben.

A beavatkozás nagyjából 30-60 percet vesz igénybe és az azt követő rövid megfigyelés után a páciens távozhat. Néhány esetben előfordulhat, hogy a beavatkozást követő pár órában enyhe kellemetlenség, duzzanat vagy feszülés érzet jelentkezik, ezekre nyugodtan alkalmazható fájdalomcsillapító tabletta.

 

Milyen anyagból vannak a szálak?

Szálbehúzás 5

A szálak 100%-ig természetes és biztonságos, a bőrben is megtalálható anyagokból poliglikolsavból, politejsavból, polidioxanonból állnak. A szálak a bőrbe jutva helyi hatást kifejtve, nem csak támasztanak és tónusosabb hatást eredményeznek, hanem a szövetek természetes kollagén és elasztin termelését is serkentik.

 

Milyen eredmény várható?

A szálbehúzásnak köszönhetően az arc kontúrjai élesebbek lesznek, fiatalosabb és üdébb lesz az összkép. A bevitt szálak serkentik a bőr természetes vérkeringését és sejtmegújító folyamatait, így érvényesül az anti-aging és lifting hatás.

Szálbehúzás 6

A felszívódó szálaknak kötőszövet építő hatása van, így visszaadják a bőr rugalmasságát és megemelik a szöveteket. Mivel ez egy minimálisan invazív eljárás, így az utóbbi időben a műtéttel végzett lifting technikával szemben egyre népszerűbbé vált.

A beavatkozás utáni 1-2 napban néhány esetben előfordulhat duzzanat, de nem kell megijedni, ez viszonylag gyorsan magától visszahúzódik.

 

Mikorra várható az eredmény?

Szálbehúzás 7

Az eredmény a beavatkozás után közvetlenül még nem látványos, azonban néhány hét múlva már szemmel látható a változás. A legoptimálisabb teljes hatás a szálbehúzást követő néhány hónap alatt alakul ki. Egyéntől és a szálak számától függően ez az eredmény akár 1 évig is megmaradhat. Később a kezelés ismételt orvosi állapotfelmérést követően igény szerint ismételhető.

 

Mennyi a gyógyulási idő?

A kezelést követően a felépülési idő viszonylag rövid, azonban néhány dologra így is ajánlatos odafigyelni.
A beavatkozás utáni néhány napban kerüljük a megterhelő, nehezebb fizikai munkát és az intenzív sportot, emelést, ezeken felül a dohányzást és az erős mimikát is. Ne érje a kezelt területet erős fizikai behatás pl. dörzsölés, nyomkodás.
Napozás és kíméletesebb sport a kezelés után 2-3 héttel javasolt, de minden esetben figyeljünk a fényvédők használatára.

 

Milyen alternatívák léteznek?

Manapság legtöbbször az FTC és COG szálak használatosak a kezelések során. Az FTC szálak enyhébb, felszívódó bio szálak, amik főként kollagénstimulálásra és finom kontúrozásra alkalmasak. A COG szálak, szintén felszívódóak és beindítják a sejtmegújító folyamatokat, viszont a felületükön található apró tüskéknek köszönhetően sokkal erősebben tapadnak a szövetekhez ezáltal erősebben és hosszabb ideig tartanak, amivel intenzívebb lifting hatás érhető el. Az ún. Aptos szálakkal még erőteljesebb lifting hatás érhető el. A konzultáció során az orvos mindig segít eldönteni melyik típus a legoptimálisabb a páciens számára.

 

A kezelés ára

A kezelés árát a konzultáció során meghatározott eljárások és régiók nagysága befolyásolhatja, de alapvetően a szálbehúzás költsége 145.000 Ft-nál kezdődik.