Az egyre erősödő UV sugárzás miatt figyelnünk kell a napégés megelőzésére.Minden egyes leégés növeli a melanóma és a bőrrák kockázatát. Tippek és tanácsok bőrgyógyászunktól.

A napfénykárosodott bőr kialakulása megelőzhető
A napfénykárosodott bőr elkerülésének érdekében a fehér, érzékeny bőrűeknek mindenféleképpen magas faktorszámú napozó szerrel kell magát bekennie a nap 24 órájában, nemcsak a napozás idejére, hiszen a leégés kockázata nem csupán olyankor áll fenn,hanem akkor is, ha árnyékban van, akkor is, ha esetleg nem kifejezetten strandra megy, hanem csak az utcán jár-kel.

Bizonyos országokban olyan erős az UV sugárzás és ennek a bőrkárosító hatása, hogy ezzel semmiképpen sem szabad viccelni – főként, ha Ön kifejezetten tudja is magáról, hogy fokozott a leégés veszélye. A legfrissebb kutatások eredményeiből kiderült, hogy a napozáskori, a leégést okozó UV behatás az, ami növeli a melanóma és a bőrrák kockázatát. Mindenféleképpen el kell kerülni a leégést, mert ez az, ami igazán veszélyes.

Ha trópusi helyen jár, semmi esetre se menjen ki délelőtt 10 és délután 4 óra között a tűző napra, véletlenül se tegye akkorra a napozást. Használjon magas faktorszámú, jó minőségű napozószert, hogy megelőzze a leégést.

Ez azt jelenti, hogy ha fehér bőrű és a trópusokra megy, akkor legalább 40-es, de inkább 50-es faktorú napozószert használjon. Olyan terméket válasszon, amely megbízható és az UV fény és az izzadság hatására sem bomlik le. Sajnos, nagyon sok napozószer nem ilyen. Olyan készítményt kell használni, mely megbízhatóan fed, és azt alaposan el kell oszlatni napozás előtt a teljes bőrfelszínen, illetve azon a bőrfelületen amit a ruházat nem fed, ha mindennapi tevékenység közben alkalmazza.

Mindent meg kell tenni a napozás során a megfelelő védekezés érdekében, hogy a leégés megelőzhető legyen.