Kémiai hámlasztás

A bőr a mindennapok során rengeteg, már nem élő hámsejtet veszít, mely egy teljesen természetes folyamat. Bizonyos szituációkban a sejtregenerálódás lassulhat, ennek oka lehet a bőr természetes öregedése, általános életvitelünk, egyéni hajlam, vagy sok esetben a nap okozta káros hatások, melyek mind-mind lassítják ezt a ciklust. Ráncok, hegek, pigmentfoltok, szeplők, aknék, májfoltok, napfénykárosodott bőr, egyenetlen bőrfelszín és még számos bőrtünet mutathatja, hogy hatásos beavatkozásra van szükség.

A lemosás, tisztítás és hidratálás mellett olykor fontos, hogy célzottan adjunk bőrünknek egy olyan extra löketet, melytől nagy mértékben tud rövid idő alatt újjá születni, megfrissülni, megújulni. Ebben nyújt hatékony segítséget a kémiai hámlasztás.

 

Mi az a kémiai hámlasztás?

 

A Melioraban történő kémiai hámlasztás lényege, hogy támogassa a bőr teljes megújulását, orvosi felügyelet mellett, ellenőrzött körülmények között. Az egyes savfajtákkal a bőrhöz köthető számos panasz megoldható, igény szerint. A kezelés általában több alkalom után fejti ki igazi hatását, melynek eredményeképpen sima, ragyogó, élettel teli bőrt tudhatunk magunkénak.

 

A kezelés minden nem számára meghozhatja a kívánt hatást. Férfiak esetében például a sok kellemetlenséget okozó szőrbenövés elkerülését segíti – a sima, egyenletes bőrfelszín elérése mellett. A szőrbenövés elkerülésére nőknél is kiválóan alkalmas a hámlasztás a lábakon vagy a karokon, ahol a gyantázás vagy borotválás következtében keletkezhetnek benövések.

 

Kémiai hámlasztás – bízzuk a szakemberre!

A boltok polcain már tömegével elérhetők a különféle kémiai hámlasztó készítmények. A kínálat bősége miatt a döntés nem egyszerű, nehéz kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet, melynek számtalan oka van.

Bőrünk állapota mindig kicsit más, évszakonként, ciklusonként eltérő lehet, éppen ezért kezelése és karbantartása is szakszerű felügyeletet igényel az ilyen típusú komolyabb beavatkozások esetén. Amennyiben szakemberre bízzuk a kémiai hámlasztást, biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő módon méri fel a helyzetet és a legmegfelelőbb módszert és készítményeket alkalmazza.

A boltban kapható készítmények alacsony százalékban tartalmazzák a szükséges hámlasztószereket, hogy ne ártsanak az otthoni használat során. Így azonban nem is olyan hatékonyak. Kúraszerűen, minimum évente kétszer, de bizonyos bőrbetegségek esetén (rosacea, szeborrea, akne, stb.) heti/havi rendszerességgel javasolt a hámlasztó kezelés.

A hatékonyság további záloga nemcsak a rendelőben történteken múlik: a pontosan meghatározott otthoni protokoll – tisztítás, hidratálás, fényvédelem – jelentős mértékben segít minket hozzá a kívánt végeredményhez, így amennyiben szükséges, a megszokott rutinunk helyett kövessük az orvos – bőrgyógyász által javasolt utókezelési menetrendet.

 

Milyen hámlasztási eljárások léteznek?

Kémiai hámlasztás 2

A különböző savas kezelések eltérő végeredményekkel járnak. Általában aszerint csoportosítjuk őket, hogy bőr melyik rétegében hatnak, így megkülönböztetünk felszíni, közepesen mély és mélyhámlasztókat is.

 

1. A bőr legfelső rétegében hoznak látványos eredményeket és megújulást az AHA-savak. Az alfa-hidroxi savak közé a következők tartoznak:

 1. Glikolsav: a glikolsavas hámlasztás mindenfajta bőrtípusra javasolt, univerzális bőrmegújulást eredményez. A hámlás természetes folyamatát támogatja, emellett a sejtek megújulását is segíti, valamint anti-aging és folthalványító hatású. Ez a savtípus a természetben is előfordul, leginkább gyümölcsökben – szőlő, ananász -, de a nádcukorban is megtalálható. A savval végzett kezelés nagy előnye, hogy mindennapi rutinunkat nem érinti és utána bátran folytathatók szokásos tevékenységeink.
 2. Tejsav: az érzékenyebb, vízhiányos, akár rosaceás bőrön is alkalmazható savtípus a tejsav, mely szintén a felszínen fejti ki hatását. A lactic-acid anti-aging hatását tekintve gyengébb a glikolsavhoz képest, de kiváló vízmegkötő hatással rendelkezik és remekül növeli a hidratáltságot, simítja a finomvonalakat és segíti az elhalt hámsejtek gyengéd eltávolítását.
 3. Mandulasav: a mandulasav az egyik legkíméletesebben működő savtípus, mely érzékenyebb bőrön is alkalmazható. Képes a kollagén stimulálására, valamint a pattanásos és mitesszeres panaszok esetén is segítséget nyújt. Kíméletesen távolítja el a felszín már nem élő hámsejtjeit és segít a bőr üdébbé, egyenletesebbé varázsolásában.

2. A BHA-savak zsírban oldódnak, ezért képesek a pórusok mélyére hatolni és fellazítani a faggyúk általi eltömődéseket. Mindezek mellett serkentik a kollagén termelését, minimalizálják a gyulladást. A legismertebb ilyen típusú sav a szalicilsav, mely főként a tág pórusokkal, mitesszerekkel, pattanásokkal és kisebb ráncokkal küzdőknek nyújt kiváló megoldást.

 

3. További hámlasztási megoldást jelent a triklór-ecetsavas (TCA) hámlasztás, mely különböző erősségekben alkalmazva különböző hatást generál.

 

 1. 15%-os koncentrációban alkalmazva felszíni hámlasztásról beszélünk, mely a felületi egyenetlenségekre és a felső réteg öregségi foltjaira nyújt megoldást.
 2. 35%-os erősségben használva már középmélységű hámlasztásról beszélhetünk, mely a mélyebb kötőszöveti rétegeket is kezeli, így látványosabb foltok (melasma) és mélyebb ráncok kezelésére ad hatásos lehetőséget.

 

A fent említett savas kezelésekről elmondhatók, hogy kúraszerűen érdemes alkalmazni őket, melyre a legjobb az ősztől tavaszig tartó időszak, ugyanis a kezelést követően kerülendő a közvetlen napfény.  A kúra hosszát, a kezelés pontos menetét a szakorvos határozza meg a bőr típusának és az elérni kívánt céloknak megfelelően. Ily módon alkalmazva a hám vastagsága egyenletesebbé válik, a kollagén rostok tömöttebbek lesznek és bekövetkezik a rejuvenáció, azaz a bőrfiatalodás.

 

Hogyan zajlik a kezelés és mi tapasztalható utána?

A kezelés előtt a bőrt megfelelő módon előkészítjük a hámlasztásra. A kezelést megelőző napokban vagy akár hetekben otthoni használatra különböző készítményeket adunk, melyek előkészítik a bőrt. Ennek része a sminkeltávolítás, a különféle szennyeződésektől való megtisztítás és a bőr alapos zsírmentesítése. Amint a tisztítás megtörtént, következik a sav felvitele. Attól függően, hogy milyen típusú sav kerül a bőrre, eltérő ideig kell azt a bőrön fennhagyni. Amint a megfelelő idő letelt, a sav eltávolításra kerül vagy semlegesítjük azt.

Kémiai hámlasztás 3

A sav típusától függ szintén, hogy mit tapasztalunk közvetlenül a kezelés után. A gyengébb savas kezelés esetében nincs látható hámlás és rögtön érzékelhetünk egy bizonyos fokú ragyogást, míg a mélyebben ható savkezeléseknél kipirosodással, érzékenységgel és akár 1-2 hétig tartó gyógyulással is számolhatunk.

 

Milyen esetekben ellenjavallt a hámlasztás?

 

 • Terhesség
 • Vírusos szemölcsök
 • Aktív vírusfertőzések: himlő, herpesz, influenza
 • Isotretinoin kezelés a hámlasztást megelőző fél évben
 • Bőr akut rossz állapota: sebek, leégés, elfertőződött bőrfelület, gyulladás
 • Sugárkezelés

 

Mire figyeljünk oda kémiai hámlasztás előtt és után?

 

 • A hámlasztások előtt – különösen a középmély és mély hámlasztások esetében – fontos a bőr felkészítése. Ennek lépéseivel kapcsolatban, az alkalmazandó termékeket tekintve a bőrgyógyásszal történt előzetes konzultáció lesz irányadó a páciensek számára.
 • A hámlasztás után és a kezelések között fokozottan kell ügyelni a fényvédelemre, magas SPF faktorszámú UVA és UVB ellen védő készítményeket kell alkalmazni, melyeket a nap során mindig frissíteni kell.
 • Ne használjunk durva felületű, erős dörzsölő szivacsot vagy radírt.
 • Napozás, szolárium a kezelés előtt, közben és után is fokozottan kerülendő.
 • A kezelés időtartama alatt ne használjunk egyéb AHA, BHA savakat és retinol tartalmú készítményeket.

 

A Meliora by KOC orvosai, bőrgyógyászai nagy gyakorlattal rendelkeznek a hámlasztásokat tekintve és minden esetben szigorú protokoll betartásával végzik ezeket a kezeléstípusokat.
Konzultációra és kezelésre bejelentkezés telefonon keresztül vagy honlapunkon elérhető időpontfoglaló rendszerünkben lehetséges. Fordulj hozzánk bizalommal!